Kako ćete se snaći za posao i zaplivati vodama Upwork-a u bilo kojoj oblasti, zavisi samo od vas i vaših veština pregovaranja, kao i od to...

KAKO POVUĆI ZARAĐENI NOVAC SA UPWORK-A

10:41 Blaženka Vesić 122 Comments


Kako ćete se snaći za posao i zaplivati vodama Upwork-a u bilo kojoj oblasti, zavisi samo od vas i vaših veština pregovaranja, kao i od toga koliko ste odgovorni  i kako izvršavate svoje poslovne obaveze. Ja mogu po tom pitanju da vam preporučim da stalno učite, da se usavršavate i da date sve od sebe. Što više znanja imate, moći ćete da dobijete veću cenu za svoj rad. Znate, učenje nije, a i ne treba da bude, završeno sa poslednjim školskim zvonom!

Ono što mnoge interesuje jeste kako da dođu do svog novca i mogućnosti da njime raspolažu, posebno jer ćete radeći na Upwork-u dobijati honorar u stranoj valuti, a ne u dinarima. I kako uopšte da znate da ćete  biti plaćeni za svoj rad  i da ćete o opciji podizanja  novca moći da razmišljate.

povlačenje novca sa Upworka


Kako znam da me klijent neće prevariti?


 Iako uvek postoji  opcija da nekom pošaljete svoj rad i da se taj više  ne pojavi na Upwork-u i ostavi vas bez novca, postoje i neke sigurnosne mere koje vam omogućavaju da svoj rad naplatite.

Rad na sat omogućava vam da se vaše vreme provedeno za računarom prati i evidentira u nekoj vrsti dnevnika rada. Da bi vaš rad bio praćen i plaćen potrebno je sa Upwork-a skinete odgovarajući softver koji  će na svakih 10 minuta da napravi screenshoot vašeg ekrana i stavi sliku u taj dnevnik. POslodavac na taj način  može da prati vaš napredak. Ja retko koristim ovu opciju, jer zaista  ne želim da moj klijent vidi da više vremena provedem na Google prevodiocu nego u pisanju. Ovakv vid rada vam omogućava sigurnu isplatu jer novac posle zavšrenog posla dobijate u vsakom slučaju posle 15 dana (nisam sigurna u rok), čak i ako vaš klijent ne proveri vaš rad. Da biste radili na sat, ne morate da budete praćeni - vreme koje ste radili možete da unesete i ručno, mada mislim da vam tada plaćanje nije zagarantovano. Iskreno, opcija koju sam upotrebila dva puta, i to tako što sam svoju fiksnu cenu prilagodila satnici i pustila softver da teče i snima moj početni ekran, koliko da vidim kako ta stvar funkcioniše.

Fiksna cena rada. Pored rada na sat,  možete raditi i za fiksnu cenu. Na koji god način da radite, najsigurnija varijanta je da ne počinjete bez ugovora koji će, putem Upwork-a, svaki ozbiljan poslodavac da vam pošalje. Bez ugovora, nema načina da vas isplati jer se i ne vodi da radite. Još jedna osiguravajuća opcija je da vam klijent odmah uplati novac u Upwork fond, pa kada završite posao vi tražite otpuštanje novca  iz tog fonda, što poslodavac odobri ukoliko je zadovoljan onim što je dobio. Ukoliko nije zadovoljan, poslodavc će od vas tražiti refundiranje ili da odobrite da on dobije svoj novac nazad.
Dakle, ukoliko ste oprezni, nema prevare!
Ja sam čak imala pozitivno iskustvo, pa sam od svog poslodavca dobila jednom prilikom novac unapred jer mi  je hitno trebalo za neke moje obaveze. Ali svako poverenje treba zaslužiti!

 Kako povući novac sa Upwork-a?


Zaradili ste novac?  Sada želite da ga potrošite jer novac, dabome, tome i služi, a ne da se gomila neiskorišćen na nekom tamo Upwork  računu. Postoji više načina da povučete novac: Paypal, Payoneer, Skrill i devizni račun. Kliknite  na sliku za veći prikaz.
Opcije povlačenja novca sa Upworka

 Onog trenutka kada sam ja počela da se bavim  ovim Paypal nije bio predviđen kao mogućnost u Srbiji (sada jeste), pa sam se odlučila za Skrill jer je to bila najjednostavnija i meni najpovoljnija varijanta. Posebno jer mi na pamet nije padalo da čekam red u nekoj banci da otovorim devizni račun. Ovo je opcija koja se može odraditi od kuće.

Napomena: Od 24.04. 2017 Skrill više nije opcija preko koje možete povući svoj novac sa Upworka! 

Iliti, ostatak teksta vam je delimično beskoristan (postoje i drugi sajtovi za freelancere gde je ovo jos uvek opcija) ali neću da ga brišem zarad komentara i iskustava razmenjenih ispod. Osim toga, ispod Skrilla, možete pročitati ukratko kako povući novac na Paypal i Payoneer.

Kako otvoriti Skrill račun?


 Otvaranje Skrill računa je besplatno. Sam Skrill je zapravo neka vrsta online banke, ili kako oni kažu, online novčanika. Funkcioniše po principu e-mail adese. Dakle, da biste otvorili Skrill račun ne treba vam neka posebna papirologija, zahtevi, dokazi i štatijaznamšta, ali vam treba validna e-mail adresa.

Sama procedura je jednostavna i podrazumeva unošenje ličnih podataka u za to predviđena mesta. Potrebno je da potvrdite svoju e-mail adresu, da izaberete valutu (preporučujem dolare, jer vas u njima plaćaju) da potvrdite da se niste selili u zadnje dve godine, da li ćete koristiti karticu za online kockanje ( ja sam izabrala da neću mada nije da nism  htela da se oprobam) i da potvrdite svoju sadašnju adresu stanovanja. Na neki način ovako se proverava da li korisnik računa uopšte postoji.

Da biste verifikovali svoju adresu stanovanja i ubedili ih da zaista postojite, dugme "Verify" stoji pored polja sa  vašom adresom . Onog trenutka kada ga pritisnete, dali ste nalog da se na vašu kućnu adresu pošalje pismo sa verifikacionim kodom koji ćete naknadno uneti.
Moram priznati da sam ja kod ovog koraka bila najviše skeptična, jer je kod nas u Srbiji doživljaj dobiti putem pošte nešto što si tražio (recimo izvod iz matične knjige). Računi su redovna pojava, ali njih niko ne traži! Međutim u roku od 10 dana (a rok je 14) ja sam dobila pravo, papirno pismo iz Londona, koje je sadržalo moj kod. Ovaj kod unese se u za to predviđeno mesto. Time je vaš račun sasvim spreman za rad, i vi možete da počnete da maštate o trošenju svog teško zarađenog novca.

Spremni za otvaranje Skrill računa? Besplatno je i jednostavno. Samo kliknite  na ovu sliku:



Kako podići  novac sa Skrill računa?


VAŽNA NAPOMENA: SKRILL MASTER KARTICA OD 25.11.2016  NE FUNKCIONIŠE U SRBIJI, ALI MOŽETE I DA POVUČETE NOVAC NA RAČUN. PROČITAJTE OVDE KAKO POVUĆI NOVAC SA SKRILL-A U SRBIJI.

Dakle, ostatak teksta koristan je onima koji nisu iz Srbije, a zalutaju na blog i ko kojih Skrill kartica može da funkcioniše!

 Novac sa Skrill-a možete povući na vaš bankovni devizni račun, što je potpuno besmisleno jer to možete direktno sa Upwork-a. A i traje nekoliko dana, brate mili! Ja sam posle prvog zarađenog novca zatražila njihovu Master karticu. Kao i  verifikacija adrese, i kartica vam stiže na kućnu adresu, u pisamcetu, a nedelju dana posle kartice u odvojenom pismu stiže vam vaš PIN. Odvojeno da b i se sprečila zloupotreba kartice.  Skrill karticu najnormalnije provlačite na POS terminalima (dakle plaćate sa njom u radnjama)  koje primaju Master kartice, i podižete novac sa bakomata. Naravno, banke će da kovertuju novac po nekom svom deviznom kursu. Znači, kartica je u dolarima, ali funkcioniše normalno kao da je u dinarima!

 Bilo bi korisno da vam ovde kažem koliku proviziju uzimaju banke. Negde sam pročitala da je 1,8 evra na bilo  koji iznos. Ipak, kad uzmem u obzir razlike u kursevima, sve to ispada previše matematike za moj mozak. Orijentišem se otprilike.

Kako povući novac sa Upworka na Paypal


Pošto Skrill više nije opcija, objasniću kako možete povući novac na Paypal.

Kao i Skrill, i ovaj račun otvarate bez odlaska iz kuće. Idete na opciju "Sign up", izaberete opciju "Personal account" i popunite polja pred vama.

Novac sa Upworka jednostavno povučete onda kada u podešavanjima navedete Paypal kao opciju povlačenja. Za tu uslugu, Upwork će vam skinuti 1$ od zarađene sume.

To nije kraj troškovima. Novac sa Paypala možete koristiti za online kupovine na sajtovima gde je to omogućeno, a ako vam treba lova, morate svoj Paypal račun povezati sa nekom VISA karticom koja omogućava elektronska plaćanja. Mnogi koriste kartice iz banke Intesa,  ja sam povezala poklon karticu Erste banke. Ovde već morate da napustite udobnostsvog doma.Svaki put kad povlačite novac, Paypal će vam skinuti 5$ za uslugu, pa je najbolje da povlačite novac onda kada vam se dosta nakupi.

Koliko za to skine posrednička banka, ne znam, ali čisto sumnjam da je baš besplatno.

Kako povući novac na Payoneer


Kada tek krenete na Upwork, biće vam možda malo nezgodno da date 30$ za Payoneer karticu (ukoliko se prijavite u referal program, za svaku preporuku dobijete 25$ i onda se kartica lako isplati. Nemam iskustva - teoretišem) 

 Onda kada uđete u štos i redovno dobijate poslove jer ste izgradili kakvu-takvu reputaciju, Payoneer je najbolja opcija. I ovde imate opciju da naručite njihovu karticu sa kojom možete da plaćate i da podižete novac na bankomatima. Kupovine su besplatne, bankomati vam skidaju odreženi procenat. Upwork vam će u najskorije vreme za povlačenje novca skidati 1$ od zarađene sume ( sada skida 2$)

To bi bilo to.

Sva vaša iskustva i pitanja dobrodošla su u komentarima


----------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

122 коментара:

  1. Još jedan fenomenalan tekst o Upworku. Predlažem da se to pretvori u seriju, jer bezgranično je i vaše iskustvo, ali i broj nas koji bi da započnemo ovaj posao :)
    Jedna mi je samo stvar ostala nejasna, pa molim da pojasnite. Koliko sam shvatio vi koristite uglavnom fiksnu cenu rada. Kako se ona tacno odredjuje? Po veličini teksta, broju strana, broju reči, word spaceu? I kolika je tacno ta cena (izraženo u dolarima), bilo da je reč o broju strana ili reči?
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vladimire. Moje iskustvo je vrlo ograničeno, ali je iskustvo, pa verujem da ga vredi podeliti :) Fiksnu cenu određujte vi, ili je postavi poslodavac pa vi aplicirate ako vam cena koju je postavio odgovara. Ja obično dajem cenu za 100 reči, time sebi ostavljam prostor da dobijem veću cenu za duži članak. Ukoliko je u poslu navedeno da članci treba da budu recimo 500 reči, ja ponudim cenu po članku. Nekom ponudim veću - nekom manju. Zavisi od kličine posla. Za jedan članak ću sigurno tražiti više nego za neki dugoročniji posao. Zavisi i od toga koliko se od mene traži, da li je u pitanju nešto što mogu da nalupam ili, kao roditeljstvo ili zdravlje, ipak posao zahteva da se malo i istraži. Prosto, ne možeš da preporučiš nekome da novorđenu bebu uči da sedi ili da leči hemeroide mirisanjem bele rade. Tu se oslanjate na svoju veštinu pregovora. Možda je najbolje i ne pomenuti cenu odmah, već privući uslugom koju nudite, pa tek onda razgovarati o ceni. A cene koje se nude su različite, nekad i nerealn niskem tipa $1 za 1500 reči. To jednostavno preskočite i tražite ono što vam odgovara. Zapamtite, nemojte skrcati sve novčiće odjednom. Bolje jedna dobra ponuda dnevno, kojoj ćete posvetiti pažnju i prilagoditi je klijentu, nego 10 koje nemaju veze sa poslom! Poslova ima svaki dan, sigurno ćete naći nešto za sebe i po ceni koja vam je prihvatljiva. To ipak zavisi najviše od vas i vaših veština pregovaranja.

      Избриши
    2. Hvala! ;) Pa da, nekako se i meni čini logičnijim fiksna cena za ovaj posao, bez obzira šta i koliko se dogovorimo. Jer, ko to može tačno izmeriti satnicu... Svi znamo da je pisanje kreativan posao, to je umetnost. Čovek može sat vremena da bleji u beli word ekran, i onda, u naletu inspiracije, za 15 minuta da ispiše čitavu stranicu. Ili može, kao što je slučaj sa nama kojima engleski nije maternji jezik, da gubi silno vreme i na Google Translate. I šta sad, poslodovac treba da plaća i to naše blejanje. Logičnije je da naplaćujemo finalni produkt, gotov proizvod.

      Ako se ne varam, Upwork trazi da postavimo cenu satnice na profil? Ne znam da li postoji mogucnost da se izjasnimo i fiksno, po broju reci? Ili to dolazi u direktnim pregovorima sa klijentom, kad otpocne aplikacija za posao?

      Избриши
    3. Ne postoji opcija za postavljanje fiksne cene, što je možda i bolje jer u nekim situacijama možete izvući veću cenu. Ja sam recimo jedan članak radila na sat tako što sam poslodavcu rekla da mi realno treba 2 sata da ga odradim, pa to preračunala u fiksnu cenu. Najrealnije, ja sam u tih 2 sata milion puta prekinuta zahtevima dece i kućnim obavezama i slično. Ali sam u onaj dnevnik unela 2 sata ručno. Ne treba ,dakle, izbegavati poslove na sat, ali ja uvek ponudim moju cenu za 100 reči. Sve je u pregovorima.

      Избриши
  2. Hvala na odličnim tekstovima vezanim za UpWork. Poslala sam ti pitanje na google+ ali sam odgovor dobila kroz ovaj tekst.
    Zanima me, kada apliciraš za neki posao, koliki je rok da ti odgovore, kako znaš da li je neko već dobio posao, da li se tada taj oglas briše. Da li možeš da mi napišeš nešto o tome.
    Aplicirala sam za nekoliko poslova ali ne znam šta dalje. Kako uopšte funkcioniše ta prepiska između frilensera i poslodavca.
    Nastavi da deliš sa nama svoja iskustva,nama početnicima to puno znači.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hm, teško pitanje. Na Elance-u je to lepo uređeno i vidi se da li je posao dodeljen. Vidi se i ovde, ali je nekako manje uočljivo. Prosto treba kliknuti na taj posao i proveriti da li je klijent zaposlio nekog. Ideš na opciju "Proposals" pa klikneš na određeni posao. Kada neko dobije posao, taj posao se ne briše i nema obaveštenja o tome da ste izvisili.
      Klijent ima opciju da ostavi rok do kada posao treba da mu bude dostavljen. To je negde odmah ispod naslova piše "delivery by". Mnogi ne zaposle nikog, a objave novi posao. Neki vas odbiju i o tome dobijete šablonsko obaveštenje. Ako "delivery by" datum važi, neko može da vas zaposli i posle 3 meseca (ovo iz ličnog iskustva-3 puta!) Generalno, za bilo kakvu prepisku sa klijentom potrebno je da on kontaktira vas.Bilo posle vaše aplikacije,ili nakon što vas poslodavac pronađe u moru klijenata i pozove na intervju. Dakle, da uprostim, kada apliciraš sledeći korak je korak poslodavca i sve ostalo je stvar dogovora. Neko će vam poslati gomile pisanih uputstava, a neko par jednostavnih zahteva. I šaljite aplikacije. Ukoliko se baš nagomila posla, a želim vam to od srca, lako ćete nekima reći da više ne želite da radite!

      Избриши
    2. Hvala na iscrpnom odgovoru, sada mi je sve mnogo jasnije oko dodeljivanja posla. Reci mi kada me poslodavac kontaktira sa njegovim zahtevima, kada se sklapa ugovor? Ovo pitam jer sam na mnogim forumima procitala da ne treba nista raditi dok se ne sklopi ugovor i poslodavac ne deponuje sredstva na neki upwork virtuelni racun. Koliko od prilike traju ti pregovori, da li se zavrse u par sati ili i to moze da potraje?

      Избриши
  3. Kada se dogovorite oko toga šta mu treba, klijent šalje ugovor - forma koju on popuni preko Upworka i koju vi treba da prihvatite ili odbijete. Tek tada radite i ima osnova da budete plaćeni.
    Poslodavac može da uplati sredstva u fond, tj. taj virtuelni račun, i ne mora. Stvar dogovora i poverenja. Može vas platiti i posle. O tome dobijete obaveštenje. Zapravo ja za vsku si tnicu dobijem obaveštenje na Gmail.A pregovori uopšte ne moraju da budu to što vi mislite - neka mukotrpna višečasovna pregovaranja na kojima se gleda ko će da izvuče deblji kraj :) Zapravo je dovoljno da razmenite i 3 rečenice. Poslodavac kaže šta mu treba, vi pitate ako imate nedoumice (meni uglavnom bude jasno još u samom opisu posla) dogovorite se oko roka, kažete OK (to super umem i verbalno, bez Google prevodioca) i prihvatite ugovor. POsle toga ostaje samo da radite :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sve sada mnooogo jasnije :)
    A šta preporučuješ kod bidovanja? Da li bidovati sa ponuđenom cenom ili ići sa ponuđenom nižom cenom od budžeta koji su poslodavci postavilia? Sinoć sam razmišljala o tome obzirom da sam do sada bidovala sa njihovim ponuđenim budžetom i niko se nije javio.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukoliko ti se isplati da radiš za nižu cenu, bolje je biti konkurentniji na tržištu rada,posebno ako ti je to prvi posao. U svim ostalim slučajevima, kada već malo razviješ profil, ceni sebe i svoj trud i traži što više i prihvati ono što nude. Odredi neki svoju cenu ispod koje nećeš da radiš pa se usmeravaj po tome.Budi strpljiva. Ja sam mesec i po dana proučavala kako sve funkcioniše, kako da pošaljem ponudu i šta da napišem. ONo što svi klijentni naglašavaju jeste da mrze šablonske ponude. Znači pročitaj detaljno opis posla i objasni u ponudi zašto si ti najbolja za to. Za poslove o roditeljstvu, ja recimo uvek navedem da sam majka dvoje dece i da mogu da podelim svoje i prikupim tuđa iskustva. Nije loše da im možda daš i konkretan primer kako bi ti obavila svoj zadatak, ne do detalja, ali recimo naslov i ukratko šta bi pokrila (ovo pod uslovom da oni ne daju naslove). Ponovi stavke koje su naveli u opsiu posla. Ako neko traži zabavan i čitljiv članak, napiši da imaš svestrano znanje i da misliš (ne , bolje da znaš!)a da možeš da napišeš zabavan članak. Istakni bez skormnosti ono što ti imaš, a misliš da drugi nemaju.

      Избриши
    2. A kad napišem nešto ovako nepismeno sa ovoliko grešaka, prosto me sramota da delim ovakve savete. Ali tastatura mi lepi tastere i vapi za novom....

      Избриши
  5. Danas sam se logovala na Skrill i piše da je dead date da mi stigne kartica 15.10...eto nove informacije. I da...jeste sve nekako bilo jednostavno (u mom slučaju) :)
    Lepo je kada možemo da razmenimo iskustva i otklonimo neoumice.
    A što se cover letter-a tiče, i ja sam do sada pisala ponaosob, u zavisnosti od ponuđenog posla,međutim nisam imala baš uspeha, do sada (mesec dana) sam odradila 4 sitna poslića (5-10 $ po poslu), a ipak jurim neki koji će trajati pa zbog toga trebam možda neki savet. Možda je moj profil (data entry) malo prebukiran sa freelenserima i jetina radna snaga biduje za dolar, dva...ali možda neki vaš savet..eto.
    Želim nam svima puno sreće i posla :)

    ОдговориИзбриши
  6. i da...ja sam iz Bg-a...mada mislim da to nemanikakve veze..

    ОдговориИзбриши
  7. Setih se još nešto da pitam...da li mislite da treba otvoriti profile i na recimo freelence.com ili na nešem honorarcu ili ako vi imate neki predlog...pa ono, gde "ubodeš" posao?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Freelancer nije mesto gde ćeš naći dobar posao. Ja bar nisam uspela, a i nude se nenormalno niske cene rada. Probaj Elance. Meni je bolji od Upwork-a, ali ga nažalost uskoro gase i sve poslove prebacuju na Upwork. Sa domaćim sajtovima nemam iskustva.

      Избриши
  8. Probala sam ma Elance, ali to ke sada Upwork, ne dozvoljavaju da se otvori direktno profil tamo, a veceras napravih profil i na freelance.com pa cemo videti...sve mi izgleda na prvu loptu lose, odmah mi uzeli .50$ za neko aktiviranje naloga...neko bidovanje skroz drugacije od Upworka...nista mi nije jasno, za sada se muvam po sajtu da ukapiram kako to bidovanje funkcionise i ono sto me je odmah iznerviralo je da traze da se plati polaganje ispita, za skills kao da unapredis svoj profil i budes medju prvima...ej 5$ test 😡. Daj neko "uputstvo" iliti iskustvo o koriscenju...onako ukratko :) da probam, nemam sta da izgubim, osim ovih .50$

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala Blazenki sto nas dopusta da diskutujemo :) Danas sam dobila poslic na freelance, neko web istrazivanje...10$, i evo mog iskustva...mene nisu zaduzili kao tebe, tako da definitivno pisi suportu. Javicu ti sutra kada zavrsim posao kako je prosla isplata. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  10. Mislim da sam sve ukupno cekala 10-tak dana da mi sredstva budu na raspolaganju.

    ОдговориИзбриши
  11. Upwork nema karticu, koliko ja znam. Novac povučeš na Skrill, i to koš ta 1$. Payment shedule nema veze sa tim jer postoji opcija "Get paid now". Verovatno si radila na sat. Ja sa tim nemam mnogo iskustva, možda 2, ali mi je bilo komplikovano voditi dnevnik, uneti vreme, To već ima veze i sa tim kada počinje radna nedelja na Upwork-u i kada se završava, pa onda od odobrenja treba da prođe izvesno v reme. Ako ti piše 14.10. onda će ti tada novac biti dostupan. Ali upload-uj sliku i pošalji mi na blazenkavesic@gmail.com pa da vidimo.

    ОдговориИзбриши
  12. Da li je neko imao iskustvo sa placanjem na devizni racun? I da li uzimaju tih 30$ po prebacivanju?

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam prpobala da povežem Skrill i Paypal. Ne funkcioniše. Traži Visa karticu.Ovo ipak zagrebi po nekom forumu gde ima iskusnijih freelancera. Povlačenje na karticu sa Paypala ti je 4$. Vidi da li ti se to uklapa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Blazenka, znaci kada dobijemo skrill karticu nema potrebe da je povezujemo sa skrill racunom, bice automatski povezana? I jednom kad povucem novac sa Upworka na skrill bice odmah dostupan na kartici?

      Sve pohvale za clanak, bio mi je bas koristan :)

      Избриши
    2. Pa da, eventualno se ukuca neki verifikacioni kod, sad sam već i zaboravila i to je to. Ali to već piše u pismu koje stigne sa karticom, ili sa pinom. Ta dva stižu posebno, nisu u istoj koverti i ne na isti dan, radi sigurnosti. Posle toga, sve što je na Skrill računu jednostavno koristite sa karticom, podižete na bankomatu, kupujete ili plaćate online usluge koje podržavaju Master karticu.

      Избриши
    3. Cao Blazenka, samo jos da pitam, kad podizem novac na bankomatu ukucam iznos koji hocu da podignem u dinarima? Iako mi je skrill kartica u $ ?

      Избриши
    4. Jel mogu da podizem eure, ne?

      Избриши
    5. Pretpostavljam da može ako bankomat izbacuje tu valutu.

      Избриши
  14. I jos jedno pitanje...procitah negde da skrill moze da se poveze sa paypalom ali mi nije jasno da li to znaci da novac koji dobijem putem paypala mogu da trosim sa skrill karticom?

    ОдговориИзбриши
  15. Do sada se nisam susretala sa paypalom, verovatno cu morati da pristanem da mi isplate na paypal ako zelim svoj novac, a kasnije cu naci nacin da ga povucem. Traze mi payment details da mi uplate...jer to moja mail adresa, ne mogu nigde da pronadjem koji su moji detalji za placanje...molim za pomoc!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoja email adresa *pod uslovom da je to ona na koju ti se vodi Paypal racun, im je dovoljna. To je tvoj broj računa na neki način.

      Избриши
  16. Pin mi je stigao u odvojenoj koverti istog dana kada i kartica, ali vidim da je pin poslat dva dana posle slanja kartice. Kada ti stigne kartica, moraš je verifikovati na njihovom sajtu (tvoj račun), dobiješ uputsvo, nemoj da brigaš :) Inače, primila sam uplatu na paypal i sada čekam da vidim da li će se povezati sa skrillom. javiću da li sam uspela. ako ne uspem, raspitala sam se da Erste banka izdaje neku karticu koja se može povezati sa paypal-om, tako da imam i rezervni plan :) happy biding girls i želim nam da maksimalno iskoristimo i profitiramo sve mogućnosti frilensinga :)

    ОдговориИзбриши
  17. Pozdrav! Hvala na korisnim savetima i informacijama, no s obzirom da je neko vreme prošlo od tih pitanja koja su već postavljena a interesuju me, ponoviću ih u slučaju da je neko došao do još neke informacije;

    Požurila sam i naručila Visa Electron preko Intese, i trebalo bi da mi stigne uskoro. Stari PayPal nalog sam zaboravila, tako da ću morati da otvorim novi i povežem ih. Zarada mi je prilično sitna i sve te provizije i procente koje uzimaju UpWork, PayPal i banka mi nikako ne idu u korist, a nešto se iskreno i ne razumem u potpunsti u taj proces "uzimanja". Negde sam pročitala da nije moguće još uvek dobiti uplatu preko PayPal-a ako mi je prebivalište u Srbiji, pa me interesuje da li je to tačno?

    Sa druge strane, ako UpWork uzima 10 posto, i recimo, da zaradim 10 dolara, UpWork mi uzima a dolar, prebacivanje sa UpWorka na PayPal je 4 dolara, koliko sam razumela, a prebacivanje sa PayPal-a na Visa karticu mu dođe koliko onda ukoliko taj momenat provizije postoji?

    Sa druge strane, da li zaista za svaku banku važi da ti skidaju 30 dolara ukoliko direktno povežeš svoj devizni račun sa UpWork-om, i kako oni mogu da znaju sa UpWork-a koliko će meni banka da uzme u procentima? Pogotovu zato što mi ovi iz Intese nisu ništa slično spomenuli a više puta sam ih pitala da li ću u bilo kom trenutku morati i njima da priložim danak?
    Isto tako, nekako mi se čini kao da bi Visa vezana za PayPal nekako bila povoljnija jer ja onda mogu da dignem dolare u svojoj banci bez provizije, dok sa Skrill-a mogu jedino da ih povučem preko bankomata gde je provizija 1.89evra, što mu dođe slično, al opet mi je nekako veća uteha pošto sam već zaglavila sa Visom a ne bih da gomilam kartice.
    Pritom, to mi svakako nisu neke velike sume kako obično naglašavaju u prednostima Skrill-a.
    I poslednje pitanje/a; UpWork od svake uplate odmah uzima 10% pretpostavljam, a ne čeka momenat da ja povučem novac na PayPal pa skida tek tad više nagomilanih uplata?
    I da li je bolja opcija možda pustiti da pare legnu par puta na UpWork, pa kad se nagomilaju, da onda prevučem na PayPal pošto bi u tom slučaju jedanput samo skinuli ta 4 dolara, a ne svih 10 puta recimo? Ili sam se ja tu nešto zapetljala...
    Unapred hvala i izvinjavam se na ogromnom broju pitanja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja lično neamam iskustva sa Paypalom. Imam račun, ali ga ne kosristim. Mnogo mi je to bilo komplikovanije od Skrilla, počevši od toga da moram u neku banku da otvaram neki račun. Skrill se odradi od kuće. Znam da je prebacivanje sa Upworka na Paypal jedan dolar (kao i za Skrill). 4 dolara je, koliko sam ja upućena, povlačenje na karticu sa Paypala. To je mnogo. Tri povlačenja-godinu dana Skrill kartice. O tome da mi uzmu 30 dolara za povlačenje na račun, nisam ni razmišljala.To ću kad budem zarađivala milione! Meni je lakša i jeftinija varijanta otići do prvog bankomata i platiti 1,89 za Skrill proviziju, nego do poslovnice neke banke.Košta me isto. Naravno da je najbolja opcija da nagomilaš pare i povučeš odjednom sa Upworka na Paypal. Onda ti jednom skidaju taj jedan dolar, i pretpostavljam da Paypal jednom skida tih 4. Ipak, nadam se da će neko stručniji da zaluta do ovih komentara i da ti pomogne. Paypal svakako otvara više poslovnih mogućnosti na internetu nego Skrill, ali mene od njega boli glava. Najbolje možda i da ne povlačiš! Kupi nešto online!

      Избриши
  18. Ja lično koristim Skrill i Paypal. Kada radim preko Freelancer i Upwork, novac povlačim na Skrill jer mi je najmanja provizija, a kada radim van ovih platformi (imam dva dugoročna posla i tako smo se dogovorili, plaćanje direktno na Paypal) onda mi je jedina opcija da koristim baš taj Paypa. Nije najsjajnije rešenje, da bi povukao novac na svoju visu, Paypal ti skida $5, ali ja nakupim pa mi ta provizija nije toliko velika. Inače, kao što je i Blaženka rekla, povlačenje na Skrill je $1 i novac je odmah dostupan. Mislim da je za internet poslovanje najbolja varijanta ne povezivati lične račune nego imati posebnu karticu baš za to (ja sam za Paypal uzela poklon karticu Erste banke). eto...to je moje iskustvo. Ako imaš još nekih nedoumica, rado ću ti pomoći :) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  19. Hvala vam obema na korisnim informacijama. Na osnovu ovoga što ste mi rekle, Skrill kartica mu dođe najbolje rešenje ukoliko neko želi odmah da uzme novac sa računa i pritom mu dođe jeftinije kada je u pitanju podizanje novca pošto je fiksna provizija na bankomatima 1.89 evra, koliko sam razumela, bez obzira na sumu, dok ja iako dižem dolare preko Vise u banci, da bih povukla taj novac na Visu, PayPal me odere za tih 5 dolara. Jedino što za Visu ne plaćam održavanje a za Skrill na godišnjem nivou učipljenje dođe 10 evra što je fer. S tim što ne znam koliko je meni bitno da odmah dignem novac, već bih sačekala da legne malo veća suma, a što se tiče povlačenja na PayPal, reče mi drugarica da je nemoguće povući manju sumu od 100 dolara? Što se direktnog povezivanja računa tiče, bila sam danas do banke Intese i rekoše mi da oni ne uzimaju nikakvu proviziju sem u slučaju kada prelazi 100 evra, tako da bi tih 30 dolara trebalo da predstavlja proviziju o koju se UpWork ogrebe ukoliko stavim taj način plaćanja - direktnu uplatu na račun, ili opet grešim? Meni je pre dva dana legla neka prva sića u dolarima, i pitanje koje me sad muči je što kažu da ukoliko u roku od sedam dana ne potvrdim metodu kojom želim da mi plate, sav novac i ugovori se poništavaju? "Important—If you don’t verify a billing method within seven days, any contracts you have will be suspended until you complete verification." Pa opet, to sam našla u delu gde objašnjavaju za debitne i kreditne kartice, a ja bih svoju Visu vezala za PayPal, pa da li i u tom slučaju ovo pravilo od 7 dana važi, da će da mi ponište sve ukoliko ne potvrdim metodu? Pitam pošto ima sigurno još cela nedelja dok ne dobijem tu karticu, starom PayPal nalogu ne mogu da pristupim jer sam sve bitne detalje pozaboravljala pa planiram da otvorim novi, al džaba kad nemam karticu i broj. Pa razmišljam da za početak dam one instrukcije da mi direktno uplate na devizni račun. Tj, kao. To bih stavila samo kao metodu, a ništa ne bih povlačila na devizni sa UpWork-a da me ne oderu. To dok mi ne stigne debitna kartica da mogu da je povežem na PayPal. Jel u tom slučaju rešavam problem? Posle kada dodam PayPal sa Visom, skinem devizni kao opciju i guram dalje. Makar sam ja tako zamislila. Takođe, na ovom linku, u uputstvima ne kapiram celu stvar oko balansa i ove uplate koju UpWork izvrši kako bi mi potvrdio karticu. To opet ne važi za PayPal ili? https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211068038-Use-Credit-Card-as-Billing-Method?flash_digest=af46a8cf1e1cdf1b513e00845ae5abb5d057e78a
    Unapred, mnogo hvala svima koji gube živce i vreme dok čitaju moja haotična pitanja : ) Stvarno puno hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. P.S. ili, da li je slučajno moguće, pošto mi se čini da sam negde pročitala, da prosto otvorim skrill nalog i dobijem svoj račun u njihovoj virtuelnoj banci i nekako njega povežem za početak sa UpWork-om, tj kao svoj billing method? Ali bez kartice. Da li je to moguće i postoji li nešto više u toj proceduri što bi trebalo da znam?
      HVALA PUNO!

      Избриши
    2. Uvek možeš da dodaš novi metod plaćanja. Zato ti je najpametnije da za početak otvoriš Skrill i da ga dodaš. Besplatno je, lako, a ne moraš da naručiš karticu. Ne moraš ni da povučeš novac dok se ne nakupi ili dok ti ne stigne kartica. Kasnije dodaj novi metod plaćanja. Naravn o, možeš da dodaš i Paypal, pa kasnije da povežeš karticu, ali pošto lično to nisam proučila do tančina, Skrill je sigurnija opcija. Na Elance je ranije bio neki rok koliko može da stoji novac, inače ti naplate 5$ ako ga ne skineš. Na Upworku nisam imala to iskustvo, ali i ako postoji tako nešto, obavestiće te. I da, Upwork dere za tih 30$.

      Избриши
  20. Otvorila sam Skrill nalog. U tom slučaju, šta radim pošto mi oni nisu dali nikakav broj deviznog računa. Videla sam da postoji mogućnost da povežem Skrill nalog sa svojim deviznim računom, a pošto sam dobila običnu plastificiranu karticu kojom dižem novac sa pulta u banci, mogu broj sa njega da unesem? Mada, to opet mogu isto da uradim i sa PayPal-om? Čisto da potvrdim da je to taj sledeći korak : )

    P.S. Dodala sam ipak samo Skrill nalog kao payment method i podesila da bude monthly, only when my balance is 100 or more... nadam se da je to okej. Ali šta je sa billing method sad? Pošto nude samo credit/debit card i PayPal? U čemu je razlika? Joj...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skrill i jeste kao Paypal, nije pravi devizni račun u banci već kao elektronski novčanik. Bio je super varijanta kada Paypal u Srbiji nije funkcionisao. I još uvek je za zemlje u kojima isti ne radi. Meni je znatno jednostavniji od Paypala, mnogo manje ucenjivanja. I jedno i drugo možeš da povežeš sa svojim deviznim računom ili možda najbolje sa tom Visinom kar ticom koju očekuješ i koristiš po potrebi. A probaj i taj broj sa kartice, zašto ne. Pre toga proveri provizije i šta ti se najviše isplati. https://www.skrill.com/en/fees/ Verovatno možeš i ovde da povežeš i debitnu i kreditnu i bankovni račun.
      Iako si podesila mesečno, novaca sa Upworka možeš podiči uvek. Ima opcija " Get paid now". Billing metod ti je nebitan. Ja to nisam dirala, a mislimda je za uplate na Upwork, ne za isplate.

      Избриши
  21. Ako moje iskustvo može biti nekome od pomoći...
    I mene je mučio isti problem oko isplate sa Upwork-a, pa po principu ko nema u vugla ima na Gugla nabasah na ovaj blog pa se nadam da će moje iskustvo pomoći nekome.
    Ja sam radio na Elance (oko 60 poslova).
    Na početku sam i ja otvorio Skrill i povezao ga sa deviznim računom (nije me mrzelo da odem do banke) kako neko reče "mrzi me da odem do banke" a ne mrzite da ti svaki put skinu oko 2$ kad provučeš karticu.
    Onda je bolja opcija da sve pare digneš na bankomatu odjednom (to je opet 2$) ali samo jednom.
    Na Elance su imali jednu divnu opciju gde su direktno na devizni račun uplaćivali novac i to besplatno sa njihove strane, caka je bila da zatražiš isplatu u evrima. Tako se izbegavalo čekanje da Elance prebaci Skrillu pa ovaj na račun i slične zavrzlame.Ta opcija je važila samo jednom u mesecu. Za svaku drugu uzimali su po 25$.
    Nažalost Elance je prošlost.
    Sada sam prešao po sili zakona na Upwork.
    Upwork ima drugačiju politiku.
    Kod njih ima slična opcija za isplatu na devizni račun tkz Wire transfer.
    Za sve wire transvere uzimaju 30$.
    Direct Deposit/ACH je najpovoljniji ali je samo za USA državljane tj. važi za USA banke.
    Za nas bi najpovoljnije bila opcija Local Funds Transfer-LFT, ali avaj to ne radi za Srbiju.
    Ta opcija je najsličnija onoj sa Elanca.


    Ćetr pisma sam im pisao i ovo je odgovor:
    We apologize for the inconvenience that this is causing you but we have limitations about setting up a Local Funds Transfer as payment method and it is not available to all countries. I hope you will understand.

    However, you may choose from other options like Payoneer, Skrill, Paypal,
    Direct Deposit/ACH and Wire transfer (USD).

    Mi kao i BiH, Republika Srpska, Makedonija... nismo članice SEPA/Euros i zbog toga ne možemo da imamo taj najpvoljniji devizni prijem novca bez posrednika skrilova i ne skrilova.
    Dakle jedina opcija je da se ide preko Skrill ili PP (i to sam otvorio).
    Obratite pažnju i kod poreskih informacija (tax information) mi smo W-8BEN, to jest ne plaćamo porez u USA.
    Evo par korisnih linkova sa Upwork-a:

    https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211060918-Manage-your-Payment-Methods

    https://support.odesk.com/entries/23147617

    https://support.odesk.com/entries/23128632

    https://support.odesk.com/entries/23128712

    https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211063938-What-is-the-Form-W-8BEN-

    https://support.upwork.com/hc/en-us/articles/211063828-Troubleshoot-Money-Transfers#lft


    ОдговориИзбриши
  22. I par saveta za apsolutne početnike:

    Freelencering je "hleb sa devet kora".
    Ako ste već krenuli ne odustajte.
    U početku a i kasnije (ako vam se ne posreći) možete bidovati i 50 puta i ne dobiti ni jednu ponudu.


    Tamo vas čekaju vukovi, pakistanci i indijci koji će vam celu knjigu spremiti za stampu, njihova žena oprati prozore a deca otpevati harekrišna ispod istih za 10-20$.

    Konkurencija je velika, ali kad već nemate nekog rodjaka koji je spreman da se založi za vas i da poveže vas sa nekim koji može da vam ponudi posao, ovo je opcija.

    Napravite portfolio (ako nemate "posudite ga" dok ne napravite svoj), jer morate se nekako predstaviti klijentu.
    Naravno morate poznavati posao kojim želite da se bavite inače ćete dobijati loše ocene i onda ste završili karijeru pre nego ste je i počeli.

    Ako nemate portfolio obavezno pravite atačmente sa sličnim radovima koji se traže u ponudi.

    Ako se oslanjate na Google translator, obavezno proverite pisanije, jer translator zna da zabrlja i to debelo.
    Potrudite se da naučite neke od fraza u poslovnom dopisivanju. Tipa bolje je reći "Please find attachment" nego "See attachment" i slično.

    Obavezno pročitajte celu ponudu (više puta) i probajte da je shvatite.
    Ako se klijent potpisao obavezno mu se lično obratite po imenu (bez titula Sir, Mr Ms i slično). Žene su posebno osetljive ako je gospdjica a vi joj se obratite sa gospodjom.
    Neko će tražiti da na početku pisma pomenete neku reč da bi bio siguran da ste pročitali ponudu.
    Ne idite sa najvišom ponudom ( početnik ste koji treba da se dokaže)ni sa najmanjom.
    Pišite o konkretnom zadatku koji se traži od vas.
    Nikog ne zanima vaše školovanje i to da ste neotkriveni talenat.
    Klijent ima problem i hoće da plati da mu ga vi rešite i ubedite ga da vi to možete.
    Budite kulturni u ophodjenju jer su našu zemlju ocrnili da ne mođe biti gore i vi ste svojevrsni ambasadori naše zemlje i na taj način možemo izmeniti donekle tu nakaradnu sliku o njoj.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, što se poslova pisanja tiče, pisala sam o tome http://skitarnik.blogspot.rs/2015/10/kako-napisati-prijavu-za-posao-na.html Ovo je u stvari generalno pravilo za sve poslove. Uključujući i ovo za Indijce i Pakistance! Mada meni nekad zasmeta tako javna diskriminacija ljudi. Ono kad navedu u opisu posla " Ne javljajte se ako niste iz Kanade" ili " Indijci i Pakistanci neka ne apliciraju". Jedna ovako velika platforma bi trebalo da vodi računa o toj slici. No dobro, ko mene pita :) Mir u svetu, ravnopravnost i te g luposti ne donose novac.

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Diskriminacija je teška reč.
      Stereotip moguće.
      Stavite se u poziciju klijenta koji se dobro razume u svoj posao i zbog specifičnosti želi da izbegne ljude određenog kulturološkog i mentalnog sklopa (eto ga stereotip).
      Poštenije i bolje je to za obe strane nego da vi utrošite bid na posao koji nema izgleda da dobijete a klijent gomilu ponuda za izvođača čije bidove neće ni da uzme u razmatranje.
      Iskreno drago mi je kad vidim ponudu nekog klijenta "diskriminatora" koji traži ljude iz "Eastern Europe". Zar vama nije i zar ne pomislite da možda imate više šanse da dobijete taj posao?

      Избриши
  23. Divno, hvala na korisnim savetima. Molim te da mi pojasnis ono oko poreza. Naime preko PP primam uplate ali m8 odbijaju (ja mislim za porez), ali ima tamo neka opcija da u 60 ili 90 dana mogu da dobijem taj novac nazad. Da li treba da zatrazim povracaj tog novca i kako? Hvala

    ОдговориИзбриши
  24. Anita iskreno ja se u to uopšte ne razumem.
    M8 je obrazac koliko znam vezan za socijalno osiguranje i nije mi jasno ko ti vraća taj obrazac odnosno kome ga šalješ pa ti ga on odbija. PP nema veze sa time, Upwork ti ne odbija nista za porez pa nema sta ni da ti vraća.
    Jedino možda (stvarno nisam siguran ) ako si u Tax information unela nesto drugo osim W-8BEN, pa ti oni sada odbijaju porez kao da si USA državljanin. Ako je tako piši im da se to izmeni.
    A sa druge strane mislim da nije to jer sta će njima nas M8 još na srpskom pa jos i na ćirilici. :)
    Ako ti u PIO fondu to odbijaju - pa pitaj njih zašto. To ti je najbolje.
    Inače dok sam guglao da resim svoj problem naplate na Upworku naišao sam i na face stranicu PP namenjenu nama gde se objašnjava sve oko poreza.
    Imas tamo da skrolujes pola sata i načitaš se gomile gluposti ali ima i koja pametna.
    Meni ne pada napamet da ista kao fizićko lice plaćam .
    Mogu samo sebi kao fizičko lice da platim staž. A da od svog frilenser hleba odvajam dobar procenat za ove sistemske izjelice jok ja.
    Pre ću držati pare na Skrillu i trošiti ih bez registrovanja uplate kroz naš platni sistem.
    A i što bih kad naš sistem ne prepoznaje freelencering kao zanimanje ili kao radno mesto.

    ОдговориИзбриши
  25. Bojana2/19/2016

    Pozdrav! Blaženka, puno ti hvala za ovaj tekst o otvaranju skrill-a. Nova sam na upworku, pre tri dana sam se registrovala pa mi je to sve još nejasno. Htela bih da te pitam za mišljenje, konkurisala sam za posao prekucavanja teksta iz PDF-a u Word i zamisli, dobila sam posao. Međutim, radi se o klijentu koji nema ocene i traži da prekucavam šifre u obliku captcha u neki program koji sam skinula sa interneta i da mu se javim kad unesem prvih 5000 šifri, a za svakih ukucanih 5000 šifri dobijam po 100$. Nisam dobila nikakav ugovor, niti mi je odgovorio na dodatna pitanja koja sam mu postavila, a taj posao mi stoji u arhiviranim "proposals" i u opisu stoji declined by client. Sad nisam sigurna da li da to uopšte kucam ili ne pošto nigde na upworku ne piše da mi je taj posao dodeljen. Unapred hvala na izdvojenom vremenu i strpljenju. :-)

    ОдговориИзбриши
  26. Nemoj da radiš. On je odbio tvoju ponudu, a tvoja ponuda je arhivirana. Bukvalno si imala samo intervju. Inače, mislim da te kodove inače možeš da radiš za novac, za sebe, ali mislim i da je lova daleko manja. Tipa kliktanja na reklame i slično. Ali ti proveri. Ako je neka dobr a lova, javi nam svima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bojana2/19/2016

      Hvala na pomoći i brzom odgovoru. Izgleda da to baš i neće ići tako lako kao što sam ja mislila :-) ali savaki početak je težak. Naravno da ću javiti ako nađem neku šemu za zaradu dobre love... tu smo da se pomažemo!

      Избриши
  27. Zdravo,
    Imam jedno prilično besmisleno pitanje: prijavila sam se na Upwork, dobila prvi posao i napisala e-book, klijent mi je platio, dobila sam pozitivan fidbek, a novac je na čekanju. Da li možda znate o čemu se radi?
    Jelena

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Treba da prođe 7 dana, tek tada je novac dostupan.

      Избриши
    2. Pored iznosa koji je na čekanju (pending) stoji datum kada će ti novac biti dostupan. :) Sve pohvale za blog ;)

      Избриши
    3. Hvala ti!!!
      Požurila sam da konkurišem za posao pre nego što sam se potpuno informisala. Zapravo, nisam očekivala da ću tako brzo dobiti posao :)

      Избриши
  28. Анониман3/20/2016

    Zdravo :)
    Hteo sam da pitam da li mogu da sacekam da dobijem novac na svoj Upwork account, a posle da apliciram za skril karticu? Da ne bih imao minus u startu. Ili ipak moram prvo da imam skril da bi uopste krenuo da radim. Nisam bas to najbolje razumeo. Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skrill kartica je opcija, nije obaveza. Naravno, možete sačekati da zaradite novac, pa onda da otvorite Skrill. Račun se otvara jednostavno, a ni dobijanje kartice nije neka komplikacija. Po mom mišljenju, Skrill je najbolja opcija za nas, ali vi sa Upworka možete podići novac i direktno na devizni račun. Skrill je, kažem, samo opcija :)

      Избриши
    2. Анониман3/20/2016

      Hvala puno :)

      Избриши
  29. Анониман4/29/2016

    Pozdrav, interesuje me da li je neko do sada podizao novac sa Upworka direktno na devizni racun i kako to funkcionise?

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман7/01/2016

    Veliki pozdrav iz Novog Sada. Pocela sam da pisem na Upwork, i zaradila prve pare bas danas, zanime ma samo kada uzmemo fiksne projekte, da li negde pise za koliko dana moramo da zavrsimo projekat? Na primer ja sam imala da napisem 8 clanaka, sto sam i uradila za 6 dana. ali kako da znam za ubuduce koliko vremena imam da nesto privedem kraju? hVALA MNOogo, inace Vam je divan blog i divni ste sto vase iskustvo delite sa nama/

    ОдговориИзбриши
  31. Анониман7/23/2016

    Pozdrav!Imam pitanje oko razlicitih valuta.Naime,radim na freelancer-u dva meseca i pobedila sam u par konkursa,problem mi je sto sad imam i USD,GBP,NZD,CAD.Uzela sam Skrill karticu i stavila kao primarnu valutu dolar.Kada sam povukla pare na Skrill,objedinio mi je USD i GBP i sad su samo dolari,a NZD i CAD jos uvek stoje na freelanceru.Ne znam kako da ih prebacim na Skrill?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh stvarno ne znam, ne volim Freelancer iz mnogo razloga. Možda ovaj video bude od koristi https://www.youtube.com/watch?v=udKk-wsMHQs

      Избриши
  32. Анониман7/23/2016

    Hvala do neba!:) To mi je trebalo,sve je lepo objasnjeno.Uglavnom,kako god okrenes,gubis u konvertovanju valute,samo je pitanje gde te vise oderu :)

    ОдговориИзбриши
  33. Procitao sam samo pocetni tekst, mozda je neko kasnije spomenuo ovu informaciju pa se izvinjavam sto sam bio lenj.
    Odrzavanje Skrill Master kartice jeste 10e godisnje, ali odrzavanje naloga ce biti skuplje kada predjete 2500e. Posle toga prihvatate nove uslove od Skrilla i uzimaju vam mesecnu proviziju ili procenat.
    Te informacije mozete naci i na njohoovm sajtu.
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni i drugima bi koristan link do te informacije. Moj nalog trenutno nije verifikovan ličnom ispravom i piše da je ukupan limit 5000 evra, a dnevni 1000 evra (Bože, daj da imam ovaj problem da moram da podižem 1000 evra u dva dana) Mislim da se posle ove cifre prelazi na VIP nalog sa drugačijim limitima i provizijama, ali konkretno ovaj podatak nisam našla. pa eto, ako imate link, volela bih to da potvrdim.

      Избриши
    2. Pokusao sam da najdem link ali je to uvek problem sa Skrillom.
      U svakom slucaju ja sam verifikovao Skrill nalog i imao sam ogranicenje do 2500e. To vam stoji uvek u nalogu i mozete videti koliko imate fore do tog limita.
      Kao bolje resenje za povlacenje novca sa Upworka za mene je Payoneer. Isto dobijete Master karticu cije godinje odrzavanje kosta $30 i to je sve, nema nikakvog limita.

      Избриши
    3. Na mom Skrill-u nema limita, verifikovala sam nalog i posle verifikacije (fotografija licne karte) nemam vise limit. Za sve opcije pise NO LIMITS. Pre toga sam imala 2500 eur. Ovo je moje iskustvo. Pozdrav

      Избриши
    4. I da...godisnje odrzavanje 10Eur i to je sve. Sa Skrill-om do sada nisam imala problema. Sada ocekujem novu karticu, mislim da to svi sada cekaju i nista mi nisu za to naplatili. Obavestili su me da ce u oktobru da mi zaduze racun za 10Eur zbog godisnjeg odrzavanja. Pozdrav

      Избриши
  34. Nedeljko Đukić11/21/2016

    Zdravo, Blaženka,

    hvala na svim informacijama i savetima od ranije, od pre tačno mesec dana. Unapredio sam profil do 100 odsto, pa ubrzo sa odrađenim testovima dobio status Rising talent. Ipak, nije bilo pravih ponuda za pisanje na teme na koje bih pisao, ali sad ću slati proposal-e i za prevode na srpski ili sa srpskog. A 23.11. je skup Payoneer-a posvećen dizajnerima, ali će na njemu deliti referal link za otvaranje Payoneer naloga, na koji se dobija 50 dolara povraćaja kada se zaradi prvih 100 dolara. Hoću to da iskoristim, pa ću tek tada otvoriti Payoneer nalog. Sad, evo šta me zanima - odradio sam jedan plaćeni test na temu koja nije ono što me zanima, ali sam prosto želeo samo da krenem. Klijent mi je uredno uplatila 6$ (za 1400 reči), ali i rekla da neće dalju saradnju, ne odgovara joj stil, i sl. Posle nekog vremena, stigao mi je mail da je ugovor zatvoren, ali ja još nisam podigao taj novac jer čekam na tu Payoneer karticu. Pa me zanima da li ću i sada kada je zatvoren ugovor i kada i ja dam feedback, moći da podignem novac kada dobijem karticu? Ili postoji neki rok za to i sl.?

    Hvala i pozdrav
    Nedeljko

    ОдговориИзбриши
  35. Može da stoji novac na Upworku. Ne znam koliko dugo, ali Elance je svojevremeno naplaćivao neku sumu. U svakom slučaju će za tako nešto prvo poslati obaveštenje.S obzirom da ti je taj Payoneer ogađaj za koji dan - opušteno. Inače, preporučujem ti da ne ostavljaš feedback za klijenta koji nije bio baš zadovoljan tvojim radom. Ako ti ne oceniš njega, njegova ocena nije vidljiva na tvom profilu. A u ovom slučaju, to je možda i bolje! Ne želiš da ti profil krasi neka trojka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Blaženka. Nije mi bilo zbog te sume novca, već da znam za ubuduće i ako budem odradio još neki posao dok ne povežem karticu. Ipak sam već dao feedback klijentu, i to odličan, a onda sam video da je i ona za mene lepo napisala i dala ocenu 4.8. To sam uradio pošto sam imao dobar osećaj u vezi s njom, a i imala je dobre ocene od ranije, lepo smo komunicirali, nego valjda čisto nisam napisao taj tekst u dovoljno friendly tonu ili šta već - tema je bio jedan kuhinjski uređaj pa nisam imao baš entuzijazma, još za toliki tekst :)

      Избриши
  36. Hvala ti puno na ovom tekstu, nova sam u bankovnom i epayment svetu i totalno ne razumem šta se dešava oko mene ali učim polako. Tvoj tekst mi je zaistao pomogao i otvorila sam Skrill kako si preporučila, sad, zanima me kako da poručim tu karticu, nije mi taj deo najjasniji. I reci mi još nešto, naime stavila sam na Skrillu USD dollars kao valutu i piše mi ovo obaveštenje non stop a nisam sigurna šta i na šta tačno misle ''Please be aware that we no longer accept bank-wire deposits or facilitate bank-wire withdrawals in US dollars.''

    hvala ti za pomoć!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj da se trudiš. Od 25. 11 2016. kartica u Srbiji više ne može da se koristi. Ostaje ti opcija da povučeš na devizni ili neku karticu. To nisam isprobavala.

      Избриши
    2. Dobila sam i ja to obavestenje. Mozes da povezes sa bankovnim racunom i da na taj nacin povlacis novac. Ja bas danas povezala...jedino sto je provizija 5.5Eur. Nije mi najjasnije bas ovo sto je napomenula miss.tequila...da li to znaci da ne mogu vise da povlacim dolare...obzirom da uplatu dobijam u dolarima...znas li nesto o ovome. I da, da li je ovo privremeno ili sta ovo treba da znaci? Hvala

      Избриши
    3. Ne znam za to obaveštenje koje miss.tequila ima, ali mi sev zvuči da Skrill treba zaobilaziti u širokom luku. Jako neprofesionalno. Prvo mi pošalju novu karticu koja navodno ima poseban onaj senzor koji se očtava na posebnim aparatima, nema ukucavanja, šifri i ostalog. Onda umesto toga dobijem običnu čip karticu, sa istim funkcijama kao prva koja još nije istekla. Ne kapiram zamenu istog istim. Onda mi FB ne prihvata tu karticu, a Skrill podrška ne zna da objasni zašto. Onda mi 2 dana pred ovakvo ograničenje stave do znanja da moja nova kartica u Srbiji više nema svrhu. I budali dosta da ih zaobiđe! Prosto mi žao što ovaj tekst postoji. Ogroman broj ljudi otvorilo je račun preko mene. Po meni je sad Payoneer bolja opcija.

      Избриши
    4. Slazem se. I ja sam otvorila skrill tako sto sam prvo procitala komentare ovde. :) Takodje su me obavestili juce da od sutra vise necu moci da koristim skrill karticu. Cemu slanje nove kartice pre mesec dana, da bi sada ukinuli to. Po meni je sada najbolje resenje Payoneer. Ja sam vec svoju karticu narucila.

      Избриши
    5. I ja sam juce narucio Payoneer, nakon sto sam bio na njihovom Forumu u BG-u. Sacekao sam to jer su delili linkove gde dobijas 50$, a ne 25$ nakon sto se registrujes preko njih. Izgleda da je Skrill bio najbolja opcija, ali... Bio. Pre par nedelja sam hteo da otvorim karticu u Komercijalnoj banci koju bih povezao sa PayPal-om, ali rekli su mi da je to nemoguce. Sada, opet, cujem od nekih ljudi, da su relativno skoro otvorili takvu karticu, bas u Komercijalnoj, i da ispada povoljnije od Payoneer-a, kad se saberu provizije, odrzavanje racuna,... Ne znam.

      Избриши
    6. Za paypal možda nije loša opcija poklon kartica Erste banke. Uspela sam da je povežem, ali nemam sredstava da isprobam da li radi :-)

      Избриши
    7. Poklon karticu Erste banke koristim više od godinu dana i služi mi samo za povlaćenje sa PayPal-a. Sve savršeno funkcioniše, nisam imala ama baš nikakvih problema. Provizija po povlaćenju/transakciji je 4Eur (ili 5$). Isplati se kada se nakupi novac pa da se onda povuče jer Vam PayPal uzima i proviziju na usluge pri prijemu novca, tako da ako treba da primite 60$ od klijenta, uplata koju primite je umanjena za 3$ i dobićete 57$. Pa ako želite da povučete taj novac plaćate još proviziju na povlaćanje 5$, pa na kraju to ispadne 52$. To je moje islustvo, ali sam prezadovoljna jer ja sačekam da se nakupi pa povučem na Visu. Pozdrav

      Избриши
  37. Анониман11/24/2016

    Pošto je sada Skrill očigledno ispao iz priče...šta mi preporučujete, Payoneer ili Paypal? Payoneer mi izgleda jednostavnije, ali me šalje na nešto " ako otvorite preko ovog linka dobićete 25 dolara bonusa". Pa ne znam je li neka prevara?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije prevara. Imaju povremeno te akcije koliko znam iz tuđih iskustava, ali nemam lično. Paypal je možda jednostavniji za otvaranje, ali je posle cela peripetija ukapirati za šta ti skidaju novac. Mislim da nije naročito orbra opcija, osim ako ne trošiš to online. Taj nalog opet mora a se poveže sa nekim računom ili karticom i tu opet ide neka provizija...Mislim da je 5$ po transakciji i mislim da onda sa 5 takvih povlačenja isplatiš Payoneer.

      Избриши
    2. Payoneer. Mozes otvoriti racun preko Upworka.

      Избриши
  38. Анониман11/30/2016

    Hvala vam puno!

    ОдговориИзбриши
  39. Анониман12/01/2016

    Šta je sad pa ovo...i kako je moguće ako je tačno. Sa upwork foruma:

    Warning!!!! Do not use Payoneer!!!!!!!!

    If you could, you can use paypal, or wire. They are most reliable.

    Its been almost a month and they still didn't paid us our money!!

    They make empty promises, from a few business day, to 5 business day, and finally they will tell you they are reviewing the issue and you have to wait for xxx months or never get your money!!!

    First week, they blame our bank for technical issue. I wen't to my bank's HQ and ensure theres no technical issue. So they can't use this excuse no more so they said its their banking partner having technical issue.

    The third week, now they admit its their technical issue.

    Let me ask you, a month to solve a technical issue. In which they will not take responsibility to make your fund accesible due to their mistake.

    They just keep you hanging.

    Would you work with such company?

    If you rely on them, you will get messed up anytime!!

    Warning!!!! Think carefully before you use!!

    This is a FACT!

    Ovo mi izgleda kao da neka kokurencija piše...ali ja bih nekako da prebacim ovih 400 dolara što imam na upwork računu, a nemam pojma preko čega.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može biti da je konkurencija, ali i ne mora da znači.
      Meni je za sada najsigurniji PayPal...pa eto preporuke. Imala sam problema sa PP u početku ali njihova poslovnost i rešavanje problema u rekordnom roku mi je ulilo sigurnost. Rešavali su problem u par sati!!! Čak su me i telefonom zvali...e pa ako želiš pouzdanost i sigirnost to i košta...tako da opravdavam sve te provizije koje uzimaju.

      Избриши
  40. Анониман12/01/2016

    Uz to sam jo[ ne[to procitao na forumu...sto me je takodje uplasilo. Chargebacks, klijent moze i godinu dana od obavljenog posla da ode do svoje banke i trazi ponistaj transakcije, povracaj novca. I to prakticno bez razloga. I onda upwork zaduzuje frilensera tim iznosom, jer nikakvu zastitu ne dobijate. Dakle klijen moze, ako hoce, da dobije odradjen posao za dyaba u bilo kojem trenutku! Totalno ludilo..

    Hvala Anita

    ОдговориИзбриши
  41. Анониман12/01/2016

    Dakle, ima li neko ideju kako se zastititi od tih chargebacks? Jer bi moglo da se desi da i dve godine nakon placanja novac ispari kao da ga nikada nije bilo, jer je klijentima palo na pamet da to traze od svoje banke. Ovo sto sam procitao me je nateralo da ozbiljno razmislim zelim li svoje vreme da trosim bez garancije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja stvarno nisam imala negativnih iskustava. Niti imam predstavu kako je ovo moguće izvesti. Na koju foru mogu tražiti povraćaj novca, a još manje na koju foru da mi ga posle 2 godine naplate.

      Избриши
    2. Анониман12/01/2016

      https://community.upwork.com/t5/Freelancers/Chargebacks/td-p/275964

      Na ovu...mogu da odsetaju do svoje banke( 2 godine rok), i da kazu, ja nisam zadovoljan kvalitetom onog sto sam kupio( npr. clanak, sajt, graficki dizajn..) hteo bih povracaj novca. I banka mu po pravilu udovolji( klijent je uvek u pravu) i obavesti upwork. A upwork obavesti tebe da treba da im vratis taj novac sa raspolozivog stanja na racunu. Ili to..ili da zatvoris nalog. Nazalost, moguce.

      Избриши
    3. Uvek je moguće naleteti na budalu. I ko zna šta nije bilo u redu sa tim poslom. Možda je recimo napravio sajt koji nije funkcionalan ili tako nešto. Kontam a bi možda u tom slučaju trebalo vremena da klijent shvati da mu proizvod ne odgovara. Ili to ili je kreten. Ja pišem. LJudi pročitaju, ako im se sviđa plate, ako ne otkače me. Samo jednom sam imala priliku da čovek traži da refuniram novac koji je uplatio. Platio je c eo posao, a ja sam poslala pola. Nije mu se svidelo. Ono što sam uradila je platio, ostatak sam morala da refundiram.
      Mislim da je ovo izuzetak. Ne bih se ja kačila na tako loše stvari Kada bismo u svemu tražili ovakve primere, nikad ništa ne bismo uraidili.

      Избриши
  42. Cao imam još jedno pitanje, je l mogu ja na upworku da dam podatke paypal-a koj nije moj, naime ujak ima paypal i mnogo bi lakše išlo sve to nego da ja sad da pravim nalog?
    Hvala vam, poz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj. Ali veruj mi kao nekome ko ima raznoraznog glupog životnog iskustva - bolje je "u se i u svoje kljuse". Sa parama to zna biti posebno komplikovano. Paypal otvoriš za 2 minuta. Možda i manje.

      Избриши
    2. Kako se to tacno radi imam studentsku karticu u erste banci deviznu i rekli su mi da nekih 10ak e moram da platim da bih je izvadila je l to istina ili se direktno sa sajta otvara nalog? :) hvala ti

      Избриши
    3. Paypal otvaraš direktno sajtu.Besplatno. Karticu u banci verovatno moraš da platiš, ako je nemaš. A imaš i ovo https://www.erstebank.rs/rs/Stanovnistvo/Kartice/visa/VISA_poklon_kartica

      Избриши
  43. Анониман12/22/2016

    Moze li neko da mi objasni...napravio sam payoneef nalog,stigla mi kartica, sada sam ga dodao na payment method na upwork i stize mi poruka od upworka da ce me payoneer obavestiti kada mi stize kartica. A ja je vec dobio. Kakva dakle sad kartica? Ne treba valjda posebna za upwork?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne treba. Ali oni verovatno ne znaju da ti je stigla. Možda treba negde da je verifikuješ na sajtu, aktiviraš, nešto tako.

      Избриши
  44. Анониман12/25/2016

    Meni je upravo stigao JSS( prvi) i malo je reci da sam besan...imam 94% a do skoro sam imao RT i 6 zavrsenih poslova svih 6 sa 5.00 i nemam razloga da mislim da je ijedan od klijenata bio nezadovoljan, naprotiv. Dok gledam kod jedne, isti broj poslova, na jednom 4.00 na drugom 4.85 i ona ima 100% JSS. Ovaj JSS kao da je crna magija, ja nemam drugo objasnjenje.

    ОдговориИзбриши
  45. Ja imam jedno pitanje, potreban mi je savet...Jedan klijent mi je ponudio da me plati direktno preko Paypala( unapred deponuje novac)...Posao sa Upworka su mu skinuli, jer se radi o master radu. Pa da li na to da pristanem( naravno to necu uraditi preko chatboxa), plasim se da me nekako ne otkriju? Hvala vam puno...Jos uvek sam neiskusna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako si već radila sa njim i stekla poverenje, možeš. I ako uplati unapred, možeš. Ja nemam mnogo iskustva sa paypalom, ali ako to radiš dobro prouči kada i kako on može povući novac. Ako je veća suma u pitanju, razmotri ovo https://www.escrow.com/ Kako ti želudac kaže. Ili inutuicija.Ako je manja suma koja ne zahteva mnogo vremena, "izmeri" da li se više isplati rizikovati i zaradaiti i steći iskustvo ili odustati i potražiti neku sigurniju varijantu.

      Избриши
  46. Hvala puno Blazenka na brzom odgovoru...radi se o dvadesetak strana strucnog teksta koji zahteva dosta vremena i truda. 400 dolara je suma...Odustala sam od placanja diretkno, jer mi je prvi posao sa klijentom, dok ga upoznam. A njega sam poucila da preformulise naziv posla kao " editing and proofreading".Za sada mu je proslo( oni fleguju poslove koje ocene kao akademsku prevaru, pa ih skidaju).

    ОдговориИзбриши
  47. Анониман12/30/2016

    Može li, molim vas, neko da mi pomogne....Dobila sam ERSTE poklon karticu( VISA) na nju uplatila 1000 dinara, sada sam otvorila paypal nalog preko te kartice, kaze mi da imam nula dolara na racunu...Kako je to moguce? Nista mi nije jasno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da to ne funkcioniše tako. Hoću reći, mislim da su ta dva naloga povezana, pa kad plaćeš Paypalom, on valjda automatski skida sa te kartice. Zato je 0 na Paypal računu. Opet, ja lično nemam mnogo iskustva, a ti kad proveriš da li je ovako, javi.

      Избриши
  48. Анониман1/01/2017

    U pravu si bila, Blaženka...baš glupo od mene..:)

    ОдговориИзбриши
  49. Zdravo svima. Da li je neko zna koliko Paypal uzima za prijem novca sa Upworka? Videh da za prijem novca iz Hrvatske uzimaju 4,7% od uplaćene sume + fiksni deo (0,3$). Ne znam kako je kada se sa Upworka prebaci na Paypal. Ako su slični uslovi, suludo je koristiti Paypal. Ako treba da podignem 1000 dolara znači da je njihova provizija 47,3$ plus da prebacim novac u banku. Znači uzimaju preko 50$.
    Neko je pitao koliko novac može da stoji na Upworku. Odgovor je 180 dana. Ako ste ranije povlačili novac, nakon 180 dana će Vam oni sami prebaciti novac na isti način na koji ste Vi povlačili.

    ОдговориИзбриши
  50. Анониман1/11/2017

    Uskoro se i Payoneer "Utapa" u drugu kompaniju :(
    Ne znam sta ce to da znaci za nas, ali stalno neke promene.
    Evo kakav E-mail sam dobio od Payoneer-a.
    "We’re excited! Today we’re announcing that together with our long-standing business partner, Choice Bank, we will be launching a new brand called Firstchoice Pay and transitioning you to it on February 1st, 2017.

    Our Promise
    Under the Firstchoice Pay brand, you will continue to enjoy the highest quality of service and customer care. You have our promise that the transition to this new platform will be easy and familiar!

    Why is this change happening?
    Firstchoice Pay was created to ensure that we have the right infrastructure in place to support the payment needs of customers from all verticals. With Firstchoice Pay, you can rest assured that you have a quality payment provider for years to come!

    What do I need to do?
    Right now, nothing. We will be in touch in the following weeks to ensure a smooth transition to Firstchoice Pay!

    To learn more about Firstchoice Pay, visit the website or read the FAQs.

    Thank you,
    The Payoneer Team
    CustomerID:
    xxxxxxx
    Please note:
    On February 1st, 2017, for purpose of transitioning your account to Firstchoice Pay, your account will be updated with the Firstchoice Pay Terms & Conditions and Privacy Policy. By continuing to use your account after February 1st, 2017, you are confirming that you have read and agree to them. If you do not want to transition your Payoneer account to a Firstchoice Pay account, you may use the remaining funds on your card and contact Payoneer Customer Care to close your account. "

    ОдговориИзбриши
  51. Анониман1/18/2017

    Zdravo, imam pitanje vecano za proviziju Upworka. Ja konkretno imam uradjen posao za 30$, Upwork je obracunao proviziju 6$, sto znaci da je moja zarada 24$. Koliko sam shvatila provizija je 10%, a po ovome ispadne 20%. Da li mozda nisam popunila dodatne module vezane za porez ili se to na taj nacin obracunava? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bilo nekad. Sad je 20% do prvih 500$ sa klijentom, pa onda 10% ako prđete tu cifru (do 10000$), a ako ste odradili preko toga (iliti imate super trajnu uspešnu saradnju) samo 5%. Nije oduvek bilo tako. Nažalost, može im se. Na tih 24$ računaj da će ti skinuti i za povlačenje novca (za Skrill i Paypal znam da je $1).

      Избриши
  52. Cao draga, evo mene ponovo sa pitanjem. Jesam se izvestila sa povlacenjem novca ali me interesuje da li si uzela payoner i da li si zadovoljna kao i da li mozda imas nekih problema? Ostala mi je neka sica na Skrillu pa bih to iskoristila za otvaranje Payonera. Paypal mi je ok u kombinaciji sa Erste poklon karticom medjutim moram da sacekam da se novac nakupi pa onda da ga povucem (zbog isplativosti i provizije za povlacenje) a to ume da bude iritirajuce. Nadam se da razumes,pa me zanima kako si ti posle ukidanja Skrilla resila ovaj problem. Inace, od Skrilla sam dobila odgovor da je ovo privremena mera i u skorijoj buducnosti ce pustiti kartice za nadu zemlju kada udjemo u sepa zemlje. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ništa rešavala jer se već neko vreme ne bakćem tamo, a ovo sa Skrillom mi je dodatno ugasilo želju da pokušavam. Naučila sam engleski, naučila štošta o pisanju za net, sad učim dalje i isprobavam druge stvari :-) Ali ako budeš imala iskustva, javi, vidim da je ljudima koristan ovaj tekst i ovi komentari.

      Избриши
  53. Анониман3/30/2017

    Pozdrav svima,
    Imam jedno pitanjce ako moze... odradila sam posao na Upwork i klijent treba da plati veceras... znaci sticice mi obavestenje o uplati i kad mogu da podignem. Da li tada kad mi odobre novac unosim kako zelim da prenesem taj novac? Ja bih na Payoneer karticu drugarice jer ona je vec ima dugo a ja ne bih jos otvarala jer ne znam da li cu i kad dobiti jos neki posao.. jer su uglavnom male zarade.. zato mi je lakse na njen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja lično ne znam da li može tako. Probaj.Lako otvoriš Paypal i neku našu karticu ili potrošiš tu siću online.

      Избриши
  54. Ana Cetojevic4/05/2017

    Naletela sam na temu, jer sam imala slican problem oko povezivanja Upworka sa Payoneer karticom. Naime, NIJE moguce da povezete Payoneer karticu vase drugarice sa vasim upwork nalogom. Dakle, moguce je povezati SVOJ UpWork nalog sa svojom Payoneer karticom. Tako da savetujem da mozda i ne pokusavate ovaj nacin da vam novac ne bi ostao negde blokiran ili zarobljen kada shvate da se imena razlikuju.

    Vise detalja o samoj kartici i uputstvo za povezivanje sam nasla ovde:

    http://ivanzna.com/upwork-isplata-payoneer/

    Ukoliko je sporno, izbrisite link, da ne ispadne da reklamiram nekog namerno :)

    Nadam se da sam pomogla odgovorom nekome.

    Pozdrav,
    Ana

    ОдговориИзбриши
  55. Posto jos uvek nemam otvoren PayPal ili Skrill racun i nemam karticu, da li mogu da prvo pocnem da radim na nekom sajtu pa da onda vremenom otvorim racun i da prebacim novac na karticu, ili moram prvo da otvorim racun i dobijem karticu pa da tek onda krenem da radim. Konkretno interesuje me da li se zaradjeni novac skladisti na mom nalogu i da li je izvodljivo da ga recimo kroz mesec, dva prebacim na karticu. Pozdrav i hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moglo je i verujem da i dalje može. U svakom slučaju, uvek u par jednostavnih koraka možeš otvoriti Paypal (ako sada baš zahteva da imaš definisan način podizanja novca - ja već neko vreme ne radim tamo, a svašta se menjalo) i kasnije promeniš u bilo koji drugi. Skrill ti više nije opcija.

      Избриши
  56. Zdravo ljudi. Da li moram prvo da otvorim racun i dobijem karticu, ili mogu da krenem da radim pa da kroz mesec dana otvorim recimo Skrill i da onda prebacim zaradjeni novac. Pozdrav i hvala puno!

    ОдговориИзбриши
  57. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  58. Анониман3/24/2018

    Cao,

    Ja sam preko Upworka uzeo oko 6000e za tri meseca, a pritom radim i normalno radno vreme u Srbiji, gde sam regularno prijavljen. Dakle, Upwork je samo dodatni posao.
    Postoji li sansa da drzava trazi porez? Pre ovih 6000e sam vec podigao jednom oko 1000e i dva puta oko 2000e, normalno sam podigao te pare i niko mi nije postavljao nikakva pitanja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. BIće i to kad-tad. Po pravilu bi trebalo da prijavite prihod i porez, ali u praksi to retko ko radi (uglavnom ljudi ovako nemaju neki dugoročniji posao i ima dana kada posla nema pa im se misao o porezu i ne vrzma po glavi)

      Избриши
  59. Da li imate neki savet, kako unovčiti dolare na paypal-u?!

    Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Povežite nalog sa VISA karticom i povucite na nju. Onda podignete u banci ili na bankomatu ili jednostavno - trošite :-)

      Избриши
  60. Анониман7/31/2018

    Postovana Blazenka molim vas da mi objasnite na koji nacin devizni racun mogu da povezem sa Upwork-om. U banci su mi dali instrukcije za dolare ili evre ali su me pitali iz koje zemlje ide novac pa ne mogu da se snadjem.

    Hvala vam unapred na odgovoru!

    ОдговориИзбриши