najveća glupost koju sam pokušala da napravim u svojoj kuhinji. A treba da bude jednostavno. Zaboga, to je samo tanko isečen krompir. Godin...

NE BIH OVO SMELA DA VAM KAŽEM, ALI ČIPS JE...

08:39 Blaženka Vesić 13 Comments

najveća glupost koju sam pokušala da napravim u svojoj kuhinji. A treba da bude jednostavno. Zaboga, to je samo tanko isečen krompir. Godinama sam bila u zabludi da se čips prži u ulju. ONda sam juče nabasala na  ovaj tutorijal koji je delovao krajnje jednostavno. Dobro, ako izuzmemo činjenicu da je bez adekvatnog alata nemoguće napraviti reckasti čips.Ja imam neki problem sa tim krompirima kad ih pečem i pržim. To nikad ne ispada onako kako treba. ILi se raspada, ili je suvo i prepečeno, uvek ima neka falinka. Jasno, ni čips nije bolje bolje prošao.

Znam ja da čips nije  najzdravija hrana, ali da je ovoliko nezdrava pojma ne bih imala da nisam probala da ga napravim.

 Da bih sve učinila lepšim i nezdravijim kupila sam i onaj prah za piletinu sa 4 sira (znate one kesice poput supe koje se reklamiraju tako da pomislite da u njima ima i pile i sir, a ne samo neke E-arome). Jer, što ja ne bih napravila čips sa ukusom sira!


Šta sam otkrila sa ovim malim kućnim eksperimentom?1.Da bi čips bio hrskav, potrebno je biti raketni naučnik. Ili će da izgori, ili će da ostane mekan i zalepljen za tepsiju.

2.Bez obzira da li se prži ili peče, čips zahteva mnooogo ulja! Bolje da sam spremila ajvar!

3.Da  bi čips bio slan kao kupovni, potreban vam je onaj pojačivač ukusa.Imitacija sira i pileta ne pomaže.

4.Sloj soli na mom čipsu nije dao zadovoljavajuće rezultate. A potrošila sam neverovatnu količinu na 3 krompira. Tri puta više nego za prosečan ručak (koji skoro uvek presolim, zbog čega svaki put obećam sebi da ću da nalepim na šporet upozorenje "Posoli duplo manje nego što misliš da treba-prejodiraćeš nas!")

5.Čips nije brza hrana, osim ako ga brzinski ne kupite. Tri krompira pekla sam sat  vremena. 


Ako hoćete da se kvalitetno trujete, kupite gotov čips. Tu količinu soli, masnoća i aditiva nemoguće je napraviti kod kuće

kesica čipsa
Kupovni čips


Krajnji rezultat i zaključak


- Dve masne tepsije za pranje, sa zalepljenim komadima zadnje ture.
- Mašina za sečenje salame sa onim belim flekama od krompirovog soka koje pojma nemam kako da operem a da voda ne uđe u mašinu i ne napravim kratak spoj.
- Kuća i dalje smrdi na pržaniju i ulje.
- Celu noć me boleo stomak - pritisak se nisam ni usudila da merim.
- Za večeru smo jeli  krompiriće, jer se ono nije moglo nazvati čipsom. Sin je preskočio obrok. Ćera ga svarila uz umakanje u neku paštetu od paradajza, ja uz onaj ajvar od zelenog paradajza sa renom i senfom (baš su mi falili jaki ukusi! ) A muž mi je rekao da u zadnjih 5 godina nije jeo bolje krompiriće. Ne, nije me pohvalio. Samo mi je okolo-naokolo stavio do znanja da mu je dobre krompiriće poslednji put spremila njegova majka - dok je bila živa!

13 коментара:

 1. E, jesi luda!!!... Dovoljno da kreneš praviti čips! :) Ja - nikad probala, a nešto nemam ni nameru :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nemoj. Meni pošla voda na usta od onog videa. Sad mi zgadio za ceo život!

   Избриши
 2. Savet za sledeći put: pravi tortilja čips! :D
  Zdravija varijanta, brzo se sprema, gotovo da nema ulja pri pripremi, a slaže se fantastično sa raznoraznim umacima i sosevima. I sa grilovanom piletinom, isto.
  ... u redu, idem sad da umrem od gladi. :)

  ОдговориИзбриши
 3. Obožavam tvoju osobinu da svemu daš veseo ton.Ova tvoja avantura deluje simpatično ako zaboravimo na ono što te je čekalo posle ali bar si probala.Imam i ja problem sa spremanjem krompira(osim pirea) i zato to sprema moj muž koji potroši soli kao i ti :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ti ja Milice imamo dosta sličnosti. Od tih krompira, preko gutanja i permutaovanja slova kad pišemo. Mom mužu se krompir zgadio,sumnjam da bi voljan da ga sprema. A i kad spremi nešto, to danima hvali. Nikad ne bi priznao da nešto ne valja!

   Избриши
 4. Dnevna doza smeha! Hvala Blazenka!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma ozbiljna sam! Ovo je jedan od onih tutorijala pre čijeg emitovanja treba da stoji "ne pokušavajte ovo kod kuće!"

   Избриши
 5. A izgleda tako lagano na snimku :) Izgleda da se ta kupljena kesica vise isplati :)

  ОдговориИзбриши
 6. Sad vidim da nisam komentirala, a sjećam se da sam davno pročitala tekst. Dajem ti 100% za pravo, osim što se pošteno namučimo i razočaramo, pokušaj pravljenja domaćeg čipsa ne daje nikakve poticajne rezultate.
  I ja sam isto naučila iz svoja 2 pokušaja. Tko mi kriv kad nisam pričekala tvoj tekst i prištedjela si živaca :D

  ОдговориИзбриши
 7. Pošteno si me nasmijala! I podsjetila na mene samu, često puta isprobavam napraviti domaću verziju neke kupovne nezdrave gluposti. Kao - ako ja to napravim doma bit će zdravo ili zdravije. Ali tu dolazi onaj dio - ako želim da bude kao kupovno onda koja je poanta? Ili će biti zaista po mome i zdravo, ali onda neće okusom kao ni izgledom naličiti na ono kupovno i to više neće biti to :D Da ne ponavljam ono što si napisala - Ako hoćete da se kvalitetno trujete, kupite gotov čips. Tu količinu soli, masnoća i aditiva nemoguće je napraviti kod kuće :) U svakom slučaju, super mi je ovaj post!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Haha, hvala ti. Sad me podseti da sam pokušavala da napravim i plazma keks. A u ono krizno vreme devedesetih pravili smo i čokoladu.

   Избриши