Svima nam je poznato da su Srbi najpametniji i najinteligentniji narod na svetu. Da nije bilo Nikole Tesle, ne bi bilo ništa od struje, a ...

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA I DOPRINOS DRŽAVE NJENOM RAZVOJU (kako da stručno očajavate i nikad ništa ne uradite za sebe)

15:00 Blaženka Vesić 19 Comments

Svima nam je poznato da su Srbi najpametniji i najinteligentniji narod na svetu. Da nije bilo Nikole Tesle, ne bi bilo ništa od struje, a ni onaj Ajnštajn ne bi bio neki faktor da nije bilo Mileve  (jeste, sve se plašim zaljubio se u njen zavodljiv šepav hod. Inteligencija je bila presudna, i on je to iskoristio!) Sve u svemu, naša jedinstvena i vanzemaljska pamet čini nas trnom u oku celog sveta. Ipak, da bismo bili savršeni nebeski narod i centar sveta, potrebno je da pored visokog IQ imamo i kolektivno visok nivo emocionalne inteligencije (EQ).  To ukratko podrazumeva sposobnost vladnja samim sobom, svojim emocijama,  znati kako ih ispoljiti (i obuzdati ako je potrebno) na prihvatljiv način.

 Teško da ćete u uslovima današnje krize, ekonomskih mera štednje i presipanja iz šupljeg u prazno  biti učesnik u povećanju društvenog bruto proizvoda zemlje. Ali možete biti značajan faktor kada je u pitanju podizanje nivoa emocionalne inteligencije.

Sam EQ vam ne znači ništa ako  ste zaglavljeni između četiri zida i težite samoći. Potpuno je svejedno da li sami sa sobom izlazite na kraj, da li kontrolišete bes i imate li razumevanja za druge ljude. Za razvoj EQ potrebno je društvo - neko u čije cipele ćete da se stavite,  zajedno patite, potajno likujete što ima neko kome je gore nego vama.

Zato pokušajte da razvijete emocionalnu inteligenciju na jedan od sledećih načina: 1. Rešite se straha od nezaposlenosti. Nemate posao? Pa šta, ne očajavajte. Da bi vam bilo lakše, uvek možete da uradite sledeće:

·         Družite se sa ljudima koji ga imaju, a ne primaju platu. Bolje je biti zaludan za džabe, nego za džabe ići na posao.  Samo se osvrnite oko sebe. Iz momenta ćete ubosti bar 5 potencijalnih prijatelja.
·         Družite se sa ljudima koji rade na belo i imaju dugove za struju, vodu, kredite... Postoje veće šanse da njima ove dugove naplate putem prinudne naplate oduzimanjem 2/3 plate. Sa onom trećinom treba da izmire dosple obaveze i da povremeno jedu. Što dođe isto kao da nemaš posao. Možda i teže.
·         Posetite nekog nadobudnog malog  preduzetnika  sa duboko ukorenjenom namerom da bude "sam svoj gazda". U većini slučajeva mali preduzetnici rade da bi platili dospele obaveze, upali su u kolotečinu iz koje ne mogu da se izvuku, gomilaju dugove, a u cilju egzistencije i namirivanja osnovnih životnih potreba (nakon što imire one prema državi) uspešno kradu sami od sebe - što nije veština na kojoj treba da im zavidite.

    2. Odbacite osećaj teskobe zbog finansijkih problema. Stres je štetan po zdravlje.

·         Družite se sa ljudima koji  imaju iste probleme i imaju kredit za koji ne mogu da skrpe mesečnu ratu, pa svake godine uzimaju kredit za refinansiranje refinansirajućeg kredita.
·         I vi imate kredit? Onda nađite nekoga ko  je kredit podigao u švajcarcima za kupovinu kuhinje sa wc-om u nameri da kupi stan, i ko je do danas puk'o na otplatu istog najmanje vrednost trosobnog  stana u centru grada.

3.   Pročitajte neku knjigu samopomoći, poželjno domaćeg autora. Verujte da je dovoljno verovati i misliti pozitivno. Nemojte slučajno da se pokrenete da ostvarite svoje snove. Ne učite, na napredujte, ne menjajte se. Pozitivne misli i knjige samopomoći će vas spasiti depresije i beznađa, bar prividno. Mogu možda i da vas inspirišu.  Ipak imajte na umu, sanjati i ostvarivati snove kod nas i u zemljama višeg standarda  nije isto. Zato zanemarite američki san u kojem je sasvim razumno da od jedne skitnice i uličara postanete Silvester Stalone ili MTV zvezda.  Sanjajte i maštajte razumno! Kod nas možete postati samo Zvezda granda. I to pod uslovom da vam  se sise i dupe uklapaju u kalup Saše Popovića i "Colić" kinike. Da,  i oralna higijena je bitna. Znate, taj vam gleda i u zube!Budite otvoreni da slušate i da nađete u svemu izvor utehe. Nije sve tako crno - drugima je možda i  crnje.
 Ne, ne ohrabrujem vas da se sladite tuđom mukom. Taman posla! Samo vas učim empatiji, veštini koja je sastavni deo emocionalne inteligencije. To vam je ono kad razumete kako se drugi osećaju i kad možete da se stavite u njihove cipele.
Nacionalnim planom i strategijom razvoja EQ nije predviđeno da se stavite u ministarske ili poslaničke  cipele. Ipak, ne  zaboravite da priliku za razvoj emocionalne inteligencije i empatije pružite (više ili manje bliskim) ljudima oko vas. Dakle, povremeno kukajte i žalite se na uslove u kojima živite, patite, preživljavajte. 
Ne brinite, za te uslove država se odlično pobrinula!  

19 коментара:

 1. Znaš što, ja se svaki puta pitam trebam li napisati da sam se dobro nasmijala, ne bi htjela povrijediti nekog tko se prepoznao u tekstu, ali moram pa kud puklo :D Originalan naslov, pa gdje nađe još i šepavu Milevu :))))
  Divim ti se kako ti to sve tako originalno složiš. I da, nije samo smiješno, puno se toga može i naučiti! Super savjeti.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nešto slično sam htela da kažem. Uglavnom uvek ima šta da kaže i zna kako to da kaže i zašto. Još da ima onih koji bi je poslušali...

   Избриши
  2. Baš vam hvala na ovako divnim komentarima. Ne znam šta bih pametnije odgovorila. Lepo mi je, pa u duhu empatije, upravljam svojim emocijama i uživam u pohvalama.

   Избриши
 2. Ето, ја се опет не препознах. Мораћу да порадим на тој емпатији и емоционалној ентелегенцији, па куд пукло!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja mislim da jesi. Eto, probala si da se prepoznaš, a nisi uspela. Nije li to nošenje tuđih cipela, onoliko koliko jedan tekst dopušta.

   Избриши
 3. Ne,nikoga ti ne učiš da se sladi tudom mukom.Znas,u onim knjigama o pozitivnom razmišljanju savetuju to isto jer tako vidiš da ima mnogo onih kojima je gore nego tebi i da treba da budes zahvalan na onome sto imas što u prevodu znaci što nemaš kredit u švajcarcima,npr i da intezivno zamišljaš idealan život,maksimalno opušten.Ma šta ja ovo pišem kad si ti sve savršeno rekla :-)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zavisi sad kako to ko ume na okrene-neko na zavist, neko na zahvalnost. Ma ima da napišem knjigu o tome i ja!

   Избриши
 4. Draga, kao i uvek - u sridu. :) Umeš da zajedničku muku pretvoriš dobru priču, da čovek u stvari shvati da nije sam i da od goreg može gore, ako tako hoćemo i dopustimo, i od boljeg može bolje - opet ako se pomerimo ka tome. :) Svako od nas ima neku od navedenih lekcija koje mu država na seminaru - preživi u Srbiji drži, besplatno. Naše je samo da plaćamo kotizaciju - u vidu kredita, i ostalih sitnica...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Da, to su dodatne lekcije.Uska specijalizacija. Preživljavanje smo doktorirali.

   Избриши
 5. Анониман2/15/2016

  Sada mi je krivo što sam pre 20-tak godina pobacao sve knjige tipa "faktor uspeha". Menjao bi ih danas za ministarske cipele. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Još uvek možeš možda da ih nađeš na nekom buvljaku. Knjige. Ne znam za cipele...Ako ti razmena pođe za nogom, javi pa da i mi uradimo isto.

   Избриши
 6. Na trenutak si me (smehom) izlečila od (čemera) sadašnjice. :) Oooodličan tekst. Veliki pozdrav! Ognjena

  ОдговориИзбриши
 7. Odličan tekst. Divim se umeću da sve opišeš tako dobro i jednostavno.
  Imam sve to što si napisala kao primer: stambeni kredit u švajcarcima, koji je dve trećine plate, dugove za komunalije, nezaposlene u porodici i veoma stresan, za taj rang posla, veoma bedno plaćen posao.
  No, imam i mnogo toga lepog.
  I da znaš, nedostaje mi druženje. No, za to je potrebno obostrano učešće i ma koliko se suprug i ja trudili da animiramo ljude slične nama radi druženja, bar povremeno, uvek nas odbijaju uz loše izgovore, ili obećavaju, pa otkazuju u zadnji čas.
  Da li druženje uživo može da nadoknadi ovo druženje na netu? Mislim da ne, bar ne u potpunosti. ne prija kad se smeješ pročitanom sam, ili kad čekaš kada će neko biti na vezi da odgovori, ako uopšte odgovori.
  U svakom slučaju hvala, puno toga u tvom tekstu otvara vidike i podstiče na delanje.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Snežana svi smo obdareni barem nekim od ovih problema. Možemo da kukamo, a možemo i da radimo nešto povodom toga. Koliko znam, pisali ste o svom kreditu, izlazili na proteste, pozivali ljude na akciju. Treba probati menjati stvari. Same neće da se promene. Možda je to znak da upoznate neke nove ljude i prijatelje. Ko zna, među njima možda bude neko ko će vas inspirisati, zaposliti nezaposlene, otvoriti vidike i prilike...

   Избриши
 8. Уштедела си ми на теми, мада се бавим њом.
  Све важно си написала.
  Не зна човек да ли да се смеје или очајава. Трећег избора нема.

  ОдговориИзбриши
 9. Ma, empatišem ja redovno! Al' mi nešto sumnjivo da li mene neko empatiše, ili bar planira? Vidi, majke ti, ima li ko i reci im da to bude što pre. Da ne uvenem neempatisana...

  ОдговориИзбриши