Da li vi žvrljate nešto dok razgovarate telefonom? A da li ste se nekad zapitali šta vaši crteži znače? Pročitajte! Ja crtam dok slušam, ...

ŠTA ZNAČE NESVESNE ŽVRLJOTINE NA PAPIRU KOJE CRTATE DOK NEKOGA SLUŠATE

13:48 Blaženka Vesić 7 Comments

Da li vi žvrljate nešto dok razgovarate telefonom? A da li ste se nekad zapitali šta vaši crteži znače? Pročitajte!

Ja crtam dok slušam, moj suprug takođe i jedan skorašnji događaj me naterao da malo proučim tu temu.

Naime, nešto smo  zadnjih dana gledali po štampanim oglasima.  Njega sam angažovala da zove telefonom za više informacija. Elem, nakon završenih razgovora, htela sam da prosto stavim neke brojeve u jednu svesku, prepišem i dopišem šta je osoba sa druge strane rekla i dopišem da li mi to nešto odgovara ili ne, da ne zovem 100 puta iste ljude. Ali moj pokušaj jedva je urodio plodom. Moj dragi je sve lepo iscrtao nekim kockama i linijama.

To me podsetilo na crteže koje je crtala moja koleginica na poslu. Njoj sam tačno mogla da provalim raspoloženje koje je imala dok je razgovarala telefonom. Imala je staložene kocke, živčane krugove, a duži razgovori (sa određenim, njoj posebnim osobama) rezultirali su celom planinskom kolibom od oblog drveta, jelkom i putićem ispred kuće, suncem ....moguće da je bio i potočić.


Već sam pisala o tome kako nam crtanje mandala  može pomoći da protumačimo šta nam naša podsvest poručuje. Ipak, to baš i nije totalna isključenost kao ovo nesvesno žvrljanje dok radimo nešto drugo, odnosno dok smo mentalno angažovani nečim drugim i imamo olovku u ruci ( koja je, jelte, i okidač ovog transa - kako biste inače i crtali?)

Bez olovke, ja se šetam u krug oko stola dok razgovaram. U dužim razgovorima ubijem kilometražu vrednu svakog divljenja, a ponekad mi razgovori telefonom posluže i kao motivacija za čišćenje kuće

No vratimo se crtanju.


- Ako se dočepam olovke i razgovaram telefonom, ja najčešće ispisujem svoje ime i to ćirilicom (koju retko koristim i kojom se ne potpisujem, jer je moj prvi susret sa slovima bio susret sa latinicom).
- Ako treba nešto da zapamtim tom prilikom, crtam kvadrat (formiran od crtica i kružića)
-  Ako sedim i slušam neko predavanje, govor ili slično, sva je prilika da će papir ispred mene biti obasut cvetićima, onako povezanim u jednu kao lozu. Ako je sveska na kvadratiće, crtam sitan cvetić u svakom drugom kvadratu.








Kažu da osobe koje žvrljaju po papiru dok slušaju zapamte 29% više podataka. 



Značenja nesvesnih žvrljotina na papiru


Naravno, ima onih koji su se dublje bavili ovim, pa sam rešila da sebi, ali i vama koji isto tako žvrljate, odgonetnem šta znače ovi nesvesni crteži.

- Čovečuljci iliti Čiča Gliše ukazuju na nesigurnost i potrebu da vam drugi ljudi pomognu.Međutim, ako crtate lica, tumačenje zavisi od toga kakva su lica koja crtate. Često ukazuju na to kako vidite druge ljude ili sagovornika sa kojim pričate telefonom. Ukoliko je lice lepo i nasmejano, vidite u njemu pozitivne osobine. Ako ste nacrtali neku babarogu, verovatno ga tako i doživljavate.




- Potpis ukazuje na egocentričnost i arogantnost. (Ja? Nema šanse)

- Krugovi su znak da vam treba pažnja i celina nečega o čemu pričate ili slušate

- Životinje imaju različita značenja, u zavisnosti od toga koju crtate. Ja to ne mogu ni svesno. Vrhunac mi je da nacrtam pticu. Ovako! 


Ali za one koji umeju: tigar, vuk i tako te životinje oslikavaju bes, lav označava da osećate nadmoć... Znate već taj simbolizam. 

- Spirale i talasi ukazuju da ste u emocionalnom škripcu (ili da treba da idete na more, da se regenereišete) 

Kocke, kvadrati, dijamanti i slični objekti znak su čvrtog stava, jasnih ciljeva i tvrdoglavosti. I kućice su u toj kategoriji.

- Strelice vam pokazuju napredak u životu. Jasno vam je kako će vam ići ako idu na dole, jel da?

- Cvetići, oblaci,sunce i ostalo znači da se osećate udobno i prijatno dok razgovarate, slušate ili šta već radite dok crtate.

Drveće predstavalja nas i naše ambicije. Ukoliko cveta, lista, rađa plodove, to je super znak. Uvelo i suvo je daleko od super.





- Krstići znače da osećate krivicu (veličina krsta porporcionalna veličini krivice)


- Šahovska polja znače da ste u nekom problemu koji ne možete rešiti

- Pčelinje saće oznaćava potrebu za redom i harmonijom.

- Zvezde označavaju nadu i optimizam
- Paukova mreža ukazuje na to da se osećate zarobljeno i u nekoj zamci

- Kola i ostali transportni objekti ukazuju na želju da ostvarite ciljeve (što brže transportno sredstvo, i ciljevi su vam bliži) 




Šta položaj žvrljotina otkriva o vama? 


- Ukoliko je remek delo vaše podsvesti na vrhu papira, vi ste osoba puna energije i ideja. Bar u tom momentu nadahnuća.

- Ukoliko je na levoj strani, vaše misli imaju neki svoj koren u nekim prošlim događajima.

- Ako je žvrljotina  na centralnom delu papira, treba vam pažnja ili vapite za ličnim prostorom (kod mene definitivno ovo drugo) 

- Crtež na dnu papira može ukazivati na loše raspoloženje i depresiju, ali i na vašu praktičnu prirodu (jer ste se potrudili da adekvatno iskoristite prostor, a ne da se bahatite na sred papira) 

- Na desnoj strani papira, kažu, retko ko crta, a tada crtež ukazuje na na potrebu da popričate sami sa sobom. (znači, to nije znak da ste šiznuli, nego iskonska potreba čoveka. I svi to rade.) 


Zanima me sada - da li vi crtate nešto dok  slušate? I ako da, još me više zanima šta? Pa hajde, zadovoljite moju radoznalost i podelite sa mnom u komentaru koji su vaši podsvesni crteži?
--------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 
  

7 коментара:

  1. Jako zanimljiva i originalna tema. Nisam znala da to što bezveze švrljam po papiru moze slati neku poruku, obično crtam kvadrate, talase ili cik-cak, šahovsku tablu...

    Uzvrati praćenje. ♥
    misseslandy.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra. Pa sad, da li znači zaista, nemam pojma. Al' jeste da se zapitaš ko vodi tvoju ruku u tim trenucima i da li to nešto znači. Zabavno u svakom slučaju.

      Избриши
  2. Crtam,ja,crtam.Crtam često likove(desni profil),cvetiće a crtam i srca i oko.Uvek samo jedno a ne znam zašto.I crtam na desnoj strani papira.Ti ništa ne reče za oko i srce p ne znam šta to znači.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Srca su srca, ona simbolizuju ljubav. A objašnjenja sam uglavnom nalazili za dva oka, tipa potreba da bolej sagledaš nešto. A jedno oko sam nekad i ja crtala dok sam bila mlađa. Sad ne. To valjda ono treće - vidovito :-)

      Избриши
  3. Crtam uvijek :) obično su to kvadratići, kućice, cvijeće. Sad sam naučila i što znače! Samo za položaj črčkarija nisam sigurna. Inače ne volim crtati, iz jednostavnog razloga, jer se moj crtež ne razlikuje od onoga koje nacrta samo malo nadarenije dijete u 2. razredu. Ali šarati za vrijeme telefoniranja (iako je i to sve rjeđe) volim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super! A crtanje možeš savladati ako hoćeš. Stvar je talenta koliko i vežbe :-) E sad, što nas baš ne zanima da tek tako prosipamo svoje svesti i podsvesti po platnu, to je druga priča... Ti moji nesvesni autogrami, sasvim bi lepo stajali na nekom ulju na platnu u nekom muzeju ili galeriji :-)

      Избриши