Kako dođe proleće tako su mediji puni naslova o prolećnom čišćenju i prolećnom umoru . Čak i Sunđer Bob ima epizodu u kojoj uključi onog sv...

KAKVA JE VEZA IZMEĐU PROLEĆNOG UMORA I PROLEĆNOG ČIŠĆENJA

11:25 Blaženka Vesić 0 Comments

Kako dođe proleće tako su mediji puni naslova o prolećnom čišćenju i prolećnom umoru. Čak i Sunđer Bob ima epizodu u kojoj uključi onog svog puža da radi kao paročistač i oglanca celu kuću jer je, jebote, stiglo proleće. Sećam se da su i reklame sredstava za čišćenje imale tu priču.

Ajd' iskreno žene, jel' se vi stvarno, kad dođe proleće, mahnito hvatate za krpu i metlu i fanatično čistite kuću, ili je održavate i tokom zime?

Ukoliko napade urednosti dobijate na proleće, nije ni čudo što vas onda dokači i ovaj drugi prolećni problem - prolećni umor!
prolećno čišćenje

Lepši način da zaradite prolećni umor


Za razliku od onih žena koje proleće koriste za druženje sa krpom, ja lepo vreme koristim za šetnju. Život na periferiji grada može imati svojih prednosti, a o manama da ne pričam.Gledajmo svet sa vedrije strane. Moj sin i ja standardno idemo na "obližnje" ljuljaške kada je lepo vreme. Ove godine smo ustanovili da su polomljene. Nisu u pitanju samo ove sprave za decu na periferiji grada. Iz momenta mogu da vam nabrojim barem 5 osakaćenih dečijih igrališta u Kragujevcu (napomena gradonačelniku: Jeb'o te Diznilend u Kragujevcu! Aj' majke ti ili tate, iskamči im neki dinar za dečija igrališta u koja se ne plaća ulaz!)

Pošto ljuljaške nisu  imale dasku na koju treba da se sedne, pošto je dotično igralište  prošle godine zaraslo u travuljinu do kolena (mojih - detetu dakle do ramena) i pošto sam imala prilike da detetu pokažem kako izgleda živa zmija, jasno vam je koliko dece i roditelja možete da nađete na tom mestu. Zato smo jedno popodne rešili da odemo u avanturu.

Kada živiš ne periferiji, ne treba ti više od 15 minuta da se nađeš u šumi. Prva dva dana zaprepastila sam se koliko ne poznajem kraj u kojem živim. Treći dan, pošto smo videli da moj sin muški izdržava duge šetnje, odvažili smo se da odemo u Eko park Ilina voda. Što je, sa četvorogodišnjim detetom u društvu, 45 minuta šetnje u jednom pravcu.

Najkraći put od moje kuće do ovog parka vodi kroz šumu Košutnjak. Pošto komunalna pravila više ne dozvoljavaju držanje koza, ovaca i krava na periferiji grada, šumske staze koju su ranije bile uredno obrštene sada su zarasle. Jedva ubodosmo neku stazu, a sama šuma liči na deponiju među čijim smećem dominiraju stari dušeci i kondomi.

Boreći se tako sa granama, stigli smo do  mesta na kojem sam se na trenutak osetila kao da sam u Černobilu - do  zapuštenog motela "Košutnjak". Kažu da je nekada ovaj motel bio prava oaza. Ja se sećam de je još devedestih iz njega tutnjala neka muzika. Nekada davno izgledao je ovako:


Danas motel "Košutnjak" u Kragujevcu izgleda ovako:
motel "Košutnjak"
bungalovi pored motela
unutrašnjost motela "Košutnjak"
veliki bazen
mali bazen (naopako gledano)

A ovako izgleda Černobil. Isto, drveće, šuma i pustoš!Već sam danima pod utiskom ove ruševine . Jer,  po broju kondoma u okolnoj šumi, verujem da bi njegova obnova  imala svoju svrhu.
Nažalost, ovo nije jedini ugostiteljski objekat u Srbiji koji je prepušten propadanju. Istu sudbinu ima recimo i hotel "Smederevo" i još ko zna koliko hotela u Srbiji.
hotel "Smederevo". Izvor "Politika"

Elem, odmah iza Černobila, pardon Košutnjaka, nalazi se Eko park Ilina voda. Ovaj kragujevački park nastao je zalagenjem i upornošću grupe građana koji su prikupili sredstva od mesne zajednice i donatora i napravili mesto kojim Kragujevac danas  može da se ponosi. Pored toga što se može pohvaliti celim ljuljaškama i klackalicama, ima i vrteške,  sprave za vežbanje ozbiljnih ljudi.


 A tu je i ZOO vrt. U njemu verovatno nećete naći zmiju, jer je park uvek besprekorno uređen i pokošen. Ali deca mogu da vide kako izgleda ovca, koza (jer na periferiji grada usled poštovanja komunalnih pravila ne mogu, a još manje to mogu oni što žive u centru grada), kornjača, paun, zec. Ulaz je simboličan, ubacite neki dinar u kutiju za hranu ovim životinjama.

 Ovaj park je pravi pokazatelj kako malo inicijative građana može da učini mnogo. Spomen park Šumarice na drugom kraju grada koji je mnogo veći, poznatiji i priznatiji, celo prošlo leto bio je u ogromnoj travi. Izuzev dela oko glavnog spomenika, do kojeg je jedino moglo da se dođe asfaltom. Pešačke stazice su se izgubile. Pretpostavljam da je razlog za to bilo nedovoljno novca za košenje trave i radnike "Zelenila".(napomena gradonačelniku: Kragujevac već ima turistički potencijal, koji bi donosio prihod samom gradu, a ne stranim investitorima i graditeljima, samo treba da otvoriš oči i pokosiš!)

Nakon što smo isprobali svaku spravu u Eko parku i zavirili u kavez svake životinje, vratili smo se kući istim putem. Po izlasku iz šume ja sam bila mrtva umorna. Moj sin je i dalje neumorno jurio po ulici.

Koristan način da zaradite prolećni umor


Pored par iscrpljujućih šetnji, ove godine prvi put sam se latila  posla u bašti. Tako sam naučila da koristim ašov i motiku i, majke mi, već dva dana me svaki mišić na telu boli. Još jedan način da zaradite prolećni umor i aktivirate mišiće.

Prolećni  umor, kažu, nastaje kada se organizam koji je faktički bio uspavan i živeo na hrani iz zamrzivača i zimnici (ako toga u Srbiji, jelte, još ima - mislim na pune zamrzivače i špajzove) iznenada susretne sa nabujalom energijom proleća. Jer kao što utiče na celu prirodu, proleće utiče i na ljude. I mi smo, mada to zaboravljamo, deo prirode. Da ga se rešite, preporučiće vam povećan unos sveže hrane i vitamina C i kretanje u cilju detoksifikacije organizma. Iliti čišćenja!

Šta je zapravo prolećno čišćenje?


Prolećno čišćenje je, dragi moji, vezano za prilagođavanje organizma vremenskim uslovima i prirodi. Zapamtite!  Nema veze sa krpom, metlom i sredstvima za čišćenje. To je samo marketinški trik i igra rečima.
Zaista, jel moguće da ste naseli na tu priču?

A ako vam se baš čisti, dohvatite motiku umesto krpe, očistite baštu ako je imate i posadite nešto. Da imate zimi materijala za špajz i za zamrzivač!


0 comments: