Ima onaj jedan kobajagi članak kobajagi američkog novinara koji kruži internetom i društvenim mrežama, u kom se u par sažetih (ali tačnih...

IZVOD IZ CENOVNIKA BESPLATNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U OGRANIČEOJ DRŽAVI SRBIJI

17:20 Blaženka Vesić 4 Comments

Ima onaj jedan kobajagi članak kobajagi američkog novinara koji kruži internetom i društvenim mrežama, u kom se u par sažetih (ali tačnih) rečenica opisuje Srbija i čudan narod koji u njoj živi. Već u prvoj rečenici sve je rečeno- „Ima jedna zemlja koja se graničini sama sa sobom“. E to smo mi-ograničen narod u ograničenoj državi. Potpuno lišeni logičkih zakona ili principa, ništa nam nije nemoguće i nerealno, a ponajmanje ono što je nelogično.

 Na sreću nekih koji ne vole ovaj narod i zemlju (misli se na ostatak sveta, van granica i ograničenja - zna se da nas svi mrze, čak i oni koji nemaju pojma da postojimo na kugli Zemaljskoj) Srba je sve manje i manje. To je ono kad nam pričaju o nekoj beloj kugi i obećavaju metode njenog izlečenja. Obično se tom vodicom ispiraju usta pred nekakve izbore.

Imati decu u Srbiji danas je pravi podvig, ma kako zvučalo sjajno da je školovanje besplatno (a nije, majke mi, čak ni osnovno) kao i lečenje dece.

 Ovo sa lečenjem uveliko nije tačno i vređa zdravu pamet na više načina.

Ne verujete mi?

Evo kratkog izvoda iz cenovnika besplatnog zdravstvenog osiguranja u Srbiji
Ako vam se desi da vam se dete razboli i da mora da ostane u bolnici ne dečijem odeljenju u Kragujevcu, nekako je nerazumno tu smestiti i majku pored deteta , osim ako dete ne doji. Imate, kao roditelj, izbor:

- da platite dnevni smaštaj za sebe, pun pansion, poseban krevet i zajedničko kupatilo Ž kategorije-500 din dnevno (što nije besplatno,jasno je)

- da dete koje je prestalo da doji pošto-pošto vratite na sisu ( Besplatno valjda! Nisam probala)

- da ostavite dete samo u bolnici

Drugi način vređanja zdrave pameti podrazumeva činjenicu da lekovi za decu nisu besplatni. Neki jesu, verovatno penicilin u različitim oblicima i sa različitim nazivima.Na žalost, iz iskustva znam kao majka deteta sa astmom (što je prema nekim statistikama svako sedmo dete u Srbiji) da moram platim :

- "Aerius" sirup (oko 450-500 dinara)

- "Flixotide" pumpicu (za decu do 4 godine se kupuje iz nekih suludih razloga,oko 1000 dinara)

- za čiju upotrebu mi treba i komora, onaj "Babyhaler" (sića, samo 3000 dinara)

- a za jačanje imuniteta "Probiokid imuno"!

 E ovaj zadnji mi je vrh! Kesica košta 70 dinara, a za te pare očekujem da dete momentalno progovori, ostavi pelene, nauči da čita i piše i naravno bude rumeno, zdravo i pravo do kraja života! Jer naravno, nije poenta upotrebiti samo jednu kesicu. Treba bar 10, a na više i ne pomišljam! Ima da se kupi i onaj jogurt sa tim probiotik svojstvima. Dete se još i zasiti pride.

A ima toga još:

- Kad vam decu zaboli grlo obavezno se preporučuje "Tantum verde" sprej za grlo (oko 350 din).

- Ako decu odvedete kod ORL specijaliste, recimo zbog sumnje da ima problem sa trećim krajnikom, prepisaće vam neke homeopatske lekove "Cinnabsin" i "Tonsilotren". Kad počnete da čitate uputstvo za upotrebu i raspitate se šta su homeopatski lekovi i kako deluju , doći ćete do zaključka da ste vaše dete mogli i da poljubite da ga boljka prođe. Deluje isto.

- Za ćerku koja je, kako se ispostavilo, alergična na svašta nešto opet plaćam "Aerius" ali tablete (cena opet oko 450-500) ili nekakav "Allergodil" sprej za nos (750 din).

Ovo su naime dva bezazlena slučaja, pa ipak nisu besplatni. Ne smem ni da zamislim koliko su revoltirani roditelji dece koja imaju nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema i kako sastavljaju kraj sa krajem.


Da podsetim da se u Srbiji navodno leče besplatno i trudnice, ali da cena double i triple testa (koji nije obavezan ali vas lekari natripuju da možete da rodite i stonogu tako da ne možete da spavate ako ga ne uradite) iznosi tričavih 2500-3000 dinara.Besplatno?! Da, može i u državnoj instituciji, ali mi smo ograničen narod. Kod privatnika je bolje i ne čeka se. A čekanje je, znate, straaaaašnooo!

Ovakav scenario sličan je zapravo za bilo kakva snimanja,analize pa i preglede kod pojedinih specijalista.Vi odete da zakažete, oni vam zakažu neki sulud datum za minimum 6 meseci do dve godine, i to ako imate sreće. Ako treba da operišete kuk u Kragujevcu, čekaćete do 2022. godine. Ne preostaje vam drugo nego da odlučite da date pare da uradite to privatno (i u roku od odmah).


Kao poslednji čin vređanja zdrave pameti, meni nepojmiv i nesvarljiv, javlja se pojam mita i korupcije u zdravstvu. Ovde krivim dobrim (ako ne i najboljim) delom naš ograničen narod koji zapravo veruje da ne može da ode u bolnicu, a da pritom nekom ne ćušne par stotina evra u džep i posle kuka na temu korumpiranog zdravstva.

Lično sam se besplatno porodila 2 puta, najnormalnije i bez ikakvih komplikacija ,a suprug se jednom operisao. Niko mi nije tražio pare. I lično sam se naslušala bezbroj slučajeva koji su dali pare jer se to prosto podrazumeva, jer lekari valjda ne primaju platu za svoj posao, potrebno ih je doplatiti. 

Logika ograničenih.

I dokle god je tako, i dokle god smo takvi, možda treba da ostanemo ograničeni i brojčano.Neka je bela kuga još malo…

Ostatku sveta, onom koji nas ograničene mrzi a pojma nema da nas prstom ubode na geografskoj karti, daobjavimo kako samo pokušavamo da dostignemo optimalan broj stanovnika i blagostanje za sve njih. Neograničeno!

4 коментара:

 1. Svi smo diplomirali na ovom, ali... nema pomoći.

  ОдговориИзбриши
 2. Pa čini mi se da bi bilo lakše da se neke stvari zovu pravim imenom. Zna se šta znači "besplatno". I šta znači "prazan džep".

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман4/08/2014

  Одличан чланак. Сви ми пролазимо кроз исте или сличне проблеме. У држави Србији, која се бори за повећање наталитета. Е, баш о тој борби за наталитет, писала сам недавно, па ако желиш - прочитај:
  http://wp.me/p25A4I-T7

  ОдговориИзбриши
 4. I borba za natalitet i za pristojan život U Srbiji su vrlo sumnjivo regulisane. Na tu temu ja mogu da te vratim da proveriš kako sam se provela sa običnim dečijim dodatkom http://skitarnik.blogspot.com/2014/01/kako-ostvariti-pravo-na-deciji-dodatak.html.
  Hvala ti na komentaru. Čitamo se :) i borimo na svoj način.

  ОдговориИзбриши