Ja sam valjda zatucana žena, zarobljena o onom vremenu kada su stvari, dešvanja, razmišljanja pa i igračke bili znatno drugačiji nego danas...

ŠTA DECA MOGU DA NAUČE IGRAJUĆI SE SA DANAŠNJIM IGRAČKAMA

10:53 Blaženka Vesić 17 Comments

Ja sam valjda zatucana žena, zarobljena o onom vremenu kada su stvari, dešvanja, razmišljanja pa i igračke bili znatno drugačiji nego danas. U neku ruku jednostavniji, u neku složeniji  -zavisno od toga u koju ruku gledate.

 E sad, ja donekle očekujem da svaka igračka ima neki edukativni značaj za dete iako na njoj ne piše da je "Edukativna igračka".
Recimo ovako:

- Slaganjem običnih kocki deca vežbaju fine motoričke veštine, ali mogu da razlikuju i boje i veličine i da se pozabave kreativnim izražavanjem.

- Igranje sa lutkama (da čak i sa glupim plavušama poputa Barbie), može da ih nauči govoru tela, tonu govora, ali mogu i da usavrše tehniku oblačenja. Oni koju su pokušali da obuku gornji deo na Barbie lutku navlačeći regularno prvo jedan pa onda drugi rukav, znaju u čemu govorim. Potrebna je veština da to uradite bez da lutki skidate ruke, a ta veština dobro dođe kad treba da obučete svoje dete koje neće da sedi ili leži mirno.

Pošto je već ustanovljeno da se deca danas rađaju pametnija, valjda je došlo do toga da nema potrebe da igračke budu edukativne. Dovoljno je da budu zabavne. A pojedine,vrlo popularne,po mom skromnom mišljenju su veoma glupe. Evo koje su najgluplje igračke danas i šta deca mogu da nauče igrajući se sa njima.

3 najgluplje igračke današnjice


U velikoj konkurenciji za najgluplju igračku danas, ja sam izdvojila ove tri.


Smrdiša, Đubriša i koješta


Glupe male figurice koja zaista smrde na neprijatne mirise poput buđi, smrdljivog sira i koječega. Poenta je sakupiti sve ove primerke. Negde sam pročitala da ih ima oko 200, ali možda sam nešto i pretupila. I 10 je mnogo za moj pojam i zaista bih volela da upoznam tog specijalca koji je mogao da smisli 200 neprijatnih mirisa i realizuje da igračke smrde na njih. 

Neke od ovih igračaka (dal' Đubriša ili Smrdiša) stavljaju se na vrh olovke,valjda da bi deci bila pod nosom dok pišu. Jedino što deca mogu da nauče igrajući se sa Smrdišama i Đubrišama jeste da raspoznaju širok spektar neprijatnih mirisa. Ja sam,kao neko ko je bio uskraćen za ovo zadovoljstvo,po tom pitanju prilično ograničena.  Evo,mogu da navedem pored buđi i smrdljivog sira, smrdljive čarape, smrad znoja kineskih sintetičkih majici u autobusu, smrad nikadokupane debele Sonje, maskote mog kraja (ni mrtav čovek ne smrdi kao živ,debeo neokupan čovek) i...možda još par mirisa hrane recimo riba ili spremljena džigerica.Ljigavac


Sluzava ljigava tečnost nalik na slinu upakovana u plastičnu kutijicu i obojena drečavim bojama. Ne lepi se za ruke, nema nikavu svrhu osim da izaziva neprijatnost, a posle nedelju dana aktivnog igranja sa njim dobija specifičan pokvaren miris. Jedino što deca mogu da nuče od ove igračke jeste recimo kako bi mirisala sperma kada bi ljudi rešili da je ukisele!

Bratz lutke


Nakazne lutke sa velikom glavom ili sa malim telom, jebem li ga šta je od ta dva , koje su i prilično skupe pored toga što su ružne. Barbie lutke su bar bile skladno građene i lepe. Igrajući se sa ovim lutkama deca definitivno mogu da nauče da prihvate različitosti i da ne diskriminišu one koji imaju fizičke defekte. Ili, ukoliko uzmemo da im je glava normalne veličine, da prihvate anoreksičnost kao normalnu i prihvatljivu pojavu. Da crnjak bude još veći, izmišljene su i Bratz monsters lutke, sa zašiljenim ušima, velikim zubima... Kao da nisu dovoljno strašne i nakazne i bez toga!


Kako da sami napravite edukativne igračke za decu


Ukoliko vam se, kao i meni, ne dopada spektar današnjih igračaka koji je, istini za volju znatno širi od gore navedenog, možete sami jeftino da napravite igračke za decu koje će imati edukativni karakter.

Potrebno vam je:

- Jedno starije dete od 10-ak godina,sa fiks idejom da postane vaspitač(ica) kad poraste
- Papir
- Bojice ili flomasteri
- Makaze
Evo kako je moja ćera za svog brata napravila slikovnicuA evo kako je napravila karte. Svaka karta ima oblik (krug,kvadrat...) boju (crvena,plava...) i osećanje (tužan,srećan,zaljubljen,iznenađen).
Naravno, vi kao roditelji možete da pomognete da ovakve igračke budu kvalitetnije i da se uključite u stvaranje istih. Ako imate ideje. Ja ih svakako nikad ne bih iznela na način na koji je ona to uspela i prilagodila trogodišnjem detetu. I na tome joj skidam kapu! Vidi se da su izgužvane od upotrebe!

Ukoliko ste pristalica sve glupljih igračaka koje se pojavljuju na tržištu danas, kupite detetu odmah jedan tablet. Kad usavrši da pomeranjem prsta pokrene nešto od malih nogu, možda će kad poraste da nauči da pokreće prave akcije samo svojim mislima. A to je zaista neprocenjiva veština!

17 коментара:

 1. Od onih prvih što si nabrojala samo najmlađa ćerka je koristila onaj ljigavac.
  Ostalo mi je, priznajem, nepoznato.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Smrdiše i Đubriše se reklamiraju,to me i navelo na post. Nismo bacali pare na to. Ostalo smo isprobali. Vadiću se na to da je to bilo za Novu godinu i da nisam donela ja nego Deda Mraz!

   Избриши
 2. Анониман6/07/2014

  Од оних "савремених" брац лутке сам само видела. Моје девојке се играју са коцкицама, камионима, бебама које треба пресвући или нахранити, као мобилни телефон служе им разна огледалца или коцкице, ту су затим боцкалице, пластелин, домине са словима... Њима нису неопходне едукативне играчке, саме смисле нов начин употребе већ виђених ствари...
  Али, идеја за сликовницу и карте је изванредна, свака част твојој девојци :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Te igračke koje tvoja deca koriste su edukativne takođe,baš na onaj način na koji mislim da igračke treba da budu edukativne. Svaka je na neki način. A ove su bre uvrnute skroz!!!
   Inače,slikovnica je dobila i drugi nastavak. Očekujem da moja ćera zaključi kako želi da ima štampariju kad poraste!

   Избриши
 3. Анониман6/30/2015

  Odlicna tema, zaista danas svasta ima za djecu i sigurna sam da mnogi roditelji postavljaju slicna pitanja i sa dosta negodovanja kupuju te i slicne igracke. Mene pored toga jos vise izludjuju raznorazni crtani filmovi, pocevsi od devedesetih, koji 100% zatupljuju mozak djeci - jedan od tih je meni Sponge Bob, ne mogu da ga podnesem, ni vidjeti ni cuti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sunđer je težak za slušanje, definitivno! A moji ga obožavaju! I jes' da je glup k'o noć, ali deca od njega mogu da nauče da budu prava deca. Da se raduju životu, smeju sitnicama, vole sve oko sebe. Problem su ostali likovi koji su debilni i namćorasti i zaista nemaju nikakvih moralnih osobina.

   Избриши
 4. Zanimljivo je da se deca "klikeraju i fule" sa Đubrišama, Smrdišama, Gogosima, i štatijaznamkojimglupostimajošne... Da, daa, umesto klikera koriste te gumene zezalice, a kako čujem sada ima nešto slično ali za devojčice. Mislim, ne znam ni sama šta da mislim, kad svi znamo da je to takva otimačina para, ionako već isceđenim roditeljima.
  Meni lično je jako drago što vidim da se moja deca još uvek povremeno klikeraju )(onim staklenim klikerima i porculanerima), igraju fudbal i košarku, druže se sa pravim (a ne virtuelnim) drugarima. Kad je šmrljavo i kišno vreme prave svoje albume sa sličicama tako što crtaju na papiriće pa iste lepe u svesku, igraju se lego kockama... ali, priznajem, imaju i neke od navedenih fuj igračaka...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Čuj, moj sin ima izmišljenog prijatelja. Zove se Stasija. Muško je. Ponekad ga zove telefonom, nekad sedi sa nama. Zbunjena sam ?!!! Više ne znam šta da mislim. Da li je bolje to ili igračke? Doduše, igračke ga nikad nisu zanimale. Njemu prosto treba društvo.

   Избриши
  2. Pa sad, iskreno, ne sećam se da su imali izmišljene prijatelje, možda i jesu ali nisu im imena spominjali... a to, zvanje izmišljenim telefonom se dešavalo i kod nas... Ne znam da li sam u pravu, ali mislim da mala deca osećaju i vide nešto što mi nismo u stanju da vidimo... znaš one priče o anđelima čuvarima koji čine da se bebe smeju i podmeću im jastuk kad padaju :) Kako god, decu treba pustiti da maštaju, zamišljaju, izmišljaju, treba ih jednostavno pustiti da budu deca. I da, zaboravila sam ti reći bravo za ćerku i njenu kreativnost!

   Избриши
 5. Pravo je čudo šta sve danas nazivamo igračkama, a o edukativnoj noti istih sve si tako nadahnuto rekla! Odličan tekst!
  Slikovnica za brata je čista poezija! Bravo! To se zove kreativnost!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala. Ona je već napravila celu kolekciju o Zeki Skočku i njegovim avanturama. A mene posebno oduševljava kako je ona to spustila na njegov nivo.

   Избриши
 6. Одговори
  1. E još kad bih i ja imala takav stav prema samoj sebi, super bi mi bilo. Hvala ti!

   Избриши
 7. Анониман7/02/2015

  Zbog toga što "svi imaju samo ja nemam" kupila sam 2 komada tih smradova. I toliko je i trajalo interesovanje kod mog Igora. Ljigavca smo imali u par navrata, to traje 2-3 dana. Brac lutku, ovu monstreku nismo imali, nego je dobila jednu za rođendan, davno, davno... ništa posebno je nije volela. Kod moje dece ti je pravilo: LOPTA, sin i KNJIGA,ćerka. Tačka :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mi smo imali Bratz, ali iskreno kopiju kupljenu kod kineza. Moja deca ne umeju da se igraju. Oni znaju samo da plešu i pevaju. Po ceo dan! Solo i u duetu!

   Избриши