Ako želite da znate na koji način da pomognete svojoj devojčici da izabere buduće zanimanje i kako odabrati pravu srednju školu, ovo je po...

KAKO POMOĆI DEVOJČICI DA IZABERE SREDNJU ŠKOLU? TAKMIČENJE „UHVATI IDEJU“ ĆE VAS SIGURNO MOTIVISATI

16:47 Blaženka Vesić 4 Comments

Ako želite da znate na koji način da pomognete svojoj devojčici da izabere buduće zanimanje i kako odabrati pravu srednju školu, ovo je post koji vas može usmeriti. Namenjen je mamama koje su u sličnom rebusu kao i ja koja imam devojčicu koja je sedmi razred. I ne samo njima, već i svim devojčicama koje se nalaze pred tom teškom odlukom.


Designed by Freepik


Zašto baš mamama i zašto baš devojčicama i gde je tu mesto za pripadnike muškog pola?

Zato što ovom prilikom želim da vam predstavim jedan sjajan projekat koji organizuje "Udruženje poslovnih žena Srbije", a baš povodom Dana devojčica u IKT sektoru (informaciono komunikacione tehnologije, za one koji su nevešti sa skraćenicama) .

U pitanju je takmičenje za osnovce "Uhvati ideju" u kojem devojčice završnih razreda osnovne škole treba da pošalju video tutorijal na temu "Kako da znanje pretvorim u preduzetništvo" i eventualno osvoje vredne nagrade, ali pre svega otvore vrata jednog sveta koji može da ih usmeri u daljem školovanju.

Dan devojčica u IKT sektoru obeležava se širom sveta, svake poslednje sedmice u aprilu. Kod nas se već 7. godinu po redu obeležava u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije i ovaj projekat praćen je brojnim akcijama koje imaju za cilj da ohrabre devojčice da se prilikom izbora budućeg zanimanja vode svojom željom, voljom, talentima i inspiracijama, a ne društevno nametnutim normama.


Koliko su devojčice i žene generalno u drugačijem položaju u odnosu na pripadnike suprotnog pola govori i činjenica da postoje: Međunarodni dan žena (8, mart), Međunarodni dan devojčica (11. oktobra) , Dan devojčica u IKT sektoru (poslednjeg četvrtka u aprilu) . Svi ovi dani su tu da se skrene pažnja javnosti na njihov lošiji položaj u društvu, porodici i potencijalima za karijeru, a ne da bi se tek tako pričalo o ženstvenosti i njenoj bajnosti.


Šta je takmičenje "Uhvati ideju" 


Cilj ovog takmičenja je da se devojčice bolje upoznaju sa svim onim zanimanjima i karijerama koje su im dostupne i koje bi mogle da rade (a koje možda zaobilaze jer nisu tipično ženska), kao i da pri izboru zanimanja ne robuju stereotipima i predrasudama.

Pitanje kako izabrati srednju školu i šta upisati posle osnovne nije nimalo lako, posebno u tim godinama kada možda baš i nisi zreo da donosiš odluke, i dodatno u okolnostima gde se zanimanja dele na muška i ženska. Ja sam prva tu napravila potpuno pogrešan izbor u životu i slušala savet roditelja koje je savetovao komšija koji je bio ekonomista. Pored tog saveta, dodatne nisu baš ni tražili. Tako sam završila ekonomiju, a nije da me baš preterano zanimala. Bila sam zapravo potpuno ravnodušna.Nije da mi danas to znanje nije od koristi - ekonomija je naša svakodnevica i treba da bude stvar opšte kulture,  ali ja se u tome baš i nisam pronašla.

E zato smatram da je takmičenje  "Uhvati ideju" dobra priča koju treba predstaviti što većem broju devojčica i omogućiti im da se upoznaju sa što više mogućnosti koje im se pružaju. I to ne samo teorijski, već im se u okviru projekta "Dan devojčica"  pruža prilika da obiđu neka preduzeća i vide žene koje rade na konkretnim radnim pozicijima koja im možda u celoj toj priči o izboru škole nisu ni padala na pamet.

Negde na Facebooku nabasala sam slučajno na ovu ideju i totalno me oduševila. A kako mi neke stvari nisu bile najjasnije, odlučila sam da kontaktiram osobe iz Udruženja poslovnih žena Srbije zadužene za organizaciju ovog projekta putem mejla i dobijem detaljnije informacije. Oni su bili divni i odgovorili su na sve moje nedoumice i složili se da podelim priču o Danu devojčica na mom blogu, jer ja zaista mislim da o ovome treba više da se čuje.

Za sve vas koji ste zainteresovani da učestvujete ili znate nekoga ko bi ovde mogao da briljira, evo detalja.

Kako učestvovati u takmičenju "Uhvati ideju"?


Potrebno je da devojčice  starosti od 12-15 godina (3 u timu) odaberu ideju koja bi mogla predstavljati zanimljiv odgovor na pitanje "Kako da znanje pretvorim u preduzetništvo" . Valjalo bi da u tome imaju podršku nastavnika koji će ih usmeriti, podržati, proceniti njihovu ideju i pomoći im da na najbolji način predstave suštinu, premda nije sporno ni ako se same ili uz pomoć roditelja organizuju da snime i izlože svoje zamisli. 

Video koji treba da snime mora da bude dužine do 90 sekundi. 

Snimljeni materijal se, uz formular, šalje elektronski na email adresu UPŽ Srbije dan-devojcica@poslovnezene.org.rs

Nakon isteka vremenskog roka predviđenog za slanje materijala, vrši se selekcija naboljih video tutorijala. Nakon selekcije, radovi koji uđu u uži izbor, biće postavljeni na You tube kanalu Udruženja poslovnih žena Srbije. Finalisti će imati priliku da svoju ideju obrazlože u petominutnom predstavljanju na radionici koja je deo projekta "Dan devojčica", a koja će se održati 27. aprila 2017 godine U Beogradu.  Tada će se doneti odluka koji tim je pobedio i dodeliti nagrade.


SVE DETALJE O TOME ŠTA SE ŠALJE I KAKO SE ŠALJE KAO I SAM FORMULAR KOJI TREBA POPUNITI  MOŽETE PRONAĆI KLIKOM OVDE.


Da bi vam bilo jasnije kako treba da izgleda jedno ovako predstavljanje pogledajte pobedničku ideju od prošle godine. Kako takmičenje "Uhvati ideju" i Dan devojčica mogu da pomognu u izboru daljeg zanimanja?


Snimanje video materijala i ideja i njihovo predstavljanje finalnog dana 27.04 2017  su samo jedan deo slagalice. Devojčice koje budu izabrane imaće organizovanu posetu kompanijama koje prihvate da budu deo projekta, gde će biti u prilici da se upoznaju sa zanimanjima koja nisu tipčna za devojčice (ili barem gde one ne dominiraju) i tako možda sebi otvore neke nove vidike i dobiju nove ideje koju školu izabrati posle osnovne. Vrlo često smo i mi odrasli sputavani strahovima i predrasudama tipa "Nije to za mene. Tu su uglavnom muškarci i ja tu neću uspeti".

Istina je da se sve može ako ima volje i interesovanja prema nečemu - nema prepreka, a ponajmanje polnih razlika.

I to je ono što ja u zadnje vreme stalno pitam svoju kćerku (pored toga da li ima ideju koju će srednju školu upisati)

-  Jel' ima nešto da bi baš baš volela da radiš?
-  Šta bi baš baš volela da budeš?
-   U čemu bi dala sve od sebe?
-  Zamišljaš li nekad sebe na nekom radnom mestu i kojem?


Tako pokušavam da je usmerim na prave škole koje će joj olakšati put do to tog cilja. Trenutno smo na ljubavi ka engleskom jeziku.  Za tako nešto, potpuno je besmisleno usmeriti je na hemiju ili medicinu, zar ne? A ko zna koliko mogućnosti još nismo ni razmotrili!

I sama znam koliko bi mi lakše bilo da sam odmah znala šta želim da radim. Sigurna sam da bih se manje bavila ekonomijom, a više jezikom, pisanjem i čitanjem. A posebno znam koliko je lakše raditi posao koji voliš, jer to onda nije teret i obaveza u životu, već prosto - život.

Dobro, a nagrade? 


Rekoh da su za Dan devojčica najuspešnijima u ovom takmičenju  namenjene i neke nagrade. Nisu mi otkrili tajnu koje su, a nije ni važno.

Ako uspeš da probudiš ovog crva preduzetništva u detetu i odgonetneš odgovor na pitanje šta posle osnovne škole - treba li ti još neka nagrada? 

Mamama je i ovo dosta.

A deca će, sigurna sam, biti zadovoljna onim što dobiju pored nezaboravnog iskustva i druženja!

Dopada vam se ideja?

 Podelite ovo svim devojčicama ili roditeljima devojčica i podstaknite ih da pošalju svoj video!

4 коментара:

 1. Uvek me zainteresuješ i iznenadiš. Nisam znala da ovako nešto postoji!

  ОдговориИзбриши
 2. Ovo je baš dobra ideja! Šteta da tako nečega nema kod nas. Sretno kćeri ako se odluči za takmičenje :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nadam se da hoće. Ja je nagovaram, samo da se tim definitivno sastavi.Hvala Mirna!Možda ima i kod vas. Ovo je dan koji se obeležava na međunarodnom nivou, sigurna sam da je i u Nemačkoj ispraćen nekim akcijam. Potraži. Nije samo Dan devojčica, već Dan devojčica u IKT sektoru (ne bih ti to znala prevesti na nemački ;-))

   Избриши