Hajde da vas čujem drage mame - koliko ste puta čule onaj savet " Ne uzimaj dete u ruke ako plače. Razmazićeš ga!" A koliko ste...

5 +1 RAZLOG DA RAZMAZITE DECU OD PRVOG DANA (i zašto je to zapravo važno)

10:07 Blaženka Vesić 6 Comments

Hajde da vas čujem drage mame - koliko ste puta čule onaj savet "Ne uzimaj dete u ruke ako plače. Razmazićeš ga!"

A koliko ste puta čule da zaista treba da razmazite svoje dete? 

Verovatno vrlo retko. Ili nikad.

Evo još jednog saveta od mene koji niko nije tražio, a koji će vam retko ko i dati!


Razmazite decu! To je dobro za njihovo zdravlje i razvoj!


E baš tako! Samo treba i da znate kako!


Nažalost, tome nas ne uče. Realno, malo koja mama je čula za koliko je važan kontakt kože na kožu u prvim danima bebinog života i ja baš na to želim da vam skrenem pažnju. Mene bar niko nije o tome učio. Niko mi nije ni objasnio značaj nečega što je u suštini običan dodir. Saznala sam sama radeći za jedan strani portal i pišući o roditeljstvu.

A jako je važno! 


I ajde  - računaš negde da instinkti tu odrade svoje! Ali onda dođeš kući, pa kada ti beba plače , a ti nemaš iskustva, dobiješ savet sa početka priče: " Neka plače! Ne uzimaj ga u ruke - razmazićeš ga i tražiće stalno da ga nosiš "

Kakva glupa greška! Kakve su šanse da  dete koje ne zna da traži obrok ni suvu pelenu manipuliše vama?

Kapiram ja ono mišljenje da se deca danas rađaju sa fakultetom, ali da li baš imaju od prvih dana urođenu sposobnost da manipulišu roditeljima? 

Ne, u pitanju je neka druga potreba.

Bebama koje su toliko vremena provele u stomaku, jednostavno treba taj osećaj sigurnosti i ušuškanosti, otkucaji maminog srca, ritam maminog disanja i toplota. I itekako ih treba uzeti u ruke jer one plačem to i traže - utehu! Ne znam zašto bi bilo besmilseno pružiti utehu rođenom detetu.  

Srećom po moju decu, ja sam večito bila naopaka žena! Davali su mi i savete šta ne smem raditi u trudnoći, ali ja sam imala svoje. Pročitajte: "Ovo ne smete raditi u trudnoći"

A onda se bacite i na ove savete!


5 dobrih razloga da razmazite decu


Nisam stručnjak, samo sam roditelj dvoje dece. Ili, da budem precizna, roditelj dvoje razmažene dece. Ne vidim da im to nešto danas škodi u životu, a ni ja nemam neke posledice.

Maženje je naša rutina od prvih njihovih dana.  Može biti i da sam se navukla na oksitocin - hormon ljubavi i vezivanja,  kao što se ljudi navuku na dopamin.

Ujutru prvo imam potrebu za svojom dozom oksitocina, izgrlim se sa klincima, uzdahnem, konstatujem: " Eto, to ti je sreća" , pa tek onda zavapim za prevelikom šoljom kafe.Sa druge strane, znam slučajeve gde su deca bukvalno tretirana samo kao jedna obaveza više. To bre moraš da okupaš, opereš, promeniš pelene, nahraniš - ko bi sad još i mazio, pa da traži još više pažnje. A rezultati takvog stava -užas! Deca koja su razmažena u onom ružnom smislu, drska, ne poštuju roditelje i njihova osećanja (jer nisu dobila taj primer u praksi i osetila ga na svojoj koži)   nezainteresovana za lepe stvari i za učenje.


Zapravo, suština je drugačija. Ako deci pružite pažnju, ona nemaju potrebe da je napadno traže pogrešnim sredstvima!

Dobro de, klinci uvek traže pažnju. Prosto, deca su i ne umeju i treba sve da rade sami. A mi smo im posebno potrebni u tih prvih 1000 dana od rođenja jer se tada najviše razvijaju.  


Vreme brzo leti i zato ne propustite da ih mazite, ljubite, volite, ohrabrite, pohvalite. Jako je važno za dalji razvoj u životu!Velika je greška propustiti prve trenutke i prve 3 godine detetovog života i odraditi ih kao kuvanje ručka ili pranje veša.Deca nisu stvari!

Značaj ovoga prepoznat je i u svetu, a UNICEF Srbija je baš iz tog razloga pokrenuo akciju "Svaki trenutak je važan

Dakle, mazite i razmazite svoju decu!

Otkriću vam zašto je to važno!


Oni koji su proučavali kako kontakt koža na kožu  u tim prvim danima, izdvojili su ove prednosti:

- Bebe koje imaju ovo iskustvo su smirenije i lepše spavaju, a onda i vama lakše da se uklopite u ulogu roditelja.
- Kontakt kože na kožu pomaže procesu laktacije, balansira nivo hormona koji utiču na stvaranje mleka. Benefiti dojenja su već priča za sebe!
- Razvija imunitet bebe. One na ovaj način pokupe bakterije sa mamine kože i inficira se njma. Ma kako izgledalo čisto, mi jednostavno živimo sa bakterijama i one sa nama i dete im se ovako od prvih dana izlaže. A priroda je savršeno uređen sistem i na ovaj način mamino mleko proizvodi antitela i deluje kao zaštita protiv tih bakterija.   
- Smanjuje verovatnoću nastanka postporođajne depresije. Oksitocin koji se oslobađa prilikom maženja i kontakta kože na kožu može značajno da poboljša raspoloženje mame koja, nakon porođaja, bude u haosu usled nagle promene u razini estrogena i progesterona u telu, ali i nove uloge u životu.
- Kontakt kože na kožu ima i dugoročnije posledice. Postoje tvrdnje da čini decu pametnijim. Možda ne može da im poveća koeficijent inteligencije, ali istraživanja kažu da pomaže da izvuku maksimum iz njega!


A onako u poverenju, ako nešto može da mi izleči glavobolju i umiri me onda je to dečiji zagrljaj i dečiji miris. Radi bolje od bilo kog leka! 


Kako pravilno razmaziti decu metodom "koža na kožu"Kontakt kože na kožu je nešto što svaka mama treba zna. Naziva se još i "Kengur metoda". U osnovi podrazumeva da osmah posle porođaja mami stave bebu na grudi i da se tako njih dvoje bolje upoznaju.

Hajde drage mame, ruke gore da vidim koliko vas je to doživelo u porodilišu? Baš me zanima! Ja, na moju žalost - nisam!

No, čak i ako niste, treba znati da ovo nije jedini trenutak kada to treba raditi. Koristite svaku priliku! Posebno kada je dete uznemireno, ali i onako - iz čista mira, koliko da ih razmazite!

Kako se to radi?


Beba treba da bude gola,  samo u pelenici, eventualno sa kapicom na glavi. Tako gola položi se na mamine ili tatine gole grudi, da leži na stomaku, a nogice savijene u kolenima (mi to interno u porodici zovemo: "Ko žaba na dulek")Ostaje vam samo da se istopite!


Kako smo mi to radili?Suprug i ja smo nekako spontano razmazili svoju decu, ali ne baš ovako kako je gore opisano -jer nismo znali.Uglavnom sam imala običaj da ih pre i posle kupanja dobro iscmačem i izmazim - po koži! Sa sinom sam više uživala u tome, nekako sam spontano uživala u tom kontaktu kože na kožu. Zimi bih zagrejala dobro prostoriju pred kupanje, skinula se u majicu na bratele i nosila ga tako samo u peleni iz čistog uživanja u mekoći! Osim toga, radili smo kontakt lice na lice. Dan danas ovo radimo!Kengur metodu (ili "žaba na dulek" u našoj verziji) radili smo uglavnom bez kontakta kože na kožu, . Mojoj ćerki je pomoglo da prebrodi prvu vakcinu bez vrištanja, sinu x puta ublažilo grčeve.

Znate zašto je još bitno svo to maženje i ušuškavanje?


Ne postoji jednostavniji način da kažeš "volim te". Istinu za volju neke ljubavi su  i neiskazive rečima.


Ovakva ljubav i pažnja od prvog dana samo su temelj za građenje čvrstih porodičnih veza, poverenja i ljubavi i samo su početak oblikovanja jednog čoveka. Mnogo je tu veza i uticaja na razvoj na koje i ne mislite, posebno u prvih 1000 dana. 


I jasno je da nisu sve mame svesne toga , zato širimo priču o tome. Idealno  bi bilo da postane važna tema u školicama za trudnice, ginekološkim ordinacijama  i pre porođaja, ali i nezaobilazna metoda povezivanja sa detetom u samim porodilištima. Naposletku, to baš ništa košta, a jako mnogo znači!  
Ovaj tekst je moj lični stav, ali i deo saradnje sa UNCEF-om Srbije i moj doprinos akciji "Svaki trenutak je važan" i širenju važnosti značaja prvih 1000 dana za razvoj dece! Više o ranom razvoju deteta i vašem značaju u toj priči  pročitajte na njihovom zvaničnom sajtu www.unicef.rs , kao i na njihovoj Facebook straniA onda širite priču dalje!6 коментара:

 1. Анониман9/25/2017

  Po meni je bolji izraz maziti i pružiti pažnju nego razmaziti. Nije isto.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije isto. Ovaj termin je upotrebljen kroz tekst baš zbog saveta iz prve rečenice. Ako je to način da se razmazi dete - ok, onda ga razmazite!

   Избриши
 2. Em ga nemoj nositi, pa nemoj uspavljivati, pa nemoj ovo, pa ono... i tako, odrastu za čas, a nas uhvati grižnja zbog svega što smo mogli, a nismo uradili. Ma zaboravi ti to! I za njihovo i za svoje dobro, sve sam to radila, i evo nas, rastemo, i baš nam ništa ne fali :)
  Ovdje je normalno da se dijete stavi mami na prsa čim se rodi, stvarno je istina što kažeš - ne košta ništa, a usreći ta dva bića za cijeli život. Šteta je da nije praksa svugdje :(

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To je baš lepo. Pa biće valjda i ovde. Možda i jeste, ja odavno nisam bila u porodilištu, ko zna šta se promenilo! Ali ako nije praksa, trebalo bi da bude!

   Избриши
 3. Анониман12/29/2017

  Сво четворо и мазим и љубим и грлим. Они су мој живот,моја срећа,моје све ❤❤❤❤
  И мени су у породилишту сву децу на груди по порођају,осим другог јер је он царским рођен.

  ОдговориИзбриши