Seoski turizam je oblik turizma koji sve više dobija na popularnosti u Srbiji. A šta vam nudi? U najvećem broju slučajeva, seoski turiz...

SEOSKI TURIZAM vs SEOSKA AVANTURA (nećete verovati šta je moj sin otkrio u selu)

12:33 Blaženka Vesić 23 Comments

Seoski turizam je oblik turizma koji sve više dobija na popularnosti u Srbiji. A šta vam nudi?

U najvećem broju slučajeva, seoski turizam nudi smeštaj u nekoj seoskoj sredini, obogaćen detaljima u vidu vezenih stoljnjaka, ćilima, a ponekad je u sve to uklopljen i bazen. Kao posebna ponuda nudi se uživanje u domaćim specijalitetima, a sve to ne biste li osetili čari seoskog života i iskusili  seosku atmosferu


E, morgen malo! Seoski turizam ima jedva "s" od prave seoske atmosfere. Sve se bojim da prosečan seljak na svom imanju uživa u lenčarenju, kupanju u bazenu i razmišlja kako da zadovolji svoja gurmanska nepca suvim mesom, domaćim kobasicama i kajmakom.

Niste osetili seosku atmosferu ako ne započnete seosku avanturu.

Šta je sad seoska avantura?


seoski turizamSeoska avantura je boravak u selu koji će vam omogućiti da osetite pravu seosku atmosferu. To nije privilegija onih koji imaju novac za odmor, već privilegija onih koji imaju imanje u nekom selu. Ovakav vid rekreacije i turizma odličan je za vikende. Pored toga što ćete pobeći od gradske gužve i smanjiti izloženost zračenju vaših ekrana, može biti i koristan ukoliko se upustite u seoske poslove. Za početak preporučujem baštovanstvo. Krave, svinje i ostale životinje ipak zahtevaju pažnju svaki dan, a ne samo jednom nedeljno.

Prošle godine sam, iz čiste radoznalosti, isprobala čari slučajno-organskog baštovanstva u svom dvorištu. Slučajnog, kažem, jer bih ja možda i udarila u neko prskanje da sam znala šta, kako, kada i čime. I da, možda ne bih ni znala da paradajz i tikvice rastu i bez toga.  Već sa prvim ubranim plodovima oduševila sam se idejom da imam neprskano povrće za svoju decu, pa se rodila ideja da ove godine krenemo suprug i ja u seosku avanturu. Iskreno, malo smo se i zaneli u tom maštanju pa smo proučili sve - od uzgoja koza, malina, borovnica, do investiranja u plastenik i zelenu salatu, i redovno pratili vikendom "Dobru zemlju" na B92, koje više nema. Valjda  zato što ova zemlja po nekim pitanjima baš i nije dobra. Na kraju smo rešili da  maštanje ostavimo za neke druge prilike, a da ove godine krenemo sa baštom i vidimo kako nam ide.

Baš avanturistički, zar ne?

Ma nije, znam!

Prava avantura bi podrazumevala bezglavo uletanje u neku proizvodnju o kojoj pojma nemamo sa ciljem da zaradimo, ali ja  više ne idem glavom kroz zatvorena vrata, čak ni kad su  providna kao ona od plastenika. Ali je poslednji odlazak u selo zaista bio prava avantura za mog sina. Odatle ta ideja o avanturi...4 stvari koje je moj sin oktrio u selu a koje su  ga zapanjileNekako se potrefilo da moj sin od sela upozna samo groblje. Ja nikad nisam bila ljubitelj sela ni baštovanstva, to je bio svekrvin "posao", a ja sam imala moj. Poslednje što sam želela je da posle posla idem da okopavam. Nakon što je svekrva umrla, nestalo je i onih voljnih da zapnu oko te zemlje, a odlazak u selo poistovetio se odlaskom na groblje, radi zadušnica, godišnjica i slično. ( i sa bogatom trpezom, slatkišima, kolačima, sokom - njemu je sve to jedna velika žurka, čak je jednom dok je bio manji,  kad smo upalili sveće počeo da peva "Danas nam je divan dan") Tako smo letos moj sin i ja šetajući prošli pored groblja u našem delu grada, a on je uzviknuo: " Vidi mama! Selo!". Opa, znak da sam negde gadno zabrljala!
Jedna seoska avantura bila je dovoljna da on otkrije neverovatne stvari u selu. Evo nekih:

1. Groblje i selo nisu isto. Na groblju nema nikog živog. U selu, tu i tamo, neko može da se nađe. Još uvek! I živi u nekom čudnom svetu punm nekih čudnih stvari.

2.Telefon je nekad imao kružni brojčanik. U našoj kući u selu, moj sin je našao telefon sa kružnim brojčanikom. Treba li da vam opišem koje je to čudo bilo? Kako je to zbunjujuće iskustvo bilo za njega, koji je savladao sve opcije komplikovanog daljinca za 2 dana?  (Ja jedva kapiram kako da promenim kanal, a 72 sata unazad mi je cela nauka). Pojma nije imao kako da ga upotrebi. Ovako izgleda kada današnja deca pokušaju da upotrebe stari telefon:3.Kuća može da nema česmu, a voda može da se pije sa izvora. Kada smo svratili kod nekih rođaka na kafu, tražio je da pije vodu (nije ni čudo, jer je trčao kao mahnit) , i ostao zapanjen činjenicom da je dobio vodu iz kofe, a ne iz česme. Nisam mu pokazala izvor u šumarku odakle je ta voda uzeta, to čuvam kao iznenađenje za drugi put.

4.Toalet može da bude napolju i napravljen od drveta. Poljski wc je bio pravo otkrovenje, iako je ovaj bio uredno napravljen od dasaka, sa sve onim delom za sedenje (udobnijim od wc šolje) i velikom trouglastom rupom u sredini. Mislim da me ipak s nogu oborio pokušaj mog sina da pritisne jednu dasku, u nameri da pusti vodu.


Dakle, ako imate decu, a i neko imanje na selu koje ste nepravedno zanemarili, put pod noge i priuštite im avanturu. Naša deca još malo neće ni znati šta je priroda! A možda se i slatko nasmejete!

Mi ćemo ovogodišnju avanturu da otpočenmo sa baštom.

Bašta je dobra ideja i onda kada nemate selo. Neke biljne kulture mogu da se posade i u saksiji, na terasi. To proučite.


Verujte mi, poslednje što želite jeste da na terasi posadite tikvice!

Ako se plašite da ćete se poseljačiti od ovoga, ostanite u trendu i napravite neki selfie.Ili neku fotku sa promašenom pozadinom kao što je ova:Ili pozersku: 


Ili pokažite prave čari seoskog turizma:23 коментара:

 1. Joj ženo, evo plačem od smeha! Zbog pevanja "Danas nam je.."
  :)
  Ja redovno prolazim kroz groblje, tako mi je usput, i veruj u buduće ću uvek pomisliti da prolazim "kroz selo" :)
  Super tekst! Valjda znaš!

  ОдговориИзбриши
 2. Деци су ти стари телефони, са округлим бројчаником заиста занимљиви. Моје девојке су зимус стално зврцкале некога, да би окретале бројеве. Скупљале дрва баки за огрев. Видиш, није ми пало на памет да наш распуст код баке опишем као сеоску авантуру ;-)

  ОдговориИзбриши
 3. :) Nama je na slavama divan dan ali on imajau 2 i 5 i još im je to sve nejasno. Simpa tekst i opažanje da od seoskog turizma zaista nema ni "S" i sve je baš tako kako si navela. Javljam se ovog proleća sa više lokacija baš povodom ovakvog putešestvija. Valjda otkrijemo i to selo i tu netaknutu priprodu, bar negde :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dobro je znati da nismo jedini sa neprikladnim pesmama. Nije to strašno. Ja umirem od smeha na sahranama. Zato i ne idem. Nije ništa smešno, ali sama pomisao da ne treba izazove u meni haos.

   Избриши
 4. Ooo, ovo je već za crveni alarm :) Kako stvari stoje, uskoro će i naša deca, kao i mali Amerikanci, misliti da pomfrit raste na drveću. Zvrje kuće prazne po selima, zemlja se parloži, ali mi nikakvu pouku nismo izvukli iz tog. Ovaj tvoj tekst je, bar meni, otrežnjujući, čak iako moja deca i moji unuci još kako znaju sve ili skoro sve o selu, onako, kako ti kažeš, avanturistički tj. na pravi način ;) Oooodličan tekst!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Teško je danas naći vremena za ovo. Selo mora da bude blizu, radno vreme definisano. Prvo ovo sa radnim vremenom je teško postići. Mnog i koje znam imaju dva dana slobodno mesečno.

   Избриши
 5. Одговори
  1. HVala Negoslava. Biće valjda. Ako je moglo u bašti, može i tamo, zemlja je još kvalitetnija.

   Избриши
 6. Zavidim ti, eto, i to jako! Već sad vidim što bi ja sve posadila :)

  Evo malo za usporedbu kako seoski turizam izgleda u Nj i Hr :D
  Prošle smo godine bili preko vikenda na jednom seoskom imanju tu u Nj. Sve vodi jedna mlada obitelj sa 3 male djece, imaju po dvije godine unaprijed rezervirane termine u ferju, a i ostatak godine nije puno drugačije (pod rezervirano mislim na 30-ak apartmana). Izuzetno ljubazni, radišni, na imanju imaju sve domaće životinje (osim krava), konje, nojeve, magarce, zečeve, 2 deve... Ujutro nas je za doručak na vratima čekala vrećica s friškim pecivom, djeca su pomagala u hranjenju životinja...itd

  A sad naš "nezaboravni" GO u jednom slavonskom selu (odakle smo otišli prije nego je istekla rezervacija): od silnih životinja koje su bile pobrojane u oglasu, čuli smo koke negdje iza kuće, a vidjeli samo 1 poludivljeg konja i malo mirnijeg ponija (kojeg su djeca 1 smjela jahati, iako se to kao svakodnevno podrazumjevalo, po opisu u oglasu), ispred kuće jedna pokidana ljuljačka, neljubazna gazdarica kojoj je bilo teško uz jelo koje je bilo plaćeno, ponuditi nešto za popiti (mislim, isto bi platili, al teško joj bilo nasut u čašu soka). Ako me pitate gdje da NE odete na seosko imanje, onda ću vam rado proslijediti adresu ;)

  Djeca su željna životinja, zelenila, nije tvoj sin neka iznimka, mnogi ne znaju što je selo ni kako izgleda. A prilike ima, samo fali netko tko će se pokrenuti. Eto nas k vama na selo na godišnji ako pokrenete neki seoski turizam ;)

  ОдговориИзбриши
 7. Ponovo si me oduševila.Ja sam se pre više godina upustila u tu avanturu u svom dvorištu kada smo kupili kuću na periferiji.Sadila sam skoro sve ali su tikvice stvarno posebna priča.Njih možeš da gledaš kako rastu.A tek kako se šire!Ali sam tada isprobala i mali milion recepata sa tikvicama.Avanture sa krompirom se nerado sećam.Htela sam da imam malo mladih krompirića i da ih ne prskam nadajući se da ću ih povaditi pre nego što se pojave zlatice.E,tu sam se zeznula.Borbu sa njima sam nastavia i kad sam krompir izvadila a utvrdila sam da one vole i karfiol kad nema krompira :-D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. E baš to! Tikvice naprave celu džugnlu, čudo jedno koliko porastu i koliko prostora im treba. Sa krompirom sam imala istu priču, zlatice sam skidala rukom, kao i larve. Inače, JAKO mmrzim bube i za ovo je trebalo imati petlju.

   Избриши
 8. Ja jedva cekam da odvedem Bebu na selo. Cini mi se da ce u ovom trenutku vise da se obraduje zivotnjama nego necem drugom jer je jos mala, ali mislim da ce i za nju i za nas to svakako biti avantura :).

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Još Kad objasniš da si jučerašnju musaku spremila sa jajima koje je dala koka, mlekom koje je dala neka krava i sl. n eće moći da se načudi.

   Избриши
 9. Sva sreca pa imamo jednu baku u vojvodjanskoj varosici (citaj: selu), pa ce sin moci da se upusta u avanture :) A tvoj stil pisanja obozavam! Lepo me razgali kad dan zapocnem sa tvojim postom, ili me fino nasmeje ovako pred spavanje. Vidi se da imas iskustva u pisanju, tj. dara :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti za ovaj kompliment o nadarenosti. Što se iskustava tiče, tu uvek ima šta da se nauči. Njega nikad dosta.

   Избриши
 10. Kao mala nisam imala nikoga na selu, a tek nemaju moja deca i užasno mi je žao zbog toga. Sada se oduševljavam kada prolazim pored nekog imanja, gledam kućice i maštam kako bi bilo divno i spokojno bar vikende provoditi u njima. Mene fascinira ta širina, nesputanost, disanje. Hrana mu dođe kao nekakav gušt na sve to, ali nikako ne sme biti prioritet. Ja više zamišljam ispijanje crne kafe (iako inače pijem instant!) i to sa ratlukom, na klupici, sa pogledom na livadu i koji klip kukuruza.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. E, divno si ti to izromantizovala, ali treba uložiti mnogo truda u taj mir i spokoj. Tako sam ja maštala o udobnosti u spostvenom dvorištu. Onda sam ukapirala da je mnogo korisnije i lakše uzgajati i održavati nešto konkretno, nego svakih nedelju dana boriti se sa korovom. Spojila sam dobro i korisno. Ako malo istražiš, neko malo seosko imanje možda možeš i da iznajmiš za male pare ili dobiješ i besplatno, samo da ne ostane zapušteno.

   Избриши
 11. Da li znaš da sam ponovo pročitala tekst, zaboravivši da sam ga pročitala, i to samo godinu dana posle! No, moje maštanje nije presušilo... Još je veće! Prenela sam ga i na decu. Stariji već mašta kako će slaviti rođendan i pozvati drugare u kućici na selu. On ide tako daleko, da već kupuje i kuče koje će nas tamo čuvati. Još mu samo ime nije dao! Ljubi majka sanjara! Višak para još nisam napravila da kupimo jedno imanje nadomak Beograda, ali evo pozivam sve koji ovo čitaju da mi ustupe jedno na čuvanje. Vodićemo računa i o sadnicama i o voćkama. ;)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Eto, i ja lepo kažem ćerki da treba da slavi rođendan u našem selu. Nema računara, nema interneta.Već su tinejdđeri, kupila bih im meso da sami prave roštilj i osudila ih da se gledaju, slušaju i druže!

   Избриши
 12. Анониман3/23/2017

  Divan tekst! Sve što sam ja doživljavala redovno u detinjstvu, a sada pokušamo da nađemo neku sredinu i upravo o tome sam i započela pisanje bloga.

  ОдговориИзбриши