KAKO IZLEČITI GRIP? NEZDRAVA HRANA I SLATKIŠI SU NAJBOLJI LEK

01:49 Blaženka Vesić 15 Comments

U Srbiji je ovih dana proglašena epidemija gripa,  nakon što je  nekoliko ljudi umrlo od istog. Što me navelo na to da podelim sa vama mudrost kako izlečiti grip. Verujte mi, ima logike. I jednostavnije je nego što mislite.

Moja ćera je zakačila neku vrtoglavicu, grlobolju i temperaturu. Doktorka u ambulanti nam je rekla da je to početni stadijum gripa. Ali šta ona zna! Glupo mi bilo da joj pričam da u mojoj porodici ta boljka ne postoji, da niko od nas nikad nije imao grip i da smo super-imuni na taj virus.

Otklimala sam glavom, odslušala lekcije o mirovanju i savete o čajevima i unosu vitamina C. Kupila sam par limuna i mandarina i pratila zdravstveno stanje mog deteta tokom dana. Primetila sam koliko je porasla, koliko je najlepša na svetu (što kao majka zaključujem bar 3 puta dnevno i bez pažljivog posmatranja) i koliko je drma pubertet, ali ne i grip. Uveče sam rešila da je izlečim na moj način - nezdravom hranom.

kako izlečiti grip


Kako izlečiti grip nezdravom hranom?


Mislim na ono što baš i nije prva preporuka lekara, posebno kada imate grip. Dakle, pica, čokolada, slatkiši....

Ovoga puta za lečenje gripa rešila sam da spremim picu. Nemam neki poseban recept, samo jedan savet kada pravite "lekovitu"  picu.

Kažite obolelom da je spremate samo zbog njega i da posle konzumiranja pice mora da ozdravi.

Rezultat vam je jasan, čim se hvalim. Evo već drugi dan moje dete nema temperaturu, a grlo je manje boli.

pizza protiv gripa


Jednom prilikom su moji ukućani  zakačili neku temperaturu. U svrhu ozdravljenja spremila sam im mančmelou, jeftin kolač koji obično spremam kada me drma PMS i kada imam neodoljivu potrebu za slatkišima (naravno, uvek kažem da sam ga spremila zbog dece, da se razumemo). I opet je rezultat bio isti - instant ozdravljenje.

Verujem da  u iste svrhe možete primeniti bilo koji specijalitet kuće koji vaši ukućani vole. Samo nemojte da idete u krajnosti sa nezdravom hranom.

 Recimo, potpuno je besmisleno da kupite onu kesicu za zapečene makarone sa šunkom i sirom koju reklamiraju na tv-u. Stvarno ne znam čemu ono služi, osim kao gomila vaštačkih aditiva. Makarone, sir, šunku i pavlaku morate da dodate i mimo sadržaja iz kesice. Ja sve očekujem kad vidim tako nešto da sipam taj prah u vodu, a da odatle porastu makarone, šunka, sir i sve ostalo.

 Preskočite i lečenje "Hello" sokovima. Znate, ono što se vidi na dnu flaše nisu komadi zdravog voća i voćne pulpe, već veštačke boje i aditivi. Ceo sloj. Kad okreneš praznu flašu, možeš da proričeš budućnost iz tog taloga. Ako baš hoćete  da se lečite veštački aromatizovanim sokovima, kupite onaj sok u kesici i razredite ga. Jeftinije je!


Kako nezdrava hrana deluje na viruse?


Kada su se pojavili ovi telefoni sa ekranom na dodir, mojoj ćerki je to bilo veoma zanimljivo. A kome nije! Kada bi se razbolela, lečila bih je pomoću izmišljenog ekrana. Legle bismo jedna pored druge. Onda bih joj rekla da zatvori oči i zamisli ogroman ekran na dodir ispred sebe. Zatim bih joj rekla da nađe folder sa bolestima. "Vidiš tu opciju za temperaturu?" pitala bih je. " E, nju sad isključi!". Ona bi sve to uredno odmahala ispred sebe i ubrzo bi bila kao nova.

Glupo je sada pokušati je prevariti na ovaj način. Ali deca u pubertetu imaju apetit bunara bez dna i tu se stvorio prostor za ovaj tretman svih virusnih oboljenja.

A kako nezdrava hrana deluje na viruse?

Postoje tri odgovora.

-  Prvi, da je u pitanju klasičan placebo efekat. Ali koga je briga ako deluje. Na kraju krajeva, ko kaže da je C vitamin magičan.
- Drugo, da je u pitanju biofeedback terapija. Ona podrazumeva da možemo da kontrolišemo svesno procese koji se dešavaju u našem telu. Uključujući i temperaturu.
- Treće je ono zbog čega smatram da treba da dobijem Nobelovu nagradu. Naime:

 Kada spremiš nekome omiljeni obrok, on postaje srećan i bolje raspoložen. Čim si bolje raspoložen, bolje se boriš sa stresom bilo koje vrste. I sa gripom.  Jasno je da jedan kolač može da poboljša rad imunog sistema bolje nego grozan gorki čaj začinjen sa kiselim limunom.
limun protiv gripa


Proći će dosta vremena dok ovo ne postane zvanična terapija protiv gripa. Ali vi ne čekajte. Dala sam vam ekskluzivu. Odmah je upotrebite. I javite rezultate!




15 коментара:

MENJAM DAN ŽENA ZA GODINU MUŠKARACA

12:03 Blaženka Vesić 24 Comments

Mada nisam imala nameru da se bavim temom 8. marta, ipak moram da se osvrnem na ovaj besmislen praznik.

Dan mi je počeo sa loženjem vatre i histeričnom reklamom za neke magične helanke na TV-u koji je njakao u pozadini, a koja je poručivala "Znojite se! Znojite se! Znojite se! Znojite se!". Savet namenjen ženama, jelte. Kao i proizvod. Jer muškarci ne nose helanke i ne moraju da imaju ravan stomak.Ili ipak nose?

Dok sam radila u jednoj firmi u kojoj je kolektiv bio pretežno muškog roda (iliti ,bile su cele dve žene), od svojih kolega sam za 8. mart dobijala :

- čestitanje preko k...a (figurativno, naravno)
-  lekciju o Klari Cetkin
-  i neizbežno pitanje:" Što ne postoji dan muškaraca? Po čemu ste vi posebnije od nas?".

  Dan muškaraca, uzgred rečeno, postoji i obeležava se 19. novembra. Razlog? Pa, čist inat Danu žena rekla bih! Slavi se to što su živi, zdravi i podstiču se pozitivni muški uzori. Ako neko iz ovog objašnjenja može da izvuče išta više od teranja inata , nek' izvoli.

Ne volim i ne cenim 8. mart jer je izgubio smisao.Liči na praznik cveća. I rado bih taj jedan dan menjala za godinu muškaraca.

Znate onu emisiju (koja se nekada emitovala)  "Menjam ženu" čiji je cilj da dve žene zamene porodice i da se sa njima sprdaju dok one dokazuju koja je bolja domaćica. Ovakvi debilizmi se nikad ne priređuju muškarcima, ali ja imam sjajan kocept za ovu emsiju. "Menjam ženu godinu dana". U toj emisiji bi muškarac menjao svoju ženu godinu dana u svim njenim ulogama.

Pošto su muškarci u cilju rodne ravnopravnosti počeli da koriste kozmetičke tretmane, depilacije i čupaju obrve, red je da se oprobaju i u drugim aktivnostima.

 Najprostije rečeno, od njih bi se godinu dana očekivalo svaki dan: da se doteraju, idu na posao, odrade svoju smenu, pokupe decu iz obdaništa, postave sto i ručak, operu sudove.

Posle toga ide multitasking period dana - rade domaće zadatke sa starijom decom, igraju se sa mlađom decom  i rade na njihovom  emotivnom, psihološkom razvoju i društvenom razvoju , dok u isto vreme spremaju ručak za sutra, večeru, usisavaju i brišu prašinu, peglaju opran veš i peru onaj koji je prljav  (pri tom treba da se uvuku u helanke od bezmalo 5000 dinara , ali u 2 rate, ne bi li imali savršnu liniju tamo gde im je sada pivski stomak.Ok, može i neka varijanta pantalona.)  Uveče treba da stave decu da spavaju i da budu orni za seks.Tri puta nedeljno vode decu na trening, tri puta na rođendane ili neka druga dešavanja, ni slučajno ne idu kod komšija ili na slavu bez njih.

 Žene bi, istih godinu dana, menjale njih i bile pravi alfa primerci . To ukratko podrazumeva odlazak na posao, dolazak kući i gledanje televizije, spavanje ili izolaciju u sopstvenom prostoru u cilju bavljenja svojim hobijem i samim sobom. 

Činjenica je da muškarci i žene u Srbiji nisu ravnopravni i da nemaju iste uloge. 

Činjenica je da se muškarci više bave sobom, a manje svojom porodicom.

Činjenica je da ćete pre doći u situaciju da odvedete dete kod lekara i dobijete etiketu loše majke, nego lošeg oca, jer se oni time manje bave.

Činjenica je da se majke vrlo često osećaju kao da traže uslugu kada traže od muža da pričuva decu.

Naravno, viđam izuzetke, ali toliko malo da se ovo gore može po statističkoj značajnosti smatrati pravilom. Različiti smo i nismo ravnopravni. Glupo je isticati ravnopravnost tamo gde je nema.

A šta nakon godinu dana menjanja, pitate se?


Pa, tada sve to treba proslaviti Danom muškaraca, kada će oni sami spremiti kolač, a za uzvrat od žena dobiti jedan karanfil i čestitku preko ku..a!
Da se slikaju sa njima.
I objave na fejsu, sa sve dupetom koje se trti i ispućenim usnama.




Meni ostaje još samo da vam poželim prijatan dan, bez obzira na datum i pol. I da odem u onaj "Emotion" da izložim svoj genijaln plan. Verujem da bi se muškarcima koji u ovakvom šou programu učestvuju, pogled na to kako je biti žena promenio. I da bi makar umeli da čestitaju 8. mart sa dozom iskrenosti!

24 коментара: