Znate li da mnogi strani sajtovi plaćaju za objavljivanje vašeg teksta? Danas ću vam dati linkove ka nekima od njih, ali i savet kako da sam...

STRANI SAJTOVI KOJI PLAĆAJU ZA PISANJE TEKSTOVA

09:13 Blaženka Vesić 24 Comments

Znate li da mnogi strani sajtovi plaćaju za objavljivanje vašeg teksta? Danas ću vam dati linkove ka nekima od njih, ali i savet kako da sami nađete takve sajtove. Konkurencija je velika, ali vredi probati!



Pored Upwork-a  i drugih sajtova za frilensere , postoje i različiti online magazini koji plaćaju obične smrtnike sa darom za pisanje za neki originalni tekst. Ovo vam otvara mnoga vrata za koja možda  niste znali ni da postoje. A može vas i inspirisati da na neka pokucate sa svojom idejom. Pre svega toga, saznajte kako treba pisati i kako uglavnom treba da izgleda pisanje tesktova za sajt u ovom tekstu: 


Ovo će biti naporan tekst sa mnogo linkova, ali u sa namerom da vam olakšam posao. Pozabaviću se malim brojem sajtova, samo onima na koje sam naletela slučajno i pomislila da bih mogla da se snađem sa njihovim temama . A izbor je daleko širi, što ćete uostalom videti kada dođete do kraja teksta. Novčana nadoknada ume da bude vrlo primamljiva. Pa, krenimo!

Sajtovi o roditeljstvu



Već sam verovatno u ranijim tekstovima napomenula da  uglavnom biram da pišem na ovu temu jer sam tu razvila koliko-toliko svoj rečnik, a i roditelj sam dvoje dece pa volim da mislim ponekad da sam na tu temu popila svu pamet ovog sveta. 


A fine parent - ovaj sajt povremeno ima određene teme koje se obrađuju, a koje se tiču roditeljstva. Da  biste bili u toku najbolje je da se prijavite na njihov sajt i dobićete obaveštenja kada se pojavi potreba za novim temama na svoj e-mail. Plaćaju 100$ po članku koji objave, putem Paypal-a. Više o tome možete naći ovde: http://afineparent.com/write

Mamalode je još jedan roditeljski sajt na kojem možete prosuti svoje savete na ovu temu. Ovde plaćaju preko Paypal-a ali ne po tekstu, nego po broju pregleda. Kako i koliko piše ovde:https://mamalode.submittable.com/submit

Ženski online magazini koji plaćaju tekstove


Pored toga što biti mama podrazumeva snalaženje sa decom, gotovo uvek prirodno podrazumeva i da ste žensko. Neću sad o gej brakovima i čudnim ulogama mama, nego o pisanju. Neki od sajtova koji se bave ženskim temama, a plaćaju za pisanje su sledeći:
- Sasee- je ženski online magazin koji plaća za objavljene tekstove, ali nije navedeno koliko, već da to varira. Valjda od dužine i kvaliteta teksta, ali možda i od dužine noktiju, trepavica...ko bi ga znao! http://sasee.com/submissions/

Ostali sajtovi koji plaćaju za pisanje


Pored sajtova o roditeljstvu i ženstvenosti, postoje i mnogi drugi. Ja ću vam dati samo ideje, a na vama je da tražite dalje u skladu sa znanjem koje imate:


Stretcher je sajt za one koji znaju kako da rastegnu platu do sledeće i da možda i uštede. Za članak plaćaju 0,1$ po reči.Verujem da u Srbiji mnogi imaju da ponude savet, mada većina troši više nego što ima. Bilo kako bilo, ako znate engleski i imate savet na ovu temu pročitajte uputstva:http://www.stretcher.com/menu/writers.cfm

Moneypantry je sličan prethodnom. Ako znate kako da zaradite i uštedite, evo link: https://moneypantry.com/contribute/

Kinkly je sajt o seksu. Ukoliko mislite da ste ekspert na ovom polju, njihova uputstva možete naći ovde:https://www.kinkly.com/guest-blogging-guidelines Ne piše ništa o plaćanju, a može biti i da sam nešto previdela. U svakom slučaju, jedna ideja više.

Ashtray blog je za one koji imaju šta da podele na temu elektronskih cigareta. Ukoliko na tu temu još ima šta da se kaže u pozitivnom smislu. Ja sam svoje rekla i mene nikad ne bi platili.A plaćaju 50$ za 500 reči.Pogledajte:http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/write-for-the-ashtray-blog


A list apart je sajt koji traži članke u obliku listinga. Znate ono "10 stvari koje ...." Plaćaju 200$ po članku, a uslovi koje treba jedan članak da ispuni su ovde:http://alistapart.com/about/contribute

Listverse je još jedan koji sakuplja listinge, a plaća 100$ pod ovim uslovima:

Ahs je sajt o baštovanstvu i za sve one koji imaju blizak susret sa motikom. Svoja iskustva možete podeliti ovde za 150-200$ po članku. Način da vam se druženje sa motikom isplati duplo više. https://ahsgardening.org/gardening-resources/gardening-publications/the-american-gardener/writers-guidelines/

The mysterios world objavljuje članke o prirodi, putovanjima, ...Plaćaju 25-50$ , a članak treba da ima najmanje 1000 reči: https://themysteriousworld.com/write-get-paid/

Nacionalna geografija takođe prima vanredno dobre tekstove. Prema nekim podacima koje sam našla, plaćaju 0,5$ po reči. O uslovima i svemu ostalom imate na linku:https://www.nationalgeographic.com/contact/how-to-write-for-nat-geo.html

Ovo su samo neke ideje. Kada krenete da  pretražujete sve ovo,videćete da ima verovatno i sajtova o modi, ljubimcima, frizurama, internet poslovanju, fitnesu... koji plaćaju za članke.

Najkraći put da ih nađete jeste da u pretraživač ukucate nišu (recimo moda) i "write for us" ili "contribution" ili "write for us and get paid".

Mnogi sajtovi nude opciju da pišete, ali bez nadoknade. Ni to nije loše za građenje reputacije!

Mana ovakve vrste zarade na internetu jeste što nemate kontinuiranu zaradu, osim ako nekoga ne fascinirate do te mere da vam ponudi stalan posao. Ipak, mislim da vredi probati jer ćete pokupiti mnoštvo iskustva i dobrih ideja!

Veoma je bitno da prvo proučite sajt za koji konkurišete i ponudite originalnu temu, koja nije obrađivana,kao i da obratite pažnju na uslove koje jedan tekst treba da ispuni.  I da, ovde engleski mora da bude zaista dobar. To je stavka na kojoj sam ja pala, tamo gde su me udostojili odgovora. 

Iznenada će vam  biti mnogo jasnije koliko je freelancera i sajtova na engleskom jeziku, zašto treba da naučite engleski, kolika vam je konkurencija. Ukoliko imate dobre ideje, činiće vam se da vam je u pisanju na engleskom samo nebo granica. 

Ukoliko želite da zaradite na internetu, a znate engleski odlično ( ili nekoga ko može da pregleda vašu brilijantnu ideju i voljan je da ispravi vaše greške), pisanje za strane sajtove može biti jedan od načina. 

Probajte! Najgore što može da vam se desi jeste da vam ne odgovore ili da vas odbiju. A to nije smak sveta, već iskustvo!  

U tom slučaju otvorite blog na engleskom pa sve to što je odbijeno sahranite tamo - da se ne baci. Nekad vam možda i zatreba... Možda razvijete blog sa kojim ćete moći da zarađujete


-------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

24 коментара:

  1. HVALA! U ime svih nas koji pokušavamo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Molim i drugi put. Korisno je i meni da sakupim sve ovo na jedno mesto.

      Избриши
  2. Poslušaj me i nikada, ali NIKADA nemoj da prihvataš inostrane čekove. Tetka mi je za neki samo meni znamenit događaj poslala ček od 100 dolara, pokušala sam da ga unovčim i ispostavilo se da ja banci preko tih 100 trebam da doplatim još 20 JER TOLIKI SU TROŠKOVI I TAKSE ?! O.o pala sam u nesvest i odustala od unovčavanja, vratila joj taj gotovinski ček preporučenom pošiljkom i to je tooo :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa dobro, nijedno povlačenje novca nije besplatno, ali ovo je povrh svega i mnogo komplikovano. Smatraj da sam te poslušala. Osim kada mi neko b ude napisao jedan na milion dolara. Tada ću već da razmislim.

      Избриши
  3. Sjajna lista, vidi se da je veliki trud uložen u ovo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala. Ovo je sve stajalo zbrkano po mom računaru. Tražila sam te prilike u slobodno vreme i memorisala kako i gde sam stigla. Sad je i meni lakše, a nadam se i drugima korisno.

      Избриши
  4. Hvala puno! Veoma korisno za mene.

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala za sve informacije. Meni je engleski odlican, a dobro bi mi dosao nekakav prihod.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман9/22/2015

    Hvala ti Blaženka! Barataš korisnim informacijama kao i uvek i deliš ih sa drugima što je najbitnije ;) Da li znaš da li se kod nas plaća neki porez na te uplate iz inostranstva?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Blagog pojma nemam. Mislim da korisno na tu temu imate ovde:http://www.draganvaragic.com/blog/placanje-poreza-gradjani-fizicka-lica/

      Избриши
    2. Анониман9/23/2015

      Hvala na informaciji ;)

      Избриши
  7. Hvala za trud i korisne linkove. Engleski pisanje malo škripi, ali ako se mora naučiće se i to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tu je google prevodilac da pomogne, a ima i dosta softvera koji mogu da pomognu oko gramatike. Nijedan savršeno bezgrešan i tačan, ali svi od koristi. Posle godinu dana se na uči i ako nećeš! Hvala Vam!

      Избриши
  8. Uff, koliko su mi znacile ove informacije. Upravo se ovih dan abavim idejom cesceg pisanja tekstova, i pokusaja da od toga nesto i zaradim. Puno, puno hvala na svim ovim informacijama!

    ОдговориИзбриши
  9. Divno sto nam pises ovako korisne tekstove. Jos kad bih sve stigla i kad ne bih bila lenja, bila bih milionerka 😅 Vracacu se ovim linkovima svakako u sopstvenom istrazivanju, tnx!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Za stizanje ne znam šta da ti kažem-toliko toga želim da naučim, da sam na kraju totalno nefokusirana! E a za lenjost nema opravdanja :-)

      Избриши
  10. "razmišljam naglas" =D donedavno sam pisala kolumnu "razmišljanje na glas" . zanimljiv blog. Tekst baš na vreme kad sastavljam sopstvenu listu za slanje pitch- eva =D

    ОдговориИзбриши
  11. Pozdrav Blaženka, hvala vam puno na informacijama, baš ste nesebični i divno je sto ste podelili sve što znate sa nama! Hvala jos jednom ! Zanima me kako ste zadovoljni navedenim sajtovima sada (pošto vidim da je tekst iz 2015-te) koji sajt se najbolje pokazao i da li i dalje pišete? Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Neki od ovih sajtova više ne rade ovo. U suštini, jako je teško da te odobre na njima ako ti engleski nije savršen. Moj u to vreme nije bio i probala sam dva-tri sajta i bila odbijena. Dalje nisam pokušavala, ali sam htela da podelim ovo kao način zarade od pisanja. Danas ih ima možda još. Poenta je bila da dam smernicu u kom pravcu da tražite :-) Ja sam se preorijentisala malo drugačije :-)

      Избриши
  12. Moraću malo da vršljam po ovim sajtovima, ko zna, možda zaradim za tunjevinu Rio Mare, ne mogu da jedem ovu Premija, dobijem gorušicu :S a tebi hvala što nesebično deliš ovo sa nama, rispekt!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovaj tekst je dosta zastareo, ali vidim da si se primila na ideju zarade od pisanja ;-) E pa dala si mi ideju za novu temu o tome gde naći posao ovog tipa a i moje iskustvo je sada na ovom polju reš pečeno. Imaš "Rio mare" tunjevinu za ovu ideju koju si mi zaiskrila.

      Избриши
  13. Samo ti piši, možda i nama sine kad tebi sine :)

    ОдговориИзбриши