3 RAZLOGA DA NE KUPITE DORMEO DUŠEK

23:42 Blaženka Vesić 108 Comments

Postoji u mojoj porodici jedna anegdota:  Moj muž, tada tinejdžer, pošao je uveče u grad i majka mu je rekla da se vrati kući u određeno vreme jer će, ako se tad ne vrati, morati da spava napolju u paradajzu u bašti.  Elem, ona zaključala i zaboravila da izvadi ključ iz brave i zaspala. On došao kad je došao, pojma nemam jel' na vreme ili ne, ali nije mogao da uđe u kuću ni da probudi ukućane. I leg'o u paradajz da spava  (meni tu nikad nije bilo jasno kako je mogao da spava u paradjzu - em neudobno, em paradajz ima veoma jak miris, al' porodične anegdote su k'o legende i prenose se sa kolena na koleno, pa se svašta doda i oduzme.)

E sad, kad smo kod udobnog spavanja, šta je prvo što vam padne na pamet? Koja robna marka? Verovatno "Dormeo" ! 

Znate one silne reklame o udobnima jastucima i dušecima od memorijske pene na kojima ćete se probuditi odmorni i naspavani, puni energije, spremni da ostvarujete svoje snove?  Ma koje  tajne univerzuma, zakoni privlačenja  kad imate magičan dušek! A tu su još i magične prostirke koje svaki krevet, ma kako kvrgav bio, čine udobnim! Na njima spavate kao bebe, budite se odmorni i naspavani, sanjate samo lepe snove koji se ostvaruju, seks se neverovatan! 
Jeste čuli za  one super  zdrave dušeke namenjene onima koji pate od alergija? 

E sad, kažu da su svi ti proizvodi su prilično štetni za ljudsko zdravlje! A "Dormeo" je,usled 
silovanja reklamama, postao sinonim za dušek od memorijske pene i udoban, zdrav san!

U "Dormeo" dušecima od memorijske pene ne sakupljaju se grinje. Da li se zapitate nekad,kakav je to proizvod u koji ni grinje neće? 

 Pa, evo odgovora - toksičan i smrdljiv. Evo tri osnovna razloga zašto treba da izbegavate ovakve dušeke.


1. Poliuretanska pena,od milošte nazvana memorijska pena, jeste materijal dobijen iz naftnih derivata. Jeste, nafta je prirodan resurs, ali to vaš dušek ne čini organskim i super zdravim. NIje moguće napraviti prirodnu i zdravu memorijsku ili "nememorijsku" penu. One su SVE napravljene na bazi nafte! 

Ukoliko proguglate malo na temu kakva su iskustva kupaca Doremo dušeka i jastuka,videćete da se mnogi od njih žale na intenzivan smrad dušeka koji danima i nedeljama ne može da izvetri. Ovo potiče zapravo od isparavanja hemijskih jedinjenja iz dušeka, a dugo izlaganje ovim isparavanjima može da dovede do glavobolja,sinusnih problema i astme.

2. Dušeci su uglavnom, radi naše bezbednosti jelte, tretirani hemikalijama koji usporavaju vatru. Jer znate, proizvodi od nafte su obično zapaljivi. Ukoliko zapalite cigaretu u krevetu - ode vaš dušek! Ok,sad dal' zbog cigara ili kojekakvih propisa o bezbednosti pojma nemam, ali ove hemikalije poput Polibrominalnog difenil etera  (PBDE) (koji  je u SAD izbačen iz upotrebe 2005) mogu da utiču negativno na rad tiroidne žlezde ,negativno na razvoj mozga kod dece i moguć su uzrok hiperaktivnosti i nekih autoimunih bolesti. A to bi vam otkrio samo Dr.House!


3. Znate onaj karakterističan miris kineskih prodavnica? Potiče od formaldehida koji se koristi i u samoj proizvodnji memorijske pene. Od njega možete dobiti osip,teškoće sa disanjem pa čak i rak


memorijska pena

Sudeći po ovome, Dormeo dušeci mogu da vas zaštite od alergija na grinje, ali ćete pritom dobiti niz drugih pratećih pojava, alergijskih rekcija ili astmu! Ok, rak je možda malo  previše, ali nisam ja radila studije!
  E sad, svašta je nezdravo oko nas,ali ono što se intenzivno reklamira kao zdravo jednostavno budi sumnju. 

  - Ukoliko pokušate da na zvaničnom Dormeo sajtu za Srbiju nađete informacije gde se proizvodi magični dušek, nećete uspeti. Ta informacija ne postoji!
   - Firma koja ih distribuira ima sedište u Sloveniji i ogranak u Novom sadu.
    - Na www.dormeo.com nalazi se prezentacija firme koja se bavi dušecima .Je li to taj Dormeo iz Teksasa? Ne znam,logo je drugačiji! Ali ne bi me čudilo da se dušeci proizvedeni u toj firmi pre 2005, tretirani štetnim hemikalijama, prodaju kod nas kao eliksir zdravlja. Ne tvrdim. Samo glasno razmišljam! Tu ćete naći osnivača iz priče sa ovog domaćeg sajta.
     Ukoliko planirate nabavku ovog dušeka,ne bi bilo loše da ga prvo onjušite. Ukoliko ne miriše na dobro,odustanite od kupovine. U suprotnom, može vam se desiti da umesto "kao na oblacima" spavate "kao zaklani"!

      Možda je,naposletku,najbolja varijanta da se okrenete prirodi i vratite spavanju na slamarici.
      Ili u paradajzu...šta god preferirate!


     spavanje u prirodi


     Ovde pročitajte o štetnosti formaldehida: http://www.epa.gov/ttnatw01/hlthef/formalde.html
     Ovde o štetnosti PBDE: http://www.toxipedia.org/pages/viewpage.action?pageId=296
     Ovde o potencijalnom uzroku astme kod dece: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16101928

     108 коментара:

     1. Анониман6/30/2014

      Odlicna tema, ja bih da dodam dve stvari, prva je da mi deblja dormeo prostirka odgovara tako da mogu samo da lezim na ledjima, na stranu ne mogu nikako, izbacio posle mesec upotrebe ... Jastuk, takodje mnogo mi je bio nizak, izbacen, ali ajde sve je to subjektivno dok postoji druga stvar sto se tice Dorema i firme, od koje mozes da izludis - nikako ne preporucujem da se naruci iz prostog razloga, kada jednom narucite dormeo, SVAKODNEVNO ce poceti da vas smaraju telefonom za ovu ili onu ponudu, te neku karticu klub 5 .. pa kao sto ne biste uzeli pa stedite, i pored ponavljanja mene i moje keve da ne zelimo a i kosta 2000 din ... oni i dalje navaljuju ... i to tako napadno i bezobrazno da sam morao da pretim tuzbom, da me ne zovu vise, kada su oni prestali poceli su drugi (sto me samo navodi da pomislim da su prodali moje podatke trecim licima)... Ako to nisu dovoljni razlozi onda ne znam sta je.. pozdrav svima..

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Pa to je taktika. Negde upali,u fazonu "Aj da kupim da mi se skinu s ....." Hvala na korisnoj dopuni teksta i na čitanju!

       Избриши
     2. Невиђено су неудобни..
      Моја сестра га има..убија бубреге..
      Фуј..

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Nisu neudobniji od mog kauča. Ja sam razmišljala o kupovini prostirke jer je moj kauč udoban kliko i prosečne stepenice. Nije mi odgovarala ni cena,sumnjam da bi debljina prostirek učinila čuda na mom krevetu,a onda sam otkrila i da mnogima smrdi. Dođoh do gore iznesenog zaključka...

       Избриши
     3. Nisam probala, ali sada sigurno znam da i neću... Hvala na ovom iscrpnom i vrlo korisnom tekstu!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Marina,hvala na kometaru. Ma i ne treba da probaš. Izgleda da su njime zadovoljni samo loši glumci sa reklame!

       Избриши
     4. Хвала за добар савет који пара вреди...тј. уштедела си многима новац...нисам имала у плану да купим, јер никада не купујем оно што се агресивно рекламира, заправо ништа што се рекламира...само оно што мислим да вреди, оно што ми се допада, или оно што ми препоруче пријатељи...

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ja nekako mrzim sve što se forsira-od autora knjiga koje je pročitala cela Srbija osim mene kao što su Žarko Laušević ili Jelena Bačić Alimpić do recimo dušeka sa memorijskom penom. Sve mislim "Šta ako mi se ne dopadne kao ostalima? ZNači li to da meni nešto fali?" I onda ti zaobilazim u širokom luku.

       Избриши
      2. Анониман9/15/2016

       Fali ti

       Избриши
     5. Mislim da je cela stvar u tvrdoći dušeka, koji je u stvari sunđer.
      Spavati na tvrdom je uvek bilo zdravije nego u "mekom periju" i ja lično i spavam na dosta tvrdim dušecima (sunđerima).
      Naravno, nisu Dormeo.
      Obični su.
      Znam da spavanje na sunđeru ma koje tvrdoće nije dobro zbog hemijskog sastava sunđera ali... ko će na sve misliti. Kada napraviš spisak stvari koje nisu zdrave ostanu samo one neukusne, neslane i bljutave.
      To naravno neće biti razlog da ga kupim (Dormeo).
      A nije ni jeftin... ni malo.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Da,slažem se sa tobom. U principu sve oko nas ima neku neku caku i utiče na nas. Jedini način da to izbegnemo jeste da živimo pod staklenim zvonom. I što smo upućeniji i obrazovaniji to nam je gore. Izmišljamo nešto bolje od onoga što su koristili naše babe i dede i ostali preci i završavamo sa neprirodnim proizvodima i bolesni. No,od nečega mora i da se umre,zar ne!

       Избриши
      2. Анониман1/25/2015

       Niste u pravu, navikle su vaš bake i deke da spavate na tvrdom, hajde mi reci ko je tebi rekao da je tvrđe bolje? Naravno u smislu spavanja? Eeeeeej, ako je tebi, nije meni... Bože blagi....

       Избриши
     6. Uvek kada vidim te reklame, zapitam se kako su oni pre nas lepo i skladno živeli sa grinjama. U miru i dogovoru!! :.-) Dok sam bila podstanar, spavala sam na krevetima na kojima je po tri babe umrlo, i evo me žive i zdrave! Hvala ti na zabavnom i poučnom tekstu!

      ОдговориИзбриши
     7. Анониман1/25/2015

      Dobo, hajde hejteri uvek pljujte, sasvim je ne bitno čime se vi bavite, da li ste neki stručnjaci, idemo pljuj po svemu, pod
      1. lako se može izbeći neprijatnost zivkanja, ako se zamoli da vas ne pozivaju ( to što živite u srednjem veku, nije nikakvo merilo nekulture, već vaše neinformisanosti)
      2. Reci ti meni, o svemoćni pljuvaču na kom dušeku da spavam, simpo, andrijašević ili nešto peto? Molim te me prosvetli, jer si jako informisan, ( sve, sve pa čak i igračke za decu se prave od recikliranih proizvoda, koji u sebi sadrže naftu... ( o.O).
      3. KOme se ne dopada može da vrati, ali nemoj mi pljuvati o stvarima koja ti se ne sviđaju, tako i ti svoju bivšu devojku, druga i ostale, pljuješ na sav glas, imaš svoj stav, imam i ja svoj... ali daj, budi malo obziran...

      Dok je nama stručnjaka za sve, daleko ćemo mi dogurati...

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Za razliku od tebe ja imam identitet i nisam anonimna. I žensko sam. Nemam bivšu devojku. Ukoliko se ovaj komentar na mene i moj tekst odnosi uopšte.
       Idealno bi bilo da možemo sebi da priuštimo recimo spavanje na organskim dušecima od 100% lateksa. Prirodnog, ne sintetičkog. Ali nije o tome ovde reč.Već o tome da nam se kao zdrav izbor nameće nešto što nije zdravo. To je ono što je trebalo da prepoznaš u ovom tekstu. Kao i u ovom http://skitarnik.blogspot.com/2014/11/moze-li-se-zameniti-priroda.html
       To što si ti između redova našao/la neki hejt možda govori o onome što isplivava iz tvoje podsvesti. Kao i kad sanjaš - na Dormeu, slami ili vodenom krevetu, svejedno je.

       Избриши
      2. Анониман12/14/2016

       Ha ha ha ha ha odličan komentar. Pa kako,kod nas se svi u sve razumeju.

       Избриши
     8. Анониман2/09/2015

      Dobro ovo je korisno savet zasto ne kupiti, dajte onda savet sta kupiti? :D Ozbiljno spavam na kaucu I hteo sam da mu malo poboljsam udobnost kupovinom nad duseka od memorijske pene ali sta sad? :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. I ja imam isti problem. Ne znam. Dala sam jednu opciju u prethodnom komentaru. Možda je običan dušek najbolji za naš džep. Lepo izbaciš kauč, napraviš krevet od paleta i preko staviš običan dušek. Još ispadneš i kreativan. A niko se još nije žalio da smrdi. Dok na ovo mnogi jesu. Kao zdrav izbor se nude i jastuci punjeni heljdinim ljuspicama. Možda je zato najbolje okrenuti se prirodi i vratiti se slamarici ;)

       Избриши
      2. Анониман2/09/2015

       Pa u pravu si ali ja sam prosle godine kupio ovaj krevet.. :D :/ nema sad par godina nista od kupovine neceg drugog.. -.-

       Избриши
      3. Lepo kažem, napraviš jedan od onih drvenih paleta. Super izgleda, a udobrno. Kao one letvice što su ugrađivali i još ugrađuju umesto federa. I jeftino.Potraži na internetu ideje. E sad, dušeci koštaju dosta, sa toksinima ili bez. Ali za slamu ćeš se već snaći ;).

       Избриши
     9. Znam da moja mama naseda na sve te Dormeo reklame...A meni sve to sto se tako mnogo, premnogo reklamira lici kao da negde nesto smrdi...Sto ste vi i potvrdili!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Uglavnom bude nezdravo ili precenjeno. Kao recimo kojekakve papilotne za uvijanje kose koje koštaju 2-3000 dinara, a kod kineza se mogu kupiti za 200-300. Jedna prostrirka koja bi bila potrebna za moj krevet košta skoro koliko ceo nov krevet sa dušekom (običnim, nemagičnim).Da ne pričam da je na reklamama isprobavaju na krevetima koji deluju sasvim udobno u odnosu na moj krevet. Treba testirati sunđer od 6cm na kauču koji se sastoji od 3 spojena žičana jezgra, od kojih je svako drugačije visine. Brda i doline. E to je izazov za ovu prostirku!

       Избриши
     10. "Da li se zapitate nekad,kakav je to proizvod u koji ni grinje neće? Pa,evo odgovora-toksičan i smrdljiv."

      Ne znam za druge, ali ja sam već posle ove rečenice postala ubeđena da ga nikad neću kupiti. :-D

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Znači, baš sam ubedljiva. Da mi reklama ide dobro kao antireklama, ko zna gde bi mi bio kraj ;)

       Избриши
     11. Radim u salon namestaja, kreveti, duseci...Iskreno mnogo ljudi dolaze i prvo sta pitaju kad pricamo o dusecima je to : A jel ovo Dormeo, sa zadovoljstvom kazem Ne, ovo je nasa domaca Srpska firma koja to radi... Dusek koji je po sastavu 100% isti kao Dormeo za bracni lezaj kosta 22000rsd, a kod Dormea oko 40000, mozda koja hiljada manje, pa neko mora da plati reklamiranje njihovo...Gore u komentaru je neko pomenuo dusek od Latex-a, Dusek od Latexa je nesto sto je vrh, u smislu ima rupice na celu povrsinu duseka, sto mu daje dobru cirkulaciju vazduha, odlican je kako za mlade, tako i za starije osobe, dobar je za osobe koje su nepokretne, i koje non-stop leze (ne dolazi do dekubitusa)a prito je prirodan materijal, (vecim delom) a ko voli malo cvrsci dusek moze da uzme mesavina Latex-a, i Kokos vlakna, Duseci nisu bas jeftini, ali su EXTRA, bar tako moje musterije kazu, i prednost firme gde ja radim je sto nam je reklama od usta na usta, preporuka prijatelja, i sl... Mi nemamo reklame, ni reklamnog materijala, a radimo super, i bas mi je drago zbog toga jer imam temelj. Pozdrav za sve, i kad kupujete neki dusek, prodjite sto vise i raspitajte se o sastavu obavezno.. Moj savet: za decu obavezno dusek sa zicanim jezgrom, jer je pre svega ortopedski,i ima bolju potporu za kicmu, za razliku od duseka bez jezgra, ili kako ih nazivaju anatomski-prilagodjavaju se telu..

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Hvala Željko na korisnoj dopuni teksta od strane nekoga ko je stručan po tom pitanju. Verujem da su dušeci od latexa skupi (mada meni ni Dormeo nije jeftin) ali je to valjda jedna od onih investicija koje odradiš jednom u životu.

       Избриши
     12. Анониман4/14/2015

      U Dormeu imate različite vrste dušeka, tako da uvijek imate mogućnost izbora. Između ostalog, pošto vidim da niste upoznati, Dormeo proizvodi i Latex dušeke, tako da ako vam ne odgovara izbor ostalih možete se odlučiti i za Latex dušek. Informacija o mjestu proizvodnje nije uopšte tajna, proizvode se u Poljskoj i Italiji. Čak ni sastav koji ste toliko popljuvali nije tajna. Sve ove informacije sam dobila prilikom kupovine dušeka. Da su toliko očajni ne bi dobijali probni period od 30 dana i do 15 godina garancije na dušek. Lično sam prezadovoljna i još nisam dobila sidu niti rak, držim da će tako i ostati. :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман8/12/2017

       Jeste li se testirali na sidu?

       Избриши
     13. Tekst je trebalo da bude ciničan sa poentom:"Raspitajte se šta kupujete, nije zdravo samo ono što vam kažu da je zdravo. Postoji i druga strana." Kao i većina tekstova na blogu.
      Na ovu tamnu stranu memorijske pene naišla sam slučajno, pišući na nekom drugom mestu za nekog drugog klijenta na inostranom tržištu. Mislila sam da je korisno da ovakve informacije postoje i ovde. Informacije o sastavu nisu tajna, ali nije ni predstavljena njihova loša strana. Zapravo, da li bi prosečan potrošač uopšte krenuo da se raspituje o tome da li dušek može da izazove rak i od čega je pena? Sumnjam. BItno je da kvrgavi krevet pretvori u super udoban. A informacije o tome da se proizvode u Poljskoj i Italiji nisam našla ni ovaj put. Mada, eto, čovek u komentaru iznad kaže da se ovakvi dušeci po povoljnijoj ceni prave i kod nas. Drago mi je da ste zadovoljni vašim dušekom. I želim da budete živi i zdravi još dugo ;)
      Hvala vam na čitanju i na komentaru.

      ОдговориИзбриши
     14. Mislila sam da se uzdržim od pisanja o DORMEU jer se potpuno slažem sa tobomali ne izdržah.Nemam ništa od njihovih proizvoda i nemem nameru da kupim jer ,kako neko ree,ako ni grinje neće na njihov dušek,neću ni ja.nemam pojma kako su oni došli do mog telefona i maila ali znam da su me skoro dve godine maltretirali svojim ponudama.Jedva sam ih se rešila.
      Mislim da je mnoo zdravije spavati na običnom,starinskom dušeku od vune.Teško je danas naći zanatlije koji još prave takve dušeke ali je moguće.Ovi dušeci su teži od "savremenih"koji imaju letnju i zimsku stranu ali ih i ne treba okretati jer je vuna odličan izolator i zimi greje a leti hladi.Za slamarice sam čula ali ih nisam isprobala.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Da budem iskrena Milice, nikad nisam čula za dušeke od vune, a to može biti super prirodna i organska varijanta. Pod uslovom da nisi alergičan na vunu. Sad moram to da potražim da zadovoljim znatiželju :)

       Избриши
     15. Posle ovog teksta mogu samo reći - JA VOLIM MOJE GRINJE! A verovatno i one vole mene... :)
      Meni je to sve budalaština, klasična zapadnjačka praksa, pomodarstvo, marketing...ja nemam živce ni pare za NIŠTA što nije prirodno! Znaš već...

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Da, zato i volim da navratim na tvoj blog. Mada ja nisam fanatik kao ti ;)))

       Избриши
     16. Анониман5/31/2015

      Dr. (без тачке)

      ОдговориИзбриши
     17. Ja imam, to jest imala naddušek... Platila papreno, poklonila na kraju, jer mi leđa pukoše od onoga. Moj fini krevet koji je ujak dobio kada je bio mlađan momak (a sada je deda) i dalje radi posao, bez ovog lomitelja kičme

      ОдговориИзбриши
     18. Анониман8/13/2015

      Oh Srbijo, sirota zemljo :)
      Sasvim slucajno naidjoh na ovaj..blog?
      Toliko hejta od strane nekog ko svoju sopstvenu neimastinu da priusti sebi nesto sto ocigledno zeli (mislila sam za kauc, ali shalala...) pravda poprilicno pateticnim hejtom na bazi price rekla-kazala.
      Sasvim je u redu da u svojoj bedi gdjo Blazenka lomite i dalje kicmu na vasem brdovitom trosedu, ali ovaj rage ne znam kako prokomentarisati. Internet je nazalost postao mesto da dokono malogradjanstvo deli savete i utiske o stvarima koje nije ni probalo :/
      Kao sam korisnik Dormeo proizvoda ( a znajte gdjo Blazenka da ste kao neko ko ni isprobao Dormeo proizvode nije u totalnoj manjni), na bazi koriscenja istih mogu samo potvrditi da za izdvojen novac zaista dobijate kvalitet i udobnost.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ovde pročitajte o štetnosti formaldehida: http://www.epa.gov/ttnatw01/hlthef/formalde.html

       Ovde o štetnosti PBDE: http://www.toxipedia.org/pages/viewpage.action?pageId=296

       Proguglajte još malo, na sprskom ili engleskom. Dušeci od memori pene su sve, samo nisu super zdravi kako ih reklamiraju. Kao i GMO hrana. Ali se o tome ne bije na sva zvona. Tvrdi se sasvim suprotno. I to je sve što sam htela da kažem.
       Ako imamo u vidu da trećinu života provedemo u spavanju, mislim da je korisno znati i na čemu spavamo. Vi ste, gospođo Anonymous (komplikovano ime, a nekim čudom dosta zastupljeno u Srbiji ?) ishejtovali mene na onovu vašeg ličnog zadovoljstva dušekom. Ja ishejtovala dušek jer mi dojadiše reklame o njegovim lekovitim svojstvima, a na osnovu nekih istraživanja. Sada je valjda nerešeno!

       Избриши
     19. Анониман8/22/2015

      Aman Blaženka ,kako se ne umoriste od objašnjavanja svog gore napisanog stava sa svakim ko da neki komentar što traćite vašu kreativnu energiju na odgovore ?Pišite pišite ,pišite ne objašnjavajte se toliko .Iskreno zalutala sam na vaš blog istražujući kakva je atmosfera na domaćem blog nebu i ima li mesta za još jednu "jezičinu"ali sam se videvši ovoliko obrazlaganja malo rastužila ...nemojte mi zameriti

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Hahaha! U pravu ste, zaista ću da prihvatim ovaj savet. Možda zato što više i nema šta da kažem na ovu temu. Volela bih da i drugi tekstovi privlače ovoliko pažnje i čitalaca. A mesta za dugačke jezike i vredne prste ima. Pa kad rešite, ostavite mi link. Rado ću da posetim vaš blog :)

       Избриши
      2. I da, ako vam treba neka pomoć ili savet, imate neka pitanja u vezi blogovanja, možda vam mogu biti od koristi. Kontaktirajte me onda preko kontakt forme koja je sa strane. Mada ja nisam neki stručnjak, ali imam dobru volju.

       Избриши
     20. Анониман8/26/2015

      Problem je što ne postoje dušeci od memorijske pene. Naddušeci (prostirke) da, ali dušeci od čiste memorijske pene se ne prave, iz prostog razloga jer je u pitanju premekan materijal. Zašto svaka neuka budala ima potrebu da edukuje narod a da pri tome nema elementarno znanje o istom?

      ОдговориИзбриши
     21. Gospodinu anonimnom, šaljem adresu na kojoj se baš reklamira dušek od memorijske pene:
      http://www.dormeo.rs/vodici-dormeo/vodic-za-kupovinu-duseka/sta-je-memorijska_pena.htm?t=g

      Inače, sreća moja te nisam imo para da oprobam ovo čudo prirode, a uvek mi je bilo žao da kupujem tako skupe stvari. Često su reklamirane skupe stvari veoma lošeg kvaliteta. Na primer, kupili smo Delimano posuđe. Skupo, kratko trajalo, za par meseci, crno gadno nikakvo.

      ОдговориИзбриши
     22. Zoran Kondić9/27/2015

      Ti anonimusi su radnici dormea zato i ne mogu da se potpišu punim imenom i prezimenom. kao što im je i reklama napadna tako su im i botovi napadni. Sve pohvale za tekst.

      ОдговориИзбриши
     23. Анониман11/05/2015

      Ovaj tekst je zasnovan na teoriji zavere. Molim vas ljudi, memorijska pena i dormeo dušeci predstavljaju progres, napredak. Kao što je to veš mašina ,fen za kosu ili antibiotik. Nauka je morala da upetlja svoje prste kako bi se uopšte napravili dušeci sa memorijskom penom. Memorijska pena je originalno napravljena za let u svemir, koristi se i u medicini, naročito kod ležećih pacijenata, gde je svrha da se umanji pritisak na ranu i celo telo .Ne možemo tvrditi da ako je nešto relativno novo, da je i kancerogeno, to je ludost. Tom logikom bi mogli da kažemo i da je struja ili sijalica kancerogena. Slažem se postoje stvari koje se naprave, osmisle i koje su i štetne po zdravlje. Naši preci nisu koristili dormeo dušeke i ''ništa'' im nije falilo, bili su zdraviji ,slažem se, ali nije to toliko do dušeka koliko do zdravije hrane, svežeg vazduha. Mnogo veća opasnost nam preti od nezdrave hrane, raznih zračenja nego li od jednog dušeka.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман12/17/2016

       Anonimus smaras,toliko si dosadan vidi se da ti je ovo posao.Namazan si i bezobrazan ja imam jastuke dormeo i jutros sam ustao boli me vrat neodgovaraju mi zena stalno kasljuca .Pa reko da vidim sta ljudi kazu ,ja cu ovaj moj da bacim sutra a zena kako hoce.Ima li nekih zanimljivosti o nutri -buletu da te pitam nesto?Pozdrav za sve..

       Избриши
     24. Zelela sam da kupim jednu Dormeo prostirku, i naravno kao i pre svake svoje kupovine, pokusala da pretrazim Google i nadjem neki forum na temu Dormea. Medjutim, to nije bilo bas tako jednostavno jer je na prvih par strana sve "zauzeto" i odlicno instruirano od gore pomenute kompanije i to me malo nateralo da razmislim da li sam na dobrom putu kada je ova kupovina u pitanju? Evo sta sam uspela da nadjem.. prosudite sami:
      http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Materijal-o-kome-se-malo-zna.lt.html
      http://forum.potrosac.info/pitanja/611

      ОдговориИзбриши
     25. Анониман12/18/2015

      Juce sam bio u njihovoj radnji da vidim taj dusek. Ono sto mi je prvo palo u oci je to da je to u osnovi obican dusek sa zicanim jezgrom koji mozete da kupite za 10.000 dinara sa 2 cm te memorijske pene na povrsini. To i prodavacica sam kaze. Ne ulazim u kvalitet i poreklo te pene ali ovo je smesno platiti 60.000 za dusek kakav je meni trebao.

      ОдговориИзбриши
     26. Анониман12/18/2015

      Imamo dva dormeo duseka,cetiri razlicita jastuka,prostirku od 6cm...od nas cetvoro niko nije odusevljen.Vratili smo simpo duseke,al kome odgovara...ok.S moje strane to je bacen novac

      ОдговориИзбриши
     27. Анониман12/25/2015

      Imam Dormeo dusek i klasicni jastuk sa memorijskom penom, odlicni su. U zivotu nisam lepse spavala. Jeste malo skuplje, ali i vredi svaku paru.

      ОдговориИзбриши
     28. Pošto sam po struci dipl.ing tehnologije i ponešto se razumem u polimerne materijale, gde spada i poliuretan,želim da kažem da je tekst koji komentarišemo krajnje nestručan i tendenciozan. Pozivati se na to da je materijal od kojeg se proizvodi memorijska pena poreklom iz nafte je zaista nepoznavanje procesa dobijanja mnogih savremenih materijala koji su danas u upotrebi kao što su npr. PET boce koje se danas masovno koriste kao ambalaža za razna pića. Da li nekome ove boce mirišu na naftu? Naravno da ne. Takođe ambalaža za mlečne proizvode i mnoge druge prehrambene proizvode je u osnovi poreklom iz nafte ali je proces dobijanja ovih proizvoda toliko složen da finalni proizvod nema ni jedno svojstvo nafte pa čak ni miris. Neki od ovih proizvoda na bazi polimernih materijala se koristi za medicinske potrebe: razne boce (npr. za fiziološki rastvor), špricevi itd. Zar mislite da bi se sve ovo moglo koristiti u navedene svrhe a da postoji i najmana sumnja da je štetno za ljudski organizam.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман1/28/2016

       I čovek zapuši usta svima =)

       Избриши
      2. Plastika je inače poznata kao eliksir zdravlj, nema šta! Suvišno mi da se uplićem i objašnjavam po stoti put svrhu ovog teksta.

       Избриши
      3. "Zar mislite da bi se sve ovo moglo koristiti u navedene svrhe a da postoji i najmana sumnja da je štetno za ljudski organizam" AHAHAHAHAHAHAHAHAHA Boze kakav bot, pa plastika DOKAZANO stetna po zdravlje, ali zarad ogromnih zarada naravno da je moguce. Ti si "tehnolog" koliko i ja, al sam za razliku od tebe malo bio po belosvetskim destinacijama gde se okuplja burzoazija, ona prava, i tamo nema plasticne ambalazi niti GMO htane vec samo najskuplje a to najskuplje iz nekog razloga ne pakuju y plastiku itd... NEMA sanse da tim ljudima uvalis bilo sta reciklirano i to ne zato sto su snobovi vec naprotiv znaju sta je zdravo a sta ne i imaju para za to. Mi ovde kasnimo za ostalim svetom pa tako i za pojavama koja prate reciklazu, malo se mrdnes po belom svetu pa skontas mnogo toga, nama je psihopata na vlasti a lopuze "elita" i sve je moguce, preciznije, sve je izvesno u funkciji bogacenja, banana drzava...

       Избриши
     29. Анониман2/05/2016

      Cao evo da se malo ukljucim posto se relativno dobro razumem u krevete I duseke.Ljudi nema potrebe da BACATE pare na duseke pogotovo dormeo kaji su prevaranti I deru sa cenama,najbolje je da sami napravite dusek po svojoj potrebi.A kako ce te to uraditi ???
      Prvo lepo nadjete sundjer ima raznih T35 T30 T25 To je gustina ili tvroca sundjera onda treba da odaberete visinu sundjera 10,12,15,20 cm pa lepo nadjete dobrog tapetara koji ce to lepo da iztapacira sa nekim stofom koji ste izabrali stim to mozete da dodate preko sundjera latek ili vunu koja je 100 posto prirodan materijal vunu mozete da stavite 5-6cm pa stepovanje verujte mi da je takav dusek mnogo bolji I jeftiniji od dormea I razno raznih duseka koji kostaju po 40000-60000 din.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман9/17/2016

       Probao sam i tu akciju - uzeo najtvrđu penu po dimenzijama svog kreveta. Bio sam super zadovoljan prvih nekoliko dana. Posle je ta pena omekšala. Probudim se ujutro, malo se okrenem, a ono ostala rupa tamo gde sam spavao - samo se "skotrljam" nazad. Pas mater i peni i ko me nagovori (a više njih me nagovaralo). Penu sam isekao i iskoristio za druge stvari (stolice, naslone, jastučiće...) i kupio najobičniji žičani dušek. Od tad spavam bez problema. Sličan takav najobičniji dušek sa žičanim jezgrom sam koristio bukvalno 15 godina dok se na sredini nije ulegao, što je potpuno normalno, a realno trebalo je da ga zamenim mnogo ranije. Uglavnom, što se mene tiče - klasika mi najviše odgovara. A isprobao sam po radnjama i te fensi dušeke, ležao po 5 minuta u različitim položajima, ali mi ne odgovara. Plus, memori pena leti mnogo "greje", upravo zbog prirode materijala.

       Избриши
     30. Au,kolika diskusija oko ovih dušeka.Na sam pomen Dormea ja dobijem alergiju i veliku želju da i dalje spavam sa svojim grinjama.Lepo se slažemo ja i grinje i nisam imala nikakvih zdravstvenih problema a volela bih da mi neko da savet kako da se rešim onih dosadnih mejlova koje mi Dormeo uporno šalje a pojma nemam ni kako me nadjoše

      ОдговориИзбриши
     31. Staviš naočare, pa potražiš onu "Unsubscribe" opciju na dnu mejla koja verovatno stoji tamo ispisana najsitnijim fontom.

      ОдговориИзбриши
     32. Dormeo prosrirka i jastuci su ucinili da je zivot lep jer ti je krevet najlepse mesto u kuci.Nazalost nismo imali para za dusek ali smo imali priliku da spavamo na duseku sa pristirkom.To je nesto najbolje sto postoji.Imamo i cebice i sve sto smo kupili od njih je super osim Mop parocistaca.Zato smo kupovali i deci a njima tek kafa su probali kad legnu jer. Ni oni nisu verovali.Kada su probali ,nas krevet je bio sunonim za toplo i udobmo gnezdpo.Moj muz kaze : Nedam zenu i nedam Dormeo.A jastuke nosimo gde god putujemo.Tako da oni koji nisu probali a ovako pricaju nisu fer.Jet ne znam nekog iz lepeze nadih prijatelja i poznamika da imaju ruznu rec za Dormeo.

      ОдговориИзбриши
     33. Koristim Dormeo prostirku vec 5 godina. Niti smrdi niti je smrdjela! Savrsena stvar. Stvarno preudobna. Nemam veze sa njihovom firmom i ovo nije reklama vec jednostavno utisak jednog dugogodisnjeg korisnika.

      ОдговориИзбриши
     34. Анониман4/18/2016

      Ako se jastuk od memory pene menja na 3 godine jer vise nije onih elasticnih svojstava , jer pena ima rok trajanja , onda je idiotizam poverovati reklami o garanciji od 10 godina tj , da ce trajati tolike godine ....
      Primera radi mom rodjaku je ovo treci bracni dusek za 6 godina ( treci dusek zamenjen u garanciji )i ovaj se deformisao za manje od dve godine ...sledeci korak je vracane novca ...
      Toliko o tome ... Ljudi ocigledno su toliko neobrazovani ...da misle da je sve najskuplje najbolje ....klasika kao sto su kupovali mercedes a Nissan je bila najbolja marka vozila na svetu ....

      ОдговориИзбриши
     35. Анониман5/01/2016

      Sta svirate.. Dusek sam uzeo 2012 godine i super je.. Ima boljih duseka ali su i skuplji.. Odmorniji i manje bole ledja nego na proslom.. Od skoro spavam na ugaonoj jer sam promenio stan i nemam mesta za samca i kukam za tim dusekom..

      ОдговориИзбриши
     36. Kupivsi ovaj dusek nedavno naisla sam na ovaj blog i dobro se zabrinula. Guglajuci sam dosla do sledecih saznanja: dormeo ima ecocell jezgro i memorijsku penu od 2 cm. To ecocell jezgro kako ga oni nazivaju je ustvari haldno livena pena (nesto slicno memorijskoj peni samo je razlika u tome sto nije tretirana hemikalijama i biorazgradiva je). Znaci po meni jedino jevta memorijska pena diskutabilna. Zbog tih hemikalija koje smrduckaju moze se eci sa sigurnoscu da nije zdrava. Ako ste vec kupili i tesko vam je da je se odreknete morate neutralisati taj miris jer moze ozbiljno da vam smeta zdravlju. Na ovom mom duseku je ta memorijska pena usivena u navlaku koja moze da se pere. Ali ako je kod vas slucaj da nije nasla sam na nekom sajtu da mozete da je porskate rastvorom sode bikarbone i vode pa da osusite. Ka se sad tripujem dal mi smrdi dusek ili novi drveni krevet... Ne podnosim taj miris novog drvenog namestaja... Inace ko planira da kupi dormeo da zna da Ecoccel nije neko specijalno jezgro nego hladno livena pena koja moze da se nadje na svaakom koraku za manje pare. Imate razlicote gustine te pene zavisi dal hocete tvrdji ili nesto meksi. Ja sam se zeznula uzela sam fresh 12+2 (12cm je ta ecocell tvrdja a 2 cm meka) pise da je dusek srednje tvrd ali po meni je on dosta tvrd bar za mene koja sam mrsava. Sad cu ga zameniti za neki malo meksi koji ima jedan sloj tvrdje jedan sloj mekse ecoccel i ta 2 cm memorijske u navlaci. A ima i 3 zone za razliku od ovog. Od ovog me ubise ledja. Sto kaze neko gore bolje da sam napravila sama taj dusek od nekih boljih materijala al sta je tu je. Valjda ce mi onaj drugi biti bolji.

      ОдговориИзбриши
     37. Анониман7/28/2016

      Jeste to sve tačno,ali se potkrala greška.Ako zapalite cigaretu na običinom dušeku,opet će se zapaliti.

      ОдговориИзбриши
     38. Nisam čitala sve komentare ali ću podeliti svoje iskustvo sa dormeo prostirkom, kupila sam i prezadovoljna sam. Stavila sam je na krevet koji je inace mek i imam utisak kao da spavam na oblacima. Celu drugu trudnoću sam spavala divno i skoro do kraja iste sam spavala na stomaku, kako inace spavam. Najbolje potrošen novac. Sad svo troje spavamo na njoj, a neprijatan miris je vrlo brzo nestao. Jedina zamerka je kada se stavi na tvrđi krevet nije toliko udobno kao na mekom.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Branko Petrović9/02/2016

       Pozdrav,
       Izvinite što se mešam, ali prijateljski želim da Vas upozorim da je ležanje (spavanje) na stomaku najnezdraviji položaj tela u snu. Ležanje na boku je najbolji način spavanja, a može povremeno na leđima. Neki lekari čas savetuju ležanje na desnom boku, budući da je taj položaj veoma zdrav za jetru. Za detalje pitajte nekog lekara. Ležanje na stomaku je užas, dolazi do jakog pritiska na područije oko srca, pluća, grudni koš, rebra, stomak... I nemojte se ljutiti ako Vam kažem da je ležanje na nečemu što ima "neprijatan miris" tokom trudnoće veoma neodgovoran postupak! Moja prijateljica je stalno pušila tokom trudnoće, nije ni jednu kritiku uvažavala, tobože već je dvoje rodila kojima ništa ne fali, a sada joj (treće) dete, koje ima jedva godinu dana, ima probleme sa disjanim organima; koliko sam razumeo neki oblik astme. Budimo jako oprezni i pazimo šta unosimo u kuću.

       Избриши
      2. Hvala puno na savetu pokušaću da spavam na boku, a prostirka nije imala nikakav miris, kupila sam je par meseci pre trudnoće.Pre ce me ubiti kondezacija zimi nego dormeo. Hehe

       Избриши
      3. Inače najoštrije osuđujem pušenje a tek u trudnoći, da ne govor. Pozdrav za Branka😊🌞👍

       Избриши
      4. Inače najoštrije osuđujem pušenje a tek u trudnoći, da ne govor. Pozdrav za Branka😊🌞👍

       Избриши
     39. Branko Petrović, Beograd8/30/2016

      Pozdrav i poštovanje za g-đu Blaženku,
      Sjajan tekst, prepun korisnih informacija. Moj problem je sličan kao i kod većine ostalih, stari dotrajali kauč, koje je na jednom mesto ulegao, zanimljivo na preostale tri strane još je realtivno jak, tako da i jeste i nije za tapetara. Bio tapetar i dao paprenu ponudu, sa materijalom preko 200 evra. Moja soba nije dovoljno velika za francuski ležaj sa novim dušekom, tako da moram prihvatiti korišćenje kauča kao konačno rešenje. Verujem da postoje i jeftiniji tapetari u Beogradu, ali mi se čini da krevet još nije zreo za generalku. Ipak, to udubljenje kvari san, što fizički - imate osećaj da padate u nazad, što psihički - strah od lošeg sna, nervoza itd. Uglavnom se nude naddušeci od memo pene, ređe od latexa - veliko pitanje koliko je prirodan, a neki čak imaju kombinaciju memo pene i soft pene (što takođe smatram za "hemiju"), sve dok nisam naišao na ponudu naddušeka od - vune! Čiste vune! Ono što me buni jeste debljina - 4cm i koliko to uopšte može poboljšati udobnost. Znam da je vuna prirodna, da su moderni i tehnološki usavršeni proizvodi od vune pravi melem za spavanje - jorgani, prekrivači, jastuci, čaršvi (koji čak leti hlade i štite od toplote), ali naddušek je sasvim druga priča. Vuna svakako nije otporna na grinje, samo što mi te grinje deluju kao kijavica u odnosnu na rizike od sintetike. Ja problem udobnosti moram da rešim, jedino ni sam ne znam kako. Prava pomisao prilikom kupovine naddušeka od memo pene jeste bila - to je sintetika! Kako će moja koža disati, kako će se hladiti, i na kraju šta ako ništa ne bude pomoglo da spavam bolje? I za kraj, Dormeo "dere" svoje kupce, pošto domaći naddušeci koštaju daleko manje, često dva do tri puta su jeftiniji, dok je sastav isti. Dakle, šta mislite o "vunenom rešenju"? Prozivod je domaći, i ne treba ga brakti sa tankim vucnenim naddušecima, koji višde deluju kao prostirke za krevet. Hvala svima na savetu!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Za nekoga ko je alergičan na vunu, ni to nije rešenje. Lično mislim da je za 200 evra bolje kupiti kauč, nego reparirati stari. Provereno, to nije rešenje. Isto mislim da prostirka od 4cm, od čega god da je, neće rešiti vaš problem. Znam taj osećaj padanja u nazad - to je jednostavno propala podloga samog kreveta i mislim da nijedna prostirka to neće zamaskirati. E sad, Vi najbolje znate koliko je to veliko oštećenje. Najbolja opcija bi bila isprobati, makar i na jednu noć.Ukoliko ustanovite da vredi - javite i nama ostalima da znamo!

       Избриши
     40. Анониман8/30/2016

      Ja nisam kupila Dormeo, ali sam kupila memorijski jastuk neke danske firme i mogu reci da konacno nemam bolove u vratu i svakodnevnu glavobolju. Nameravam da uzmem i naddusek, naravno ima mnogo povoljnijih nego dormeo, a na isti su fazon. Verujem da su prirodni materijali zdraviji, ali meni ne pomazu. Istina je da grinje u nenormalnim kolicinama nisu pozeljne, ali normalnom higijenom mozemo samo da ih drzimo pod kontrolom. Perjani jastuci bi trebalo da se menjaju na svakih tri do pet godina po pravilu. Jastuci stari po desetak i vise godina mogu biti isto tako nezdravi kao i ta memorijska pena...

      ОдговориИзбриши
     41. Branko Petrović9/02/2016

      Pozdrav,
      Hvala Vam za brz odgovor! Proverio sam, nije ni to bukvalno vuna, već je vunena navlaka, a samo punjenje je memo pena. Dakle, od te memorijske pene nam nema spasa. Kao sto je sve teže pobeći od GMO hrane, tako ćemo sve manje imati šanse da pobegnemo od te "hemije". Odustao sam od prostirke, jurim povoljnog tapetara. Bolje je dati i malo više para, nego ležati na "sunđeru sa naftom". Nemam nameru da bacam taj krevet jer se takvi više ne prave. To je konstrukcija od masivnog drveta, nije iverica kao danas, koja može milion puta da se presvlaći i koristi dugi niz godina. Bilo koji kauč da kupim, nema ni teoretske šanse da nadživi nameštaj koji su radili stari majstori. Što reče tapetar danas je skuplje poraviti (moderan) nameštaj, nego kupiti novi. Od naddušeka sam odusta pošto mi je veoma sumnjiv kvaliteta nečega što košta 5.500 dinara (100x200), a tek onaj podatak da se telo pregreva, da se pena ponaša kao u živo blato da ste upali. Neka hvala! Mislim da pena debljine od 4 do 7cm nije dovoljno "jaka" za moju težinu (90kg), kao i da sam krevet ak nema jaku površinu, neće biti nikakve amortizacije neravnina. Bolje je ići starinskim metodama, neka tapetar uradi svoj posao.

      ОдговориИзбриши
     42. Анониман9/04/2016

      Dormeo katastrofa!!! Imamo ga godinu dana a vec se poceo derat sam puca sa svih strana i reklamacija ne vazi a kao 15 god reklamacije i platili ga 500 €. Nikad vise dormeo.!!

      ОдговориИзбриши
     43. Samo da pojasnim...9/05/2016

      Dormeo je precenjen, preskup! Imaju dobar marketing, tačnije veoma agresivan. Kako reče moja drugarica: "Imaju Gocu Tržan!" :-) Nekako imam utisak da se dobre stvari ne moraju previse reklamirati, jer uvek nađu put do kupca. Da li je neko video na tv-u reklamu za Nike ili Reebok, ili druge kvalitetne marke? Nije, ali svi znaju šta stoji iza njihovog brenda. Kvalitet! Drugo je pitanje koji kvalitet odeće i obuće dolazi kod nas, jer kod svake robe takve vrste postoje klase. Zašto pišem sve ovo? Isto pravilo važi za naddušeke od memo pene. Verujte da ima daleko kvalitetnijih memo dušeka i naddušeke od Dormea. Sama memo pena je prvobitno napravljena za medicinske potrebe kod bolesnika koji su morali dugo da leže (povrede, postoperativni oporavak, invalidi itd.), kako bi se ulbažile posledice istog (koje mogu biti veoma ozbiljne). Koristi se po bolnicama i danas. Kod nas, zbog bede, teško da ćete je videti po sobama. Pored već poznate upotrebe za kosmonaute, pilote itd. Ne verujem da bi medicinske ustanove koristile nešto što može biti opasno po zdravlje bolesnika! Tu dolazimo na suštinu priče. Dušeci i naddušeci imaju različit kvalitet i trajnost. Vrhunski kvalitet je dosta skup, ne znam da li se ovde može naći, ima uvoznika neke više srednje klase, ali najboljnih nema!!! Vrhunski imaju jak otpor, dugo traju, imaju dobru ventilaciju, navlake najvišeg kvaliteta... Oni su često tretiraju i dodatkom HR pene, kako bi bili još gušći i trajniji. Koliko ja znam, samo jedan (možda dva) uvoznika imaju naddušeke neke više srednje klase, koji se rade u inostranstvu. Kod nas svaka garaža pravi naddušeke, kupuju neku fušerajsku memo penu, dodaju obične SOFT pene, varaju kupce (naddušek od 6cm, a zapravo je 2cm memo pene i 4cm SOFT pene), daju obećanja bez pokrića. A onaj ko zna šta znači loš san, neudoban krevet, ustati umorniji nego što si legao, očajnički traži rešenje problema, i povreovaće u sve što mu se kaže. Besparica nas tera da kupujemo jeftno, da lažemo sami sebe kako je sve isto, kako ovaj jeftn nije ništa gori od onog koji je deset puta skuplji. Neki čak prodaju i po veoma visokim cenama, računajući da će "prenaduvanom" cenom lakše prevariti kupce, koji će naivno poverovati u kvalitet. Ja sam moj naddušek (90x190, 6cm) platio 9000 dinara, bio je na akciji (oko 40% sniženje), tretiran je memo i HR penom, ima vrhunsku gustinu, otvore za ventilaciju, navlaku meku i nežnu kao svila, od momenta otvaranja nije bilo nikavih mirisa (osim mirisa sveže tkanine), pruža dobar otpor telu, nema pregrevanja. Pre neki dan u jednom domažem tržnom centru nađem domaći naddušek (ima firme nisam zapamtio, znam samo je iz nekog malog mesta u Srbiji), čija je cena bila od 6000 do 8000 dinara (zavisi od dimenzija). Debljina 5cm, piše da ima navlaku od aleo vera, i još neke karkatesitike su navedene. Kupac bi pomislio da je našao odličan kvalitet po super ceni. Otvorim pakovanje (dovozvoljeno je bilo "pipipanje" - totalno nehigijenski i neodgovorno strane prodavca!), pipnem i ostanem zatečen! Mekano kao perjani jastuk, tvrđi je sunđer za sudove, stiskom šake ga spljoštite kao od šale. Kkako ovo može biti potpora vašem telu?! Ako stisak šake "cedi" naddušek, šta će biti kada preko njega legne osoba od 80 ili 90 kg, i tako leži satima?! Zato i dolazi do pregrevanja, nema ventilacije, jer se ta pena bukvalno zalepi za nas, jednostavno kao u valažnom pesku da ležite. Zato dolazi do površnij zaključaka da su svi isti, da ništa nije dobro, ali se radi samo o tome da ljudi greškom, zbog dobre reklame i besparice, kupuju nekvalitetno. Bolje malo prištedeti, pa kupiti dobru stvaru. I još ovo za kraj, osim ako niste bolesni, ako niste povređeni, uvek je najbolji lek za dobar san vežabanje, dnevne aktvnosti, šetanja, vižnja bickila, privatljiva telesna težina, pravilna ishrana, nema jela pred spavanje... Ako budete radili na svoju štetu, nema tog dušeka i naddušeka koji će vam pomoći. Pamet u glavu!

      ОдговориИзбриши
     44. Анониман10/13/2016

      Ajde lepo ne kenjajte vise ... uzeo sam samo tu prostirku i spavam kao na oblaku,niti smrdi,niti sam dobio astmu,niti sam umro.
      Vi stvarno niste normalni kad lazete druge a najvise sami sebe. Srpska posla.

      ОдговориИзбриши
     45. Prostirka je sranje veliko imam je , tako da ni u dusek njihov ne verujem vise,kupila sam polovni krrevet sa dusecima iz nemacke zicano jezgro jedna je tvrda strana druga meksa i super je vazno da nisu zice propale i odlican je ceo krevet i te duseke koji su jako debeli duplo nego dormeo dusek , platila sam zajedno sa latofleks letvicama 200e i prezadovoljna sam ne smrdi nista a grinje , pa nije to do duseka treba redovno usisavati menjati posteljinu ,grinja ima svugde one se hrane nasom mrtvom kozom i kosom.
      Pospite malo sobe bikarbone po krevetu usisajte nakon deset min i super , prijatan san

      ОдговориИзбриши
     46. Анониман10/19/2016

      Ne mogu a da ostanem ravnodušan, što je valjda i namera blogera ... Hteo sam da kupim dušek, ali je cena presudila, mislom da je baš precenjen. Ali ovakvi komentari, tipa dobićete rak ako legnete na njega, stvarno su bez veze. Imam njihov jastuk, i ne boli me vrat od kako ga koristim. Mislim da je i dušek super, ali ne nameravam da dam toliko novaca za sunđer. Viđao sam brda memoriske pene po skladištima i znam koliko košta. Srpski inat. Samo imam jedno pitanje za blogera, na koje ne mora da odgovori, jer ga sigurno neću pročitati: odakle joj vreme da odgovori na svaki komentar? Majke i žene nemaju toliko vremena, brem ne u Srbiji! Aj u zdravlje :)

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Pa da, poenta je i bila da se zamislite. A do raka ima milion puteva. To kažu i za cigarete, pa mnogi koji puše nikad nisu dobili rak pluća. Inače, imam vremena, a i nije baš da ga oduzima (3 minuta), jer blog i pisanje na internetu su moj posao (pisah i o tome). Prošetajte po blogu, ima i boljih i korisnijih tekstova od ovog :-) Hvala na čitanju i nadam se da ćete ipak pročitati komentar.

       Избриши
      2. Анониман1/13/2017

       Nije baš tačno da je kvalitet samo iz inostranstva. Srbija ima fabriku koja se bavi proizvodnjom memo i obične pene, i to ogranak najvećeg proizvođača pene na svetu. I ovi naši rade za sve poznate marke, od same pene, do gotovog proizvoda. Znam, jer sam pisala rad na tu temu. I cene su im duplo niže nego cene poznatih brendova, iako su skroz isti proizvodi u pitanju. Ali se slažem da zbog pojedinih škartova svi dolaze na loš glas. Tako je sa skoro svim i svačim.

       Избриши
     47. Cao, super je sto si mnogima otvorila oci, barem se nadam. Da i ja sam pala na ''super reklame'' i nagovorim starog čiku kod koga sam radila i zivela da kupi jastuk,pokrivac(jorgan),dusek,...e onda posto je deka bio star i gluv, ja dam svoj broj tel. i ime za preuzimanje, e onda se ja posle odselim i pocnu moje MUKE. Zvali su me svaki mesec da mi ponude nove artikle, ali bas SVE. (od igle do lokomotive). Uzas, dok ih nisam navukla da me se otarase, porucim pa necu da se javim, pa sam ih tako zezala nekih poprilicno par puta i onda su odustali videli da nevrede, udario tuk na luk(sto kazu babe, a ja sam baba). Tako me ostavise na miru. E onda ja kupim u radnji taj, memoriski jastuk(neznam kako se zove radnja, jer sam se preselila u drugi grad,pa nisam gledala ime) i kao sto si napisala SMRAD od kineske plastike me pokusao ugusiti tu noc. On sad(jastuk) sluzi za pod dupe u neudobnom i tvrdom dvosedu dok se gleda TV. Pozdrav!!!

      ОдговориИзбриши
     48. Анониман11/01/2016

      Muž i ja već par godina spavamo na anatomskim jastucima od memorijske pene i prezadovoljni smo!!! Nema nikakvog neprijatnog mirisa, nismo navukli nikakvu boleštinu, budimo se odmorni. Stvarno mi nije jasno o čemu ovi ljudi pričaju!?

      ОдговориИзбриши
     49. Анониман12/11/2016

      Koji sundjer preporucujete za bolje spavanje na losem krevetu? Mislim na koju tvrdocu i debljinu. Imam 65 kg i grozno tvrd krevet-spavam u dnevnoj sobi.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман1/10/2017

       Ako je los i tvrd krevet, pokusaj sa kombincijom standardne i memo pene, recimo 6 cm debljine. Sloj standardne pene pokrije neravnine, a sloj memorijske omeksa podlogu. Ili ceo od memorijske,ako krevet nije neravan, ali da je bar 5 cm debeo.

       Избриши
     50. Анониман1/06/2017

      Malo pojašnjenje-prostirka može biti cela od memo pene, ali dušek ne- uvek mora postojati viši sloj standardne pene, a onda može doći jedan sloj memo pene, ili čak više slojeva memo ili HR pene različitih tvrdoća.
      I memo i stand.pena mogu biti različite čvrtine, u zavisnosti od gustine. Što se tiče udobnosti, to je teško komentarisati,jer moj muž obožava tvrde dušeke, a ja mekše i nikako nam ista stvar nije udobna.
      Sam sastav pena je mnogo uznapredovao od kada su otkrivene,tako da više nema tih hemijskih mirisa kao kada je tek otkrivena.
      Što se samog Dormea tiče, moj stric je prezadovoljan prostirkom, a meni je bila užasno neudobna kada sam prespavala kod njega.
      Mislim da Dormeo ima i bolje i lošije proizvode, u zavisnosti od toga ko šta voli,ali da su preskupi-jesu.Proizvodi sa istim karakteristikama se u drugim firmama mogu naći za mnoooogo manje para.Realno,nema baš puno proizvođača same pene,pa verovatno svi uzimaju od istih po Evropi,samo svako stavlja svoj brend. Mi smo uzeli pre koju nedelju ceo komplet-dušek,prostirku i jastuke od novog brenda MLILY,koji se skoro pojavio, na preporuku kumova i mi smo baš zadovoljni.To je brend koji je stvorila sama kompanija koja proizvodi pene i zato su duplo jeftiniji nego drugi(tako smo pročitali na njihovom sajtu).A čuli smo da njihovu penu sada kupuju i svi živi svetski brendovi.Mi smo uzeli dušek sa 15cm obične pene i 5 cm meke memo pene i oboma nam odgovara, za divno čudo.Prostirka je od 6cm i nama je super, ali naš stari krevet uopšte nije jako uništen,pa ima verovatno i do toga.One kontur,anatomske jastuke ne možemo da smislimo,pa smo uzeli obične, ali sa punjenjem od pahulja memorijske pene i super su nam,jer smo inače koristili te punjana obične jastuke. Dušek (160x200) smo platili oko 30.000, prostirku oko 6.000 i jastuke oko 4.000 (oba zajedno). Pošto ta prodavnica daje i neki popust trenutno.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Анониман1/11/2017

       I mi smo isto kupili njihov dusek i jastuke i bas smo zadovoljni.Udobno mekano i nesmrdi.

       Избриши
     51. Анониман1/06/2017

      dobili smo dusek dormeo aloa vera kao svadbeni poklon, koristimo ga skoro godinu dana, super se spava na njemu, ali ima jednu manu a to je pljesnivost. sklon je stvaranju budji, mora se okretati, cesto provetravati, dizati i pozeljne su letvice a ne pod za krevet! da ga sama moram kupovati razmislila bi bolje. pozzz

      ОдговориИзбриши
     52. Анониман1/16/2017

      Sve to jako lepo zvuci i ne kazem da nije tacno, ali:
      taj ozloglaseni poliuretan se osim u dormeo dusecima nalazi u peni za postavljnje vrata i prozora u objektima novijeg datuma gradnje, raznim dishtunzima (sve jedno je da li oni bili u vratima i prozorima, beloj tehnici i malim kucinim aparatima, prakticno svaki dihtung koji nije od prirodne gume, silikona ili fibera, a predvodjen je za nize temerature je od poliuretana), zatim tu su jako cesto korisceni poluretanski lepkovi, cesto u upotrebi u proizvodima za domacinstvo i garderobnim predmetima, ima sigurno jos negde pu pene, a da, u autmobilima, ali verovatno i jos negde cega ne mogu da se setim trenutno.
      Formaldehid je jako kancerogena supstanca, slazem se, ima je u nedozvoljnim nivoima u u iverici i medijapanu proizvedenim u evropi ili americi pre vise od osam godina kada su poostrili standarde o koncetraciji formaldehida (javite se ako imate namestaj od materijala koji ne spada u tzv. iverale (iverica, univer, osb, mdf, hdf) tj. ako imate namestaj od masivnog drveta ili metala.
      Ako vec pusite ne opterecujete se eventualnim buducim bolestima respiratornih organa, formaldehida ima i u dimu cigareta, pa vam novi dusek svakako nece mnogo smetati.
      Ne shvatite me pogresno, nikog ne napadam, i ja sam pusac, spavam na memori peni koju nije potpisao dormeo, jastuk koristim dormeo i zadovoljan sam, probao sam i sve ostale varijate, od guscijeg perja, vate, vune, znca, plodova ja mislim heljde ili tako nesto i nasao sam dve opcije koje mi odgovaraju, najbolje spavam na svojoj podlaktici ili dormeo jastuku.
      Dusek jedan od poslednjih komentara je vezan za budjanje duseka, da duseci koji nemaju prozracno jezgro ne mogu da budu na uniformnoj povrsini, letvice ili neko drugo resenje su obavezne. Preporuka za najvecu udobnost su gusce tanje letvice, mislim da je preporuceni minimum 27 komada za udobnost i trajnost duseka.
      Svakako pozdravljam svakog ko se odluci da seje svoju travu u kontrolisanim uslovima, skuplja seno i pakuje duseke i jastuke, vodi racuna da je krevetnina od prirodnih materijala, zivi u objektu sacinjenom od prirodnih materijala, udise vazduh koji nije zagadjen, ne vozi se savremenim motornim vozilima i ne koristi savremene tehnologije u kojima ima plasticnih masa baziranih na nafti kao sto su pu i abs plastika, ne pusi i ne boravi u prisustvu pusaca, ali nemojmo se zavaravati, ko od nas stvarno ima para i vremena da se svemu tome posveti i cime bi mogao da se bavi da se ne izlaze nijednom od navedenih i nenavedenih izvora necistoca.
      Slazem se da treba izabrati manje zlo, ali manje zlo se vec postize time da se neki odredjeni dusek ili jastuk zaemeni posle manjeg broja godina koriscenja, a ne kad pocne da se cepa, raspada ili truli. Nekome odgovaraju jedni materijali, nekom drugi, ja recimo tesko spavam na duseku sa zicanim jezgrom, ne prija mi ni memorijska pena sa vazdusnim jastucima, ali mi zato prija memorijska pena sa omeksanom zonom ramena i kukova ili srednje meka memoriska pena uniformne tvrdoce. Jer osnov cele ove price je da kicma treba da stoji pravo, tj kad lezite na strani da kabasti delovi tela mogu da upadnu dublje od manje kabastih delova tela, a kako cete to postici nije ista receptura za sve.

      ОдговориИзбриши
     53. Аутор је уклонио коментар.

      ОдговориИзбриши
     54. Ne podrzavam napadne reklame, kao ni Dormeo sektu, ali ovaj isti dusek (bez memorijske pene) koristim vec 9 godina, I kao neko ko se bori sa diskus hernijom, zaista sam prezadovoljna. Lepo je skrenuti paznju ljudima da se treba informisati o sastavu, poreklu itd I na kraju izabrati optimalno resenje, ali i tekst treba pisati, ukoliko imate sopstveno iskustvo koriscenja, osim slucaju, ako tekst predstavlja naucnu studiju gorespomenutog prozvoda.

      ОдговориИзбриши
     55. Ima vunenih duseka. Pravi ih jorgandzija kod Zemunske bolnice, blizu pumpe, s druge strane raskrsnice kad se skrene ka Tosinom bunaru.

      ОдговориИзбриши
     56. Анониман6/05/2017

      Ja sam kupila Dormeo prostirku Renew W
      Eucaliptus prostirku koja je posle tri meseca koriscenja pukla po duzini od mojih 50 kg. Reklamaciju mi nisu uvazili, cak nisu dozvolili ni da reklamiram i ne mozes im nista.

      ОдговориИзбриши
     57. Анониман7/10/2017

      Kad smo već kod dušeka, svi oni koji žele da kupe nov dušek neka svrate do simpovih prodavnica. Marketing im je nikakav, ali su im dušeci vrhunska stvar. Koštaju upola manje od dormea, ali im je zato kvalitet mozda i za klasu iznad. To što nas bombarduju reklamama i ubedjuju da ne potoji ništa bolje ne znači da je stvarno tako.

      ОдговориИзбриши
     58. Анониман7/25/2017

      Ako je već pitanje više puta postavljeno, na čemu je najzdravije spavati??? Prelistaj te ociju TAPACIRANJE... Najzdravije je spavanje na slamarici. Kako majstori kažu ŽIMA.Od rasušene žime se pravi fina metla i.t.d U suštini hoću reći da kad presvlačite kauč, na federe postavite filc, zatim pravilno razvući žimu ili već gotovu kupljenu postavite i preko kupljenu vatu a zatim platno. Time imate udoban i zdrav krevet.
      SRETNO!

      ОдговориИзбриши
     59. Анониман8/08/2017

      Katastrofa od proizvoda, prodavnica i trgovaca. Nikada niko ne treba da im udje u prodavnicu.

      ОдговориИзбриши
     60. Da li neko zna gde mogu da nabavim slamaricu ! ?

      ОдговориИзбриши
     61. Анониман10/03/2017

      Ja sam 6 godina spavala na Dormeu, nije smrdeo i bio je jako udoban u pocetku. Poslednjih godinu dana je katastrofa, ulegao se i ledja me ubijaju. U zdravstvene karakteristike proizvoda ne ulazim, isto tako se prica da ne treba spavati u krevetima i dusecima u kojima ima metala. I pored svega u Dormeu su bili vrlo korektni i uvazili su mi reklamaciju na proizvod. I sta sad kupiti pitanje je sad?

      ОдговориИзбриши
     62. Анониман1/05/2018

      Redovno vežbam, svakodnevne šetnje pogotovo posle ručka ili pred spavanje. Na čemu spavam? Nemam pojma, mogu da spavam i na kamenu.
      Više pazite šta radite dok ste budni onda je i daska udobna.

      ОдговориИзбриши
     63. A Vi ste to isprobali dormeo madrac pa znate da smrdi? Ja licno jesam i ne, ne smrdi. Platila sam ga 500 eura, dobila 15 god. Garancije na madrac, i probni period. Ako je smrdio zasto ga jednostavno niste vratili. I nije farbanje, zbilja vrate novac i uvaze svaku reklamaciju, ako je imas. Da se covjek nacudi ljudskoj domisljatosti (citaj gluposti) na koji sve nacin odkantate ljude iz call centra (da se razumije rijec je o stotinjak vasih sugradana koji DOBIVAJU PLATU ZA SVOJ POSAO, a to je da obavljaju te pozive. Svi ste vi fini i ljubazni kad vas zovu a cim prekinete razgovor opletete im po kovi. Tipicno za ljudski NErod. Ljudi, da Vam kazem, opet iz iskustva, ko pita taj ne skita,stara narodna, u jesiku nema kosti. Uposlenika top shop radnje ko cojk pitas de mi reci curo draga mozes li mi ukinuti pozive svojih kolega iz call centra, svakako gospodine, odgovara. Cujes jedan klik misa i ljudi te vise nikad ne nazvase. Nikome se ne sudi bez dovoljno dokaza pa tako ni Vi molim Vas ne pisite o necemu sa cim niste imali dovoljno iskustva. Mislim na Vase licno iskustvo, a ne na ovo kojim se vi vodite, a to je iskustvo rekla, kazala

      ОдговориИзбриши
     64. Odavno imam Dormeo anatomski jastuk i prekrivac. Jastukom sam resila dugogodisnji bol u vratnom i ramenom delu. Slucajno sam otkrila blagodeti Dormeo prostirke, kada sam nedavno bila na odmoru, nalazila se na krevetu u apartmanu u kom sam odsela. Imam spondilozu lumbalnog dela kicme i konstantan bol u ledjima, i pored plivanja i joge, koji je najintenzivniji ujutru. Pet dana sam se budila odmorna i naspavana. Ni jednom nisam popila nista protiv bolova. Narucila sam prostirku i jedva cekam da stigne. A da li je kancerogena? Pa zamlja nam je zatrovana, jedemo gmo hranu...o cemu dalje pricamo...MENE LEDJA VISE NE BOLE, a od necega se mora umreti.

      ОдговориИзбриши
     65. Анониман1/30/2018

      Sta je danas uopste potpuno bezbedno? Ako biram sta bih zadrzala to je dormeo jastuk. Ni na jednom drugom jastuku mi nije ok, obicno mi se ukoci vrat da ne mogu da pomeram vrat bez bolova. Sto se duseka tice ne vidim razlog da ga nabavljam ali jastuk je nezamenljiv.

      ОдговориИзбриши
     66. A da li je neko uzimao Dormeo duple pokrivace (jorgane)? Na primer: Luna dupli jorgan 2u1 ? Da li je zaista topao kad se spoje 2 jorgana?

      ОдговориИзбриши
     67. Moze neka preporuka za latex dusek?

      ОдговориИзбриши
     68. Анониман2/25/2018

      Dodjete u eurofoam sundjere i uzmete sta vam odgovara... seku sundjere na meru,raznih gustina... a imaju i memori penu pa vi odlucite koju debljinu,sirinu i duzinu hocete.sundjeri i memori pena stizu iz nemacke,poljske i madjarske. I naravno da se prave od nekih supstanci nije nista prirodno... mnogo je jeftinije od dormea,jer dormeo nema svoju proizvodnju nego samo preprodaje tudje proizvode,kao i mnogi drugi.. pozz

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Nasao sam 100% od prirodnog kaucuka. Ima ga jedino Optimo. Inace svi duseci su im zonirani(7 zona). Od svih duseka, taj 100% od prirodnog kaucuka je mogu da kazem jedinstven. Na dodir je mekan, ali pruza vrhunsku potporu.

       Избриши
     69. Jelena4/13/2018

      Da li neko zna razliku izmedju Dormeo prostirki posto ih ima zaista puno,pa me zanima koja je razlika i koji je najbolji?..Slazem se da se Dormeo oseca tj ima specifican miris ali mozda prvih dan ili dva...Ja sam pre otprilike mesec dana kupila dormeo jastuk memosan klasican jastuk i bas sam prezadovoljna..Pre toga sam sve probala i nista mi nije odgovaralo..Ujutru ustanem sva ukocena i moram da popijem lek koliko me sve boli..Pre tog jastuka sam pre otprilike godinu dana kupila dormeo anatomski sa memoriskom penom i nije mi odgovarao ali mom muzu odgovara taj anatomski..Tako da sam prezadovoljna sa njihovim jastucima i planiram da nabavim i prostirku..Sto se tice toga koliko je dormeo uopste zdrav tu mogu samo da kazem da je sada pitanje koliko je uopste bilo sta zdravo..Kada pomislim koliko sam samo tableta popila zbog bolova u vratu i ukocenosti i jos dala para na masaze i kiroprakticare ne bih menjala dormeo pa sta god da su stavili unutra..

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Neni doemeo ne odgovara zbog sporijeg vracanja memory pjene pri promjeni polozaja.Isprobao sam vecinu duseka na trzistu i jedini koji je skroz druga prica jeste optimo natur od latexa.Pruza vrhunsku potporu,na izgled je mekan ali je to samo subjektivan osjecaj.Ono sto je bitno kod duseka jeste ako spavate na boku, da rame i karlica 'upadnu' u dusek.Samim tim se pritisak na te zone smanjuje, kicma bude u pravilnom polozaju i nema bolova.Bitno je da dusek bude zoniran,rj da nije svuda iste tvrdoce i da ima odgovarajucu latoflex podlogu.Kad legnete na to,tek onda vidite na kakvom ste krsu spavali

       Избриши
      2. Mene je na prethodnom krevetu kocio vrat,dik na novom sa istim jastukom nista.Tako da nekad treba resenje traziti i u duseku.Inace,latex kada je prirodni nema nikakav gadan miris kao nemorijska pjena.

       Избриши