Napad besa kod dece predškolskog uzrasta je česta pojava. Bes je na kraju krajeva emocija poznata još i pećinskim ljudima,takoreći nešto št...

NAPAD BESA KOD DECE- ZNATE LI KAKO DA REAGUJETE?

00:20 Blaženka Vesić 0 Comments

Napad besa kod dece predškolskog uzrasta je česta pojava. Bes je na kraju krajeva emocija poznata još i pećinskim ljudima,takoreći nešto što nam je urođeno. Ovom emocijom obdareni su i odrasli,ali znaju da je obuzdaju. Kad žele, jelte. I to je ono najvažnije što svoju decu  treba da naučimo. Dok sa druge strane mi treba da naučimo da ostanemo pribrani i normalni dok dete pored nas vrišti i baca se po podu jer mora da doručkuje pre nego što se lati bombona ili zato što ste vi totalno dekintirali pa nemate para da kupite čokoladu ,a ono za Boga miloga,nema razumevanja za to!

Kako se ispoljava napad besa kod dece?


   Nisam stručnjak,kao što već objasnih u svom profilu, te sve gore i dole navedeno mogu da napišem samo iz svoje perspektive. Moj trogodišnji sin rešio je da ne spava više popodne. U ovo me ubedio sofisticiranom tehnikom plakanja,vrištanja,zacenjivanja do pomodrelosti,bacanja i udaranja nogama,grebanjem svog sopstvenog jezika do krvi. Iste metode koriste i druga deca. Kako se postaviti u toj situaciji zavisi od toga šta je izazvalo detetovu frustraciju. Popustiti, kao ja, nije uvek rešenje. Zapravo nije nikad. Ali o tome kasnije...Prvo treba znati...

Šta je uzrok napada besa kod dece?


- Jedan od uzroka može biti glad. Znate onu reklamu za Snickers-"Kad si gladan nisi sav svoj!" Pođite od sebe...( Znači preventiva besa-redovno hranite dete da ne pobesni!)

- Drugi uzrok je  previše vremena provedenog ispred računara ili televizije. Jasno je da su oni korisni multimedijalni uređaji sa opcijom bejbisitinga, ali ne preterujte! Sedenje ne zahteva energiju, pa se nagomilana u nekom frustrirajućem trenutku izbaci u vidu preteranog besa. Osim toga, na dete koje ste ostavili na čuvanje recimo računaru ne obraćate pažnju. Nije li histerija idealna da vam se skrene pažnja sa zaprške ili krpe za prašinu?( Dakle,uposlite ga. Dajte mu krpu i čistite zajedno. Dobiće pažnju i radne navike gratis)
- I naravno,napad besa može biti odraz ponašanja roditelja klasičnom copy-paste metodom. To nikad ne pripisujemo sebi. To je isključivo temperament deteta!(Na koga li je,da mi je znati?)

scream


Nekoliko (ne)praktičnih načina da rešite problemŠirom interneta naći ćete savete stručnijih persona od mene. Ja sam neke isprobala i evo mog skromnog mišljenja.

- Jedna od široko rasprostranjenih metoda je tzv." Time out" metoda.Odredite detetu mesto za tajm out i vreme koje će provesti tamo. Po pravilu ide minut za svaku godinu života. Neko starije dete moglo bi za to vreme da preispita svoje ponašanje. Dvogodišnjaku ćete ,s druge strane, teško objasniti u momentu bešnjenja da uopšte treba da  sedne. Mom detetu se ova metoda izgleda dopala,pa sad čim se naljuti on demonstrativno odlazi u sobu da plače.Ne preispituje se,svakako. Urla iz sveg glasa! U početku sam odlazila za njim pokušavajući da rešim stvar,ali sam dobijala sve veći otpor s njegove strane,vrisku i udaranje. Onda sam ukapirala da treba da ga ostavim da plače. I skontala ono najvažnije :

DETETU VAN KONTROLE NE MOŽETE OBJASNITI AMA BAŠ NIŠTA!

Kad se primiri,otplače i odvrišti onda objasnite da njegovo ponašanje nije lepo. Tu je izuzetno važan zagrljaj. Osim što se uznemirilo,vaše dete se i uplašilo...i sebe i vas. Utešite ga!A onda sankcionišite loše postupke. Ja obično zabranim kompjuter. I to bude super prihvaćeno!

- Kad se napad besa desi na javnom mestu,na ulici u prodavnici itd. obično možemo čuti komentar: "Da je ovo moje dete tako bih ga zalepio(la). Ne bi mu više palo na pamet tako nešto!" Širom interneta mnogi će da osude batine kao sredstvo vaspitavanja,ali u realnom izdanju većina roditelja nema potrebu za lažnim moralisanjem.Em glasno komentarišu,em biju! Da,naravno i ja sam isprobala ovu metodu i totalno je kontraproduktivna. Izaziva sve veći bes kod obeju zaraćenih strana. Osim što nisam ništa postigla bila sam još i besna!

- Izuzetna  je metoda američkog dr Karpa koja se u suštini svodi na gotovo smešno ponavljanje pitanja kojim potvrđujemo uzrok  koji je doveo do besa,a onda objašnjenje zašto to nije u redu i ponuda druge solucije. Ovo je zapravo klasično skretanje pažnje - detetove sa vriske i roditeljske sa kulminirajućeg besa. Umesto da se pozabavite svojom ljutnjom skrećete sebi pažnju na glupiranje u vidu ponavljanja pitanja.Dete se smiruje pa možete pristupiti objašnjavanju. Lično sve to začinim i osmehom,plaženjem jezika i grimasama. Suze se začas pretvore u smeh!

- Nekad rešenje možete naći i kroz igru. Mi smo pre neki dan tešili uplakanog plišanog lava i brisali mu suze. Ne znam je li nam uspelo. Ipak mislim da je ovo dobar način za razvijanje empatije kod deteta.
U svim metodama (koje nisu kontraproduktivne kao batine),doslednost je najvažnija. Ne mislim tu da deca treba da ostanu dosledna plakanju i ispadima besa kao načinu ispunjavanja njihovih hirova.

Roditelji treba da ostanu dosledni u poštovanju nekih pravila i kažnjavanju lošeg ponašanja. Bez popuštanja!U suprotnom dobijate ono što se zove "razmaženo dete".

Naposletku,detetu ne treba braniti da se isprazni.

Skupljanje besa je besmislena kolekcija ružnih emocija. 

Samo ga treba naučiti da to ispolji na prihvatljiv način i razviti ga u emotivno inteligentnu osobu.Na neki način. Stručan,svoj ili kombinacijom svih po malo!

0 коментара: