Često se zapitam kako to da savršena Majka Priroda nije uredila da  prosečna žena ima bar još dva para ruku i bar još jedan par očiju na le...

DA LI JE ZAISTA DOBRO BITI MULTIPRAKTIK ŽENA?

00:44 Blaženka Vesić 25 Comments

Često se zapitam kako to da savršena Majka Priroda nije uredila da  prosečna žena ima bar još dva para ruku i bar još jedan par očiju na leđima ili na guzici (ovo u zavisnosti da li treba da gleda iz perspektive odraslog ili malog deteta),a ponekad i još jedan ceo rezervni primerak sebe.

Ako krenete da se informišete o dešavanjima u svetu iz ženske perspektive ,jedna tema neće vas zaobići. Super mama koja radi vežbe sa detetom u rukama,super model doji bebu dok je šminkaju i friziraju....Sve same multipraktik žene! A treba li nam to?

Šta je multipraktik žena?


To je pojam koji definiše  ženu koja obavlja milion stvari istovremeno, jer je neko nekad rekao kako žene, za razliku od muškaraca, to mogu. A ona se primila na priču! Ona priča telefonom zataknutim pod bradu (u stavu "sviram violinu") sa poslovnim partnerom dok kuva ručak desnom rukom, a levom vodi društveni život kucajući SMS poruke svojoj najboljoj drugarici i istovremeno razmišlja kako da se obuče i našminka sa stilom, dok krajičkom oka posmatra da li njena deca rade nešto što inače ne bi trebalo da rade.

Funkcije multipraktik žene
Funkcije multipraktik žene su različite,zavisi od modela, ali evo osnovnih i njhovih karakterisika.

Porodična funkcija - multipraktik žena je stub porodice. Nezavisno od toga je li domaćica ili karijerista. Ona je ta koja brine o tome da u porodici sve funkcioniše, da su svi uredni, čisti i siti, svi obavljaju svoje dužnosti.

Bejbisiting funkcija - podrazumeva čuvanje dece,bilo jednog ili više istovremeno, sluša ih i ne slušaju je, hrani ih i oblači, šeta, vodi na raznorazne društvene aktivnosti, pomaže oko domaćih zadataka,ljubavnih i društvenih problema.

Poslovna funkcija - funkcija uspešne karijere u nekoj firmi, a još češće  "sam svoj gazda varijanta", bilo da je starleta ili uspešan menadžer uspešne firme koja trećinu prihoda ostvaruje od izvoza.

Kuhinjska funkcija - Ova funkcija posebno dolazi do izražaja kad su slave,kad multipraktik žena pogine kuvajući za goste, a pritom ne može da kaže da je to njena slava jer žene ne nasleđuju slavu. Samo stravu! Uključuje i svakodnevno spremanje doručka,ručka,večere,kolača...

Modno-kozmetička funkcija-Služi za praćenje  trendova iz modne i kozmetičke industrije, da se ne desi da žena  izađe međ' ljude bez manikira i očupanih brkova i veštačkih trepavica "ala krava" i da joj se uvek nokti slažu sa torbom koja se slaže sa kaišem koji ide uz cipele koje idu sa ešarpom koja ide odlično uz karmin i minđuše koje su u kompletu sa ogrlicom i prstenom.

Fitnes funkcija-Ako nema vremena da ode u teretanu ili na slično kolektivno okupljalište smišljeno da bi nam stomaci bili ravni a dupeta okrugla, ona koristeći ovu funkciju vežba dižući svoju decu umesto tegova, trčeći uz i niz stepenice noseći pritom kantu sa smećem, eventualno trčeći na posao sa sve štiklama!Ona je uvek u formi.

Društvena funkcija-omogućava joj da uvek ima bar tri prijateljice na trač partiji ili vremena da ode kod jedne od njih!Nikako da razvije sposobnost da ode kod tri drugarice istovremeno! Osim kad je aktivna na društvenim mrežama.

Reproduktivna funkcija-primarno funkcija održavanja vrste, u poslednje vreme sve više popularna kao funkcija održavanje dobre linije i dobrog raspoloženja.


Multipraktik žena je posebna ne zato što ume sve ove stvari, već zato što ume da ih radi istovremeno!

Prosečan alfa muškarac ode na posao, vrati se umoran i legne da spava popodne da bi uveče odgledao film ili utakmicu. Njegova bejbistitng funkcija završila se sa pravljenjem bebe, kuhinjska je dostigla svoj maksimum otvaranjem frižidera, ostale su u kvaru manje ili više, zavisi od modela. I uvek su uspešni i dobri drugima,a što je najvažnije dobri sami sebi, ne misle da treba da budu neke super mašine. 

Istini za volju, neki muškarci imaju funkciju održavnja u kući te tako umeju da odarde sitnije ili krupnije popravke. Opet, zavisi od modela.  Oni baš preopterećeni ovim stanjem stvari i poelom ulioga, na isti način, vremenom, počnu da tretiraju multipraktik ženu .Stvar ko stvar!

Sve više dolazim do zaključka da je cela ta kampanja o superiornosti žena nad muškarcima jedna velika zajebancija.

Ja lično ne umem da radim trista stvari istovremeno:

 •  ne mogu da mislim tuđom glavom,  jer nekad ne izlazim na kraj ni sa svojom
 •  ne mogu da pazim ne decu iza sebe dok, recimo, ribam wc šolju (pokrivam pogledom krug od samo 180 stepeni)
 • ne umem da napravim neku bajnu karijeru, ali umem da trošim pare.
 • kuvam solidno, ali i dalje ne umem da sa brašnom i vodom nahranim četvoro gladnih usta i da pri tom uživaju u tome. 
 • vrhunac stila mi je da mi se broj noktiju na nogama slaže sa brojem noktiju na rukama

A otkriću vam još nešto - ponekad i namerno neću nešto što umem.

Majka Priroda se, budimo realni, pobrinula da sve u prirodi izgleda i funkcioniše savršeno u skladu sa svojom funkcijom.

Suočite se sa tim - da bi bile multipraktik žene morale bi izgledati kao boginja Kali (žena sa više pari ruku kako bi bila multipraktik, opasna za muškarce, zvoca i jede ih za doručak).
Prosečnom muškarcu verovatno i izgledate tako!

Boginja Kali Ni jedan zakon, pa ni onaj prirodni, ne nalaže da moraš da uradiš milion stvari odjednom. Odredi prioritete i ono najvažnije, uvrsti sebe u njih!Čak ni ono što nazivaju multipraktikom ne može da radi 100 stvari odjednom. Tek 3-4 u najboljem slučaju.  I nije večno. Pokvari se. Stvar ko stvar.

 Mani se, zato, pokušaja da budeš natprirodna i savršena! Opusti se.

Jebi ga! Il' si  multipraktik il' si žena!

25 коментара:

 1. Zvoncica2/20/2014

  Pa,kada sam pokusala multi varjantu,izgubila sam se negde izmedju sebe i drugih ljudi,zapravo koliko god se neko trudio bilo kod kuce ili na poslu ili na nekom totalno trecem mestu nikada nece biti dovoljno dobro (jer uvek moze vise),a pored svih tih obaveza na dnevnom spisku nemoguce je i izgledati savrseno jer sve prethodno iscrpljuje vreme i fizicke sposobnosti..ne znam kako bi mi poslo za rukom..ipak zelim biti samo zena kojoj je takodje potrebna paznja;-))

  ОдговориИзбриши
 2. I ja isto zelim da budem samo žena! Eventualno nije loša ona multipraktik varijanta sa linka iz teksta-manekenka koja doji dok je u isto vreme friziraju i lakiraju joj nokte,a ona je čak u isto vreme uspela da zatvori oči! Vau,kakav uspeh! Kod mene je multipraktik metoda fojenja izgledala ovako. Sednem pred kompjuter,instaliram sina da sisa na levu stranu i dryim ga levom rukom,dok desnom puštam da se odštampaju neke deklaracije na štampaču i ,dok se to štampa,pišem otpremnice i račune. Hvala na kometaru!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zvoncica2/22/2014

   Molim i drugi put! Uvek imam osobito zadovoljstvo da citam vase tekstove jer me neizmerno zabavljaju. Samo tako nastavite.

   Избриши
 3. Nekada sam želela da u svemu budem savršena i trudila se...
  Vremenom, život me šamarao, tako da sam naučila šta su priorititeti. I dalje puno radim, ali neke stvari koje mi pružaju više zadovoljstva, dok sam neke druge potpuno zanemarila.
  Shvatila sam koliko je uzaludno previše se trošiti u bilo čemu.
  Ništa mi ne nedostaje osim novca, a mislim da to ipak najbolja varijanta.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije uzaludno trošiti se na ono što voliš da radiš. Tada se i ne trošiš. To te ispunjava. Pokušavati da dostigneš nešto radeći nešto što te ne čini srećnom jeste uzaludno trošenje vremena. Što se mora,mora se...ali preterivati je bezveze.

   Избриши
 4. Joj Blaženka, ja se čitavog života trudim da smanjim brzinu, ali mi teško polazi za rukom. Večito radim sto stvari, tako da sam više multipraktik nego žena...sad sam ipak malo starija pa se trudim da usporim malo, ali...teško mi ide

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Joj bre Luna! Znam kako je to. BLago onim ženama koje umeju da kažu "Ne mogu", "ja to ne umem" i slično. Multipraktik nema ovo dugme.

   Избриши
 5. I multipraktik ima dugme On-Off jel tako? :-) Samo, mislim da je kod mene ostalo zaglavljeno... na On :-(

  Odlično si to dočarala, i kada pogledaš malo bolje, stvarno treba ponekad dići ruke od svega i biti samo žena :-)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Baš tako Danijela. Malo nas i mediji u tome u tome ne podržavaju, a prosečan ženski časopis napisan je za ovakvu, super ženu, Jedan od razloga zašto ih mrzim.

   Избриши
 6. Sve vreme dok sam čitala ovaj tekst sam imala utisak da mi nebo ponovo šalje poruku da usporim malo, jer, kako ne verujem u slučajnosti, tako i ovaj tekst doživljavam kao tu opomenu, da se isključim malo i da prestanem da sebe, mene, jednu, jedinu, jedinstvenu, tretiram kao tegleću multitasking marvu. Stanem ja, dan, dva, a onda opet Jovo nanovo.. Uđe to u krv, a razloga sijaset. Za neki novi tekst.
  Ovaj je fenomenalan. Bravo!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Eto vidiš! Nije nebo u pitanju, samo sam ja, ali u pravu si kad kažeš da ništa nije slučajno. Treba da okačimo neki podsetnik pod nos, da imamo to stalno na umu. Neki "Stop","Uspori" "O'ladi malo" na frižideru recimo. Mada mislim da bi me to samo sprečilo da jedem. Bolje na sudioperi!

   Избриши
 7. Ја нисам богиња Кали. И мислим да се никоме од четворо чланова моје породице не бих свидела таква. Муж допуњава моју мултипрактикалност, а већ оспособављам два старија детета да бар своје ствари држе под контролом. Као у оној реклами "два посто мање какво олакшање". Ја то тако доживљавам :-)

  ОдговориИзбриши
 8. Znaš kako je moje multiprakticiranje prekjučer završilo? Sa dobrano porezanom jagodicom prstenjaka.I krvarilo je i peklo, ali sam si uspjela usput dobaciti "Mirna, koja si ti budala" ;) Možda bi sve bolje prošlo da nisam sa sinom ponavljala zemljopis, pohala šnicle i ribala tikvice :D ovo zadnje me sredilo.
  Ali kad se ne mogu oteti od uvjerenja da inače ne bi ništa stigla! Luda glava, pa nastrada prst.

  ОдговориИзбриши
 9. Znas da cesto uhvatim sebe u toj zamci, a kada registrujem onda kazem, uspori malo. Tako su nas majke programirale kao decu, a ti se sad cupaj kako znas!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mene moja baš i nije programirala, ništa nisam znala k'o tele kad sam se udala. Al' neke stvari neće same. Mada,u poverenju, i dan danas nekad kažem sudovima "Sudovi, sudovi operite se sami!" i prođem pored njih. Eh, nada umire poslednja. Uspori.

   Избриши
 10. Na granici sam da budem Kali, htela, ne htela.
  Moja želja da budem dama je umrla, onda kad sam prvi put pozvala vodoinstalatera umesto muža. :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja sam original, samo kad me drma PMS! Samo glave što ne skidam! Bolje vodoinstalatera. Ja se često zeznem pa krenem sama u takvu avanturu. Recimo, čišćenje sifona, popravka usisivača (posle je bio jako bučan, a imala sam i višak delova...)i svašta nešto. Onda sam rešila da neke stvari i ne umem!

   Избриши
 11. Mogu da budem multipraktik zena.
  Ne zelim, nista ja ne moram. Nemam ambiciju da budem savrsena, kao novi model poznatog proizvodjaca.
  Sama sebi ne menjam prikljucke, kao na multipraktiku, niti zivim tom brzinom. Kad koliko stignem, onoga sto moram i onoga sto zelim..
  Zivot je lep. I bas me briga da li se sijaju prozori ili podovi.
  Hocu da zivim, i zivim.

  ОдговориИзбриши
 12. Jaoj meni kakav ubitačan tekst! Naravno, prepoznajem se u neke bar 4 tačke ovog što je napisano, ali ne s ciljem da budem super žena već zato što se tako mora. Dama, šta je to? Gospođa? Ne, nažalost, daleko sam od toga, pre se definišem kao geek.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Samo 4! Svaka ti čast. Super žena je prosto žena. Kao što je muškarac-muškarac. Njih niko ne tera da postavljaju police, popravljaju kola, elektro i vodoinstalacije i slično u isto vreme. Najčešće kažu da ne znaju sve i da za to postoje masjtori. Zato nam ništa ne ide u životu generalno, jer mislimo da svi znamo sve. Zato su mnogi o njih usko specijalizovani za izležavanje. :-)

   Избриши
 13. Odličan tekst! Učim da usporim. Više vodim računa o svojim potrebama i lakše sklanjam stvari koje ne moram. A redovno izgledam kao čudovište. Srećom, obrve su mi svijetle. Nokti, nažalost, nisu 😂

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Tatjana. Opet, bolje i izgledati kao čudovište, nego se pretvoriti u jedno u koje se ovakvim pristupom životu pretvaramo.

   Избриши
 14. Odličan, odličan, odličan tekst. Baš mi je drago što sam natrčala na njega. U isto vreme me je i oraspoložio i ubio u pojam. Svaka čast :)
  A da sam multipraktik vala nisam. Kod mene čista kuća i čista kosa nikako ne idu u paketu. A i neko mora sve one knjige da iščita :)

  ОдговориИзбриши