Mada nisam imala nameru da se bavim temom 8. marta, ipak moram da se osvrnem na ovaj besmislen praznik. Dan mi je počeo sa loženjem vatre...

MENJAM DAN ŽENA ZA GODINU MUŠKARACA

12:03 Blaženka Vesić 24 Comments

Mada nisam imala nameru da se bavim temom 8. marta, ipak moram da se osvrnem na ovaj besmislen praznik.

Dan mi je počeo sa loženjem vatre i histeričnom reklamom za neke magične helanke na TV-u koji je njakao u pozadini, a koja je poručivala "Znojite se! Znojite se! Znojite se! Znojite se!". Savet namenjen ženama, jelte. Kao i proizvod. Jer muškarci ne nose helanke i ne moraju da imaju ravan stomak.Ili ipak nose?

Dok sam radila u jednoj firmi u kojoj je kolektiv bio pretežno muškog roda (iliti ,bile su cele dve žene), od svojih kolega sam za 8. mart dobijala :

- čestitanje preko k...a (figurativno, naravno)
-  lekciju o Klari Cetkin
-  i neizbežno pitanje:" Što ne postoji dan muškaraca? Po čemu ste vi posebnije od nas?".

  Dan muškaraca, uzgred rečeno, postoji i obeležava se 19. novembra. Razlog? Pa, čist inat Danu žena rekla bih! Slavi se to što su živi, zdravi i podstiču se pozitivni muški uzori. Ako neko iz ovog objašnjenja može da izvuče išta više od teranja inata , nek' izvoli.

Ne volim i ne cenim 8. mart jer je izgubio smisao.Liči na praznik cveća. I rado bih taj jedan dan menjala za godinu muškaraca.

Znate onu emisiju (koja se nekada emitovala)  "Menjam ženu" čiji je cilj da dve žene zamene porodice i da se sa njima sprdaju dok one dokazuju koja je bolja domaćica. Ovakvi debilizmi se nikad ne priređuju muškarcima, ali ja imam sjajan kocept za ovu emsiju. "Menjam ženu godinu dana". U toj emisiji bi muškarac menjao svoju ženu godinu dana u svim njenim ulogama.

Pošto su muškarci u cilju rodne ravnopravnosti počeli da koriste kozmetičke tretmane, depilacije i čupaju obrve, red je da se oprobaju i u drugim aktivnostima.

 Najprostije rečeno, od njih bi se godinu dana očekivalo svaki dan: da se doteraju, idu na posao, odrade svoju smenu, pokupe decu iz obdaništa, postave sto i ručak, operu sudove.

Posle toga ide multitasking period dana - rade domaće zadatke sa starijom decom, igraju se sa mlađom decom  i rade na njihovom  emotivnom, psihološkom razvoju i društvenom razvoju , dok u isto vreme spremaju ručak za sutra, večeru, usisavaju i brišu prašinu, peglaju opran veš i peru onaj koji je prljav  (pri tom treba da se uvuku u helanke od bezmalo 5000 dinara , ali u 2 rate, ne bi li imali savršnu liniju tamo gde im je sada pivski stomak.Ok, može i neka varijanta pantalona.)  Uveče treba da stave decu da spavaju i da budu orni za seks.Tri puta nedeljno vode decu na trening, tri puta na rođendane ili neka druga dešavanja, ni slučajno ne idu kod komšija ili na slavu bez njih.

 Žene bi, istih godinu dana, menjale njih i bile pravi alfa primerci . To ukratko podrazumeva odlazak na posao, dolazak kući i gledanje televizije, spavanje ili izolaciju u sopstvenom prostoru u cilju bavljenja svojim hobijem i samim sobom. 

Činjenica je da muškarci i žene u Srbiji nisu ravnopravni i da nemaju iste uloge. 

Činjenica je da se muškarci više bave sobom, a manje svojom porodicom.

Činjenica je da ćete pre doći u situaciju da odvedete dete kod lekara i dobijete etiketu loše majke, nego lošeg oca, jer se oni time manje bave.

Činjenica je da se majke vrlo često osećaju kao da traže uslugu kada traže od muža da pričuva decu.

Naravno, viđam izuzetke, ali toliko malo da se ovo gore može po statističkoj značajnosti smatrati pravilom. Različiti smo i nismo ravnopravni. Glupo je isticati ravnopravnost tamo gde je nema.

A šta nakon godinu dana menjanja, pitate se?


Pa, tada sve to treba proslaviti Danom muškaraca, kada će oni sami spremiti kolač, a za uzvrat od žena dobiti jedan karanfil i čestitku preko ku..a!
Da se slikaju sa njima.
I objave na fejsu, sa sve dupetom koje se trti i ispućenim usnama.
Meni ostaje još samo da vam poželim prijatan dan, bez obzira na datum i pol. I da odem u onaj "Emotion" da izložim svoj genijaln plan. Verujem da bi se muškarcima koji u ovakvom šou programu učestvuju, pogled na to kako je biti žena promenio. I da bi makar umeli da čestitaju 8. mart sa dozom iskrenosti!

24 коментара:

 1. Анониман3/08/2015

  Bravo! Slažem se sa tobom i, što bi rekli, potpisujem svaku tvoju reč... Ideja o toj emisiji "Menjam ženu godinu dana" je extra i baš bih volela da zaživi u skorije vreme... :-)

  ОдговориИзбриши
 2. Tako je bilo i tako će i ostati.
  Nisam siguran da to može da se promeni.
  Čak i u zemljama gde je to mogo bolje uređeno (Skandinavija) je to samo privid. Maska. Sve konce u rukama i dalje drže muškarci.
  Na žalost, ti si se rodila u toj koži i iz nje ne možeš.
  To nisi mogla da biraš.
  A... i nije baš sve tako crno kao što si napisala.
  Malo si mu "dala po gasu".

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma ja bih samo lepo ukinula ovaj glup običaj. Majke mi, umalo ne umreh od muke gledajući danas jednog lika kako kupuje cveće. Zbunjen, malo gleda u cveće, malo više oko sebe da vidi da li ga neko gleda. Zapravo, glupa ja, možda je tražio i pomoć oko izbora! Elem, htedoh reći svim ovim, ako ne može od srca, bez cinizma, lekcija i prebacivanja da se čestita, onda i ne mora uopšte. Svrha 8. marta je odavno izgubljena i otišla u neku drugu krajnost.

   Избриши
 3. Odlicna ideja, ovo sa menjanjem...mislis li da bi i jedan jedini izdrzao godinu dana...ja sumljam u to...
  Odlican tekst Blazenka i slazem se sa tobom...osmi mart je odavno postao parada pijanstva i kica...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Izdržali bi svi. NIsu oni kilavi ni nesposobni. Štaviše, možda bi im prešlo i u naviku!

   Избриши
 4. Ma ne mora cak ni godinu dana, vec posle nedelju dana bi odustali! I ne bi im padalo na pamet da pominju ravnopravnost i traze svoj dan :).
  Btw, ja moram da pohvalim mog muza. Ok ne sminka se :), ali mi u svemu pomaze i zaista mogu da kazem da sam srecna zena!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne bi odustajali. Prosečan muškarac voli da se takmiči. Samo ne znam da li je karanfil dovoljna satisfakcija! Blago tebi sa tvojim čovekom. Ali to je verovatno zato što ste u Atini i nema drugog izbora ;)))

   Избриши
  2. Iz tvog komentara se jasno vidi ono o čemu Blaženka piše. Pazi, ti si srećna što on tebi pomaže!Kuća je i njegova koliko i tvoja, deca su njegova ko i tvoja, ali ne, obaveze oko toga su samo tvoje. A on ti pomaže! Hajde onda, pomozi i ti njemu, tako što ćeš od tvoje plate dati dve hiljade za račune i kućni budžet.Ako su kuća i deca tvoja obaveza, kućni budžet je njegova obaveza, u skladu sa patrijarhalnim načelima. Pa da vidim hoće li on da kaže kako je jako srećan što mu pomažeš...i on i svi ostali. Ili, će da te proglase sebičnom kučkom, lošom majkom, lošom suprugom, , ma, sve najgore... Osvestimo se, pobogu!

   Избриши
 5. Baš volim kad ti napišeš, kada tako leeepo objasniš! :)
  Odmah mi lakše na duši! Ali stvarno!
  Ognjena Lazić

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Ognjena. Baš mi je drago da imam terapeutske sposobnosti. Hvala ti na čitanju.

   Избриши
 6. Odmah idi u Emotion - to bi bila prva dobra emisija koju će napraviti :) Odličan tekst, zaista.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Bolja nego "Parovi" verujem i nafrakane prakljače koje pokazuju sise čim provale gde je kamera.

   Избриши
  2. Hahahahah, sasvim sigurno :)

   Избриши
 7. Анониман3/15/2015

  Ne bi oni izdržali tu golgotu ni nedelju dana, veruj mi :) Zabušavali bi na svakom ćošku :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jes, pa da izgube mogućnost da dobiju karanfil jednom godišnje! Radili bi i te kako. Karanfil je odlična satisfakcija!

   Избриши
 8. Divno! Podržavam! Čak bih i sms-ove slala i glasala za većeg nesrećnika :)

  ОдговориИзбриши
 9. Rekla bih "Bravo, sestro, slatka", al realno ogrešiću se o svoju drugu polovinu. :D
  Jer u tom slučaju zapašće meni da usisavam, brišem police i podove i perem suđe. Čak i pečem palačinke. A, brate, baš mi se ne da. ;)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Šššššš. Ovo nije tekst za tebe.Ti žmuri!Al' ako bude reality, da gledaš i navijaš!

   Избриши
 10. Odlican tekst! Ideja još bolja!

  ОдговориИзбриши
 11. Neverovatno je, kako primecujem da su se i oni muskarci koji pomazu, zbog uticaja okoline prilagodili okoj struji muskaraca koji odmori posle rucka. I to odrade tako spontano, da zena, nenaviknita na takvo ponasanje, jednom, drugi put pusti, popusti i to onda predje u naviku i opste mesto. Ne krivim ja tu zene, jer smo iovako sludjene od obaveza i zelje da svaki segment bude po pe-esu, krivim drustvo i drzavu...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja krivim žene. Jer možda ne mogu da njemu izbijem iz glave neke stvari, ali mogu da se ponašam isto kao on. Ne radim to uvek (nisam taj tip i ne umem da se dosađujem), ali ponekad me bre zabole za neke stvari i gledam da prvo ugodim sebi.

   Избриши