Hajde, ruke gore sve devojke i žene koje se pretvaraju u monstrume kada ih drma PMS ! Evo ja dižem obe - ja sam kreten na kvadrat .  ...

10 STVARI KOJE TREBA IZBEGAVATI TOKOM PMS-A PO SVAKU CENU!

18:40 Blaženka Vesić 30 Comments

Hajde, ruke gore sve devojke i žene koje se pretvaraju u monstrume kada ih drma PMS! Evo ja dižem obe - ja sam kreten na kvadrat


I malo mi je dojadilo da se ljudi (pretežno muškog roda)  sprdaju na račun PMS-a, jer kod mene je to ozbiljno stanje koje jedva kontrolišem

Nervi su mi napeti, jede mi se slatko, jede mi se slano, treba mi pažnja, treba mi pusto ostrvo, hvataju me grčevi, živčana sam, urlam i konstantno namrštena, smetaju mi zvukovi (jedne večeri sam ustajala da vadim bateriju iz zidnog sata - to kucka po živcima), smetaju mi mirisi, smeta mi hladnoća i voda, svadljiva sam i za sve imam argumente, najpametnija sam na svetu, mrzim ceo svet, naduvena sam, ružna sam, grudi su mi tri broja veće, nemam šta da obučem, smotana sam, ne umem da pričam i nisam za ljude, stvari mi ispadaju iz ruku... 


Jednostavno, ništa  nije kako treba. Prosto se osećam k'o kocka u okruglom kalupu. I pouzdano znam da nisam jedina. 

Ne bih li olakšala sebi te dane, napravih ovo uputstvo za upotrebu same sebe. Cenim da će i drugima biti od koristi. 

10 stvari koje treba da izbegavaš u PMS-u


 Ne gledati televizor


Ovo je generalno gubljenje vremena i zadnji put sam gledala TV ceo dan kad sam bila mrtva-bolesna, pa pri tom i u PMS-u. Otplakala sam "S Tamarom u akciji", epizodu od pre 4 godine, da bih se svega nekoliko minuta posle živcirala gledajući "Praktičnu ženu" na Prvoj - uvek ukapiram kako nisam ženstvena. Otkud mi onda ovaj PMS i gde baš to od svih "ženstvenosti" da na'vatam? Što ne dobih ljubav prema veštačkim noktima ili šminkanju?!
 Ne ići u gosteNerviraju me sopstvena deca, a kamoli tuđa. A još moram da im kupim čokoladu, koju bih najradije sama pojela... Surovo! Nemojte mi reći da mogu da kupim jednu i sebi! Imam i dvoje svoje dece i muža - svi mi volimo čokoladu. E, a nije mi ni  PMS samo jedan dan! 

Druga otežavajuća okolnost u gostima je samokontrola. Biti ljubazan kad si nadrdan do srži, ne pojesti alavo ono što su ti servirali (jer ti se više ne jede ona čokolada što si doneo deci, sad ti se jede ono što je ispred tebe i to u ogromnim količinama). Shvatiti da vino nije sok, iako je ukusnije od Švepsa koji se vodi da jeste... Pravi je izazov! Ne pričati sa nadređenima Ne govoriti sa direktorima, šefovima, kolegama, posebno ne o problemima u radu.  Ja sam jako tolerantna osoba i sve razumem. Ne volim nepravdu, nefer situacije, ne upadam u rasprave i ne ispravljam krive Drine - sve dok ne dođem do PMS-a. Ako mi  tada mi nešto nije fer, nema svetlije strane na koju mogu da gledam i ne umem da sakrijem ono što mislim. Tu gubim kočnice i kontrolu, jezik je brži od pameti, a kad se zalaufam ne znam da stanem pa lako nadovežem na postojeće probleme i probleme iz prošlog života

Nije da lažem, lupam gluposti, dajem neopravdane pritužbe, ali ne mogu da trpim sve ono što mogu onda kad nisam u PMS-u.  5-6 puta sam bila u situaciji da zakrvim sa svojim bivšim šefom i da ne razgovaramo mesecima, osim strogo službeno (a i to samo kad moramo). I nije da sam nekad dobila otkaz zbog PMS ispada (jer ja uvek dajem 110% sebe kad radim nešto)  Ali jesam dala otkaz! Neke situacije su mi sada nebulozne i glupe...A iskreno tih dana poželim da dam otkaz i kao roditelj i kao supruga...! Baš je nekad teško biti ja!Ne kasniti. Još bolje, ne planirati ništa! Tokom PMS-a, život je dovoljno stresan sam po sebi. Ponajmanje ti treba da se stresiraš da li ćeš stići na vreme tamo gde si pošla ili uradiš ono što si nameravala. 

Lično, panično gledam na sat i kasnim i onda kada realno nema izgleda da se to desi. A imam i  trenutaka i kada zaista gubim trku sa vremenom. Recimo, treba da krenem, a ustanovim da nisam oprala sudove ili okačila veš, pa gledam da to uradim (iako ne znam koja me sila tera na to - prljavi sudovi neće pobeći i garant me niko neće rešiti tog "zadovoljstva" i oprati ih umesto mene. Štaviše, sva je prilika da će gomila porasti. Ali ta PMS sila je čudo!)Ne donositi važne odlukeTih dana i dobre prilike izgledaju kao potencijalna katastrofa. Nemogućnost da sagledate stvari iz svih ćoškova može vas odvesti na pogrešan put. Ili još gore - sputati da vas odete na bilo kakav put i uradite bilo šta u životu.Ne kuvatiPostoji neko verovanje da žene tokom menstruacije luče "menotoksine" i da hrana koju spremaju nije kako treba. Ja iste lučim u nenormalnim količinama pred samu menstruaciju. 

Zaboravim da posolim ručak, kolači koji mi se užasno jedu ispadnu propast jer sam tih dana najpametnija na svetu pa mi ne treba recept,  ni džem ne znam da namažem na hleb, a da ga ne izvrnem na namazanu stranu. Da ne pričam da ponekad totalno zaboravim da sam i stavila ručak. Tek, posle izvesnog vremena, osetim to po mirisu....


  via GIPHY      
       


Ne pokazivati deci domaći


Niti im pomagati u razvoju govora. Mislim da je moja kćerka ukapirala da je matematika vrlo složena veština glasa i pokreta - estradna umetnost takoreći. Istu objašnjavam urlajući i mlatarajući rukama i nogama po prostoriji, jer kako zaboga ne može da razume negativne brojeve kada sam joj ih nacrtala u zamišljenom prostoru oko nas. To što sam ja sinesteta, ne znači da je i ona, ali ko to da shvati u PMS-u kad sam hipersenzitivna. 

Moj sin je u međuvremenu nekoliko puta ubeđivan od strane mog PMS-a (nisam to ja, majke mi) da će da ide kod "hopsijatra" (psihijatra) da mu iskrivi vijuge koje su mu mnogo prave i da će odmah da progovori kako treba i van trenutaka kada vežbamo. Ne raditi kućne poslove


Ma koliko te neki untrašnji PMS glas terao da nekako staviš stvari pod kontrolu - nemoj. Hej, pa bar to možeš! 

Redovno tada ostanem bez neke čaše ili tanjira, a male kašičice za torte više nemam. Ne jedem ih, ali verovatno su završile u smeću. Kafu zakuvavam sa supenim kašikama, čisto da znate.


Ne rešavati se dlaka na bilo kom delu tela


Em boli, em se unakazim toliko da moram da sve to lepo opet da sakrijem. Bolje da sam ostala dlakava. Isti đavo, kad se ne vidi. 

Kažu i da hormoni tih dana čine da budemo posebno osetljive na bol. Znam ja to. Mene i dlake bole!Ne upoznavati nove ljudeKažu da je prvi utisak važan. Ja nisam u stanju da ostavim dobar kad sam u PMS-u. O da, isfoliram ja osmeh, ljubaznost i sva sam profi, ali čas se zgužvam u namrštenu vešticu ili lupim nešto što nije trebalo. Uglavnom ovo drugo.


  A šta treba raditi tokom PMS-a?

  - Smejati se, na silu. Isprobano pre neki dan u kolima kada mi je muž savetovao da se nasmejem jer izgledam k'o grob. Boli ga uvo da mi kaže nešto lepo, ja ću opet da se drvim i svađam. Sad sam za promenu rešila da ga poslušam i razvučem usta u osmeh. I ostala tako neko vreme. Promenilo mi je pogled na svet, i to za par vedrijih nijasi!

  - Ići na zumbu. To nije fitnes, ni ples. To je terapija.

  - Udati se za Donalda Trampa ili nekog drugog ko može da vam priušti pusto ostrvo. Sad kad je izabran za predsednika, može vam priuštiti i mali privatni rat. Što da vas trpi samo porodica! 

  - Kupiti mašinu za sudove jer je vrednost iste jednaka vrednosti  polupanih sudova u vremenskom periodu u kojem mašina ima garanciju. Možda i uštedite.

  - Jesti brzu hranu, jer kuvanje ne ide. I zasladiti čokoladom, jer to želite. Pustite sad te priče o zdravlju!


  via GIPHY

  - Vrištati po potrebi. Nabiti pri tom glavu u jastuk (ma šta jastuk, celu gomilu posteljine) da ne uzbudite komšiluk. Možda je dobro i za grinje!

  - Kupiti sebi nešto lepo. Pošto je nemoguće kupiti pusto ostrvo i uživati u tišni, talasima, rikanju galebova (a bojim se da bi me i to iritiralo) i pošto MUTE  opcija  ne postoji u mnogim životnim situacijama, ostaje da udovoljiš sam sebi ne neki drugi način. Jer ko nije za sebe, nije ni za druge, je li tako? U svim onim situacijama kada ti se čini da svi  hoće nešto od tebe i da bi svet stao da te nema (a ti pri tom ne umeš da iskontrolišeš ni sopstvene emocije, a kamoli da savladaš domaće zadatke, tuđe probleme, posao i kućne poslove u isto vreme) prosto ti treba trenutak sebičnosti i pažnje. 

   Spisak možete dopuniti po potrebi i dodati svoje savete u komentarima. Jasno mi je šta treba raditi. Zanima me imate li ideju šta još treba izbegavati. Mislim, bolje sprečiti nego lečiti! Zar ne?


   30 коментара:

   1. Čula sam za PMS, ali ili je on kod mene svaki dan, ili ga uopće nema, jer ja ga ne primjećujem.
    Ali savjete ću primijeniti bez obzira na PMS, što fali da se malo izvičem, prejedem čokolade ili nešto lijepo kupim?
    Eto, ako ikada budemo u prilici da se upoznamo, onda ću najprije pitati kako stoji stanje s PMS-om? ;)

    ОдговориИзбриши
   2. Hahahaha...ulepšaš mi dan majkemi!!! Ja i ovako nisam normalna, a u PMS-u bi mogla ubiti čoveka bez da trepnem i da mi bude žao. Pošto glas izgubim urlajući na decu, uvek deblji kraj izvuče muž jer nemam živaca (a ni glasa) da se raspravljam, pa poleti šta je u tom trenutku u ruci. Dodala bih još i NE PRIMATI GOSTE. Čisto zbog sigurnosti... :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O da, i ne primeti goste. Bar ne one što dolaze bez čokolade za decu!

     Избриши
   3. Ja postajem slatkožder, pojela bih i papuče ako su slatke i malko mi je kraći fitilj tek toliko da ga nemam, odmah eksplozija.

    ОдговориИзбриши
   4. Znate li za slučajeve iz Australije, kada se nekoliko puta desilo da su žene oslobođene optužbi za ubistvo, jer je dokazano da su bile u PMS-u?

    Okej, ne mogu baš ni da se složim da to može da bude opravdanje da ubiješ nekoga, ali mene PMS toliko smlati i samelje, da čak ni ne bih imala živaca da se bakćem sa ubijanjem nekoga. U jednom trenutku mi se menja svet, a u drugom mi se ni ne bude na tom svetu.
    Jedino što sam uspela da regulišem je ovo s odlaskom u goste - ćutanjem. Odgovaram šta me pitaju, gledamo nešto na TVu itd., ali nikakvo polemisanje i razmena mišljenja.

    Užasno bude, ali izađem nekako s tim na kraj, ali ja imam problem s menstrualnim migrenama - e, to uništava. Kad ti je glava na ramenima, a ne želi da bude i NIJEDAN lek ne pomaže.

    Uh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaparvo, ja sam sebe hvatala u takvim neproračunatim rečenicama i situacijama, da poptpuno mogu da shvatim da oslobode nekoga od optužbe. Posebno kad te pri tom pitaju "Jel' te drma PMS?"

     Za migrenu probaj rakiju :-) Proširi krvne sudove i instant deluje.

     Избриши
   5. Hahhaah sjajan tekst i slatko se nasmejah. Obozavam tvoje tekstove! A posto sam u toj fazi odoh da vristim na grinje ahahaha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možeš. Posle obavezno nabaci osmeh na silu jedno 5 minuta. Ka to ispečeš,javi rezultate!

     Избриши
   6. Je l' ima neka služba da me mesečno obaveštava kad ulazim u PMS, pošto ja to redovno ne znam da prepoznam? Ja ove gorepomenute simptome imam ceo mesec :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidi, ja kad zovem lekara i ambulante, niko mi se ne javlja, a kamoli da me zove. Imaš one aplikacije za praćenje ciklusa. Vidi ovo: http://www.mojciklus.com/2016/10/aplikacije-za-pracenje-menstruacije.html
     Upravo isprobavam jednu. Trebalo bi da javlja.

     Избриши
   7. Sve navedeno stoji. A ovaj pms paket mi je hit. Morala sam podijeliti to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Daro! Deli, to je dobro delo. Svet bi bio mnogo lepše mesto kad bi manje žena bilo u PMS-u! I kad bi ove što jesu dobile malo razumevanja, jelte!

     Избриши
   8. Moji su se više navikli, samo pogledaju u kalendar i odstupe :)

    ОдговориИзбриши
   9. Blaženka, moja omiljena blogerka - u uveseliš me čak i kad o ozbiljnim stvarima pričaš!

    ОдговориИзбриши
   10. Jao ženo totalni si hit! Znači čitam i plačem od smeha... Ista priča ti je i kod mene. Počela sam i da sakrivam slatkiše po kući, pravim zalihe, baš za te krizne trenutke. Kada bih i to sljuštila, u po noći sam ustajala i u mikrotalasnoj spremala kolač u šolji u koji bih naseckala sve što se može u kolače staviti. I to nisam pravila u onoj standardnoj šolji od 2 dl. Ne, ne. U tu svrhu korist se šolja od po litre. Znači, u stanju sam da pojedem sve što mi padne pod ruku...
    Inače, mnogo mi de dopada ideja o PMS paketu, već sam ga bezecovala za sledeći PMS :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da. I da se zna, taj višak kilograma koji imamo je isključivo posledica poludelih hormnona i PMS-a.

     Избриши
   11. Boli koliko si dobra u opisima!Razvijas temu ko neko kore! 😉

    ОдговориИзбриши
   12. Ranije sam u PMS-u lomila stvari i bukvalno fizicki napadala ukucane. Sada placem. I prezivljavam tahikardije. Dujem se, znojim se ko kisa da me okupala na -10 i kada najvise placem, dan kasnije dobijem. Izgleda da taj visak tecnosti mora da izadje negde (znoj i suze) ☺.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa nije ti loša ta teorija. Od sledećeg meseca gledam filmove ili čitam knjige, možda neću biti ovako naduvena.

     Избриши
   13. Анониман6/25/2017

    Jesi videla onaj FB poster? "S 20 godina sam mislila da je to PMS, a sad s 30 mislim da sam ipak rodjena nadr*ana".
    Ja sam ukapirala da je fantasticno vreme za pospremanje bas tokom PMS-a. Ima da zahvalim agresivno-bacackom raspolozenju sto vise nemam kojekakvih zatrpavajucih sitnica i kod kuce i na poslu. Jedino sam zensko tamo, ali izgleda da je posle poslednje svadje sef shvatio da me nekih dana ne treba dirati. Koliko se secam, poslala sam ga u kancelariju, uz "Zvacu te kad mi zatrebas"...
    Postajem sve gora s godinama ...
    Inace, sve ostalo je i gore nego sto si opisala i pritom - znam sta mi je i ne znam kako da se iskontrolisem a to me ljuti jos vise.
    Vicious circle u svem sjaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako nešto. Sa godinama prelazi u karakter. Isto prvo skočim pa kažem "hop", jezik i dela brži od pameti. A dok se ona uključi... ispadne haos!

     Избриши
   14. Odličan tekst. Kao da sam čitala svoje misli. Sve je istina! Ako ti neko drugačije kaže unakazi ga pod izgovorom PMSa (evo i sad TO iz mene progovara). A ovo za otkaz - pitam se kako ga ne dobijam jednom mesečno. Užas. Zaista treba posebno naglasiti - ne razgovarati sa nadređenima u toku PMSa!!!!
    Hvala ti za ovo, nisi sama ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sad srećom radim online, pa dok otkucam svoj bes - prođe me i bude mi glupo! Treba naučiti brojati do 10!Inače, tačno imam trenutak kada se u meni nešto desi - otpuste se neki hormoni šta li...I preplavi me tanana i sveobuhvatna mreža napetosti.

     Избриши