KAKO ZARADITI NOVAC PUTEM PARTNERSKIH PROGRAMA

10:23 Blaženka Vesić 9 Comments

Pitate se kako  možete zaraditi od pisanja i od bloga? Affiliate marketing je jedan od načina. To je definitivno marketing budućnosti (mislim, u svetu je i deo sadašnjosti, a mi se tek uhodavamo). Ovom prilikom želim da vam predstavim jednu domaću Affiliate mrežu koja vam može omogućiti ovakav vid zarade. Pošto ja nisam neki stručnjak po tom pitanju, zamolila sam Danijelu Gikić sa bloga "Šta se kuva", koja  koja je saradnik ove affiliate mreže, da vam objasni o čemu se radi. Ovo je njen gostujući tekst na mom blogu. 

Upoznajte Partnerske programe i affiliate marketing


Jedan od vidova zarade putem interneta jeste zarada prodajne provizije preko tzv. partnerskih programa odnosno Affiliate Marketinga. Affiliate Marketing, kao vid promocija i prodaja se uveliko koristi u svetu već više od dvadeset godina, dok je kod nas u Srbiji ovaj vid marketinga na samom začetku, ali sa tendencijom svakodnevnog rasta i razvoja.

U Srbiji je početkom 2014. godine počela sa radom Affiliate mreža PartnerskiProgrami.net koja je svoj uspon doživela u toku 2015. godine i na taj način doprinela razvoju Affiliate Marketinga u Srbiji.
Svima koji žele da zarade dodatni novac Affiliate mreža PartnerskiProgrami.net pruža mogućnost da putem online promocija ostvare zaradu od oglašavanja, odnosno prodaje proizvoda i usluga.

Šta je affiliate mreža i kako to radi? 

affiliate marketing


Affiliate mreža iliti mreža partnerskih programa PartnerskiProgrami.net sa jedne strane okuplja veći broj Partnera, odnosno kompanija koje nude mogućnost zarade putem provizije od prodaje svojih proizvoda i usluga. Sa druge strane mreže, kao Saradnici (affiliates) partnerske mreže, nalazi se veliki broj pojedinaca i kompanija koje promovišu proizvode i usluge Partnera mreže.
Kako biste zarađivali proviziju preko partnerskih programa potrebno je da imate neko osnovno znanje iz oblasti Affiliate Marketinga, kao i da na kreativan način predstavite određene proizvode i usluge, odnosno da ih promovišete.


Kako da promovišete proizvode? 


U osnovi,  postoje dva načina:
 • Promociju možete vršiti korišćenjem klikabilnih banera koje delite putem društvenih mreža, direktnim email marketingom, kao i postavljanjem istih na stranice vaših blogova i/ili sajtova. Ovakav vid promocije bismo mogli nazvati još i "pasivnom" promocijom jer se u ovom slučaju vi nadate prodaji i čekate da do prodaje dođe kako biste zaradili odgovarajuću proviziju.
 • Sa druge strane, mnogo bolja opcija koja vam omogućava i bolje efekte vaše promocije jeste upravo "aktivno" promovisanje proizvoda i /ili usluga putem bloga i sajta.Proizvode i/ili usluge koje promovišete birajte tako da su srodne vašem interesovanju kao i da se uklapaju u temu o kojoj pišete.Putem kvalitetnih tekstova, potencijalnim kupcima diskretno skrećete pažnju na određeni proizvod i/ili uslugu, budite im želju za istim i usmeravate ih klikabilnim affiliate linkom do stranica Partnera (gde se odvija dalja prodaja).

Suština kod Affiliate Marketinga, bez obzira na to da li promociju vršite na aktivan ili pasivan način, ogleda se u tome da vi promovišete proizvode i usluge, i ako (i samo ako) se oni prodaju - vi za to dobijate unapred definisanu novčanu proviziju.Koliko ćete zaraditi na mesečnom nivou zavisi isključivo od vaših sposobnosti, znanja, kreativnosti kao i zalaganja.

Ukoliko imate blog ili sajt potrebno je pre svega da ste aktivni i da se fokusirate na sadržaj, jer će kvalitetan sadržaj privući čitaoce na vaše stranice, pa ćete samim tim imati veću šansu da neki od proizvoda ili usluga koje promovišete i prodate. O tome koje greške treba da izbegnete pročitajte na ovom linku:  http://www.partnerskiprogrami.net/5-najcescih-pocetnickih-gresaka-u-affiliate-marketingu/ 

Kako se uključiti u Affiliate mrežu i doći do provizije?


Da biste se uključili, možete kliknuti ovde. Kada se registrujete  moći ćete da vidite koji su saradnici u mreži, koje proizvode možete uklopiti u vašu priču, koliku proviziju možete zaraditi i imaćete pristup linkovima i banerima koji vam omogućavaju lakšu promociju. 

U svetu je ovakav vid poslovanja dosta razvijen. Kao jedan od najtipičnijih primera ovog načina poslovanja možemo da navedemo Amazon koji ima pregršt proizvoda koje možete da prodajete, a po osnovu čije prodaje možete ostvariti proviziju od 2-10% (zavisi od proizvoda). Mana je što ti proizvodi nisu u Srbiji, a neki ne mogu ni da dođu do nje. Ako i mogu, čekaćete ih mesec dana. U ovom slučaju uspeh u promociji moguć je samo ako znate da kreirate kvalitetan sadržaj na engleskom jeziku. 
Zato postoji alternativa za naše tržište, a to su Partnerski programi. Partneri su firme sa našeg područja, proizvodi su brzo i lako dostupni i promociju možete raditi na svom maternjem jeziku.  O svim aktuelnim saradnicima, novim partnerima i kampanjama možete se informisati putem FB stranice Partnerski programi. 
A isto tako lako naći ćete i podršku za sva pitanja i nedoumice u ovoj FB grupi.

S obzirom da zaradu ostvarujete od provizije, jasno je da zarada zavisi samo od vas i od toga koliko ste aktivni, vredni, uporni i vešti. Sigurno nećete zgrnuti milione jednostavno postavljajući baner na blog, bez same promocije i proizvoda i bloga.I to je veština koja se uči. Zato čitajte, učite i radite na sebi - isplati se!

9 коментара:

 1. Opa, dve sjajne dame na jednom mestu! Svaka čast domaćici i gošći!

  ОдговориИзбриши
 2. Svaka čast na tekstu! Korisno u svakom pogledu!

  ОдговориИзбриши
 3. Hvala draga prvo na ovom "sjajne dame" komplimentu. To mi više hrani ego ;) posebno kada tekst nije moj :) Hvala i u Danijelino ime !

  ОдговориИзбриши
 4. Za pametnog i pismenog a ko poznaje jezike Pozdrav

  ОдговориИзбриши
 5. Odlična stvar...međutim nisam pronašao programe pogodne za moj blog (tj. da budu dovoljno dobri da se posvetim tome).

  Ranije sam radio jedan domaći affiliate, ali je kod njih problem bio kada dođe vreme za isplatu....jer su neorganizovani, pa je bilo komičnih situacija.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Program će, verujem, da se razvija. Možda će biti pogodnih programa u budućnosti.

   Избриши
 6. Zahvaljujem se na gostovanju draga moja Blaženka, bilo mi je zadovoljstvo :) Hvala i Majskoj na komplimentu ;)

  ОдговориИзбриши