Preduzetnik ste i želite da ostvarite pravo na dečiji dodatak? Ne znate šta Vam treba od uslova i dokumntacije? U dilemi ste, da li imat...

KAKO OSTVARITI PRAVO NA DEČIJI DODATAK AKO STE PREDUZETNIK?

01:00 Blaženka Vesić 3 Comments


Preduzetnik ste i želite da ostvarite pravo na dečiji dodatak? Ne znate šta Vam treba od uslova i dokumntacije? U dilemi ste, da li imate pravo na ovaj vid pomoći?
Imate, ali samo teorijski!

Praktičan pokušaj da ostvarite pravo na dečiji dodatak za preduzetnike


 Svako se do sad  sigurno našao u onom filmu kad treba da završi nešto na nekom šalteru ili u nekoj službi, uvene čekajući u redu da bi mu rekli da mu fali neki papir. Ovo se posebno odnosi na situacije kad pokušavate da ostvarite neka svoja prava, a ako su ta prava još i novčana kao što je dečiji dodatak, sakupiti papire potrebne za to postaje nemoguća misija.
Kada sam pre dve godine otišla u Odeljenje za društenu brigu o deci da, kao jedini zaposleni član svoje porodice koji prima minimalac, pokušam da ostvarim pravo na dečiji dodatak, susrela sam se sa neverovatnim interesantnim zahtevima.
 Prvo su me nezainteresovani službenici ( što mu dođe klasičan kadar u svim javnim službama,samo što ne prevrnu očima kad vide stranku,još jednu nadobudnu budalu koja misli da ima prava) uputili u potrebnu dokumentaciju koju moram da pribavim,podvukli mi i zaokružili istu navedenu na zadnjoj stranici zahteva za dečiji dodatak. I ja krenuh u avanturu.Najpre u Opštinu po neko poresko uverenje (vrata na ulazu  u opštinsku zgradu u Kragujevcu su rotirajuća iz razloga da vam se na vreme smuči.,da ne čekate u redu i za taj doživljaj). Tu sam saznala da je moguće imati 0 m² imovine (što je ništa ako me pamet služi) i porez na tu imovinu (tj. na ništa). Osim što sam skoro dva meseca čekala da se ta zbrka reši jer zaludni opštinski službenici ne koriste telefone i računare zarad međusobne komunikacije i misle da ih imaju na radnom mestu za svoj lične potrebe (počevši pritom da sumnjam u ono što vidim, čujem i u zdravlje svoje pameti), ostatak papira prikupila sam relativno lako.

Misleći da sam nabaviviši sve zaokruženo i podvučeno na poleđini zahteva za dečiji dodatak sve rešila podnela sam papire službi na rešavanje.Nakon nekoliko dana stigao mi je dopis - fali mi ne jedan nego sedam papira!!! Neću da navodim šta sam sve dokazivala i kakve izjave davala pismeno (s kim živim, imam li svekrvu iako sa njom ne živim...sve potkrepljeno dokazima) izdvojiću od svih zahteva samo najbolji od svih: ugovor o zakupu lokala u kom je suprug obavljao samostalnu delatnost pre godinu i više dana,koju uveliko ne obavlja što sam i dokazala potvrdom sa Biroa rada. Srećom te nisam sisala vesla, pa  sam vrlo glasno i drsko zatražila objašnjenje kojom logikom se to šta je on radio pre godinu dana vodi kao bitan uslov za dobijanje dečijeg dodatka. Rekli su mi da on možda taj lokal sad izdaje nekom drugom i tako ostvaruje prihod. Već van pameti i van sebe objasnila sam da sporan lokal nije njegov ni moj, da je iznajmljivan, da ga više ne iznajmljujemo, da on nije naša imovina i da bi imali porez na tu imovinu u suprotnom (valjda ?!!? zavisi od komunikacije među službenicima poreskog odeljenja). Ako sam sisala vesla nisam progutala čamac,znam moja prava i znam da ispunjavam uslove da dobijem dečiji dodatak. I dobijem ga. Na drskost valjda!
Obnova dečijeg dodatka prvi put je bila laka. Drugi put su se promenili uslovi,promenila sam posao i postala preduzetnik.  I opet su me smoreni i nezainteresovani službenici  uputili u potrebnu dokumentaciju koju moram da pribavim, podvukli mi i zaokružili istu navedenu na zadnjoj stranici zahteva za dečiji dodatak.Na stranu ovaj put šalterski standard, od šaltera do šaltera po papir, po informaciju, po pečat…trista ljudi radi posao jednog čoveka! Odnesem sve navedeno u zahtevu i stiže mi dopis-nedostaju tri papira, između ostalog opet(?!!!)-ugovor o zakupu lokala u kom obavljam samostalnu delatnost i dokaz o njegovoj veličini.


Teorijske mogućnosti da ostvarite pravo na dečiji dodatak kao preduzetnik


Nisam uspela da donesem dokaz o veličini lokala, a sve i da jesam rečeno mi je da ne mogu da ostvarim pravo na dečiji dodatak ako je lokal koji sam iznajmila veći od 20 m². A bio je. Ovo mi je rečeno gotovo sa dozom tajnovitosti,ali očigledno gradi vrlo bitan uslov koji bi zapravo trebalo napisati na zadnjoj strani zahteva za dečiji dodatak, gde je spisak i ostale potrebne dokumentacije, jer ovo je već drugi put da me terorišu ugovorima o zakupu.
 Tražeći na internetu Zakon o finansijkoj poršci porodici sa decom nisam naišla na taj podatak. Tek na sajtu http://www.besplatnapravnapomoc.rs/tekstovi/porodicno-pravo/decijidodatak/ naiđoh na ovo objašnjnje
Što se tiče nekretnina koje porodica poseduje, važi pravilo da će se pravo na dečiji dodatak priznati jedino ako porodica ne poseduje druge nekretnine osim odgovarajućeg stambenog prostora koji odgovra njihovim potrebama (pod ovim prostorom se smatra objekat u kome porodica živi a koji podrazumeva sobu po članu porodice, i još jednu sobu), kao i garažu i iznajmljeni poslovni prostor ne veći od 20 kvadratnih metara.” 
Zanima me:
 • Može li se posedovati nešto što si iznajmio?
 • Da li ti, kad nešto iznajmiš,to isteruje dodatne pare iz džepa ili ti donosi prihod van onog koji si već dokazao papirima iz poreske uprave? 
Želim javno da apelujem da se ovaj član Zakona o finansijkoj podršci porodici sa decom izmeni ako postoji, jer ja ga nisam našla.Gore je naveden samo pravni savet na tu temu (bar mislim, nisam više pametna). Neka se  precizno definiše i stavi kao jasan uslov za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, na zadnjoj strani zahteva, sa ostalim dokumentima . Tako će samostalni preduzetnici koji ostvaruju minimalan prihod (ili ni to, ali ajd’ sad) da znaju u startu da ne mogu da ostvare pravo na dečiji dodatak. Ni teorijski! Osim ako nisu iznajmili trafiku!!!!

Osim toga u obaveznu dokumentaciju treba da se dodaju i:
 •       spirometrisjki nalaz kapaciteta pluća - ne stariji od 6 meseci. Možda neko udiše više vazduha nego što treba pa time nema uslov za dobijanje dečijeg dodatka
 •          lekarsko uverenje - ovo više radi samog podnosioca, da posle svega bude siguran da ipak nije ni slep, ni gluv, ni lud, u šta će garant da posumnja kad krene da se bavi dečijim dodatkom
Na ovaj način upešno će se izbeći i čisto teorijske šanse da preduzetnici ostvare pravo na dečiji dodatak.
     Što je manje šansi manje je i dilema!       


3 коментара:

 1. Анониман4/08/2014

  Свиђа ми се назив категорије ових чланака "гласно размишљам". То нам је, изгледа, једини начин да не полудимо!
  Мој ујка је својевремено, као једини запослени у четворочланој породици, кад је подносио документацију за дечији додатак добио одговор да "нема право, јер има вишак стамбеног простора". Он онако преморен, након прикупљања свих папира, више себи у браду промрља: "Па, шта ја сад да радим?", на шта му је надобудна службеница дрско одговорила: "Срушите пола куће, или правите још деце"
  Заиста је тешко у држави Србији изборити се за пристојан живот, али ми се боримо бар на овај начин!

  ОдговориИзбриши
 2. Za trenutak sam pomislila da zaista traže nalaz o kapacitetu pluća :D
  A u kakvoj državi živimo, ne bi me ni čudilo.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Verujem da je to sledeća mera. Štaviše, ako neko od Vučićevih pročita ovo, mislim da mogu ozbiljno da ugrozim Vulina.

   Избриши