Onako u poverenju, ponekad mi je loše od kojekakvih borbi za ravnopravnost žena i muškaraca. To je samo dovelo do veće neravnopravnosti i d...

7 STVARI KOJE OČEKUJEM KADA OSTAVIM DECU DA IH ČUVA TATA

09:19 Blaženka Vesić 21 Comments

Onako u poverenju, ponekad mi je loše od kojekakvih borbi za ravnopravnost žena i muškaraca. To je samo dovelo do veće neravnopravnosti i do toga da žene treba da se dokazuju na više bojnih polja. Rezultat toga su pokušaji da budemo mutipraktik žene - majke, direktorke, šopingholičarke, domaćice... A jebi ga, jednostavno nismo isto!

Ajde da se uhvatim za ulogu roditelja. Kad je ravnopravnost u pitanju, ja sam na tom polju usrala motku.

Ponekad mi se čini  da bi svet stao da me nema. 

Ja sam tu da operem, nahranim, naučim, vodim na treninge, slažem slagalice, naduvavam bazen, vodim u park, idem na roditeljske sastanke, pokazujem zadatke koje ni sama ne znam, vodim kod lekara, logopeda, somatopeda (ne pitajte me šta ovaj radi, ja dobih samo kritiku kako sam loša majka koja detetu ne posvećuje pažnju i ne ume da mu razvije maštu).

A tata... pa to je samo još jedno dete,ali veliko.  Ponekad prihvati zasluge za koje nije mrdnuo prstom, ponosi se sa svojom decom i  povremeno mogu da ga zamolim za "uslugu" da pričuva decu. Onako kako bih zamolila i njegovu tetku, komnšinicu ili moje roditelje.

Da nisam usamljen slučaj, stavio mi je do znanja jedan poster sakriven u ćošku jedne ordinacije u Razvojnom savetovalištu za decu u Kragujevcu, sa naslovom "Tata, baš volim kad me ti vodiš u park"

 Cilj je valjda bio osvešćivanje tata da njihova uloga nije samo da naprave decu i budu večno zauzeti, već da i shvate da i oni imaju važnu ulogu u odrastanju i vaspitavanju dece. To sve sa znakom UNICEF-a -verovatno neka stara akcija, jer ništa o istoj ne mogu da nađem na internetu. A nije isključeno i da sam počela da umišljam.

U trenucima kada pomislite da treba da imate malo vremena za sebe ( kao i tate), i zamolite ih za "uslugu" da pričuvaju decu, možete da očekujete svašta. Ipak,drage moje, ako želite da budete ravnopravne, ne dajte da vas to obeshrabri.

Ako povremeno ne date sebi prostora da dišete, da ostavite sve svoje multipraktik uloge i budete ono što jeste, možete da poludite. 

Šta možete da očekujete kada ostavite decu da ih čuva tata?


Gore od serijala "Sam u kući" može da ispadne samo " Sam sa tatom"! Pre svega jer nema predvidljivog scenarija i lažnih efekata. Pored pune sudopere, havarije na tepihu i sličnih uobičajenih slika, scene su sledeće:

 Zatvor


Ma ne, ne msilim da će tate da zapostave decu do te mere da će da podignu na noge socijalne službe, miliciju i novine. Mislim na tvrdu stolicu. Ukoliko decu ostavite samu sa tatom nekoliko  dana, možete da očekujete da će klinci uživati u suvoj hrani za doručak, ručak i večeru. Tati će lakše biti da odvede decu na pecivo ili pljeskavicu, nego da skuva supu iz kesice. Verujte mi, kad se vratite, smazaće čorbastu boraniju u slast i tražiće da im za sutra skuvate grašak.Dugo sedenje na noši može da dovede i do spavanja na istoj.

               

 Poziv telefonom u roku od 45 minuta najviše 


Čak i ako tri puta kažem u koliko sati dete treba da pije sirup, to ne može ostati memorisano

Misteriozni nestanak pidžame

 Jednom sam preturila celu kuću da nađem ćerkinu pidžamu,  psovala i urlala na nju kako ne zna gde ostavlja svoje stvari. Onda sam bacila pogled na sina kojeg je tata uredno uspavao u 6 brojeva većoj ženskoj pidžami,sa Štrumpfetom. Sva sreća pa ne volimo da  nosimo spavaćice...

 Tetoviranje


Ukoliko tati i detetu ostavite bojice na dohvat ruke, malo je verovatno da će vas obradovati crtežom srećne porodice. Veća je verovatnoća da će iskoristiti flomastere za tetovarinje. U ovom slučaju ja sam bila kod kuće. Baš sam se zaprepastila što se lepo igraju! Tetovaža je polutrajna. Stajala je skoro mesec dana. Kiselila sam sina u kadi nekoliko puta, umesto brzinskog tuširanja. Jedva oprah!
 Naopako čitanje slikovnica

Tu postoje razne varijante. Od čitanja rečenica naopako, do potpunog izmišljanja radnje u kojoj, recimo, mama koza ide da kupi robu na čekove jer je potrošila sve pare, a jarići ostaju sami kod kuće srećni jer mogu da puše cigare, a da se ne kriju.
                                          

 Uvrnute igre


Slušam ja mog muža i mog sina pre neki dan kako se, po mojoj molbi, igraju dok ja radim. "Ja sam opasan, ja sam Hladovina" dere se moj sin u jeku neke borbe i pruža opako ruke ka tati. Ovaj biser odgovara na izazov: " Hladovina? Nemaš ti pojma! Ja sam Krastavac!" i počinje da ištrcava super moći iz svog oka?!!! Ovo prevazilazi moju maštu.

 Zaborav


Skoro svaki vaspitač ili vaspitačica  moći će da vam ispriča priču o tome kako su dočekali mrak sa detetom u obdaništu jer je tata zaboravio da ode po njega. Osim toga, česta je pojava da se tate zaigraju sa detetovim igricama, pa čak i da sasvim bezbrižno zaspu dok dete pored njih brlja po iglama iz mašine za šivenje ili izlazi u dvorište u 6 ujutru da pomazi kuče. Samo ovo sa obdaništem nisam lično videla.

Kako da ne poludite kad ostavite dete samo sa tatom?


Ma kako sve ovo uvrnuto bilo, to ne znači da decu ne treba da ostavite sa tatom. Ne zaboravite da uloga mame i tate nije isto. Pa jebote, ja živim sa Krastavcem!

Povremeno , kad počnem da ludim, ja se setim nekih stvari pročitanih u onim "muško-ženki odnosi" knjigama, u kojima ova dva pola nemaju ništa zajedničko.

Recimo:

- da prosečan muškarac ne može da gleda Tv i sluša vašu priču u isto vreme. 
- da prosečna žena ima nezaustavljivu želju da priča , ponekad zvoca, da može da veze 4 različite priče u isto vreme i pohvata im sve konce. 
- da on treba samo da sluša njene žalopojke, a ne da izigrava heroja i rešava njene probleme. 
- da  oni pate od toga da rešavaju probleme i budu heroji. 
- da žene razlikuju minimum 7 nijansi crvene, a da prosečan muškarac pojma nema koja je razlika između roze i ljubičaste, kad su obe žesnke boje. (Ok, ovde se i ja pogubim kad žene počinju da objašnjavju o šerpa-plavoj majici ili rezedo pantalonama. WTF???)
-  da muškarci imaju problem sa pronalaženjem stvari i zatvaranjem poklopaca
- da prosečnoj ženi pojam 20 metara, ne znači mnogo jer ne može da oceni koliko je to u prostoru. Jedan od razloga zašto je retrovizor u kolima dobar samo za popravljanje šminke.

Kako uopšte razumeti muškarce?


Jednostavno prihvatite da nismo isto. I u tom smislu nema ravnopravnosti. Ne merite babe i žabe , sinove i ćerke istim metrom. Niti lupajte odokativno, kad vam mere ništa ne znače.

 I prilagodite se.

- Kada vam se na putu  pokvari auto, dovoljno je da trepnete k'o tupava guska i potražite mušku pomoć. I u svim drugim situacijma, probudite heroja u muškarcima.
- Ako vam treba neko za razgovor i slušanje, pozovite drugaricu i ne smarajte muškarca koji nije u stanju da shvati šta ste uradili, kako ste se osećali, šta ćete spremiti za ručak i gde ste videli super cipele, u isto vreme.
- Ako ne možete da nađete svoje čipkaste čarape, proverite da ih on možda nije gurnuo među stoljnjake.
- U prodavnicu ga šaljite sa detaljnim spiskom. Recimo, naglasite da "Tomatino" ne treba da bude ljut, i da špagete i školjkice nisu isto.

Kako on razume mene? Boga pitaj!


Ume da ćuti kada zvocam, jer zna da svaka reč koju kaže može da ima rep okićen argumentima. Pravi se da sluša, povremeno klima glavom i pogleda me, promrmlja nešto neodređeno. I nikako ne razume da treba da se više udubi u ulogu tate.

Ja znam da njegov način čuvanja dece nije isti kao moj. Njegov podrazumeva zabavu i puno buke, prljanja i smeha.  Moj obaveze  i učenje. Ali sve je to potrebno u životu. Samo treba ravnomerno da se rasporedi. Ako ni zbog čega drugog, ono da ima o čemu da se priča.21 коментар:

 1. toliko sam zapravo srećna što su te godine roditeljstva za mnom...ne, nemojte me pogrešno razumeti, obožavam što sam mama, sad veće velike tri devojke, ali to što opisujete, svaka žena teško proše. Zapravo ne svaka, on akojoj nije stalo, ili ona koja je imala sreće pa je pronašla dobrog partnera, a to postoji, Na žalost, otkrila sam jako jako jako kasno...ali sad makar imam nade da će moje devojke drugačije proći u životu. Mislim da je neko čudno vaspitavanje muškaraca da im nije važno, za sve to krivo. Ne znam, nemam dečake. Od kako sam se razvela i nema silnih prepirki oko stava šta je za decu važnije, zabava ili učenje, lakše mi je, u svakom pogledu...konačno sam prestala da budem baba roga, koja mora da prevlači na deo sa učenjem. Balans i sklad, to je rečenje i tomože da se postigne. Ne znam zašto mi to u braku nije uspevalo. Nismo nikako mogli da se dogovorimo, da svako podržava obe stvari i zabavu i obaveze. Blago parovima koji to mogu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mi smo to podelili. Ja obaveze, on zabavu. Njemu nije stalo do toga, ja nisam zainteresovana (namerno) za neke druge stvari. Recimo, nisam baš bajna domaćica. Niti mogu, niti hoću sve. Pravimo ravnotežu među zvezdama. Naravno, bolje bi bilo da je češće zabavno. I da naglasim da ima i izuzetnih tata koje se ne uklapaju u ovu priču.

   Избриши
 2. Verujem da si bila žestoko inspirisana, kada si ovo pisala, ali, tekst je sjajan....Nasmejao me....Zamišljam kako to sve izgleda, naravno, vrtim i svoje filmove i šta drugo mogu reći do - svaka ti je na mestu. Nažalost!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Inspirisao me mali Alfa jež na temu borbe za ravnopravnost. Ja se ne trudim da budem ravnopravna u drugim ulogama. Samo u ovoj roditeljskoj. Može biti žalosno, ali biram da budem da bude smešno. Naposletku, nije ni njemu lako samnom nadrndanom. Nije važno kakav je njegov način. Deca umiru od smeha sa njim. To je najbitinije!

   Избриши
  2. Najgore od svega je prihvatiti ovako nešto i dići ruke, namati vremena za sebe. To nije rešenje. Neka čuvaju, pa kako god! Jedini način promenimo nepravednu ulogu mučenica koju smo sebi nametnule borbom za ravnopravnost.

   Избриши
 3. I ja isto mislim da im treba staviti do znanja da i oni moraju da ucestvuju u odgajanju dece. I ja bih da gledam tv ali nemam kad, tako da mislim da muzu svakako treba prigovoriti kada vidite da se previse opustio, jer spisak sta sve treba uraditi nikad nije prazan. Evo ja vec nekoliko meseci idem na rekreaciju 3-4 puta nedeljno. Bebu ta 2, 5 sata cuva muz. I da hoce sa me pozove, ne mogu da se javim. Za sada se odlicno snalazi!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Radim isto! Treba mi vremena za sebe da ne skrenem. I njemu treba vremena sa decom, makar i pod prinudom. Dupla korist.

   Избриши
 4. Da imam decu, mislim da bi bilo obrnuto, ali svaka ti je na mestu. Nasmejah se, setih se tate kad je ostajao sa nama sam i to te upravo to. Zabavni park sa posledicama koje je u red dovodila mama. :) Sjajno!!!!

  ОдговориИзбриши
 5. Ne bi! Materinski instinkt je čudo! Hvala ti!

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман7/26/2015

  Odličan post! Duhovit i poučan. A tetovaža je za 10+ :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. A, šta kažeš? Mislila sam da zakazujem crtanje, ali ne mogu da se smaram sa navalom mušterija. Reći ću mužu da napravi neki video- tutorijal. Još jedan dobar način da se zajedno zabave!

   Избриши
 7. Kada prihvatite da je muškarac skoro sasvim drugačije biće, da mu ni mozak ni drugi organi nisu isti kao kod žene... možda će vam biti lakše.
  Od Boga nam je dato da budemo takvi kakvi smo i svaki pokušaj menjanja muškarca u nešto što je žena zamislila da on bude vodi u katastrofu i, na žalost, najčešće u razvod.
  Naravno i za žene važi isto... s muške tačke gledišta.
  Ko to ne prihvati, napraviće sebi pakao od života a ništa neće uspeti da uradi.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Baš tako. Razmisliš za početak kako bi ti bilo promeniti sebe. A onda to primeniš na druge. Ipak, postoje stvari koje su izmakle kontroli i koje je moguće dovesti u red. Korigovati. A to je recimo podsticanje te roditeljske uloge, ma kakva ona bila. Svi ovi primeri gore možda zvuče smešno. Pa opet svaki je mala lekcija. Recimo, moja ćera je dobro naučila zašto nije dobro jesti suvu hranu 5 dana za redom. Doduše, pojma nemam šta se može naučiti iz igre o Hladovini i Krastavcu. Valjda da je moguće spojiti nespojivo....

   Избриши
 8. Анониман7/26/2015

  Eeee...draga moja, ja sam sebe odavno proglasila samohranom majkom s troje dece (iako sam samo dvoje rodila :) !

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I meni je to česta konstatacija. Pitam se samo ponekad, kako li to izgleda iz njihvog ugla...

   Избриши
 9. Ja se još uvek nisam predala. Doduše tek mibje prvo dete! :) Dok god nema ozbiljnih povreda ostavljam muža sa bebom (i tek ću). Nek rade šta hoće. Samo se smeškam i vičem- kako si ti dobar tata, vidi kako te obožava. ;)

  ОдговориИзбриши
 10. Na kraju se uvek snađu... Kako-tako. Hvala na čitanju i komentaru :)))

  ОдговориИзбриши
 11. Odličan tekst baziran na iskustvu i pravom kućnom istraživanju :) Bilo bi zanimljivo i da neki tata napiše njegove impresije čuvanja deteta bez mame. :))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ili, još bolje, kako mamino čuvanje izgleda iz njihovog ugla :) Voljna sam da pročitam oba.

   Избриши