Ja, kao i većina vas, znam da se salame i viršle prave od otpada. Ipak, ponekad nemam ideje za doručak, a treba mi nešto na brzinu, pa im...

SALAME SA CRTANIM LIKOVIMA I DEČIJIM NAZIVIMA TREBA ZAKONOM ZABRANITI

10:44 Blaženka Vesić 8 Comments


Ja, kao i većina vas, znam da se salame i viršle prave od otpada. Ipak, ponekad nemam ideje za doručak, a treba mi nešto na brzinu, pa imam izlete u ovu sferu. Hoću reći, imala sam. Više neću, pa makar smislila 101 način da spremim jaja i sir za doručak ili servirala jučerašnji ručak.

Teško je petogodišnjem detetu objasniti zašto viršle i salame nisu najzdravije. Posebno one koje se prave isključivo za decu. Horor u malom pakovanju koji treba zakonom zabraniti. To su sve one "Đačke paštete" i "Đačke salame" ili "Junior" varijante pašteta i margarina koji ciljaju na decu kao potrošače. Neretko se sa njih smeše simpatični prasići, pilići, pačići što je razumljivo jer se radi o mesnim prerađevinama.Teorijski, jelte. A oni čisto smeće. Pojma nemam kakve veze imaju lavići na "Dobro jutro" junior margarinu, valjda se ne pravi od lavljeg sala.
Mislite da sam bukvalac? Pročitajte ovde kako je pre par godina čovek našao olovku u salami. Garant bila neka  "Đačka" varijanta!
A neću da vam kažem šta pomislim kad na hrani bilo kakve vrste vidim Miki Mausa! Ajd' oću -Ovako nešto. No, deca ne misle o tome. Oni samo vole sve što vole mladi (hoću reći, deca)

Ova salama se verovatno više ne prodaje u ovom  pakovanju, ali je dobar primer.


Sve te mesnoprerađivačke kompanije znaju za tu dečiju naivnost i roditeljsku slabost da podelgnu zahtevima mališana. To koriste trpajući u salame sa nasmejanim likovima smeće, i prodajući ga po povoljnoj ceni. Naposletku, tu vam je ta happy štampa najskuplja stavka! A narod generalno nema para pa oberučke prihvata ovako divno dizajnirana rešenja. To vam je kao i sa ljudima. Prvo procenimo ono spolja, pa tek onda analiziramo ono što je unutra.

Zašto više nikada neću  kupiti salamu?


Evo, da se javno obrukam!
Pre neki dan sam išla sa sinom u prodavnicu i onako bez ideje za doručak pitam ga šta bi hteo da jede. On video neku "Salamicu" proizviđača "Mesokombinat" iz Leskovca, sa sve nasmejanim prasićima i baš  hteo nju. I ja kupim tu salamu, nije prvi put.Nije da ostavlja bez teksta svojim ukusom, ali može da prođe povremeno.Doručkovali smo i preživeli. Uveče je ćera uzela istu salamu za večeru. Samo što je počela da je seče naišla je na neverovatno otkriće - prsten kojim se zatvara ambalaža ove salame i malo folije. Ja sam sklona da uvek stvari izvrnem na ružičasto, pa sam smatrala da je to možda onaj komad koji sam ja isekla, i koji sam pakujući salamu u frižider možda nekako vešto ugurala unutra (bez da se ,jelte, primete tragovi spolja).  Nisam videla ceo proces svojim očima, pa nisam verovala njenoj drami. Ipak, ona nije htela da jede.
Sutradan ujutru sam se ambiciozno uhvatila za istu salamu, isekla čudnu rupu u salami iz koje je ćera izvadila prsten (pri tom posumnjala da sam mogla da gurnem tu foliju unutra i napravim tako lepe i pravilne ivice, ali Bože moj, verujem ja i u drga čuda, pa što ne i u ovo)  odsekla podeblji deo da uklonim moguće nečistoće (debilizam, ali ajde sad!) i videla da iz salame opet nešto viri! Moji kapaciteti da izvrćem na ružičasto su prosto prestali sa radom!

Otpad u salami

Da, u salami za decu koja teži celih 300 g našle smo ukupno dva prstena kojima se ovakve dečije salame zatvaraju. Jedan sa folijom (neko valjda užinao na poslu, otvorio salamu pa ubacio u smesu od koje se  pravi salama) drugi bez folije. Mislim, ja sam čula i videla za salame sa maslinama, povrćem, kačkavaljem, ali sa metalom?!!! I to za decu?!!! Da to nije malo opasno i toksično? Aluminijum je opasan i u antipersiprantima, a kamoli u hrani! I pobogu, deca mogu da se zadave sa tim, zato im ne dajemo ni igračke sa sitnim delovima, a kamoli salame!!!!

Što se mene tiče, ja sam eksperiment sa salamom u ishrani završila. Na teži način, jer nisam htela da sušam kojekakve savete sa interneta.Dobro, ima i razloga za to!  Dokazala sam sebi da se salama  pravi od otpada.Ne samo od hrskavica, kljunova, papaka i koječega, već u samoj smesi možete naći pravi pravcati otpad.
 Ne bih da zamišljam sanitarne uslove u "Mesokombinatu" iz Leskovca. Dočarali su mi ih vrlo uspešno. Dotična "Salamica"  inače izgleda ovako:

Salamica - Mesokombinat Leskovac
Još simpatičnih proizvoda-hit za decu - http://www.mesokombinat.rs/uploads/images/proizvodi/noviproizvodi.jpgSimpatično, zar ne? Dok ne zavirite unutra!

Ovo je bio jedan od onih trenutaka kada sam bila srećna što moj sin kilavi sa hranom!

Činjenica je da je deci namenjeno mnogo nezdravih proizvoda. Suludo pomalo - od "Chipicao" kroasana do "Đačkih salama". Povremenim korišćenjem nećete naškoditi svom detetu. Ali pojma nemam šta treba da očekuju sve one fensi mame koje mrzi da skuvaju ručak jer su nalakirale nokte i postavile ih na Instagram i koje misle da biti domaćica nije cool. Nije brate, mili! Smor do neba!  Ali odradiš to kao i lakiranje noktiju vremenom - automatski!
Salame servirati samo ako vam za sto sedne neko koga ne volite. Recimo svkervi, tašti, komšiji koji ne zna da gleda svoja posla, ili zatvorenicima u vašem privatnom koncentracionom logoru. Ne deci. Ni ženama u porodilištu (kisela viršla je bila moj prvi obrok posle drugog porođaja)
Za one koji još nisu videli kako se viršle i salame prave, preporučujem ovaj video.
 A ni ovaj nije na odmet pogledati:
Prijatno!

8 коментара:

 1. Manje-više je sve što jedemo takvo.
  Negde je proces malo blaži a negde još i gori.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jeste verovatno. Svašta se može samleti i zgusnuti. Eto dobrog izgovora da manje jedem i doteram liniju!

   Избриши
 2. U mojoj kući se već godinama ne jede to đubre, a i u prošlosti, mogu da nabrojim koliko puta sam to davala deci. Mi imamo domaće kobasice, šunku, kulen, jaja, sir, džem, i ostalo što skuvam za doručak. Razumem sve kada su cene u pitanju, i činjenicu da ne mogu svi ovo sebi da priušte. Ne bih ni ja, da sve to kupujem. Ali isto tako vidim da se UVEK ima za cigarete, feniranje i kupovne nokte... Jbg, mnoge mozgove bi trebalo malo nalakirati znanjem...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, to si u pravu. Generalno i ne mislimo o zdravlju. Ipak, sve te navike stiču se od malih nogu. Salame sa nasmejanim prasićima baš ne pomažu. A da su samo salame....

   Избриши
 3. Užas je u tome što me ovaj incident sa tvojom salamom uopšte nije iznenadio! Skroz se slažem da im treba zabraniti upotrebu crtanih likova, mada vidiš, miki maus, unutra maus, kakav li je tek ukus nindza kornjača?!! Šalu na stranu, ja sam svom V objasnila, kao čitala poledjinu, i nabrajala kao da čitam vradzbinu, kosa, nokti, i slično, više ne traži.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Salama od kornjačetine bi bila ista kao i svaka druga - samlevene nogice, glava, oklop (jel ima kornjača još neki deo?) pa dodati aditivi i arome. Uz nindža-kornjače valjda ide onaj sa ukusom pizze!

   Избриши