Da li i koliko tate učestvuju u prvim danima života deteta? U stvari, žene to češće pitaju ovako: " Pomaže li vam muž oko bebe? "...

ISTRAŽIVALA SAM: POMAŽU LI TATE OKO BEBE (i zašto bi trebalo to da rade)

12:44 Blaženka Vesić 1 Comments

Da li i koliko tate učestvuju u prvim danima života deteta? U stvari, žene to češće pitaju ovako: "Pomaže li vam muž oko bebe?

Za potrebe ovog teksta napravila sam jednu malu anketu u nekoliko Facebook grupa koje pretežno okupljaju mame, da budem sigurna da pričam pravu stvar pravim ljudima. 

Rezultati su ohrabrujući!

Od 37 žena, koliko mi se odazvalo, 9 je izjavilo da tate ne učustvuju uopšte u brizi oko bebe ( i to samo dve javno, ostale anonimno). Ostale su izjavile da podjednako sa partnerom dele roditeljske uloge (sem dojenja, jelte).

A zašto sam uradila anketu i da li je ona relevantna? I zašto uopšte mislim da je ohrabrujuća? 


Zato jer u okruženju u kojem ja živim, stanje nije takvo. Najsvežiji primer jedna izjava na skorašnjem okupljanju kojom se opravdavalo to što je jedna članica društva otišla kući ranije: " Morala je da požuri kući. Gre'ota! Dete je samo kući sa ocem"

Sva sam se naježila. Ospice dobila. Za jezik ugrizla! 
via GIPHY

Pa šta?! Oni su neposobni, šta li? Ili mi samo mislimo da smo sposobnije i namećemo sebi neke obaveze koje nam nisu nužne? Podržavamo svojim prihvatanjem tog stanja njihov nerad , umesto da ih podržimo u tome da budu tate u pravom smislu te reči.

Većina žena sa kojima sam ja u konkatu, a koje imaju bebe i malu decu, žale se da tate ne učestvuju, da nalaze izgovore, dodatne poslove i obaveze i da im je sve preče od deteta. Bebu pridrže samo ako moraju i ako se to od njih traži. Kao da čine usluge i čuvaju nešto tuđe. Ne sete se toga baš sami i ne misle da je baš normalno da to rade. Misle valjda da su papučari i da će ih okolina ismevati jer brinu o bebi! 

To šta će sutra o njima misliti rođena deca, nevažno je! Važno da su se apetiti komšiluka zadovoljili i da on nije papučar. Ali nije ni tata! Na temu šta razlikuje tatu i oca  pročitajte ovaj savršen tekst!

I kao što je jedna žena u anketi primetila - to je stvar onog pogrešno shvaćenog patrijarhalnog vaspitanja koje je imalo smisla onda kada su muškarci išli u lov na životinje, radili teške poslove, a žene brinule o deci, pećini i eventualno brale bobice u okruženju.
E pa imam novost - iz pećina smo, odavno izašli i žene danas imaju karijeru, posao i doprinose prihodima u kući kao i muškarci.


Tate nemaju istu ulogu kao mame, to je sigurno. Priroda je donekle uredila tako. Oni rade stvari na svoj način. Ali i ti načini imaju jaku bitnu ulogu u razvoju deteta i to od najranijih dana!

Sa druge strane, kao kontraargument, imam i drugačiju situaciju u kojoj jedan moj poznanik izjavljuje: " Slabo sam spavao, beba se budila noću pa sam je nosio" . Istu bebu često čujem kada razgovaramo telefonom. Tu je u blizini ili u naručju čak, što je dokaz da anketa možda ima smisla i da je relevantna, samo ja živim u nekoj drugoj dimenziji. 


Nema veze. Moj problem! 

U tom slučaju, ovaj tekst namenjujem onima koji žive u mojoj dimenziji, pomalo ograničenoj kada je očinstvo u pitanju. Znate li UOPŠTE koliko je važno da tate učestvuju u bebinom životu, a posebno u prvih 1000 dana?Unicef Srbija pokrenuo je nedavno akciju o važnosti značaja prvih 1000 dana u životu deteta za njegov razvoj. Mama je tu nekako "po defaultu" baš od prvog trenutka, ali tate ne uvek. I iako danas tate sve više učestvuju u toj priči i dalje je veliki broj onih tata koji ne učestvuju u dovoljnoj meri. 

Od svih izgovora za ovakvo ponašanje posebno ospice dobijem od onog da su očevi zaboga "preplašeni" novom ulogom. A ovamo sve hrabri borci, jaki momci i alfa primerci.  Uplašili se bebe? Nije nego! Razmaženost i izgovor, a i neznanje u ogromnoj meri!


Možda deluje da bebe ne razumeju ništa, da su tate tu suvišne i da bebe i ne znaju učestvuju li oni ili ne pa je svejedno. Ali one uče i upijaju svet oko sebe - a najviše u te prve tri godine života. 

Cenim da je majka priroda iz nekog razloga predvidela da je za ljudsko potomstvo potrebno da se spoje muško i žensko. Ako oboje učestvuju u pravljenju novog ljudskog bića, onda su oboje potrebni i za vaspitanje i zdravo i normalno odrasatanje malog čoveka. Da su žene dovoljne u toj ulozi, verovatno bi prirodno bilo uređeno i da mogu da se samooplode parteogenezom. Ali nije tako, zar ne?Evo zbog čega su tate važne!
- Učestvovanje tate u roditeljstvu ne utiče samo na bebu , već i na celu porodicu. Briga oko bebe je lepa, ali i naporna. Umorna mama je nervozna, nesrećna, prenosi to na bebu, i to je celo klupko zamršenih loših uzroka u posledica.Da i ne govorim da svojim ponašanjem tate treba da budu uzor i da će tako sutra i njihova deca biti brižni i dobri roditelji.

- Druženje sa tatama od najranijih dana kod dece podstiče zdrav psihički i fizički razvoj, pomaže deci da razviju samopouzdanje. Mame su, znate, ponekad previše brižne. Tate ponekad malo i rizikuju, puste decu u avanturu i ne strepe stalno da li će dete da padne, ogrebe se... sve je to za ljude i deca sve to treba da iskuse ne bi li razvila svoje samopouzdanje.

- Tate koriste drugačiji vokabular u komunikaciji sa decom, i drugačiji smisao za humor. Mame se uglavnom trude da se maksimalno prilagode detetu.  Ponekad su tate komplikovane sa rečima i postupcima, ali to može da pomogne detetu da ima širi rečnik (i širi smisao za humor - provereno) 

- Studije su pokazale da se deca (odnosno ljudi) koji su imali u ranom detinsjtvu dobar kontakt sa ocem bolje nose sa stresom, akademnski su uspešnija, imaju bolje ocene u školi,  bolje se snalaze u društvu i manje su šanse da učestvuju u kriminalnim aktivnostima i odaju porocima. 

- Povezanost sa ocem u najranijem detinjstvu kod devojčica oblikuje predstavu o tome kakav treba da bude njihov životni partner-nekad na nesvesnom nivou. Kod dečaka, tate su jednostavno muški uzor na koji se ugledaju. 

Ovo su samo neke  stavke i nisu nimalo nebitne! 

Saveti kako provesti zajedničke trenutke sa bebomPonekad tate i ne stignu od "prepametnih mama" da bilo šta urade i mrsko im je, jer sve što urade ispadne pogrešno.

Za one "uplašene" tate, koje ne znaju šta bi i kako bi provodili vreme sa bebom, evo par predloga:


- Kreveljite se i pravite face. Ako izazovete dečiji smeh, onaj iskreni, nećete moći da prestanete to da radite. Verujte, od tog smeha nema ništa lepše.

- Šetajte zajedno

- Uspavljujete se

- Menjajte pelene. Ako znate da promenite gumu na automobilu, svećicu ili tako neko čudo, pelenu ćete sigurno savladati!


- Mazite se i nosite, ležite i ostvarite kontakt kože na kožu

- Čitajte pred spavanje - Istraživanja na Harvard univerzitetu pokazala su da deca čak imaju više koristi od tatinog čitanja slikovnica nego od maminog. Tate često improvizuju, zapitkuju pa podstiču drugačije na razmišljanje. Mame to prečesto rutinski odrade kao još jednu ulogu.


Šta mame da rade da bi do toga došlo?


Iz mog iskustva, ovo:


- Da se opuste i prihvate da tate ne rade stvari na isti način kao mame, ali da to nije strašno. Strašno je ako ne rade ništa!

- Da se povremeno prave lude i ne mrdnu prstom oko deteta. Tata će se na kraju ipak uključiti i preuzeti inicijativu. 


Priča iz mog ugla nije počela sjajno, ali ide u sjajnom pravcu. Život u zajednici je uglavnom u prvim trenucima učinio da "vreme sa tatom" brzo pređe u "vreme sa babom". Parovi koji žive sami, jednostavno su osuđeni na tu ravnopravnu ulogu.


Ali sve to može doći na svoje, samo ako širimo svest o tome koliki je značaj očeva u životu njihove dece, posebno u njihovim prvim danima.Zato, tate, ne propustite priliku da ostavite svoj pečat u njihovim životima. Nisu bebe suviše male za to. Svaki trenutak se računa i svaki je važan! A ne možete ga premotati unazad! Ovaj tekst je moj lični stav, ali i deo saradnje sa UNCEF-om Srbije i moj doprinos akciji "Svaki trenutak je važan" i širenju važnosti značaja prvih 1000 dana za razvoj dece! Više o ranom razvoju deteta i vašem značaju u toj priči  pročitajte na njihovom zvaničnom sajtu www.unicef.rs , kao i na njihovoj Facebook strani!  A onda širite priču dalje!

1 коментар:

  1. Jako koristan post draga! :)

    Zapratila sam te, ako zelis uzvrati :)

    Novi post https://pandawayofficial.blogspot.com/2017/10/todays-outfit-sunny-autumn-day.html#comment-form

    ОдговориИзбриши