Podrži Sanelin život. Vreme ističe. Pošalji SMS!

Verujete li u moć crvenog konca, belog luka, urokljive oči, moćan baksuzluk crne mačke i slično? Valjda svako od nas ima neko svoje pogrešn...

DA LI STE SUJEVERNI I ZAŠTO JESTE?

11:22 Blaženka Vesić 11 Comments

Verujete li u moć crvenog konca, belog luka, urokljive oči, moćan baksuzluk crne mačke i slično? Valjda svako od nas ima neko svoje pogrešno verovanje, koje se njemu pokazalo kao pravilo u životu.

Ok, možda su za vas prevaziđeni znakovi kao što je detelina sa četiri lista ili petak trinaesti, ali sigurno imate nešto vama posebno? Nešto u šta verujete,  iako nije racionalno?

sujeverje


Mnoga sujeverja vezana su za trudnoću. Pročitajte šta nikako ne smete raditi kad ste trudni.

Neka druga vas prate ceo život.

Što se mene tiče, OK su mi ona moja sujeverja. Moja su, pobogu!


 Tuđe iracionalne tehnike verovanja me ponekad sablažnjavaju. 

Recimo, kad  mi na pomen toga da moj sin ne jede hleb sa nekim guštom (već bira radije konkretan obrok)  savetuju da tražim komad hleba od ciganke. To ne podrazumeva da ja sad poznajem nekoga ko je romske nacionalnosti (recimo pitam mamu njegovog dobrog drugara) , nego treba nađem neku ženu koja je isti iskopala iz nekog kontejnera i otmem joj. E taj vam je komad hleba prosto magičan! I štošta još...
         
Isto kako ne verujem i petak trinaesti, ne verujem ni u crevena slova. Pročitajte kako bezgrešno raditi na crveno slovo. Olakšaće vam život!

Inače su mi posebno draga sujeverja vezana za menstrualni ciklus.

Recimo, ekcem na koži mog sina bio je tamo zato što mi je neka žena dosla na babine sa menstruacijom. I nije da nije. Ali ja ne verujem da je baš to uzrok problema. Naime, jetrva je došla po nas kad smo izlazili iz bolnice i još sa vrata mi rekla da je dobila.

 "Ok"  pomislila sam gledajući belo, ne kapirajući zašto mi daje tu informaciju.  "Blago tebi! Proći će ti za 7 dana. Ja ću da se babinjam još narednih 40."

 Istina, malog sam već sutra vratila u porodilište. ("Reklamacija! Ovo dete se pokvarilo") jer mu je koža bila očajna kao rezultat reakcije na prašak za pranje,  a detmatolozi do tad nisu videli dete staro 4 dana i nikad ga nisu lečili.

Ovi u porodilištu nisu ga menjali, ali si mi dali savet kako da ga popravim.

To sa kožom je i prošlo brzo. Ostalo mi je da se borim sa govorom. Šerpe, lonci i poklopci provereno ne pomažu, a kako lupanje sa istim zaista deluje na govor- pročitajte ovde. Probala ja, majke mi!

Kad smo kod menstruacije, moj ćerki je prijateljica rekla (kad je dobila svoju prvu), da taj uložak sa prvom krvlju zakopa u zemlju tamo gde je videla da je dobila. Pojma nemam zašto. Samo znam da je trebalo da čuvamo uložak i angažujemo bagere i tešku mehanizaciju da iskopamo rupu ispod škole i u nju posadimo uložak.

Ne znam za vas, ali nikad nisam sadila uloške. Šta li bi poraslo? 

5 mojih (nepogrešivih) sujeverja


A evo i mojih verovanja koja nisu baš racionalna.

Pazi šta pričaš,može ti se i dogoditi


Varijacija onog "pazi šta želiš" (to znate i sami da radi). Ja sam se u ovo uverila mnogo puta. Recimo onda kada sam  izgovorila da želim da samo jednu noć da mog sina (koji je tada bio mali) neko preuzme i misli o njemu (mislila sam na tatu) . Iste večeri završio je u bolnici - bez mene.

Ok je da želite, ali precizirajte. Zakon privlačenja svašta radi!

Kiša se može dozvati


Moja svekrva je imala je tu moć.  Kada posadi nešto, isto veče to zalije kiša. Kada je ona umrla, nasledila sam njene moći. Sada znate zašto kiša pada!
Levi dlan koji svrbi donosi novac


Ovaj znak nepogrešivo znači da treba da dobijem neku lovu. Ako ne treba da primim nešto, sa velikim očekivanjima odem u kladionicu sa ovim savetima za dobitak na istoj. Ako nije to, bude već nešto drugo...

Kad mi neko uradi nešto loše, to mu se u kratkom roku obije o glavu.

Moji ukućani  zato veruju da sam veštica. Uvek moraju da me poljube kad dođu ili idu iz kuće. Jednom je muž hteo to da izbegne. Vratio se posle 10 minuta, jer je zaboravio nešto. Osim poljupca, naravno. Uvek kada smo se posvađali, auto mu se pokvario. Drugi koji su se svađali sa mnom, prošli su i gore. Uglavnom im se sve vratilo kao bumerang!

Verovali vi u to ili ne, ja vam savetujem da sa samnom budete ulepo!

Amajlije donose sreću, dok ne rodiš decu!


Dok sam studirala, na ispit sam nosila nekog malog crnog, drvenog Budu oko vrata. Verovala sam da mi donosi sreću. I uvek mi je padalo pitanje, kvitica ili strana knjige vezana za broj 23 ili 17 . Na zadnoj godini studija, rodih ćerku. Da vam ne pričam kako je učiti sa malom bebom i periodima nespavanja. Bila sam srećna ako se setim da obučem gaće, a ne da stavim amajliju. Moja sreća nije bila više drvena i spavala je u krevecu! Mislim htela je ...ponekad...


Zašto verujemo u sujeverje? 


Ne moraš biti stručnjak da shvatiš :

- Lakše je  optužiti krivu banderu za lošu sreću, nego preuzeti odgovornost za svoje postupke.
- Prirodno smo programirani  tako da uvek nalazimo razloge zašto se nesto dešava. Ako ne moze racionalno, onda ovako.
- Naš mozak uvek traži šablone po kojima su stvari oko nas povezane.Pa tako postoje značenja igranja levog oka, svraba desnog dlana, brade, bubuljice na jeziku i sličnih stanja koja nam se povremeno svima dešavaju.
I da dodam i ovo:

Ako stalno lomiš ogledala, šolje, tanjire i slično to ne znači ništa drugo nego da si smotana!

 Ovo su moja sujeverja . Aj' sad da vidim vas!

Otkrijte mi , da li ste sujeverni i zašto jeste?

11 коментара:

 1. Анониман5/24/2017

  Дефинитивно сам сујеверан и то није спорно. Гомила ритуала при појављивању сујеверних окружења - покупих то некад од некога под неким изговором или наговором. Оно што мене више интересује је да ли је и реченица која следи вид сујеверја: "Лоше је бити сујеверан". И како да напустим тај магични круг. ПС Ово за кад сврби леви длан нема на чему нисам испробао - нема везе са реалношћу :-)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije loše biti malo. Loše je kad to počne da ti upravlja životom. Ovo sa levim dlanom nema veze sa realnošću, ali koje sujeverje pa ima... Kod mene pali, ali samo kad je spontano. Ako ga golicam neće :-)

   Избриши
 2. Ja sam tokom studija, pred sam ispit, nasla detelinu sa 4 lista. Pala sam ispit. Sledeci put sam se bolje spremila i polozila. Moje sujevrje je da ucenje pomaze pri polaganju ispita. Potvrdila sam tu tezu jedno cetrdesetak puta, koliko je bilo ispita na studijama. :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Haha, jeste. POsebno sam učila 23 i 17 stranu, lekciju i slično. i 123 i 117 . I tako dođem do cele knjige...

   Избриши
 3. Vjerujem u ono da je bolje držati jezik za zubima kad bi najradije i na dupe progovorio - kad tad će ti zbog toga biti drago.
  Ti si nosila drvenog Budu oko vrata, a ja nosim ključ od stana gdje god krenem! Da ti ne pričam što je bilo jednom kad sam ga zaboravila :D

  Nego, gdje li si iskopala samo ono za uložak??? Mira sad neću imati jer niti sam ga zakopala, niti se sjećam gdje sam prvi put dobila. Idem sutra u polje djeteline i tražit ću dok ne nađem onu s 4 lista, pa makar obrstila svu, možda eto uspijem sa njom izravnati ovaj minus zbog uloška.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uputstvo za traženje deteline. Ovako to radi moja ćera. " Mama, odoh da tražim detelinu sa 4 lista" Ja ironično kažem: "Super! Sretno bilo!" Ona posle 5 minuta vrišti " Našlaaaa saaam!" To ti valjda ono - ko traži, dobije (nađe.. kako god)

   Избриши
 4. Baš si me nasmejala :)
  Od svega na svetu verujem samo u levi dlan, tj.on stvarno ima potrebu da mi kaže da idem na bankomat. Majke mi, radi 100% :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sad me razočara!Ako sam za nekoga mislila da je probao da posadi uloške u bašti, onda si to ti :-P

   Избриши
 5. Nasmejah se od srca :) Ne mogu da kazem da sam sujeverna, ali verujem u onu "Pazi sta zelis....", a volim da na sebi imam nesto crveno u vaznim situacijama

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. "Pazi šta želiš" zaista radi. U dobrom i u lošem smislu. Hvala ti!

   Избриши
 6. Nisam bila, ali me je iskustvo naucilo da postanem. :)

  ОдговориИзбриши