Kada kažem ljudima čime se bavim, komentar je vrlo često: " Šta te briga! Sediš kući i kuckaš po tastaturi". Tu je krećem sa oni...

5 STVARI KOJE MORATE IMATI DA BISTE POSTALI PISAC ZA STRANE KLIJENTE (a koje ne možete dobiti na klik)

07:27 Blaženka Vesić 4 Comments

Kada kažem ljudima čime se bavim, komentar je vrlo često: " Šta te briga! Sediš kući i kuckaš po tastaturi". Tu je krećem sa onim "Da, ja to baš volim, i eto, baš sam se našla u tome. Baš mi je super i blabla" I jeste - u tom delu koji se tiče toga da radim nešto što volim. Ali...(uvek ima to ali...) 
Valjda je najbolja kombinacija u životu kada spojite lepo i korisno. Ta mi je omiljena. A moja  gošća Jelena Kovinčić je uspela sve to da upakuje i sa određenim znanjem i sklopi u jedan sjajan posao i  sjajan blog - Mamino blago.  Jeste da je ona stručno osposobljena za rad sa mališanima, ali ima šta da nauči i nas starije. Posebno one koji misle da je lako samo "sedeti kod kuće i kuckati po tastaturi". A zna zato jer je probala i shvatila da je za zaradu od pisanja potrebno mnogo više od proste daktilografije i slaganja rečenica. Evo šta vam još treba. Par saveta proizišlih iz njenog kucanja po tastaturi.

Znate da napišete dobar tekst?
Imate odlično znanje iz neke oblasti?
Imali ste čistu peticu iz engleskog?
Odlično!
Pa što ne biste sve to uložili u divan i dobro plaćen posao pisca za strane klijente?
Ništa logičnije, zar ne? I, čini se – ništa lakše.

Kažem – čini se, jer, nažalost, tako i jeste. Jer da nam se ne čini, da smo svi 100% sigurni u to, onda bi se ceo svet bavio pisanjem. Verujte da bi. Jer niko nije imun na par desetina ili stotina dolara za malo kuckanja po tastaturi.
Ali.

Pisanje za web je jedan vrlo, vrlo ozbiljan posao

Daleko od pukog kuckanja teksta. Da biste uspešno prodali svoje tekstualno čedo ozbiljnom klijentu, trebaće vam prvo i osnovno, ovih 5 stvari:

1. MOTIVACIJA

Ali ozbiljna. Ne ona „Joj što bih kupila one čizme...“ Nego prava. Ona što traje. Što vam remeti rad živaca u svakom smislu. Od koje ne odustajete, za koju grizete. Radite na njoj, trebaće vam, jer sve ovo i počinjete zbog ozbiljnog novca, a ozbiljan novac traži i ozbiljnu motivaciju.2. VREME

Niko nije postao web pisac za pola sata. Niko, pa nećete ni vi. Nisam ni ja. Za učenje, pisanje, ponude, odbijenice, pokušaje, nove i nove tekstove, treba vam – vreme. Ne ono od 5 dana po pola sata. Ako želite dobar start i još bolji napredak, jedan početnički tekst ćete meriti jednom nedeljom.3. VERA U LJUDE

Ako ste introvert ili vašim svetom vlada teorija zavere, bojim se da je web pisanje pogrešan smer za vas. Sve i da imate naj-naj, win-win tekst, on vam ne znači ništa dok leži usamljen na vašem hard disk-u. Niko neće doći po njega. Vi ga trebate gurati i nuditi novinama, sajtovima, kompanijama... iza kojih stoje, a ko drugi, nego ljudi.

Treba im verovati i kada vas pohvale i kada vas pokude. Oni sigurno imaju svoje razloge za to. Takođe, pročitajte savete stručnjaka, poslušajte prijatelje ili uspešne pisce. Sklonite ponos u stranu i priđite klijentima bez zadnjih misli, jer vi ne radite za njihovo mišljenje o vama, nego za njihov novac za vaš tekst.
4.ŽELJA ZA UČENJEM

O-ba-ve-zna! Na svakom početničkom koraku pisanja za druge, čekaće vas – učenje. Pisanje, native-english, izražavanje, slaganje pasusa, biranje naslova, sastavljanje mail ponude, traženje klijenata... Ovo se ne uči u školi. Tako da, kampanjci moji dragi, vi što ste učili samo pred pismeni... Šta da vam kažem? Jeste se promenili, pa da idemo dalje?
5.PODRŠKA

Na kraju, ali vrlo važna. To je ono što se ne vidi, ali se oseti ako fali. Možete je dobiti od roditelja, supružnika, dece, prijatelja, kolega... ne odbijajte je, nipošto. Prijaće u svakom slučaju i u svakom pakovanju: kao reč ohrabrenja, kao napravljen sendvič, kao dodatnih par očiju za spell-kontrolu, kao namešten krevet... kao bilo koji znak da niste sami na ovom velikom startu.Ja vam držim palčeve, potez je samo vaš.

Ne poznajem srećnika koji je na početku karijere pisca imao svih ovih 5 stvari na tacni. Neke sigurno jeste, a za druge se borio. Borite se i vi. Jer, ovo je jedna sjajna borba u kojoj s druge strane ne stoji vaš neprijatelj, nego baš suprotno. Osoba koja će vas naučiti koliko vredite, na čemu treba da radite, i koja će svetu pokazati onaj deo vaše ličnosti označen sa „the best“.
Šta kažete?

Da krenemo? 

4 коментара:

 1. Sve je stvarno baš ovako. Mislim da meni u frilenserskom radu od kuće i pronalaženju pravih klijenata najviše pomaže to što svaku aplikaciju shvatam veoma ozbiljno i svakom potencijalnom poslodavcu se obraćam lično, uzimam sve činjenice u obzir i izlažem kako bih ja uradila taj specifični posao. Sa pravom dozom samopouzdanja i baratanjem određenim veštinama, vrlo brzo se dolazi do stalnih klijenata i poslodavaca. Sjajan tekst! Sjajne preporuke!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sve razumem iz texta, samo ne kako da nađem klijente?

   Избриши
  2. Hvala u Jelenino ime. Danijela, možda ti ovaj bude od koristi http://skitarnik.blogspot.rs/2015/10/kako-napisati-prijavu-za-posao-na.html

   Избриши
 2. Nekad je zarada dobra, ali vrlo cesto narucioci na placaju, ili ne plate sve. Zato pozljivo birajte sa kim saradjujete

  ОдговориИзбриши