Polipropilenska folija, poznatija i priznatija kao celofan, nezaobilazni je faktor svake zimnice. Kao što se celofan gumicom vezuje z...

8. MART-DAN ZA CELOFAN

22:44 Blaženka Vesić 0 CommentsPolipropilenska folija, poznatija i priznatija kao celofan, nezaobilazni je faktor svake zimnice. Kao što se celofan gumicom vezuje za tegle, tako se i pojam zimnice i njenog spremanja vezuje za žene. Jasna je ,dakle, ta čvrsta i nesraskidiva veza žena sa celofanom.
Cellophane

Celofan je zapravo toliko bitan u životu pripadnica lepšeg pola da je dobio i svoj praznik-Dan za celofan, poznatiji i priznaitiji kao 8. mart-Dan žena! Na ovaj dan njime se zavijaju ruže i karanfili ne bi li ostali zaštićeni od vetra i ostalih vremenskih prilika i neprilika dok ih učenici nose svojim učiteljicama, nastavnicama…učeći tako naivno prve lekcije iz predmeta “Šlihtanje i korupcija”(kasnije ove naučene veštine primenjuju kod lekara, opštinara noseći kafe, čokolade, sokove….Oni koji su odlični u ovom predmetu postaju direktori, ministri…ali o toj temi neki drugi put.)

 Tog dana celofan osim svojstva čuvanja od spoljašnih uticaja dobija i novo svojstvo - povećenje upotrebne vrednosti proizvoda. U njega se, uz neki dobro poznat i priznat kozmetički proizvod, upakuju manje ili skroz nepriznati proizvodi, a posebno su popularni oni kojima ističe rok.Sve se to veže mašnicom i prodaje kao set za 8. mart. 

Dan žena u Srbiji evoluirao je u Dan za celofan kada su žene shvatile da je slaviti ovaj praznik totalno suludo ako uzmemo u obzir sledeće:

  •  Svaka četvrta žena umre od RAKA grlića metrice
  •  Svaka dvanaesta žena ima RAK dojke
  •  Svaka druga žena je žrtva porodičnog nasilja (RAK braka)

Dakle,biti žena u Srbiji podrazumeva da imate neki rak. Treba biti prava srećnica pa izbeći neki. Šta je tu za slavlje?
Ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji podrazumeva da su žene da odgledale sve epizode serije "Seks i grad" i da mogu da imaju isti odnos prema seksu kao i muškarci. U prevodu, neće biti linčovane ni spaljene na lomači ako imaju sex na jednu noć! U vezama koje podrazumevaju više noći seksa i možda zajednički život sa muškarcem , u Srbiji generalno nema ravnopravnosti. Da,žene mogu da ravnopravno da idu na posao, ali i dalje nisu plaćene kao muškarci na istoj poziciji (ako su uopšte na poziciji). Nakon posla javljaju se još veće razlike. Muškarci su umorni muškarci, a žene se pretvaraju u multipraktik ženu. I ćute! Jer se prosto podrazumeva takvo stanje stvari. Ako muškarac usisa kuću one će obično reći: "Usisao sam ti kuću" ili "Oprao sam ti sudove!". Prljava kuća i sudovi su ženino vlasništvo. Kada su čisti onda su odjednom zajednička imovina. Ravnopravno?!!
 Osim toga žene u Srbiji su manje poželjne ne radnim mestima zbog funkcije materinstva. Iako je ovo pitanje regulisano zakonom, ništa i dalje ne dovodi do njegove primene već se trudna žena na poslu doživljava kao najveća opasnost, zarazna bolest, šta li?! Za svaki slučaj uklanja se sa radnog mesta. Što je sigurno-sigurno je.
 Osim na radnim mestima žene su nepoželjne i za volanom i to do te mere da postoji poređenje „voziš kao žensko“ ,pri čemu se misli na očajne vozače. Žena za volanom autobusa u Srbiji je razlog za tv- reportažu, kao da je reč o svetkom čudu.Gledala ja svojim očima, majke mi! I nisam mogla da se načudim. Ne ženi! Reporteri su mi bili nejasni!

Ni upakovano u celofan gorenavedeno nije lepo! Nije za slavlje ni poklone!
 Radujmo se onda bar celofanu.
 I čuvajmo ga….
 Za zimnicu!


Basement Pantry

0 коментара: