Roditeljstvo nas menja i oblikuje na mnoge načine. Ne znam šta je vama zapalo u toj menjaži, ali ja znam da sam, otkako sam pre 14 godina p...

VODIČ ZA MAME: KAKO PLAKATI NA DEČIJIM NASTUPIMA (da vas niko ne provali)

14:43 Blaženka Vesić 8 Comments

Roditeljstvo nas menja i oblikuje na mnoge načine. Ne znam šta je vama zapalo u toj menjaži, ali ja znam da sam, otkako sam pre 14 godina postala mama, postala....pa... njanjava. Nemam drugu reč. Sve što deca lepo urade, ja otplačem.

- kad slave rođendan i kad im deca pevaju "Danas nam je divan dan"
- kad mi naprave nešto za 8. mart
- kad imaju neki nastup

Ovo poslednje razvila sam do tog stepena da više nije ni važno da li moje dete nastupa ili tuđe. Plačem na svu decu na nastupima, do 10 godina. Starija deca izazivaju posle ponos i tako neke emocije. 


Da ne pričam da sam postala osetljiva na filmove u kojima su deca. Suvišno je. Ugasite svetlo i pustite me da gledam nešto što deca rade i 100% ćete me (kada ga upalite)  naći sa crvenim nosom i slanom vodom na licu kako se pravim da je sve cool i kao da ništa nije bilo. 

Nije da je nešto strašno plakati u javnosti, ali je totalno glup osećaj ono kad ne možeš savladati svoje emocije.

Plakanje na dečijim nastupima podjednako je bezveze kao i smejanje na sahrani. 

(Usput, i za ovo sa sahranama sa talenat. Setim se neke gluposti i samo prsnem) 


Prilično sam svesna da nisam sama sa ovim problemom. Videla sam, majke mi! Evo, zadnji put na predstavi povodom završetka predškoskog uočila sam mnoge mame koje su brisale suze.

Moj muž je isto primetio :

 " Aj' na tebe sam već i navikao. Al' pogledam ovu pored mene, a ona brate mili... jeca!!!"

Posle ti bude glupo, jer i kad treba da progovoriš nešto, ne možeš od knedli u grlu.  I ispadneš  šuntav i mutav.

Po svemu sudeći, jedno ovakvo uputstvo za sve njanjave mame koje plaču na nastupima je više nego neophodno.


Kako plakati da niko ne vidi?
Uhvatite se u koštac sa emocijama, izbegavajte scene koje su okidač za ovakvo ponašanje, seckajte crni luk... 

Šalim se, to neka vam kaže neko drugi. Meni nije jasno kako da izbegnem nastup svog deteta. Ali zato, kad već znate da ćete cmizdriti, mogu da vam dam ove savete:

- Ne šminkajte se. Da, sve mi volimo da smo lepe kad je detetov važan događaj u pitanju. Ali kad krenete da puštate slanu vodicu iz očiju, to baš i nije pametno. Prvo, šminka će se razmazati pa će vaš gest biti još uočljiviji. Drugo, ako  posle plakanja imate još dugo crven nos, ne možete se umiti hladnom vodom da se to malo povuče. 

- Nosite naočare. Za sunce. Tamne. Što veća stakla to bolje.

- Uštinite se. Ogrebite. 

Fizički bol skrenuće vam pažnju sa emotivnog. 

Ok, ne  morate da se samokažnjavate i budete grubi. Bilo kakva fizička senzacija deluje. Recimo, prislonite hladnu flašu vode na ručni zglob. 

- Isključite se za tren iz emotivno napete situacije. Recimo, uzmite telefon i bacite pogled na Fejs ( i molite Boga da tamo nije neka srceparajuća "nećete verovati" priča) 

- Pravite se ludi. Ok, plačete, ali pravite se kao da se ništa ne dešava. Nije loše da ufiksirate neku tačku (koja nije vaše dete na nastupu nego recimo deo scenografije) i tako odlutate na koji sekund. Poslednje što treba da radite jeste da nervozno lupkate nogom jer vam je neprijatno, brišete suze i slično. Pobogu, pa nećete valjda skretati pažnju na sebe.

- Ne trepćite. Ako trepnete, suze kaplju.

- Širom otvorite oči. Pomerajte pogled levo-desno. Tako su veće šanse da sprečite suze koje su navrle da kapnu. Možda se povuku i osuše!

- Izbegavajte komunikaciju sa drugim roditeljima. Dođite sa nekim nadrdanim stavom da budete sigurni da niko neće imati hrabrosti da vas pita bilo šta dok ridate.


Kako progutati knedlu u grlu?


Druga stvar koju je jako bitno da mame znaju u ovim situacijama je kako progutati knedlu u grlu. 

Knedle se posebno javljaju onda kada ste u nekoj emotivnoj situaciji koja vas preplavi, a pokušavate da se pravite da vas baš i ne dotiče. Telo na to reaguje kao na stres i okida "bori se ili beži" prekidač u našem nervnom sistemu. Usled toga telu treba više kiseonika za akciju, a da bi to postigao, nervni sistem zadužen za taj deo posla tera nas da ubrzano  dišemo. Taj vazduh, nakupi se kao knedla u grlu.

Kako je progutati:

-  Setite se da dišete! Duboko i polako udahnite i povucite ramena unazad i ispravite leđa.

- Popijte vodu. To će vam i odvući pažnju i opustite te mišiće koji su napeti u grlu konkretno glotis. Pijte polako, dugačkim sporim gutljajima.

Designed by Freepik

- Zevnite. Tako ćete takođe opustiti mišiće i smanjiti knedlu. Moj vam je savet samo da pazite da pri tom i ne podrignete!


A šta ako ništa od ovoga ne pomaže?


Ostaje vam da plačete najnormalnije i sa puno samopouzdanja. U Opra stilu.Tako pokažite drugim mamama koje ne plaču  da je baš vaše ponašanje ispravno, a da one nisu dovoljno dirnute i nisu dobre majke jer su bezosećajne. Sram ih bilo!

A kako vama ide na dečijim nastupima ? Koji su vaši trikovi u ovim situacijama (ako se uopšte nađete u njima) ? Podelite sa mnom u kometaru.

.........


Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

8 коментара:

 1. Aaaaa, diiiivno! :) Gde me nađe... Ja nemam trikove, samo plačem i smejem se.

  ОдговориИзбриши
 2. Apsolutno, ali svaku napisanu rec kao da sam ja izgovorila! Sve potpisujem od prve do poslednje! U sredu me ceka jedno u nizu. Najzanimljivije mi je kad ne poznajem nijedno dete (kad vodim malog na neke predstave) i placem kao kisa!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja više ne smem ni u pozorište za decu. Sva se udubim i zarozam. Moj klinac izgubi pažnju na pola priče, ne kapira šta me snašlo. Tako da više ne znam ima li nešto što smem da gledam!

   Избриши
 3. Sve još nekako ide, ali kao da ne trepćem??? :D
  Pomaže ovo sa gledanjem u visinu, sa široko otvorenim očima! Istina, znam da je čudno što izgledam kao da hvatam zjake uokolo i ne koncentriram se na nastup, ali bolje i tako nego da jecam (a mogu i to, časna riječ :D)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. E da, i gledanje u vis je dobra stvar, bolja nego pravo ispred sebe. Vratiš suze malo nazad u oči :-P

   Избриши
 4. Samo ako me ovo spasi, ja sam i vaspitačicu rasplakala.

  ОдговориИзбриши