Otkriću vam jednu tajnu - ja ne volim da čitam knjige koje su svi nahvalili i izvikali, i ne volim da gledam filmove koji su oduševili publ...

8 SLUČAJNO PROČITANIH KNJIGA KOJE SU ISPALE PRAVI POGODAK

09:00 Blaženka Vesić 27 Comments

Otkriću vam jednu tajnu - ja ne volim da čitam knjige koje su svi nahvalili i izvikali, i ne volim da gledam filmove koji su oduševili publiku širom sveta. Nikad nisam ni pomislila da pročitam remek-delo Žarka Lauševića ili "Pedeset nijansi sive". Može biti da sam namćor pa hejtujem po tuđem uspehu (mada recimo volim Novaka Đokovića, iako je pojam za uspeh), a može biti da se jednostavno plašim  pomisli da mi se nešto neće svideti na isti način kao drugima. Recimo, dok svi oko mene znaju da citiraju i odglume neki deo "Žikine dinastije", meni se dotično delo (najblaže rečeno) ne sviđa i nije mi smešno.

U jednom periodu svog života imala sam višak vremena za čitanje knjiga, i hronični nedostatak vremena da potražim dobru knjigu u biblioteci, uz gratis nedostatak dobrih ideja. Zato sam najčešće uletala u istu sva zajapurena, cupkajući vraćala knjige, i onako u letu pokupila dve nove knjige  za čitanje. Zapravo, ovaj način izbora je ispao dobra fora. Recimo, sumnjam da bih se baš zaletela u naučnu fantastiku sa namerom. I jedan tekst o SF knjigama me upravo inspirisao da  ovo napišem i da vam preporučim par slučajno pročitanih knjiga koje su ispale pravi pogodak. 
1. "Teror" - Den Simons. Sa Denom Simonsom i njegovim delom "Ilion" sam se upoznala na prvom slučajnom sastanku sa slučajnom knjigom. Ostala sam fascinirana načinom na koji ovaj čovek ume da vas uvuče u knjigu. I dok je "Ilion" priča koja je spoj mitova i budućnosti, "Teror" je delo koje ide u prošlost. Slobodno  mogu reći da je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala. Iako je  obimna,  ja sam je čitala bez daha. Ne samo čitala, već i sanjala moguće nastavke, saživela se sa likovima koji su davne 1845. krenuli na istraživački put brodom "Teror" i ostali zarobljeni u nemilosti hladnog Severnog mora. I ne samo sanjala, nego sam krenula da tražim podatke o toj ekspediciji, imena, da vidim da li se događaj zaista desio(našla slike nekih konzervi, prvih, tada izmišljenih i nekih starih leševa). Naravno, događaj se jeste se desio, a sve ono što im se  tokom puta izdešavalo Simons je sjajno izmaštao, potkrepio odgovarajućim činjenicama. Brod se, naravno, nije nikad vratio.Više o knjizi pročitajte na Laguninom sajtu
.
2. Strvinarska uteha - Den Simons. Ok, da budem iskrena, ovo nije bilo slučajno. Čovek me, rekoh već, oduševio svojom maštom. Knjiga ima 3 dela - Otvaranje, Središnjicu i Završnicu. U pitanju je jedna jeziva partija šaha. Ovo je horor sa mnogo likova i takvim obrtima da vam pamet stane. Svako poglavlje završava neizdržljivom željom da nastavite da čitate da vidite šta je bilo dalje.Rekoh već, sanjala sam ono nedočitano. Simons vam se uvlači i u kožu i u podsvest. 


3. "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac"  - Mirjana Đurđević. Kod ove knjige sam već uveliko bila svesna da ne treba suditi o knjizi po koricama, jer da je tako, ja ovo nikad ne bih odabrala, a ponajmanje mislim da bih očekivala ovako vrcav roman. Mirjanu sam posle upoznavala i kroz njene druge knjige, grcajući i plačući od smeha i njenih ideja - od prljave inspektorke Harijete pa nadalje. (A da, od nje sam naučila da tokom pisanja ovako popričam sama sa sobom i objasnim sebe, u zagradama). Opis knjige koji nađete na internetu nije ni blaga predstava onoga što je unutra.

4. "Surf na crvenom talasu" Aleksandar Đuričić - fenomanalan roman koji prikazuje kako nekad u jurnjavi za snovima možemo da se previše zaletimo,  pojurimo u propast, pomerimo granice tolerancije. "Tako to ide: najpre nekome oprostiš nešto, a onda oprostiš sebi što si mu oprostio. Kao vakcina: primiš najpre malu dozu, vrlo malu, koliko može tvoj organizam da podnese i odjednom postaješ imun i na ono najgore. I ne primetiš kada si postao drugi čovek, kako te se neki virusi ne dotiču, kako je neki deo tebe, nežan i osetljiv, nestao zauvek. Kad jednom pomeriš granice svoje tolerancije, onda je besmisleno da ih vraćaš nazad, jer ćeš sam sebi da izgledaš kao budala, što nije nimalo prijatno.Podeljena je na tri dela, tri boje semafora - zeleno, žuto i crveno i prati život jedne devojke Marije, onako kako zamišljamo uspeh i pad jedne sponzoruše. 

5"Put" Kormak Makarti. Još jedna od slučajno pokupljenih knjiga. Nije me kupila svojom pričom odmah. Mogu vam je prepričati u jednoj rečenici. I jedna reč je dosta - preživljavanje. Ali evo, sad mogu da vam opišem osećaj sivila, hladnoće i gladi iz knjige. Utisak je neizbrisiv.

6. "Soba" Ema Donahju. Ovu sam pokupila u isto vreme kad i Kormakov "Put". Valjda sam htela da vidim šta se krije iza ovako prostih naslova. Nedelju dana sam bila u raspoloženju "borba za opstanak i bezuslovna ljubav uprkos svim nedaćama". Ako treba da pomenem žanr , meni je ovo horor, ma šta drugi rekli. Priča o životu majke i deteta u jednoj sobi, pod strašnim okolnostima i ne može biti drugo... Sada ima i istoimeni film.

7."Oko otoka" Vanja Bulić. Jasno vam je da sam ovo delo uzela sa predrasudom da jedno TV lice ne može da napiše knjigu (jer ja ga znam kao voditelja, a to je pobogu i Jelena Bačić Alimpić,o kojoj i dalje imam predrasude) Nakon ovoga mi je potpuno postalo jasno kako smo i zašto ovako trpeljiv narod, pa još i ponosni na to. To nam je neka genetska falinka-da uprkos svemu cenimo one što nas gaze. (I još mi je jasnije postalo da ne treba da robujem predrasudama!

8. "Zašto muškarci ne slušaju, zašto žene ne tumače mape" Barbara i Alan Piz. Iako mi je poslednja na ovom spisku, ova knjiga je štivo koje treba da se deli prilikom sklapanja braka (već sam je pominjala u jednom tekstu), da znamo i da ne zaboravimo da su muškarci i žene dva različita sveta. Već naučena da ne treba da robujem predrasudama, pokupila sam ovu knjigu ubeđena da je totalna glupost, posebno zato što se o njoj pričalo tu i tamo, ali sa titrajem nade da ću ipak da se oduševim. I jesam. Potpuno jednostavna knjiga u kojoj će se svako pronaći.  Psihologija, hemija i genetika  onoga što nam danas prikazuju "Andrija i Anđelka". Za razliku od "Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere" ova će vas neće smoriti.
Ovom mojom "slučajnom metodom" načitala sam se svega i svačega. Od totalnih anonimusa, do Isidore Bijelice, od psihologije i motivacije do biografije jedne Dženis Džoplin (koju nikad nisam volela, a danas samo penzioneri znaju ko je ona).  Kad krenete sa ovakvim načinom odabira u biblioteku ili u kupovinu knjige, posebno još ako dodate dozu potcenjivanja, možete se zaista iznenaditi svojim izborom i proširiti svoje vidike. 

- Otkrićete neke nove žanrove za koje ste mislili da nisu za vas. 
- Razbiti neke predrasude.  
- Upoznati nove pisce. Nekim piscima ćete se vratiti, neki drugi biće dovoljno naporni i u jednoj dozi. (Dobro, treba da znate šta po pitanju izbora knjige treba da izbegavate. A kako ako ne probate da umrete od dosade čitajući?)

 Ne znate koju knjigu da pročitate? Ma bilo koju! Izaberite nešto sasvim slučajno i spontano, to je bar sa knjigama lako. I javite mi rezultate!

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

27 коментара:

 1. Odličan tekst i i veoma dobar predlog koji po meni pomaže i da razbijemo predrasude u odnosu na "must" da pročitam. Poslušaću savet, biraću od sad knjige nasumice jer mi to liči na avanturu, koja će moj penzionerski život da obogati :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Olja! Ja generealno umem da cenim trud koji je neko uložio u svoju knjigu. Iz svake se ponešto može naučiti!

   Избриши
 2. svidja mi se ovaj način biranja knjiga a zainteresovala si me da neke od ovih i pročitam

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je da jesam. Ovo je moja preporuka, ali se nadam da će se i tebi dopasti. Javi kako je prošlo!

   Избриши
 3. I ja sam slučajno naletela na Kaju i obožavam tu knjigu :)
  Ako vam se Simons toliko dopada, obavezno pročitajte Hiperion sagu, to mu je najbolje delo, raspametićete se :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pročitala! Progutala sam dosta njegovih knjiga. On se često bori sa nekim čudnim Bogovima i demonima. Ipak, "Teror" je bio put u nešto drugačije i oduševio me. Hvala Sandra!

   Избриши
 4. O Marija, hvala ti do neba na deljenju ovog mišljenja koje veze nema sa knjigama. Lepo je znati da nisam jedina! Doduše, nikad ne mislim da je to moja falinka. Ja sam uvek najbolja. Drugi mogu biti čudni i falični :-)

  ОдговориИзбриши
 5. Baš ti hvala, to mi je trebalo :) Taman sam htela da pitam ljude za preporuku i eto tvog posta. Krenuću od tvojih predloga :)

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман12/28/2015

  I ovde je kao u biblioteci! :)

  ОдговориИзбриши
 7. Mene su očekivanja ubila - svaki put kada bih uzela neki "best seler" doživela bih (veliko ili malo) razočarenje. To se desilo sa filmom o nijansama :/ A što se tvojih predloga tiče, jedva čekam da završim sa čitanjem ovih već kupljenih da bih uzela ovu tvoju četvorku npr. !

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovi što pišu dobre knjige veruju da im ne treba marketing da bi se za njih čulo. Zato valjda ostanu u senci. Probaj, javi utiske :) Možda se tebi ne dopadne ovo što sam ja nabacala ovde, ali ćeš na ovaj način sigurno naleteti na nešto sjajno!

   Избриши
 8. Drago mi je da ti je moj tekst poslužio kao inspiracija. Na isti način biram knjige, čitam razne žanrove, neki poznati naslovi me razočaraju, a neki slabije čitani me oduševe. Simons mi je dugo na listi za čitanje, a tvoj tekst me je podstakao da uskoro počnem da ga čitam. :)

  ОдговориИзбриши
 9. Zato su biblioteke sjajna stvar. Ne moraš da razmišljaš da li ćeš baciti novac na neku glupost (što je meni uvek problem u knjižari, koliko god da obožavam knjige uvek sam u dilemi da li kupiti ovu ili onu). Ovo je prava avantura za biblioteku. Ja sa tom idejom vodim i svoje klinke u biblioteku. Izaberu jednu-dve knjige koje im se dopadaju (jer su deo neke serije s kojom su se već susretale), a jednu izaberemo nasumično. Pa kako bude :)

  ОдговориИзбриши
 10. Ja nekako više volim da pozajmim i vratim, nego da kupim, pročitam i ostavim da sakuplja prašinu.

  ОдговориИзбриши
 11. Читала сам доста. И то баш по случајном принципу. Онда почела да студирам - времена за читање ни од корова. После сам опет улетела у авантуре читања насумично изабраних књига покупљених по комшилуку. Сад опет немам времена за читање. Једва чекам да почнем да радим, па да путовања од по сат и по дневно искористим за читање. Најпре да прочитам десетак књига које стоје на полици непрочитане, па ћемо касније видети. Можда буде и нешто са овог списка ;)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Za vreme studiranja se najviše čita, samo nema tog faktora iznenađenja:) Sve najbolje Suzo!

   Избриши
 12. Neke su mi vec na listi, a narocito Soba. Izasao je skoro i film, mada volim prvo da procitam knjigu, pa tek onda da odgledam film. Ja od porodjaja nekako slabo imama vremena za knjige, i to mi bas nedostaje. Razvlacim Murakamija vec nekih 8 meseci, a svidja mi se. Uvece kad sve pozavrsavam samo bih ukljucila neki lagani film ili seriju, i odmarala mozak. Do sledeceg budjenja i dojenja :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uh! Ja bih za 8 meseci bar 20 puta ispala iz toka radnje. Mada knjige uglavnom pamtim po utisku, ne po radnji.

   Избриши
 13. Divan tekst, mada i ja za sebe nasumicno biram knjige narocito u bibljioteci. Pomogla si mi da izaberem knjigu za poklon.

  ОдговориИзбриши
 14. Kao da si znala.Juce sam bila na sajmu,svasta tamo ima,mada za neke moram da kazem da su malo zalutali.Gledala,razgledala,citala,birkala i na kraju kupila brdo knjiga za klince.Mislim da mi je mnogo lepse i opustenije kada kupujem u kniizari.Prepisujem spisak za svaki slucaj��, pa mozda jednog dana.....

  ОдговориИзбриши
 15. Hiperion i Pad Hiperiona obavezno! Pozdrav Dusan

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pročitala skoro sve njegovo. Mislim da nisam samo Gnusno. Ludilo od knjiga. Meni je Simnos baš legao.

   Избриши