Svi znamo koliko loša ishrana može da utiče na čoveka. Ukoliko izaberete da se hranite samo gotovom hranom i prerađenim proizvodima jer vam...

ZAŠTO MUŠKARCI NOSE HELANKE, ZAŠTO ŽENE PRAVE PROVOKATIVNE SELFIJE (upozorenje: ovo nije modni post)

09:36 Blaženka Vesić 4 Comments

Svi znamo koliko loša ishrana može da utiče na čoveka. Ukoliko izaberete da se hranite samo gotovom hranom i prerađenim proizvodima jer vam je teško da skuvate barem jedan pristojan ručak, velika je verovatnoća da ćete zakačiti neku boljku iz spektra gojaznosti, dijabetesa ili hormonskih poremećaja. Srećom, životni standard ali i običaji u Srbiji otežavaju nam ovakav životni izbor.Moja generacija je još (koliko-toiliko) formirana u normalne ljude. Ali ponekad se brinem za mlađe naraštaje. Jer, morate priznati, muškarci sve manje liče na muškarce, a devojčice od 12 i od 20 godina izgledaju potpuno isto.
Kakve to veze ima sa ishranom? Ja zaista nisam stručnjak na tu temu, ali umem da proguglam kada mi nešto bode oči i privlači pažnju. A zaključila sam sledeće:

Sojini proteini dovode do hormonskih poremećaja usled kojih muškarci sve manje liče na muškarce, a žene preskaču fazu devojaštva.

Šta su sojini proteini?


Proteini su veoma važni za izgradnju naših mišića i neophodni našem organizmu. Soja je puna proteina  i kao takva idealna zamena za meso. Manje ukusna,ali jeftina. A još kad je GMO, nema joj premca!
Pre 15-ak godina soja je u Srbiji bila veoma popularna kao zdrava hrana i među loše informisanim stanovništvom. I da, moj prvi ručak koji sam servirala mužu bile su sojine šnicle. Onda je soja postala opasna namirnica. 70% soje koja se proizvede u svetu je genetski modifikovano. Šanse da se u vašem tanjiru nađe onih 30% su...pa realno, nikakve. Ali sojini proteini su već uveliko postali deo skoro svakog proizvoda koji kupite. Od mesnih prerađevina u vidu kojekakvih salama, do recimo "Nesquik" napitka za decu i "Plazma" keksa. Na skoro svakom proizvodu naći ćete podebljanim slovima "sojine proteine", "sojin lecitin" ili "belančevinaste proizvodi  soje".

Soja, kao i sve drugo, ima svoju tamnu stranu. Jedna od njih su fitoestrogeni kojima je bogata. Iliti biljna zamena za ženske polne hormone. Previše konzumiranja soje može da dovede do poremećaja u radu štitne žlezde, može da pogoduje razvoju nekh tumora dojke. Soja može da utiče na plodnost muškaraca i smanjenje nivoa testosterona što je dokazano nekim studijama. U svakom slučaju povećava nivo estrogena, pa je veća šansa da muškarci postanu ženstveniji. Zapravo kod onih gojaznih muškaraca koji se hrane isključivo procesuirnaom hranom, može se javiti i povećanje grudi. Osim toga, neke studije su pokazale da konzumiranje sojinih izoflavina može da utiče i na plodnost žena. A pošto sojine proteine konzumiramo misleći da samo jedemo keks, odgovor na pitanja iz naslova nameće se sam.

Zašto muškarci nose helanke?


Ok, nisu baš helanke osim ako nije u pitanju neki baletski kostim, ali nose uske farmerke. Super je to, ja volim da vidim zgodnog muškarca i dobro dupe utegnuto u farmerke. To nema veze sa ishranom, ali ima veze sa modnim trendovima. Oni prate način ponašanja današnjih mladića, koji su izdepilirani, sređeni i glatki više nego prosečna žena sa nezaobilaznim pločicama na stomaku. Te pločice dobijaju se napornim treninzima, ali i suplementima među kojima  su proteini soje. Ovi proteini su bolji izbor od mesa jer se ne vezuju za masti. I čine muškarce tako...ženstvenim.

Prototip  muškarca danas izgleda ovako:
Na ovo se pale današnje tinejdžerke. Ako im ikako polazi za rukom. Meni se, majke mi, prevrće želudac!

Zašto žene prave provokativne selfije?


I dok muškarci nose helanke, feminizirani modni kreatori ženama kroje pantalone u kojima izgledaju kao da imaju testise do kolena.

https://www.pinterest.com/pin/525162006521315444/

Naravno, dodatna doza estrogena ima uticaja i na ženski rod. Postoje studije koje us pokazale da je soja zaslužna za to što  devojčicama počinju da rastu grudi u isto vreme kada počnu da im ispadaju mlečni zubi. Posebno su ovome podložna ona deca koja su hranjena formulama na bazi sojinih proteina i koja na ovaj način dobijaju ogromnu količinu estrogena . Suludo je pokušavati bebu od rođenja naučiti vegetarijanstvu. Prihvatljivo je samo ako nema drugog izbora. Srećom, mi u Srbiji baš i nismo ludi za tom idejom!

A modni trendovi i ovde diktiraju svoje. Tako će sa prvom pojavom povećanih grudi tinejdžerke pohrliti da svoju sliku sa ispućenim usnama i izbačenim dupetom izbace na Fejsbuk. Poželjno sa što manje garderobe.

Teško je dokazati da je za ovo zaslužna pojava soje u svemu što pojedemo. Još manje da GMO soja ima posebnog udela i tome. Posebno meni, jer ja nisam lekar. Ja samo zaključujem na osnovu onoga što vidim oko sebe i malo logike. Mada zapravo na ovu temu postoje razvijene teorije zavere po kojima je soja smišljena kao oružje za genocid.


I  da vas podsetim na kraju da se i radijum svojevremeno smatrao lekovitim, zdravim i da se upotrebljavao u najrazličitije svrhe. Dok nije ustanovljeno da je radioaktivan...

I da su nekad na Zemlji živeli dinosaurusi...

4 коментара:

 1. Moja baba bi rekla da je došlo krajnje vreme! Ovi ženskoliki mladići, bojim se, nikada neće biti muškarci...O napućenim devojčicama, nafilovanim silikonom, ne vredi ni raspravljati

  ОдговориИзбриши
 2. Sjajno ti ovo napisa. Jedno vreme je, dok je postojala fabrika za preradu soje u Bečeju... tata donosio... I srećom, nismo se primili na to. No, terapija sojom, soja-lecitini, i ostale lepote su prilično diskutabilni... Ne znam, ali ja soju izbegavam u svakom obliku.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pa da je nešto specijalno ukusna, pa da je hvalimo. Ovako baš i ne moramo.... Hvala ti :)

   Избриши