Dečija obdaništa u Kragujevcu služe da bi se u njima čuvala deca zaposlenih roditelja. Ni slučajno nemojte pomisliti da možete ili da treb...

DONACIJA - NAČIN UPISA DETETA U OBDANIŠTE U KRAGUJEVCU

01:30 Blaženka Vesić 10 Comments

Dečija obdaništa u Kragujevcu služe da bi se u njima čuvala deca zaposlenih roditelja. Ni slučajno nemojte pomisliti da možete ili da treba da upišete dete u obdanište zbog sticanja nekih socijalnih veština i edukacije namenjene deci predškolskog uzrasta. Zaboga, pa niste u Švedskoj  ili Norveškoj! Za to vam je u Srbiji dovoljno da dete ide jednu godinu u predškolsko. Taman posla da nam deca posle budu pametna. Sutra kad porastu tražiće da žive normalno, a to je već zaista previše!

Ovo je treća godina kako pokušavam da upišem sina u neko od obdaništa Ustanove za decu "Nada Naumović" iz Kragujevca. O tome kako to treba uraditi pisala sam ovde, ali ništa gore nego kad ne slušaš sam sebe. Od vremena kada sam pisala gore pomenuti tekst do danas, neki uslovi su se promenili:

 - Cena obdaništa više nije 11000 dinara već onih zakonskih 20% od realne cene ( što mu dođe da je realna cena za čuvanje jednog deteta oko 18000 mesečno. Što bi bilo realno samo kada bi vaspitačica dolazila kod mene i čuvala, gledala i hranila samo moje dete umesto još njih 30 pride).
 - Čula sam i da se na jelovniku ponovo pojavilo meso.


Ono što je ostalo isto jeste kriterijum upisa u obdanište koji važi i ove godine.

Možete maštati o upisu deteta u neko od obdaništa Ustanove za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu samo ako se oba roditelja deteta vode kao zaposlena. Ako radite na crno, nemate nikakve šanse. 

Sama zapolsenost nije dovoljna. Najčešće je jedino potrebno da imate dobru vezu. A ako nemate vezu - nema veze (logično, zar ne!) Ustanova za decu "Nada Naumović" prima i donacije!

donacija za upis u obdanište


Kako dati donaciju radi upisa deteta u obdanište?


 Sigurno sam na moje pitanje " Kako si bre uspeo/la da ubaciš dete u obdanište?" barem 20 puta čula odgovor: " E pa dao/la sam donaciju".

Da se razumemo - nije u pitanju nikakva humanitarna akcija. U pitanju je maskiranje onoga što mi obično nazivamo "mito". Na ovaj način doniraju se usisivači, šporeti, zavese...Kažu, samo odeš tamo i kažeš da želiš da daš donaciju i odmah nađu slobodno mesto za dete u obdaništu. Ali ja neću! Imam neke glupe principe i neću da ih gazim! A pošto sam takva (nehumana moglo bi se reći), primenila sam drugu taktiku. Iz koje sam samo naučila sledeće:

Zašto ne treba da pišete molbe za prijem (po bilo kom osnovu)?


Pre izvesnog vremena počela sam da vodim dete u privatno obdanište. To je još skuplja varijanta, ali mi smo se ograničili na jednom nedeljno, čisto da moj sin bude u kontaktu sa vršnjacima. Njegove govorne veštine malo zaostaju, ali vršnjačko druženje učinilo je čudo.  Moj sin je odjednom postao zainteresovan za pričanje.

Ohrabren tim rezultatom moj suprug ode u Ustanovu za decu " Nada Naumović" da vidi da li je moguće da upišemo dete u obdanište zarad njegovog bržeg i boljeg napretka. Rekoše mu da napišemo molbu, da donesemo preporuku logopeda da bi vršnjačko druženje bilo neophodno i da očekujemo odgovor najkasnije za 15 dana u pismenoj formi na kućnu adresu. Posle toga se formira komisija koja utvrđuje da li je to baš tako ili se mi foliramo.

Pored preporuke logopeda imali smo i preporuku somatopeda. Sve je uredno priloženo pre 2 meseca. To je, majke mi, mnogo više nego 15 dana!  Nekoliko puta sam svraćala da vidim šta je sa predmetom. Odgovori su bili iz ovog spektra:
- " Dobićete odgovor"
-  "Direktorka nije tu trenutno"
- "Od ponedeljka "  (a nisam, majke mi, pitala kada će na dijetu)
A naravno, bilo je i prebacivanja nadležnosti. Lopta je išla od službe za prijem dece do psihologa, a ona je dobacila do direktorke. A meni , da izvinete dopizdelo to dobacivanje (ja sam, bre, operisana od sporta i igranja između dve vatre) pa pozvah direktorku. Da li sam razgovarala sa njom ili sa njenom skretaricom, pojma nemam.Objasnim da sam predala molbu i dokumenta, da povileneh čekajući odgovor (a poštar donosi samo račune, šećer mi skoči kad ga vidim), da sam dobila usmeni telefonski odgovor od psihologa da se trenutno ne vrši prijem dece jer nema mesta i da treba da se obratim njoj.

Možda je trebalo da se obratim sa "Ja želim da dam donaciju" i snimam razgovor pa trubim o tome gde stignem i ucenjujem. Ali ja nisam! Imam neke glupe principe i neću da ih gazim! Ja sam glupača samo rekla da smatram da tamo gde se nađe mesto viška za neku decu koja imaju vezu , može da se nađe i jedno mesto za dete kojem je to stvarno potrebno. Istog popodneva dobila sam poziv i odgovor da će sledeće nedelje biti sazvana komisija.

Da li treba da napomenem da je od tada prošlo mesec dana?

Komisija nije sazvana,  niko nije kontaktirao, a još manje poslao pismeni odgovor na moju molbu.

Čudno mere vreme u toj ustanovi.Pitam se ponekad kako onda sastavljaju obračune!

U Ustanovi za decu "Nada Naumović" iz Kragujevca  ja sam primetila 5 kancelarijskih prostorija. Pretpostavljam da je svaka opremljena sa računarom, a gotovo sam sigurna da imaju i štampač. Ono što im nedostaje jeste osnovna kultura i stručni kadar koji zna da upotrebljava "Word", sroči dve- tri smislene rečenice , odštampa papir i pošalje ga na moju adresu.

Ma ne treba ni dve- tri rečenice. Da su napisali "Jebi se  nadobudna gospođo Vesić" bilo bi mi lakše. Dali bi mi do znanja da su razmatrali moj predmet. Ako sam ja mogla da se potrudim da sročim molbu, vodim dete na tretmane i donesem pismene preporuke napisane na uputima za specijalistički pregled, valjda je pristojno da dobijem pismeni odgovor. Pogotovo ako je obećan!

Da rezimiramo...

 Dragi roditelji, vi koji se interesujete za upis deteta u obdanište u Kragujevcu . Uslovi za upis deteta i ove godine su nepromenjeni. Potrebno vam je:
- Dobra veza
- Glava bez glupih principa koji će vas ograničavati i moralno sputavati da ponudite mito donaciju.
- Nešto malo papirologije
Ja planiram ovih dana da odem još jednom da vidim šta je sa mojom molbom i mojim odgovorom. I planiram da im ponesem poklone, bez obavezivanja da uzvrate slobodnim mestom u obdaništu. Zaboga, to je poklon, a ne donacija!

Mislim da bi idealno bilo da im poklonim kalendar!

kalendar10 коментара:

 1. Jesi li razmisljala o tome da ovaj text prosledis nekoj od "redakcija"?

  ОдговориИзбриши
 2. Razmisliću o tome. Prvo da odem još jednom da vidim o čemu se radi.Jbg, nisam humana, ali sam tolerantna u pm! To nije dobar spoj! Mada, veruj mi, oni koji su zainteresovani za upis i traže informaciju o tome preko interneta-biće obavešteni! Zalutaće ovde!

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман4/03/2015

  Šta drugo da ti kažem nego - srećno! A poklon je prikladan vrlo :)

  ОдговориИзбриши
 4. Одговори
  1. Pa sad, kad bismo plakali zbog ovih gluposti nastao bi opšti potop. Previše je česta pojava. Ja ne umem da dam donaciju, ali bar umem da savetujem druge kako da se snađu. Ako ne možeš da ih pobediš-pridruži im se ;)

   Избриши
  2. Анониман4/12/2015

   Samo da ti kazem- Svaka ti cast,samo tako nastavi, a ako ostavis principe po strani mozda mozemo i preko veze-salim se Veliki pozdarav za autorku

   Избриши
  3. Principe ne dam! To je malo glupo, ali mojoj glavi je tako lakše. E sad kako je meni sa mojom glavom, to je već tema za sebe! Hvala ti na podršci i čitanju.
   P.S. Ako mi baš zapne da ostavim te principe negde i učinim nešto preko veze, zvaću te :)

   Избриши
 5. Upravo ovakav problem je uticao na moju odluku da se iselim iz Kragujevca. Do duse jos to nisam sproveo jer ne moze to tako brzo ali sam resio!
  I takodje savetujem da svako ko popizdi da lepo sve sto ima proda i ode gde misli da je bolje. Pa ce jednog dana u gradovima kakav je Kragujevac ziveti samo poltroni, ljige, lezilebovici i ostala gamad i neka uzivaju u sopstvenom unistenju. A ja cu da se smeskam iz daljine sa velikim zadovoljsvom :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja se sve više nosim sa idejom da odem iz Srbije. E to je tek komplikacija. Što se ovoga tiče, sada možda i ima rešenja na pomolu u saradnji sa privatnim vrtićima. Moje dete je u međuvremenu stasalo za predškolsko koje je besplatno!

   Избриши