Nisam ekspert u šivenju pa kad vam ja kažem da je lako napraviti tutu suknju od tila - verujte mi da je tako. Znate zašto? Zato što se ona ...

KAKO NAPRAVITI ASIMETRIČNU TUTU SUKNJU OD TILA (lako može svako)

12:56 Blaženka Vesić 6 Comments

Nisam ekspert u šivenju pa kad vam ja kažem da je lako napraviti tutu suknju od tila - verujte mi da je tako. Znate zašto? Zato što se ona i ne šije!



Aha! Napraviti sukunju bez šivenja!

Zar ne zvuči sjajno?

Pa još detetu za malu maturu? Ili neko drugo slavlje?


Verovatno mislite da sam luda. Posebno ako uzmemo u obzir da matura možda jeste mala, al' moje dete nije baš sitno.  No, možete misliti šta hoćete, al' moja kćerka izdominirala na proslavi male mature. E sad, dal' je zbog patika jer štikle za malu maturu nisu njen stil. Ili zbog ogromne crvene suknje koja je sve samo ne neupadljiva. Ili zato što je dete moje, pa mi je najbolje i najlepše na svetu...ne znam.

Znam samo da sam videla 6 devojčica koje su došle da gledaju malu maturu ili isprate nekog koje su odreagovale ovako kad su je videle!


via GIPHY

Pa dobro, kako napraviti tutu suknju?



Čekajte prvo da vam kažem odakle mi ideja da to pravim uopšte.

Videla sam na blogu Život van grada  kako je Tamara to pravila za svoje dete i kako je lako!  Beskrajno joj hvala na ideji.

 A onda sam tražila kako izgledaju asimetične suknje i kako bih mogla da i ja napravim jednu za moje veliko dete. Tutorijali koje sam našla uglavnom su za simetrične suknje, pa sam se dovijala kako sam znala.

Druga stvar zbog koje sam dobila ideju da pravim sama tutu suknju je bila poseta šnajderki. Pokazala sam joj sliku, a onda je rekla: " Jao tu ima mnogo da se seče i vezuje! Ceo dan!" i za to je tražila "najmanje 2000 dinara".

Što je ok ako se šije. Al' bre i ja umem da sečem i vezujem!

Tako lepo odem u radnju prekoputa nje i kupim jedan metar crvenog KRISTALNOG TILA (to mu neka vrsta, da se razumemo. Ima i obični, on je krući i jeftiniji). Da probam. Ako ne napravim za moje veliko dete, ima male dece kojima svoj ručni rad mogu pokloniti.


Za početak sam isekla til na trake širine 10 cm.

Dužinu sam merila da bude otprilike od struka do kolena , pa to duplo (dakle ako je željena dužina suknje 75 cm, treba da sečete 150cm)

Trake koje isečete preklapaju se na pola i vezuju za struk. Ja sam za probu koristila običan kaiš. Nanizala sam na njega metar traka. Pošto je to ličilo na uspešan poduhvat, kupila sam još 4 metra tila. Dakle, potrošila sam ukupno 5 metara.

Kristalni til nije skup i ja sam ga našla za 300 dinara po metru. Pošto sam skontala da će suknja biti providna, kupih i pola metra crvenog materijala za podsuknju i jedan lastiš na koji sam vezala sav taj til.

Naša tutu suknja imala je trake tri dužine.


- Najkraće su išle napred
- One do kolena sa strane
- Najduže (do pola lista noge) pozadi.


Po 20-ak traka za svaku stranu (po 10 sa strane podelite na dva mesta) .


Sam postupak vezivanja izgleda ovako:



Kada sam to završila, onda sam na mojoj šivaćoj mašini (a može i ručno) spojila dva kraja onog materijala za podstavu da dobijem podsuknju. Nju sam kasnije ručno sa unutrašnje strane prišila na lastiš sa tilom.

Ta da!




Sve ukupno, za nekoga ko je vičan ručnim radovima ( ja baš i nisam, ali volim da petljam pa to ti je) ovo je uvrh glave 2 sata posla! 

Toliko na temu "ima da se seče i vezuje ceo dan"

Ova suknja svakako ima i svoje mane:

- til malo bocka, nije baš sinonim za celodnevnu udobnost
-  suknja j e ogromna i ruši sve oko sebe ako ne paziš
- zauzima pola ormara
- nije nosiva svaki dan 

A ima i prednosti: 

- ako dodate dovoljno tila, ova suknja biće još šira pa vam nepoželjni ljudi ne mogu prići previše blizu i uvek imate dovoljno prostora za igranje oko sebe!
- kada sve prođe, suknju možete jednostavno rastaviti i razvezati i napraviti tri manje suknje i pokloniti nekim devojčicama (da nisam sekla taj til, mogao bi ladno da posluži i kao komarnik, ali šta sad!)


-------------
Želiš novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možeš se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upiši ovde:

 
 

6 коментара:

  1. Blažo, carice, ima li nešto da ti ne znaš da napraviš?Torte se ne računaju!!SJAJNOO!!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo srecna mama! Ja imam dvoje dece I cetvoro unucadi. U prilici sam da im kupim lepe "firmirane" stvari, ali njihovo najvece zadovoljstvo bude kad dobiju nesto originalno, unikatno, moj rucni rad. Zadovoljstvo nam je u zajednickom stvaranju I ugkavnom od recikliranog materijala. Cestitam Vam na odluci da sami uradite matursku garderobu. Potrudite se da Vas primer bude uzor drugim majkama. Vasoj cerki porucujem da je srecna sto ima takvu mamu. Srecno

    ОдговориИзбриши