Moja ćerka ove godine krenula je u peti razred. To podrzumeva da ima više nastavnika,više prilagođavanja i više obaveza. Prvi dan se u škol...

UMETE LI DA USKLADITE ŠKOLSKE TORBE I AMBICIJE?

12:15 Blaženka Vesić 4 Comments

Moja ćerka ove godine krenula je u peti razred. To podrzumeva da ima više nastavnika,više prilagođavanja i više obaveza. Prvi dan se u školi tradicionalno štrajkovalo i moja ćera se vratila,čini mi se, brže nego što je otišla.Ti štrajkovi prosvetara postali su toliko uobičajeni da ih više niko ne uzima za ozbiljno. Već drugi dan ostala je u školi celo poslepodne jer je imala 6 časova. Ja se pojedoh,znam ja gde je,al se odjednom otegloooooo....

školska torba


Elem,pored toga što sad ima više nastavnika i više časova ima i više ostalih aktivnosti. Tako se od dece očekuje da obavezno izaberu neki sport u školi i još jednu vannastavnu aktivnost od ponuđenih tipa narodne tradicije,informatike... Pored ovih obaveznih imaju i one faklultativne sekcije.

Moja ćerka već godinama trenira show dance. To je bila idealna kombinacija aktivnosti za nju. Ne zato što je ona neki plesni talenat,već što je to sport pun  šminkanja i šljokica. Ovo poslednje je presudilo. Šljokica ima i na kostimima i na make-up u. A ona voli sve što šljašti. Uključujući i medalje,naravno!

ambicije

Svaki put kada prisustvujem nekom takmičenju mogu da primetim da se neka deca ponavljaju?!!! Ili mi se priviđa?  Isto dete igra i solo,duo i malu grupu i formaciju,pa malo latino pa malo hip hop.

Imajući u vidu sve školske-nastavne i vannastavne aktivnosti, i činjenicu da svaki ovaj izlazak podrazumeva individulani trening minimum jednom nedeljno,pitam se jesam li ja potpuno nesposobna majka? Ili su majke ove dece lude i iskompleksirane?! Jer pouzdano znam da neke od tih devojčica idu i na mankekenstvo i na engleski (manje pouzdano da sviraju i violinu)

Pored svih ovih aktivnosti,moje dete imaće ove godine trening tri puta nedeljno. Kada na to dodam nastavne i vannastavne aktivnosti, ja se zdravo pitam kada će imati vremena da uradi domaći?!! Sačuvaj Bože da mora da ide na još nešto!

Nije mi jasno kako pojedine žene uspevaju da vode decu na milion aktivnosti ,pored posla koji imaju. Aj' da zanemarimo one domaćinske! Mora da je iscrpljujuće jurcati sa časa na čas! A ne bih ni da zamišljam kako je deci od kojih roditelji očekuju da budu multitalentovana - i za sviranje i za ples (aj',ova dva mogu i da povežem zajedno) i za strani jezik (to valjda kad odu na svetko prvenstvo da znaju da kupe hambureger u McDonaldsu). A najbolje od svega je kad u to uklope stvari koje nemaju veze jedne sa drugima. Recimo školu računara.

 Finansijsku stranu cele priče neću da pominjem. Nijedna aktivnost nije besplatna. Pa mi je još veći apsurd da zamislim majke koje imaju puno novca i višak slobodnog vremena. To mi ne ide jedno sa drugim. (da,znam da postoje i očevi i da postoje i sponzori i sponzoruše)


Naravno da nema uspeha bez truda i rada. Ipak mislim da forsiranje dece na uspeh po svaku cenu i očekivanja pojedinih roditelja,mogu da ostave traume. Evo,ja sam dan danas istraumirana što nisam ispunila očekivanja mojih roditelja -da nađem posao u javnom sektoru i jednog dana odem u  penziju. Ne znam,nisam stručnjak. Samo mislim da deca treba da se bave onim što vole. I da budu deca kada je vreme da budu deca. Obaveza će,kad porastu,imati na pretek!

sviranjeŠto se samog plesa tiče,ceo taj ambicionizam u Srbiji je smešan. Mnogi plesači u Srbiji ostvarili su zavidne rezulatate na svetskim i evropskim takmičenjima, pa niko od njih nije dočekan ispred skupštine. Ma jok,ni pomenut u vestima na lokalnoj TV ili radio stanici!  Nebitni su i nevidljivi,nemaju čak ni sponzore da ih podrže. Ko bi još sponzorisao nešto što ne dotiče javnost!

I tako. Samo razmišljam... Nekad mi budu smešni napori tih ambicioznih roditelja. Jer u Srbiji njihova deca sa svojim plesnim talentom mogu da budu, uvrh glave, Grand balerine.  Što, morate priznati, nije baš vredno žrtvovanja igre, druženja sa vršnjacima, glupiranja i detinjstva. Ili ja možda grešim što mislim da je zaludnim roditeljima  bolje da nađu neki hobi za sebe!

 Umete li vi da uskladite školske torbe i ambcije?
4 коментара:

 1. Mlađa ćerka je isto sada krenula u peti razred.
  Ne očekujemo previše od njih... bar mislim.
  Jedino na šta mlađa ćerka ide van škole je engleski.
  U "Lingvu", koja je veoma dobra.
  Već posle prve godine provedene u "Lingvi" smo osetili veliki napredak u znanju.
  To je sve...
  Starija ćerka i sin su srednjoškolci.
  Na njih je teško ostvariti bilo kakav uticaj ili ih prisiliti na nešto, tako da ne idu nigde... što takođe nije dobro.
  Doduše, sin je prošle godine završio nižu muzičku... gitara. Ali sada svira samo ono što on hoće. Srećom po nas, rok muzika mu se uvukla pod kožu pa ga nije teško slušati. Ne peva ništa od Cece... ili, ne daj Bože, Jelene Karleuše... ili neke druge lujke.
  Starija ćerka je išla na moderni balet sve do... ja mislim do polaska u srednju školu.
  Ali ona je to volela. Verovatno bi i sada išla da nema problema s kolenom.
  Ne znam... čini mi se da ne ostvarujem svoje neostvarene ambicije kroz njih.
  Bar mislim.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман9/05/2014

  Juče ti napisah poduži komentar, al se nešto dogodi te on nestade...to mi se već dva puta dogodilo kada sam ti pisala komentare pa me iznerviralo i mrzelo da ponovo pišem...
  Ajd sad da se vratim na temu. Moja ćerka je odrasla, ali i kada je bila mala nije išla na rad u rudnik, kako ja to zovem...išla je gde je htela i ja sam to ispoštovala, ali da sam od deteta pravila univerzalnog genija-nisam.
  muka mi je, iskreno, od tih roditelja koji su opterećeni time da im deca idu na sve moguće i nemoguće aktivnosti plus redovna škola, pa jadnoj dečici radni dan traje 12 sati i plus što nemaju vremena za igru. Mislim da je to suludo, da su ti roditelji izgubili kompas i da je sav taj cirkus nastao kao neki prestiž, statusni simbol, jebem li ga šta je, ali svakako nije normalno, bar po meni.
  Treba dete nečim da se bavi, ali treba i da se igra i da bude DETE...obaveze mu neće pobeći, imaće ih čitavog života...
  O ambicijama roditelja i lečenju kompleksa mislim sve najgore. I nisam sigurna da li su oni uopšte svesni šta rade svom sopstvenom detetu takvim ponašanjem...
  Inače, ne znam da li ti već napisah, ali baš umeš da " ubodeš" teme koje me inspirišu, otuda i moji dugiiii komentari.:)
  Pozdrav Blaženka

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Što kažeš,nekima je to stvar prestiža. ONo,imam para da omogućim svom detetu da bude uspešno u životu. Osim što od toga nema vajde ako nema te iskre u njima samima. Drago mi je da ti se dopadaju moje teme. Svakodnevne su i obične,zato se u njima i nalaziš. I ja sam, na kraju krajeva,jedna obična žena.
   Hvala na čitanju i na komentaru...

   Избриши