Nikad se nisam bavila govorništvom, ali pretpostavljam da oni koji se time bave uče "govore o deci" kao posebnu lekciju koja se ...

KRATAK VODIČ ZA POVEĆANJE NATALITETA I RODITELJSTVO U SRBIJI

15:53 Blaženka Vesić 12 Comments

Nikad se nisam bavila govorništvom, ali pretpostavljam da oni koji se time bave uče "govore o deci" kao posebnu lekciju koja se posebno koristi pred  izbore. Valjda se na pomen vaspitanja dece kod prosečnog roditelja pali alarm u mozgu koji aktivira pažnju ( kao što nam se isti aktivira kada u megamarketu vidimo žutu nalepnicu sa crvenim slovima na kojoj piše "Akcija!"  ). Ova metoda privlačenja pažnje primenjuje se na sve javne govore - od izbora za miss sveta, do izbora za predsednika. I služi samo za ispiranje usta. 

Kada se pokrene pitanje dece i problema roditeljstva , pokrene se uvek  i pitanje nataliteta u Srbiji  i bele kuge. Činjenica je da se brakovi sklapaju sve kasnije i da danas skidamo kapu onome ko se usudi da ima troje dece. Ipak, onima koji se još kolebaju da li da doprinesu borbi za natalitet u Srbiji, evo kratkog vodiča za roditeljstvo koji je usklađen sa društvenim i ekonomskim kretanjima u zemlji. Da se razumemo, nije to samo moje mišljenje. Dobar deo mama koje su popunile jednu anketu o oceni porodilišta u Srbiji  potvrdio je isto, barem kad je rađanje u pitanju.


Evo šta treba da znate ako želite da povećate natalitet u Srbiji:


1. Pripremite za porođaj fizički. Manite se škola za trudnice u kojima se uči ono što će instinkt sam da vam kaže. Vežbajte trbušne mišiće. Pre trudnoće trbušnjaci, tokom trudnoće može neka joga da ostanete u formi. Kada krenete da se porađate biće vam potrebni. Zašto? U većini porodilišta u Srbiji kreveti su ravni i nisu ništa posebno za tu namenu, a supružniku je zabranjeno da bude na porođaju bez komplikovane sanitetske procedure, pa nema ko da vam pridrži leđa tokom napona. I babice i lekar instaliraće se ispred vas  kao da gledaju indijsku seriju i navijaće za novorođnče, dok vi u isto vreme pokušavate da radite trbušnjake na ravnom krevetu i da se porodite. Još će i da vas kritikuju kako to ne radite kako treba. A nije to, nego nemate trbušnjake!


Srećom, sad možete da tražite i epidural. Pomoći će kod fizičkih bolova, ali ne može da zameni emotivnu podršku. 

2. Ponesite zalihe hrane u porodilište. Važno! Sakrijte ih na dnu torbe u lažno pakovanje pelena za bebu. Sva je prilika da ćete posle porođaja za obrok dobiti jednu viršlu (namirnicu broj jedan kada se nabraja nezdrava hrana, skačite od sreće ako nije kisela) i komad hleba. Ok, možda dobijete i komad salame i kvadratni centimetar sira. Ili jedno kuvano jaje. Od toga valjda treba da se oporavite i da počnete da proizvodite mleko.
Da jedete i pijete dok imate kontrakcije?  Taman posla! Lično sam se prvi put mučila 18 sati u sali, pao mi je šećer i jedva sam imala snage da se napnem. 


3. Dajte sve od sebe da vam laktacija bude uredna. Forsirajte bebu da sisa, masirajte grudi, stvaljajte obloge od kupusa, bacite neke vradžbine. Ukoliko budete morali da hranite bebu sa adaptiranim mlekom , u roku od godinu dana moći ćete da proglasite lični bankrot.Posebno ako imate u vidu da jedna trudnica u Srbiji može samo da dobije otkaz i da za nabavku mleka i ostalih potrepština ostaje samo jedna plata.  Jedna konzerva mleka košta preko 1000 dinara i traje oko 3 dana. Da, olakšavajuća okolnost je da će vam nakon godinu dana vratiti PDV.  E to ako vas ne povadi, ništa neće! Sjajna metoda za povećenje nataliteta u Srbiji!4. I ne pomišljajte na dečiji dodatak. Radnici  u službama za odobravanje te pomoći nisu tu da pomognu da ostvarite to pravo, već da nađu najmanju sitnicu zbog kojeg vam isti neće odobriti. To može biti i veličina lokala koji ste iznajmljivali pre 5 godina baveći se samostalnom delatnošću , a za koji nemate ugovor o iznajmljivanju. Normalno, jer već 5 godina tu ne radite. Mislim, normalno vama. Njima razlog da vas odbiju.


5. Ne kupujte jednokratne pelene za bebu. Platnene pelene su jeftinija varijanta. Manje zagađuju okolinu, a beba će pre da nauči da obavlja fiziološke potrebe tamo gde treba. Mokre pelene nisu vrhunac udobnosti.

6.Edukujte se! Naučite sva znanja koja će deci biti potrebna u školi jer ćete mnogo toga morati da objašnjavate sami - u školama je zadnjih godina duži veliki odmor nego jedan čas. Ne zanosite se kupovanjem novih udžbenika. Platiti 15000 dinara za nešto što se ne koristi jer se nastava ne održava kako treba, ravno je ludilu. Čak ni besplatni udžbenici u Srbiji nisu besplatni! Najnoviji program omogućava najugroženijima da nabave samo deo udžbenika, do određenog iznosa. Ostatak moraju da kupe. Kupite polovne knjige ili ih fotokopirajte. Jeftinije je od besplatnog!  I zahteva manje papirologije koju morate da sakupljate po socijalnim službama.

7.Ne hranite nezdrave ambicije. Uspeh vašeg deteta u vanškolskim i sportskim aktivnostima zavisi isključivo od vašeg džepa. Treninzi, takmičenja, oprema...sve se to plaća iz džepa roditelja. Otud i ono da je uspeh proizvod mnogo truda i malo talenta. No, trud  vaše dece proporcionalan je vašem trudu da zaradite mesečno 3 plate na tri radna mesta, i to u vreme nezaposlenosti! Država se samo ponosi i hvali kada uspete u nečemu. Organizovaće i doček ispred skupštine i direktan tv prenos.

Deca ne dolaze na svet sa uputstvom za upotrebu.Za dobar deo onoga što treba da im ponudite potrudiće se instinkt. Prazni govori o deci, dečijim pravima i boljim uslovima života, rada, školovanja i blabla su ipak samo govori. Teorije - bez prakse.

Želite da povećate natalitet u Srbiji? Ne čekajte bolje dane i ne slušajte priče kojima pojedini samo ispiraju usta. Može se desiti da ne dočekate vaše vreme!  Prazna obećanja ostaju, govornici samo menjaju položaje u fotelji.

 Kada poželite da uplovite u vode roditeljstva, zapamtite sledeće :

- Deca će uvek  biti naše najveće blago.
- Školovanje i lečenje su samo prividno besplatni.
- Žalfija će bolje da ispere grlo od praznog govora o deci
- A govna uvek ostaju govna - samo se muve katkad menjaju!
12 коментара:

 1. Анониман3/20/2016

  Tako je Blaženka.
  I jedno pitanje. Zašto nikako ne mogu sa naloga wordpressa da ti ostavim komentar, moram kao anonimus.
  Pozdrav! Pixel
  https://otisaknadispleju.wordpress.com

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pojma nemam. Konkurentska platforma pa se ne trpe :) Nije redak slučaj!Ali hvala na trudu!

   Избриши
 2. Ja na ovo samo mogu da skinem kapu :) Opservacija je tačna do bola. Međutim, mene ovakvi tekstovi, čak iako su sušta istina, mnogo rastuže :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Posebno što je ponekad dovoljno malo organizacije i promene prioriteta da se nešto uradi.

   Избриши
 3. Ovaj puta se nisam mogla smijati do suza, tema je stvarno tužna iako ti uvijek uspiješ i u takve tekstove unijeti optimizma i smijeha :(

  Ne razumijem što je tako loše u tome da tate budu prisutni na porodu? One priče da se oni ruše pa sestre imaju s njima problema su bajke za malu djecu, to postoji samo u filmovima. Ili nema za njih mjesta da se stisnu budućoj mami uz krevet? Nemam drugih ideja! Ali je skroz tužno i nelogično. Moj je smio prerezati i pupčanu vrpcu, i preživjeli su i on i oboje djece.

  E da, i kupovanje knjiga. Nijemci imaju malo bolji standard, ali ovdje se knjige prenose s generacije na generaciju. Ako dijete koju knjigu uništi, moramo kupiti novu, ali i djeca to znaju, pa paze. Moja M je u 5. razredu, koristi atlas na kojem je još ucrtana karta Juge. A tko zna kolike će još generacije nakon nje koristiti taj isti atlas koji će ona na kraju 5. razreda vratiti. Isto je i sa drugim knjigama. Ah, da, na taj način nakladnici ne posluju unosno!


  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Postoji ta opcija da tate budu prisutne, ali i neka komplikovana sanitetska i štatijaznam kakava procedura. Ako nije čuvan pod staklenim zvonom, ne može! Ovo je stari tekst i neke su se stvari, bar u mom gradu, promenile na bolje. Ali generalno je ovako. Knjige se ovde teško nasleđuju jer se svake godine menjaju izdavači. To zavisi malo i od škole, malo i od informisanosti. Ja kupim polovne, ali iz nekog razloga ove godine nisam mogla da prodam polovne knjige koje nam ne trebaju jer ama baš nikome nisu trebale. Na kraju ih poklonismo!

   Избриши
 4. Mi smo nekad imali besplatne knjige, i samo ako neku uništimo do kraja godine morali smo da kupimo novu. A imali smo novaca. Da, kako reče Mirna, prvi put se nisam smejala, ali sam i dalje u saglasju sa tobom (osim u delu da časovi traju kraće od odmora), ali to opet gledam samo iz svog ugla. :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam do nekog perioda školovanja imala besplatne knjige. Uz dobru organizaciju u školi, to nije neizvodljivo.
   Sad sam zadovoljna dužinom časova :) ali je prvih par godina bio užas. Tako nas zakačilo... Mada i dalje mi nije jasno da u prosek ulaze fizičko, plivanje i građansko, a da je informatika neobavezan predmet! U današnje vreme - suludo!

   Избриши
 5. Suludo, skoro sve... Nažalost. Da komentarišem sve što bih htela, ispao bi ceo tekst... Zato ću sve zaokružiti sa SULUDO.

  ОдговориИзбриши
 6. I ajd sad ti radi na natalitetu :( A bas me interesuje kakvi ce biti krajnji rezultati ovog istrazivanja, obzirom da se vecina tog tipa istrazivanja (koja nisu vodjena od nezavisnih entiteta) zavrsi sa zakljuccima tipa: "90% porodilja je dobilo adekvatnu podrsku oko dojenja u porodilistu", "87% porodilja je zadovoljno uslovima u porodilistima" i sl. Suvisno je dodavati da su takve izjave sve samo ne istinite.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Za sada su ovakvi: http://www.bebac.com/vesti/bebac-istrazivanje-u-toku-vezu-na-porodjaju-imalo-40-posto-zena
   možeš popuniti anketu i dati svoj doprinos temi :)

   Избриши