Da ste me pre neku godinu predložili da odem na Sajam poljoprivrede u Kragujevcu, verovatno bih vas samo bledo pogledala, zakolutala očim...

KAKO MI JE POLJOPRIVREDNI SAJAM U KRAGUJEVCU DONEO KOKE ( i šta možete videti na sajmu)

16:30 Blaženka Vesić 2 Comments


Da ste me pre neku godinu predložili da odem na Sajam poljoprivrede u Kragujevcu, verovatno bih vas samo bledo pogledala, zakolutala očima ili eventualno izignorisala. Ali ove godine su se stvarčice malo promenile, pa u skladu sa tim i moja interesovanja. Sa istima ću vas zamarati na mom ćušpajz blogu na kojem svega ima - od kuvanja , preko zarade na internetu pa do poljoprivrede! Na kraju krajeva, ovo je blog za obične žene i sve to što pišem običnoj ženi i zatreba! Kad-tad. Pa čak i poseta sajmu poljoprivrede!

Šta se može videti na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu?

Svašta!

Ali da pojasnim sebe:

Meni kad kažeš poljoprivreda, onda mislim na povrće, voće, baštu, njivu, kukuruz...

Ovo "poljo" me asocira na polje, njivu, baštu , livadu - komad zemlje, a "privreda" na privređivanje i stvarenje nečeg na tom polju. I kako sam se ove godine obrela u nekom baštovanstvu, odlazak na sajam poljoprivrede u Kragujevcu je ispao još i normalna stvar.

Šta sam videla na sajmu poljoprivrede u Kragujevcu?


Svinje, ovce, raznoraznu perad i ukrasne ptice, papagaje, konje, zečeve, koze... kao što je priloženo na slikama


Videh i krave sa puta kada smo dolazili, ali mi nekako na samom sajmu nije pošlo za rukom da ih nađem.

Ovo je sve bilo zanimljivo, ali se nekako ne uklapa u moje poimanje "poljoprivrede" nego u stočarstvo. Ali dobro de, ide to jedno sa drugim i imalo je šta da se vidi. Zanimljivo.

Poseta ovakvom sajmu super je za klince iz grada koji nemaju baš često prilike da vide domaće životinje, a o korisnosti istih uče u školi ili čuju u svakodnevnom životu. 

Pored toga, videla sam sijaset traktora, kombajna, freza i sličnih mašina za obradu zemlje. To je ono što je bilo izloženo spolja. 

U unutrašnjosti sajma videh:

- par gajbi voća - toliko od mog poimanja "poljoprivrede".
- malo promocije seoskih domaćinstava, kozijih sireva i slično.
- neke stvari koje veze nemaju sa poljoprivredom na prvi pogled. Recimo oprema za grejanje. Taman sam se ponadala da ću kupiti neke radijatore sa sajamskim popustom, ali konkretnog popusta nije bilo. Visio je u magli kao "dođite i uvek možemo da se dogovorimo o popustu". Kasnije sam  povezala da materijal za grejanje može recimo da se koristi i za plastenike, pa eto logike otkud to na sajmu.

Naravno da je najbolja stvar koju sam videla na sajmu nastup folklornog društva u kojem igra moje dete. Taj doživljaj ipak nema premca na sajmu ni van njega. 

O prednostima folklora za decu, neki drugi put, sad ću se ipak vratiti sporednim stvarima na sajmu (razume se da je moj sin bio glavna stvar)

Šta nisam videla, a htela sam?


Kao neko ko se zainteresovao za baštovanstvo, očekivala sam nastup nekih proizvođača semenske robe. Takođe, ima i onih kompanija koje ti navodno obezbede seme i otkup kornišona, jagoda i tako koječega - tvoje da obezbediš zemlju,deo ulaganja i da radiš. Ni to nešto nisam našla. Ne promovišu se. Valjda zato jer kasno leto nije vreme setve i sadnje, a baš bi glupo bilo misliti malo unapred. Možda ih je i bilo. Može biti i da je meni promaklo.Recimo, ovi iz Borovnica kluba nam nisu promakli.

Nisam nešto videla ni plastenike i sličnu opremu, a htela sam. Nekako mi ide to uz poljoprivredu. No kao što rekoh , moje poimanje stvari i tuđe - vazda dva različita sveta!

Kada sam videla ptice, pomislila sam kako bismo mogli da nađemo možda baš tu koke nosilje po nekoj sajamskoj ceni. Ili bilo kakvoj. Samo da ih ima. Takođe, suprug i ja pominjasmo svojevremeno kako bismo čuvali jednu-dve ćurke za nas. Od ćurki ne videh ni "ć" za ukras. A ni od običnih klasičnih koka nosilja! 

Bilo je raznih šarenih i čudnih ptica.
Ove ptice su lepe, ali sa njima jednostavno ne znam šta bih. Za ukras bih radije nešto što ne moram da hranim. Recimo baštenske patuljke.  Već imam morke i to mi je dosta. Jedva sam ih isterala iz kokošinjca, hranim ih a nisu baš za ukras - ružne su sačuvaj Bože. To neka mešavina kornjače i ptice, šta li?

Kako mi je Sajam poljoprivrede u Kragujevcu doneo koke


Znate onu da treba da pazite šta želite - možda vam se ostvari.

Kad odete na sajam izgleda radi duplo brže! 

Isti dan je Univerzum namestio kockice,kuglice, karte, magnete  ili šta već namešta kad radi onaj zakon privlačenja. I već istog dana uveče dobili smo koku i pevca na poklon! Doneo ih suprug sa sela. Dobio ih je od rođaka, ne na sajmu  ( i da vam sad ne objašnjavam ko je kome šta, jelte - komplikovano to!)

I tako...Ovo su Sofronije i Persa!A ovo smo i mi na sajmu. Nismo izloženi - samo poziramo! Da ne bude posle da lupetam, a da nisam bila!Šta sam zaključila na kraju i zašto se ova poseta isplatila? 


Tri stvari:

- Svinje smrde. Baš dosta.  Iako sam i to negde razmatrala kao mogućnost, jer mesta da ih držim imam, apsolutno sam se podsetila zašto je zabranjeno držati ih na gradskom području. I prigradskom takođe.
- Definitivno moram da poradim na kapiranju pojmova oko sebe. Previše sam bukvalac pa se iznenadim kad na sajmu poljoprivrede nađem papagaje, stolice i stolove od drveta, radijatore, igračke, bombone i slično. Ovo što sam ja očekivala, možda nađem na sajmu hortikulture sledeće godine.Možda...
- Definitvno počinjem da pazim šta želim i da želim mnogo više. Recimo, plastenik bi mogao da pi padne s neba, kuća na moru isti tako , a ne bunim se ni lova da mi tako pljušti! Zapravo , može i samo lova - za ove druge materijalne stvari snaći ću se sa njom!

 U međuvremenu se možda i unormalim pa posetim, k'o svaka normalna žena, sajam mode ili kozmetike i napišem vam recenziju tako nečeg. Ali toga ima dosta i bez mene. Verujte mi, tek ne želite da znate kakvo je moje poimanje mode!


Želiš novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možeš se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upiši ovde:

 
 

2 коментара:

  1. Kokice su mi VRH (uvek dobrodošle u velikim dvorištima - pazi na baštu!) a ostalo je previše za mene. :) Bitno je da ste se vi dobro proveli. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih se ususdila i ćurku da probam. Bašta je izolovana, videh već da jedu šta stignu - grožđe na primer :-)

      Избриши