Decembar je vreme poklanjanja i svođenja računa. Bar je kod mene tako.  Počevši od činjenice da mi je početkom decembra rođendan kada dobij...

ORIGINALNI ROĐENDANSKI POKLONI (tema u inat Novoj godini)

14:15 Blaženka Vesić 13 Comments

Decembar je vreme poklanjanja i svođenja računa. Bar je kod mene tako.  Počevši od činjenice da mi je početkom decembra rođendan kada dobijam poklone, do činjenice da je blizu kraj godine, kada treba da glumim Deda Mraza i poklanjam poklone umesto njega, jer je on zaboga rešio da ne postoji tamo negde kad sam ja krenula u školu.

O svođenju računa sam pisala prošle godine. To mi nikako ne ide. I znam, ovo je vreme kad svi pišu o Novim godinama, novogodišnjim željama i odlukama, ukrasima, boljem sutra i šta ja znam o čemu još. Ja volim ponekad da teram inat, pa ću shodno tome u inat Novoj godini (koja uvek ispadne ista kao stara, nekad i gora) sada da pišem o rođendanima i rođendanskim poklonima. Posebno onim dečijim koji su mi noćna mora.

Šta kupiti za rođendan? 


Kad god mi ćerka kaže da je pozvana na neki rođendan, ja prevrnem očima. Pojma nemam šta da kupimo detetu. A kad ode u kupovinu istog i dođe sa šoljom i kupkom - uvenem.

Dečiji rođendani su danas postali fenomen za sebe. I uopšte nemaju onu neku pravu prijateljsku  vrednost. Uglavnom klinci zovu u igraonice ceo razred  ili celu vrtićku grupu, (punoletsva se prave k'o svadbe jebote), a pokloni su mahom isti. I bezlični i bezdušni .

Možda poklon ne mora da bude takav? Jeste li ikada razmišljali o tome da je emocija ono što se pamti, a ne stvar? U nastavku ću izređati neke poklone koji su mene emotivno čačnuli. A pogledajte i ideje za poklon koje mogu emotivno da čačnu svakoga i u svakoj prilici.

Idu od ranga "Terranova" majici sa popusta,  do kupki, kozmetičkih setova i šolja, eventualno zaluta neki  ram za slike.  Nimalo originalno. Ali nije ni čudo, kada pozoveš na rođendan nekoga ko te ne poznaje dobro jer ti nije dobar prijatelj. Ili kada pozoveš i one koje čak ne podnosiš samo da bi popunio neku kvotu u igraonici ili broj zacrtanih poklona.

Mi to ne radimo. Idemo na rođendane samo prijateljima i samo prijatelje zovemo.

Bruka, jel'da?

A znate šta još?

Mi ponekad ne kupujemo poklon za rođendan.

I ne, nije da ide ona da se blamira bez poklona. Samo ponekad sami napravimo originalni poklon za rođendan.

Ideje za rođendanski poklon za tinejdžereSvako može da ode u obližnju prodavnicu i kupi kozmetički set na popustu koji odiše porukom "Nisam znao šta da ti kupim za rođendan i baš me briga za to". Za originalne rođendanske poklone je potrebno više truda, a mogu proći sa jako malo novca.

Evo par poklona koje sam ja dobila i koje smo mi pravili, koji će možda da vas inspirišu:

1. Sveska sa ručno ispisanim tekstovima svih pesma "Metallice". Čuvam je k'o najveće blago, a dobila sam je za 14-ti rođendan. Treba li da vam stavim do znanja da je to bilo pre 23 godine, kada nismo imali internet ni CD sa tekstovima pesama, već piratske kasete koje su se presnimalavale i prodavale kod Robne kuće "Beograd". Omoti su bili fotokopirani, a ako je neki imao tekstove , bili su jedva čitljivi. To što je Bilja, devojka u čijoj smo kući tada stanovali kao podstanari, uspela da prikupi sve tekstove moje omiljene grupe i ručno ih ispiše u svesku, za mene je bilo ravno magiji. I još je uvek.Možda vam se ovakav poklon čini beskorisnim na prvi pogled, ali ja odgovorno mogu da tvrdim da sam tako počela da učim engleski, jer me prosto zanimalo šta  to što unutra piše znači. (ja sam učila nemački i tada smo bili uskraćeni za obavezno poznavanje engleskog jezika. Koliko sam sa 14  godina uopšte mogla da shvatim šta je pesnik hteo da kaže, to sad nije ni bitno).  Malo sam smarala sestru da mi prevede, malo sam sama brljala po njenom rečniku. Oduvek sam se snalazila sa tim engeskim pomoću štapa i kanapa. Sad pomoću online alata. Kasnije sam proširila tu svesku tekstovima grupa  "Sepultura"  (koju za razliku od Metallice više ne mogu da svarim) i"W.A.S.P" , a time i svoje pozavanje engleskog jezika.Danas mi je malo žao što sam to radila ovako originalnom poklonu.

A zašto je ovo poseban poklon.  Prvo, Bilja se potrudila se da isprati moja interesovanja tada, i drugo, uložila sigurno dane truda da sve to ispiše uredno u svesku.Nije li sjajno znati da je neko izdangubio da bi vas usrećio?

2. Exploding box ili eksplodirajuća kutija. Ovo nisam dobila nego pravila sa ćerkom i njenim prijateljicama. Iskreno,  mnogo lepše dobiti - ja sam sve živce pogubila, posebno što ja sve hoću da probam, a nisam baš u svemu naročito vešta. Ali dobro, ne znaš dok ne probaš, zar ne?   Ne, exploding box nije ono što poklanja onaj ludi Štrumpf u crtaću. Ova kutija nema baruta, od kartona je i samo rascveta kada se otvori. A unutra, na nekoliko kartonskih slojeva,  mogu biti motivacine poruke, slike, lične poruke...


A evo kako su mojoj ćerki  pre neku godinu poklonili hamer na sličnu foru. Istim stvarima možete ispuniti i album za slike.Evo kako dobro mogu izgledati te kutije kada ih naprave vešte ruke.Gratis biznis ideja za vešte ruke: Pravite blanko kutije (super za dan zaljubljenih) i onda onaj ko kupi sam unutra lepi poruke i slike.

3. Tegla sa sitnicama. Ovo je ideja koju sam ukrala opet iz tog vremena od pre dvadeset i kusur godina, kada je sličnu teglu dobila moja sestra (valjda su sankcije učinile da budemo kreativni) U njoj su bile školjkice i sitnice tipa:  privezak za ključeve, ogrlica od papira (prelakiranog pa nanizanog na konac) i slične stvari. Opet smo ćera, njena prijateljica i ja radile slično za jedan dečiji rođendan. Ovde nisu u tegli bile školjke već papirići sa porukama o prijateljstvu smotani u rolnicu i bombone, karmin, lak, olovka, narukvica,  i ne mogu da se setim šta još. Sve to upakovano u teglu i ukrašeno. Na sličan način može se napuniti kutija od cipela sitnicama, čokoladicama i tako nečim.

Tegla je možda bolja. Posle može da posluži za ajvar.

4. Crveni šal. Ok, ovo nisam dobila za rođendan, niti sam ja pravila (pletenje nisam uspešno savladala nikada, pre bih ručno vezivala čvorove nego iglama. Mislim, to je za mene kao da se mučiš da jedeš supu kineskim štapićima.) Ipak, bilo je jako blizu tog mog datuma. Valjda u to vreme počinju da mi se slažu neke srećne kockice, zvezde sazvezđa, Saturni i Jupiteri, jarčevi i koze u horoskopima i sve to ispadne dobra kombinacija. Pa dobiješ  i neki poklon bez razloga. Tako sam ja dobila prelepi crveni, debeli, topli šal od kojeg se ne odvajam ovih dana, jer kao što nepomenuh na početku - decembar je.I hladno je. I vreme je poklanjanja. (Ja nisam fotogenična, pa jelka glumi mene. Ali u stvarnosti blistam ko jelka kad se uključi)Jedna Jelena koju znam samo ovako "online" je htela da mi se zahvali na pomoći (premda ja ne mislim da sam joj specijalno pomogla u životu svojim savetima, ali neka je, neka misli tako.) U svakom slučaju, ulepšala mi je dan i utoplila decembar i pomogla da shvatim pravu lepotu blogovanja. Nekome je, kao i sa rođendanima, draž u onom materijalnom. Ja sam vam od onih koji više cene nematerijalna bogatstva. Može bit' da sam romantična, iako najčesšće tvrdim da nije tako. I jeste, šal je takođe stvar, ali meni mnogo draži taj povod i to virtuelno prijateljstvo nego sam poklon.

Opet, za one vične ovakvim stvarima, eto ideje za posao od kuće. Ideje kradete na Pinterestu, a prodajete radove recimo na Etsy.com

Prednosti pravljenja originalnih poklona sa decom 


Možda će se neki od vas zapitati zašto se zamarati sa tim, kad je lakše kupiti kupki i šolju, majicu i čokoladu  i još jedan u nizu bezličnih poklona. Zato što:

 • Uposlite vijuge i prste  na drugačiji način, a možda otkrijete talenat u sebi  ili u detetu. Ne znaš dok ne probaš.
 • Provedete vreme sa detetom i njegovim ili njenim prijateljima (jer oni prave poklon) vidite kako razmišljalju, šta cene i vidite šta vam rade deca. U suštini vi tu samo pomažete. Posle,ako poklon ne uspe, uvek možete da se vadite da su ga oni pravili.Ukoliko ispadne super, pokupite deo zasluga, dabome.
 • Uštedite ( a to je posebno važno u decembru), ali ne uvek. 
 • Naterate klince da se zamisle šta zaista njihov prijatelj voli ili ne voli i date novu dimenziju i smisao rođendanskom poklonu.
 • Poklonite nekome poklon koji mu se dopadne.
Naravno, ovo važi sa školsku decu, onu u pubertetu koja imaju neke svoje bubice.

A šta sa predškolcima? 


E pa otkud znam! Izvol'te, dajte neke pametene ideje,ostavite kometar ili linkove ukoliko ste se zamarali ovom tematikom,  počevši od rešenja ovih problema:


 • Šta napraviti i čime oduševiti dete predškolskog uzrasta? Ili možda ipak roditelje?
 • Kako preživeti dečiji rođendan u igraonici i razmenu roditeljskih iskustava sa drugim mamama, a pri tom ne umreti od dosade jer već 101 put žvaćete temu sa koliko godina je dete prestalo da vam nosi pelene i šta vam jedu deca.
I uopšte nije na na odmet da podelite i neke bisere kreativnosti za veću decu.  

Čemu sve to?


Jer jednog dana, kada klinci malo porastu, mogu da vas oduševe za vaš rođendan! Tako je moja ćera jednom ustala u 6 da bi mi pripremila iznenađenje, okitila sobu, napravila čestitku , spremila doručak i donela ga u krevet. 

Mislim, zar ste uopšte sumnjali da neće sve ovo imati neke skrivene sebične motive? Rekoh vam - nisam ja ta romantična! Više tvrdoglava i prkosna. Sve ovo zapravo samo u inat Novoj godini!
13 коментара:

 1. Mi smo na poslu uvele glupi običaj da darujemo jedna drugu pred Božić, i evo me kao i svake godine u mukama što kupiti. Sad si mi dala ideju, imam tegli kod kuće, a i kolačića sam napekla za 2 života, mogla bi jednostavno teglice napuniti kolačićima i ukrasiti mašnom! Ne da bi mogla, nego budem!!!

  Moji inače pitaju prijatelje što si žele za rođendan, srećom pa su do sada svi imali skromne želje, tako da i kupimo što požele. Sinoć je sin išao prijatelju na rođendan, ovaj si je poželio poklon bon od jednog trgovačkog centra. Obično si požele knjigu, šminku (curice, jel ;)), sitnicu od Playmobil-a. Za sada su razumni, pa ide.

  Inače, prijedlozi su ti super, zapamtit ću ih za neka buduća, kompliciranija vremena :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kolači su uvek pravi poklon :-) A nećeš verovati, dečak koji je dobio kutiju tražio je da dobije album sa tim porukama ili hamer kao što je dobila moja Ivona. Kutija je bila nešto slično, a opet različito i neočekivano. Još da smo imale karton u boji, super bi bilo. Ovako je odrađeno opet sa hamerom, pa je malo mlitavo. No dobro...

   Избриши
 2. Mnogo dobrih ideja. I ne samo za decu - ja sam recio mesila hleb, pravila kolače, pravila kutije sa toliko poklona (sitnica) koliko osoba ima godina... A ti si mi sada dala i dodatne ideje!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Super ideja ovo sa godinama i sitnicama. Inače, kad smo kod kolača, najveći bedak mi je da sama sebi spremam tortu za rođendan. Kolači ili torta su, kao što rekoh MIrni, uvek pravi poklon. (Ne, nisam gladna, majke mi :-))

   Избриши
 3. Po meni je ovo mnogo bolje nego i majica iz neke skuplje radnje. Ovo se čuva, a majica brzo dosadi.Moja ćerka već odavno više koristi maštu za kreiranje poklona. To je izgleda popularno kod tinejdžera. Npr. možeš da dodaš u tvoj spisak i majicu sa zajedničkom slikom ili nekim tekstom koji je prepoznatljiv samo osobi koja daje poklon i slavljeniku tj. taj tekst ih nekako vezuje, ili filmić na USB sa nekim zajedničkim avanturama, izlascima napolje..kao neki kolaž zajedno sa nekom muzikom u pozadini (ništa komplikovano za napraviti)...itd...itd..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Odlična ideja sa majicom. Usvojeno. A i film je ekstra uspomena, to je sad baš dostupno i jednostavno. Hvala na dopuni i idejama.

   Избриши
  2. U tinejdžerskim danima svi se nešto snimaju telefonima, non stop slikaju, pućena usta, nepućena usta, tri prsta preko face ne daj bože da ih neko prepozna itd....tako da nije njima teško da naprave video snimak ili video kao kolaž fotografija..

   Избриши
 4. Odlične su ti ideje draga. Ja lično uvek, ali UVEK kada kupujem poklone dragim osobama oni budu personalizovani. U kutiju spakujem neke sitnice koje ta osoba voli i obavezno bombone i čokoladice kojima sve to ušuškam i pokrijem :) Što se dečijih rođendana tiče, mislim na te koji se prave po igraonicama i slično, obično kupujem deci knjige, jer mislim da je i to bolje nego neke krpice i kozmetika. Mnogo mi se dopada ideja sa onom rasklopivom kutijom, još samo da nažem vremena pa da napravim jednu za probu, ko zna, možda i počnemo tako da čestitamo rođendane...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Probaj kutiju, samo nađi karton, a ne hamer kao mi. Kad budeš gledala kako se prave na You tube, raspametićete kakvih sve ima.

   Избриши
 5. Odlične ideje i drago mi je što si o ovome pisala.
  Ne pamtim kad sam kupila poklon i ne verujem da je ikada neko bio razočaran.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Verujem da nisu.Unikatni ručni rad po meni je mnogo vredniji od fabrički štancanih majici na primer.

   Избриши
 6. Super ideje. Kada su deca u pitanju - dodajemo lični pečat samo onima koji nam jako znače, a ostali dobiju knjige. Kada sam ja u pitanju - uvek delim poklone prilagođene osobi. Čak i ako kupim knjigu ili nešto "obično" onda to spakujem tako da se zapamti :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Knjige su super jer mogu postati personalizovane ako imaju posvetu na početku. I dobro, zato što ja volim knjige :-)

   Избриши