Imaš završen kurs pisanja ili jednostavno dar i volju da pišeš i hoćeš to da unovčiš .Ali kako da nađeš posao pisca kad nemaš iskustva? Post...

VODIČ DO POSLA ZA PISCE BEZ ISKUSTVA

08:46 Blaženka Vesić 4 Comments

Imaš završen kurs pisanja ili jednostavno dar i volju da pišeš i hoćeš to da unovčiš .Ali kako da nađeš posao pisca kad nemaš iskustva? Postoje samo 2 načina! Saznaj!


 Činjenica je da: 

- Bez obzira koji posao juriš - na početku si uvek neko ko nema iskustva. To je sasvim normalno.
- Isto tako, bez obzira koji posao juriš, poslodavac će radije da sarađuje sa nekim k'o ima iskustva. Osim ako... uradiš ono pod 2 u tekstu . Ali ipak čitaj redom!

Kako, dakle, naći posao kao pisac bez iskustva? Imaš kurs, možda samo talenat i volju (i to je dosta) ali nemaš dokaz da si dobar u pisanju? A poslodavci uglavnom to traže kada je ovaj tip posla u pitanju. Traže primer tvog rada i tvoj portfolio. Kako se dokazati? 

Zapravo, lakše nego što misliš! 

Zamisli, pobogu, da si dečiji neurohirurg bez iskustva pa da moraš da dokazuješ šta znaš i umeš? A? 

 Priznaćeš da je sa pisanjem mnogo lakše, zar ne?

Ovo su najčešće greške pisaca početnika!


Problem je u tome što ima mnogo onih koji daju savete o pisanju, copywritingu i slično i svi obećavaju isto: "Nauči da pišeš i zarađuj milione" 

Niko ne kaže sledeće:

- Prvo, da bi zarađivano milione, mora malo da se oznoji dupe (sve i da diluješ drogu, što se navodno jako dobro plaća, a ne da pišeš tekstove)
- Drugo, milioneri ne čine ni ceo 1% ukupne svetske populacije. Ne kažem da nije realno da ti budeš jedan od njih, ali opet, treba prvo početi pisati, zar ne? Treba ti neko iskustvo

Zato za početak - smanji očekivanja! (naglašavam: za početak. Kasnije svakako sanjaj velike snove i pravi velike planove i menjaj svet. Podržavam to, zaista. )

Pisanje je zanat u neku ruku. Što ga više vežbaš, sve ti bolje ide i praksa je bitna.
Znaš kako... ako ideš na kurs za frizera, moraš negde da ideš na praksu, pre nego što otvoriš salon i uhvatiš nečiju kosu u ruke. Slično je i sa pisanjem.

Ipak, nije sasvim isto. Otkriću ti nešto jako važno. 

Zapravo...

Iskustvo nije toliko bitno, koliko je bitna INICIJATIVA i RADNE NAVIKE!


Dosta je onih koji "rade na sebi", završavaju obuke, kurseve i slično i... ništa. Pišu ih kao stavku u svom CV-u da deluju pametnije,  sede kući i čekaju da ih neko pronađe, počne da im se klanja i obaspe ih zlatom. Iako nemaju iskustva, odbijaju retke poslove koji im se ponude, jer smatraju da su prekvalifikovani njih. Neće da rade za bilo koji novac, niti samo za iskustvo. Čekaju savršene uslove koje oni zaslužuju, jer su "radili na sebi". Čekaju posao iz snova. Najčešće ga ne dočekaju. Ako se takav posao i pojavi među oglasima - mesto će da pokupi neko sa iskustvom.

Ti isti ljudi posle par godina čekanja, pričaju kako je cela ta stvar sa pisanjem (ili bilo čime što su učili da bi radili na sebi i karijeri) jedna velika obmana i kako tu uopšte nema posla. Kako za sve treba veza i kako je država trula (ne, ne -nikako nije do njih) . Realno - oni nisu bili ni blizu posla, jer nemaju radne navike i inicijativu. Mi ovde govorimo o pisanju kao poslu, a posao i čekanje posla nisu isto.

Pročitajte i tekst: Da li tražite ili pravite posao.

Od koristi bi bilo ovde promeniti način razmišljanja (iliti mindset). Jer dok neko "radi na sebi", neko drugi "radi na svom iskustvu"Da dobiješ posao pisanja bez iskustva (članaka, blogova, landing stranica, opisa na bildbordu...) postoje 2 opcije.

-  Žao mi je što ti lomim ružičaste naočare u paramparčad , ali prva je - da nađeš iskustvo i napraviš portfolio.
- Druga je da toliko briljiraš u svom nastupu, da taj nastup zaseni tvoje neiskustvo.

E, sad 'ajmo redom.

1. korak: Stekni zaboga to iskustvo i NAPRAVI PORTFOLIO!


Ono što UVEK možeš da uradiš da bi stekao neko iskustvo jeste da mrdneš dupe i SAM nađeš praksu. Rad koji odradiš, staviš u svoj portfolio. Njega prezentuješ potencijalnom klijentu. Nema veze što nemaš iskustvo - možeš imati portfolio.

Kako?

- Otvori blog i piši. To možeš da uradiš već sada i bez odlaganja. Svoj blog upotrebiš kao portfolio i kao dokaz da imaš iskustvo. Ja, evo, lepo ne razumem ljude koji žele da budu pisci, nude usluge pisanja po sajtovima i kojekakvim grupama, a još nisu pomislili da bi trebalo ovo da urade. Ne mora da bude blog - može i sajt. Ali bitna je inicijativa i važbanje pisanja. Praksa, a ne teorija.

- Kontaktriraj nekog pisca da ti pomogne. Nađi mentora. Neka ti podeli neki svoj posao, projekat . Možda mu pomogneš, možda ne - ali barem dobiješ iskustvo, povratnu informaciju o tome gde grešiš, usmerenje. Ako si dobar - možda dobiješ i preporuku.

- Napiši nešto za neki sajt besplatno - ali pod uslovom da ima tvoje ime. Kontaktiraj sajtove. Vidi o čemu pišu. Uklopi se u njihovu temu i stil. Pošalji im tekst. Stavi tekst u svoj portfolio.
 
- Ponudi se nekim firmama koje su ti zanimljive da im pišeš poslovni blog ili objave za društvene mreže. Kako da se ponudiš? Mejlom na primer. Zašto? Pa zato da stekneš iskustvo, napraviš portfolio. Da bude jasno, verovatno ti dobar deo njih neće odgovoriti, ali ne znaš ako ne probaš i ne košta te ništa, sem malo inicijative i truda

Na ovaj način vežbaš da pišeš, pre svega. Vežbaš da prodaš sebe. A ako ti puno njih odgovori, to je dobar znak da umeš svojim rečima da privučeš pažnju i da treba da se baviš email marketingom i copywritingom.

- Ponudi prijateljima ili poznanicima svoje usluge. Sigurno znaš nekoga ko se bavi nečim, a nema razvijen nastup na internetu. Uskoči, pomozi i piši za njega. (Da, samo zbog iskustva i za džabe! Zbog prijateljstva. Zbog pomoći. Ne mora sve zbog para.)

Moj prvi SEO tekst koji sam isprobala na mom blogu i moj prvi pokušaj saradnje sa nekim bio je o ulju divlje ruže. Njega sam kasnije koristila kao portfolio u nekim situacijama.  Marina je sada ozbiljno razvila svoj posao (nije zbog mog pisanja, naravno - nego zbog svog truda, zalaganja i rada na sebi) i lepo je videti kako napreduje. 

Moj prvi pokušaj da radim FB reklame bio je za plesni klub u kojem smo trenirale kćerka i ja. I imalo je efekta. Dovukli smo neke ljude na treninge, proširili priču o klubu i on je sada najbolji u gradu (nije zbog mog pokušaja, nego zato jer je Jelena nastavila da razvija započetu inicijativu). To iskustvo sam kasnije koristila za neke moje potrebe, a mogla bih bez blama da ga upotrebim i kao dokaz za iskustva sa FB reklamama.

Sve ovo ništa te ne košta. Možda ne zaradiš odmah neku basnoslovnu lovu, ali ZARADIŠ ISKUSTVO, koje ti je u najvećem broju slučajeva preduslov za dobro plaćen posao pisanja. Bez toga ćeš uvek biti pisac početnik BEZ ISKUSTVA. A ta stavka u tvom CV-u (mislim na "pisac bez iskustva") samo govori koliko nemaš inicjative i kakve su ti radne navike. 

Možeš mi sad natrljati na nos da sam rekla je normalno da budeš bez iskustva na početku. I jeste. Ali ako si pisac, imaš privilegiju da sam stvoriš sebi priliku da pišeš. Nisam sigurna da dečiji neurohirurg tek tako može sebi da stvori priliku za praksu. 

Dakle, do tebe je i mnogo govori o tebi.

Zamisli da recimo neka velika korporacija traži copywritera ili pisca blogova! Recimo Coca-cola! Nudi sjajne uslove, sjajno platu... sve ono o čemu maštaš. Stvarno misliš da bi te angažovali bez iskustva? Zato blago meni, kreni sa nečim. Piši zaboga. Pisac si. Ne moraš da budeš i pisac bez iskustva. Nemaš izgovor. 

Svakako, ima poslova i koji su namenjeni početnicma. Ako ti se posreći, neko će to odmah bez iskustva platiti bogovski i živećeš srećno do kraja života. No, ja se ne bih oslanjala mnogo na sreću i na bajke. Ti kako hoćeš.

Druga varijanta ti je da probaš ovo.

2. Briljiraj u svom nastupu i nedostatak iskustva zameni shvatanjem klijentove potrebe!


Ovde ću da se uhvatim Upworka kao primera, jer mi je to koliko-toliko poznat teren za traženje posla pisanja ( ali može da se odnosi na bilo šta)

Ti možeš izabrati xy oglasa za pisanje u kojima je navedena dobra kinta i poslati svima iste prijave " Ja sam taj i taj i završio sam taj i taj kurs, obuku i prosto sam genijalan".Čekati i nadati se da će te neko zato zaposliti, klanjati ti se i obasuti te zlatom.

No, moj ti je savet da potražiš nešto što:
- ti deluje kao da ćeš sigurno da odradiš kako treba
- briljiraš u svom nastupu pred klijentom toliko da on zanemari tvoje neiskustvo.

Za početak, treba da dobro pročitati opis posla.
Na primer naletiš na ovako nešto.  


Ili  ovako: 


A onda ponudiš čoveku baš ono što mu treba. Ne nešto uopšteno, bezveze - nego bre konkretno!

- Znači, prvom klijentu će više značiti ako mu staviš do znanja da te zanima hiking, priroda, šetnje, planinarenja, kampovanje , oprema (sećaš se, biraš posao koji znaš da odradiš kako treba)

- Drugom će više značiti da staviš do znanja da si shvatio da mu trebaju recepti i info članak. Možeš probati i da napišeš neku kraću verziju članka na sličnu (ne na istu temu) - čisto da pokažeš koliko si sjajan i zagrejan za posao (da ne kažem, da pokažeš inicijativu).

Ovo sam detaljno opisala u tekstu kako napisati prijavu za posao na Upworku

 U oba oglasa ističe se prirodan,zabavan sadržaj koji drži pažnju, pa gledaj da za početak tvoj nastup bude takav. Privuci pažnju. Zaintrigiraj klijenta za ono što umeš. 

Ne treba ti uvek iskustvo. Ako si pisac, onda je pisanje prijava za posao dobar vid prakse. Zamisli koliko je teže da napiše dobru prijavu nekome ko se ne bavi pisanjem uopšte? I nemoj da se obeshrabriš ako ne uspe iz prve. Vežbaj, jer pisanje se vežba.

Jebi ga! Niko nije rekao da je lako.

Rad na sebi NE ZNAČI samo teoriju, nego i pokušaj da stekneš praksu. Treba da se POKRENEŠ! U praksi, to znači i trud, greške, blamove, rad za džabe, prevare , loše klijente - ali tako barem dobiješ ono što tražiš - ISKUSTVO!

A kada njega stekneš, posle ide lakše. Onda više nisi pisac bez iskustva i ovaj tekst ti onda i ne treba!


Ali ako radiš na sebi, ideš na kurseve, obuke, a to ne probaš da primeniš na neki način - ne znam šta da ti kažem... Nisam stručna, ali uzalud gubiš vreme, energiju, zdravlje, živce pa i novac. Onda tvoj problem nije kako do posla ako si pisac bez iskustva, nego nešto drugo...


Želiš novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možeš se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upiši ovde:

 
 

4 коментара:

 1. Pravo u centar! Hvala na putokazu :)

  ОдговориИзбриши
 2. Nije loše meni ne treba ništa jer mi ne nedostaje teme ni priče nogo lova koja sve ovo pretvara u drugi dimenziju..

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To sa lovom je tek priča za sebe. Pisala sam u kategoriji "zarada od pisanja", ali suština je ovo: što više ljudi koji dolaze na blog, veća šansa da nekome prodate nešto. A sve je prodaja (knjige, usluge, vreme, prostor na blogu za reklamu...svako od nas prodaje nešto da bi zaradio.)

   Избриши