Tu oko Nove godine svi se bave nekim željama, odlukama koje će promeniti život na bolje. Ove godine nisam se bavila sagledavanjima, rezimeo...

NOVOGODIŠNJE PROMENE (jer su se odluke i želje ofucale)

15:01 Blaženka Vesić 16 Comments

Tu oko Nove godine svi se bave nekim željama, odlukama koje će promeniti život na bolje. Ove godine nisam se bavila sagledavanjima, rezimeom, željama... sve mi se to nešto ofucalo i nikad ništa korisno od toga. Želja i odluka imam svaki dan na pretek (počevši od toga da treba da smršam koje kilo u struku od nekog ponedeljka pa nadalje) kao i mnoštvo ideja,  što ostvarivih, što neostvarivih...

Ne trebaju mi Nove godine da maštam i sanjarim. Ja prilično često nisam na zemlji.  Ponekad mi samo zafali samopouzdanja, hrabrosti, ludosti, pameti i gluposti u srazmernim količinama da napravim neki dobar sos. Jer čak i glupost se ponekad isplati, a kamoli pamet ili hrabrost. 

Ovu godinu započela sam sa promenama, u nadi da ću uhvatiti zalet pa nastaviti tako.

Evo šta sam promenila!


Da, da , znam da vas ne zanima, ali bitno je zbog poente teksta.
Jelku


 Zapravo dekor na njoj. Oduvek sam smatrala da jelka mora da bude totalni kič. Ma koja kombinacija boja, stil, uklapanja - trpaj sve što stigneš! Ove godine je ćera (kao i neke od prethodnih godina) rešila da jelka bude umerenija u kiču. Stavila je samo srebrne i plave kugle i srebrne girlande. Lampione u obliku belih pahulja stavili smo na jelku, a one živčano- crvene u dečiju sobu (imala sam dve noći nesanice kad sam spavala tamo jer su klinci bili bolesni. Volim crveno, ali definitvno utiče na živce.)

Da bi promena bila promena, kupila sam pred samu Novu i nežno roze ukrase za jelku. Da mi godina bude ružičasta.

I vrh jelke smo promenili. Znate, onaj klasičan, okruglo-špičasti, na sve liči samo ne na ukras. Pretežak je i večito se nakrivi, uopšte ne stremi ka vrhu. Nije ni čudo što nam sve ide nizbrdo. Ove godine na poklon smo dobili ukras u obliku srebrnog jelena. Pošto se uklapao bojom u dekor, ali ne i oblikom,  nasadili smo ga na vrh. Kažu da je jelen simbol brzine, izdržljivosti , pameti, obnove,  reševanja problema, uspeha (meni je simbol Nove godine, Deda mraza, paketića - znači čuda, ljubavi, darivanja, porodičnih momenata) Super simbolika, bolje od okruglo-špicastog vrha koji ne znači ništa. (Elem, ako ste se ikad pitali kako da napravite feng shui jelku, eto vam primera)

Krevet


Ne simbolično, nego bukvalno. I ne brinite, osoba sa kojom spavam i prostorija ostale su iste, samo smo konačno ove godine i mi došli na red da mislimo na sebe i svoje zdravlje, leđa, glavu, vene, odmor, raspoloženje.  Jes' onaj stari krevet bio pomalo romantičan - svako se sa svoje strane dokotrljavao u sredinu. Ipak, bilo je i gadnih situacija kad tako zgužvani smetamo jedno drugom, posebno ako smo jako umorni i nesvesni da pored nas ima još neko.  Mnogo puta dobila sam udarac laktom, a jedne večeri sanjala sam da sam u liftu sa devojkom koja ne nosi majicu (čitaj, vide joj se sise) i smrdi na znoj - ubija. Sledećeg trenutka shvatila sam da sam na sredini kreveta (a ne u liftu), "dokotrljana" do mog mužjaka u nenormalno savijenom položaju, nosa zabijenog pod njegovu mišku (jes, tuširao se on pre spavanja, ali duga je noć).   Novi krevet je pravo osveženje.

Deda Mraza


 Onaj koji kupuje na čekove ove godine nije bio aktuelan. Paketiće smo, nekim lepim čudom, kupili za keš. Valjda zato što po prvi put posle 3 godine nisam iznenada ostala bez posla i prihoda još u novembru.

novogodišnje promene


Sklonost ka hrani


 Da ne mislite da sad odjednom ne volim slatkiše ni maminu sarmu ili kolače. Samo, ove godine ih nisam volela sve odjednom. Nisam odrobovala običaju pravljenja kolača  za Novu govinu jer nikad nismo kod kuće te noći. Posle toga klinci dobiju slatkiše u paketićima ( imam za omanju prodavnicu)  i zabole ih za moje kolače.  Onda (jadna ja) moram da jedem kolače sama, da se ne bi bacili i pokvarili. Vučem posle to salo na stomaku po godinu dana - od Nove, do Nove godine. E vala neću!

 Isto tako, odolela sam porivu da isto veče, za par sati , pojedem gomilu prejdela, nezaobilazne ruske slate, roštilja, pa pečanja i sarme i na kraju kolača. I sa vinom sa bila umerena. Pila sam ga kao vino, ne kao sok.

Muškatle


Dobro, nijma sam samo promenila mesto. Sa njima je sve počelo majke mi! Svake godine ih ubijem.I onda bukvalno menjam muškatle.  Ili ih ostavim napolju da smrznu, ili ih unesem pa im bude pretoplo i ne setim se da ih polijem. Ove godine našla sam im lepo, ne mnogo toplo mesto sa dovoljno svetla, a i polila sam ih par puta. Ne cvetaju, nije im ni vreme, ali još su zelene. Čak im i niču neki  listići.

Iako na prvi pogled muškatle imaju veze sa Novom godinom koliko i izbor kupaćeg kostima, nije baš tako. Jer baš kao što je promena prijala njima, tako prija i nama.

Hoću reći, usudite se na promene. Možda i procvetate, a možda vam samo niknu nove ideje. 
muškatle

Izgled bloga i stav prema blogovanju


 Stara tema i sam blog bili su puni slomljenih linkova, loših slika koje sam bukvalno ukrala ( iako to tad nisam shvatala), loše sklopljenih tekstova užasno formatiranih , suvišnih reklama koje ničemu ne služe - ma kič k'o moja jelka ovih godina. Još ga sređujem i biće malo umereniji, a tekstovi će (ako me inspiracija ne izda)  biti korisniji.

Nova godina je nerealna po mnogo čemu.Prvo, jer sebi zadamo previše ciljeva i na kraju uopšte  nismo fokusirani na ono što radimo. Drugo jer Deda Mraz ne postoji, pa ni želje ni odluke nemaju smisla ukoliko zaista sami ne napravite neke promene u svom životu.

Naravno, imam i želje i planove i ciljeve. Ali umesto da vam o njiam pišem sad, obećavam da ću, kada ih ostvarim (što opet zahteva promene) da se njima hvalim (ok, udarila i mene ta euforija pa sam puna poleta i nade, pa šta sad!!!)

A vi, kako ste? Jeste li menjali nešto već, ili ste samo napravili spisak želja?
16 коментара:

 1. Tekstovi su korisni bili uvijek, ali ako baš obećaješ još korisnije, tko smo mi da se bunimo? ;) A nova tema izgleda super!
  I ja sam naučila da od Djeda Mraza mogu poželjeti samo neki skromni poklon za pod bor, sve drugo smijem napraviti sama! Eh što ti je život :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti Mirna. U meni valjda još uvek čuči ono dete koje veruje u čuda. I iako sam svesna da su promene nužne da bi se do promena došlo, pomoć čuda u tome uopšte mi ne bi smetala. Naprotiv!

   Избриши
 2. A ja ti želim da ti se dogodi, i na blogu i na netu uopšte, a posebno u životu, samo ono što će ti nabaciti osmeh na lice i osećaj zadovoljstva u tebi celoj. A i šire.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Negoslava, i ja tebi uzvraćam tu istu želju, da drugarski podelimo!

   Избриши
 3. Na Deda Mraza odavno ne računam a imam planove za promene u ovoj godini.Neću ništa da pričam unapred ali počela sam da radim na tome.

  ОдговориИзбриши
 4. Lepo napisan post.
  Zelim ti da ispunis sve svoje planove u 2017 oj

  https://suzastil.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 5. Želim ti da te konstruktivne promene drže tokom cele godine :)
  Ja nikako da se nakanim da definišem ciljeve i počnem da radim na njima (toliko o odgovornosti i prestanku odlaganja obaveza).

  ОдговориИзбриши
 6. Skitarnik, zaista si skitala :) Šalim se - no ovo jesu te prave promene - kad se usudiš i uradiš. Kad to nisu nerealna očekivanja od sebe, već realno sagledavanje situacije, pravljenje liste prioriteta i odlaganje onog što je nebitno. Sjajan tekst, sjajna ti i očekujem još mnogo promena u ovoj godini :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Majska. Nadam se da ćeš i ti doživeti mnošt vo dobrih promena ove godine, ma kakve bile, male ili velike.

   Избриши
 7. Srećna ti nova godina! Sa nestrpljenjem čekam tvoje nove postove :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala. Kako me krenulo sa inspiracijom, moraćeš biti strpljiva! Sve najbolje i tebi!!!!

   Избриши
 8. Meni je promena izgleda tvog bloga, kao i održavanje muškatli u životu - sasvim dovoljno. Da ne kažem - dovoljno za 2017.
  Treba biti umeren, pa i u željicama :)
  Srećna ti Nova!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Od mene dosta za početak. Ali nedovoljno, znam i sama. Može i kašika srećnih okolnosti i eto solidnog recepta za srećnu novu! Sve najbolje i tebi draga!

   Избриши