Gde neći posao kao freelancer?  Ovom prilikom imam nameru da vam ukažem na sajtove na kojima možete potražiti svoje mesto, a koje sam samo ...

10 SAJTOVA ZA FREELANCER-E (10 načina umesto izgovora)

10:11 Blaženka Vesić 2 Comments

Gde neći posao kao freelancer?  Ovom prilikom imam nameru da vam ukažem na sajtove na kojima možete potražiti svoje mesto, a koje sam samo delimično proučila i o kojima ne znam baš sve.To ne znači da vi ne treba da saznate. Na vama je da odaberete koji vama najviše odgovara. Na nekima od njih možete naći posao pisca, dok ne neki nude i druge poslove-od  prikupljanja podataka i istraživanja intrneta do obrade fotografija i pevanja.O Upworku znam više. O njemu sam pisala u ovom tekstu.

Sajtovi za frilensere


sajtovi za freelancere

Freelancer je sajt kojem ja lično pribegavam u krajnjem očaju. Iako se sporadično mogu naći normalni poslovi u sferi pisanja, uglavnom su oglasi takvi da se pitam kako se nekim ljudima isplati da rade za tako male pare. Otprilike sam došla do zaključka da je život u Bangladešu, Pakistanu i Indiji jako jeftin ili da reč "freelancer" znači raditi bez naknade.Kada sam počinjala, ja sam imala jednu solidnu ponudu za posao preko ovog sajta, ali se nisam snašla sa pisanjem o online kazinima, ključnim rečima i ubacivanjem linkova. Sada bi to išlo bez problema, ali to je bio danak neiskustvu. Novac sa Freelancera možete da povučete  na Skrill, što je meni bilo veoma važno. Mana je što ne možete da povučete sumu manju od 30$. Ovaj sajt vam omogućava da  aplicirate za posao, ali i da postavite ono što umete da radite kao uslugu koju nudite. Cena za koju ćete raditi ovakvu uslugu je 5$. Dobra strana ovog sajta jeste mogućnost učestvovanja na nadmetanjima (contests). Ovde se može zaraditi veći novac, a nadmetanja ima kako u pisanju članaka, tako i u smišljanju slogana, naziva firmi, izradi sajtova, logoa i još koječemu. Svojih jedinih 10$ i odličnu ocenu na ovom sajtu zaradila sam na taj način ( i sad čame tamo dok ne zaradim još 20$ da mogu da ih povučem) Moram i da napomenem da će vas na Freelancer-u, bez vašeg znanja, postaviti kao člana koji plaća svoju članarinu (čime imate mogućnot da dajete više ponuda), i to čim primete da ste zaradili neku kintu. Naravno, vi uvek možete podesiti da budete običan član koji ne plaća ništa....ukoliko primetite to na vreme!

People per hour je sajt koji ne deluje loše, ali na kojem nisam ostvaljala mnogo traga. Prodala par "hourlie" angažmana. Iako je broj poslova za pisce znatno manji nego nego na Upwork-u ili Freelanceru, može se naći dobra prilika. Ovde radi dosta Britanaca, pa je moja hrabrost da se pojavim sa mojim invalidnim engleskim jezikom  bila poljuljana. I ovde  možete postaviti uslugu  koju nudite u vidu oglasa (ovde su to "Hourlies") ali možete sami da odredite svoju cenu.


Linkedin je društvena mreža koja je isključivo poslovna, pa sam ja tako dugo vremena živela u zabludi da je to samo za one koji imaju svoje firme ili su neki menadžeri, nose odela i kravatu ili poslovnu suknju do kolena. Zapravo, ovo mesto je odličan izvor posla za skoro sva zanimanja, pa i za frilensere i pisce. Ok, možda ne baš za sva. Malo ćete se teže snaći za posao ako ne znate bar osnove engleskog, ali sasvim sigurno možete naći neki koji možete da radite u pidžami. Iako ima radnih mesta u Srbiji, njihov opis je na engleskom. Doduše, takvih je sve  više i na Infostudu. Ja nisam mnogo vremena provodila na Linkedin-u treći posao pisca ili neki drugi. Ono što sam primetila je da pisce traže konkretne agencije ili magazini i časopisi, a ne pojedinci. Na Upwork-u možete raditi za pojedince, obične ljude i blogere koji su prosto ostali bez ideja u jednom trenutku. Pretpostvaljam da rad za agenciju ili časopis zahteva i bolje poznavanje jezika, ali i da podrazumeva bolju novčanu nadoknadu. Eto razloga da zapnete da naučite engleski!

Linkedin - sajt za frilensere


Freelance writing gigs je sajt koji dnevno objavljuje frilens poslove vezane za pisanje. Ovde nemate mesto za svoj profil, nego vam ostaje da prlikom konkurisanja napišete dobru ponudu koja će da obori s nogu. Zapravo, to je potrebno uvek! Često je za ovakve poslove potrebno da budete locirani u Americi ili nekoj određenoj Američkoj državi jer se plaćanja vrše čekom ili se zahteva telefonski kontakt. Međutim, uvek ima i drugih prilika koje svakako vredi pogledati jer su cene koje se nude uglavnom sasvim pristojne i veće od onih koje se nude na Upwork-u (o Freelanceru da ne govorim). U svakom slučaju, pored poslova, ovaj sajt ima puno korisnih članaka o pisanju pa svakako preporučujem da se pozabavite njegovim sadržajem.


Seoclerks je sajt koji ću pomenuti kao dobar primer onoga što treba da zaobiđete. I ovaj sajt omogućava da postavite svoju uslugu, ali i da aplicirate za neki posao. Mana je veoma mali broj poslodavaca, ali i povlačenje novca. Naime u delu sajta koji služi da podesite parametre plaćanja ima gomila pitanja i prijavljenih problema oko povlačenja novca i to je meni bilo dovoljno da ovaj sajt stavim u korpu za otpatke!

Guru deluje kao ozbiljan sajt za freelancere i mesto koje se često pominje na forumima i diskusijama kao izvor posla za freelancere. Da, ponuda poslova je manja nego na Upwork-u, ali čini mi se da je manja i konkurencija. Neko to može videti kao manu, ali ja to vidim kao moguću prednost. To vam valjda zavisi od toga da li su vam čaše poluprazne, polupune ili polupane. Razlog zbog kojeg ja obično preskačem Guru jeste mogućnost povlačenja novca. Guru nudi samo dve solucije - Paypal ili Payoneer. Naravno, nije problem otvoriti ni jedno ni drugo, pa vam ipak preporučujem da zavirite na ovo mesto.


Simply hired nudi razne honorarne poslove, od krečenja stanova, preko advokatskih usluga do pisanja članaka. Dobro, ne u Srbiji, da se razumemo. Ovde imate prostor da okačite svoj CV. Ne postoji opcija povlačenja novca, sve je u vašoj veštini pregovaranja i poverenju. Ne treba da vas uplaši lokacija koja stoji navedena pored potencijalnog klijenta. Ukoliko nećete da krečite njegov poslovni prostor, ne morate da budete locirani u Americi.


Truelancer je sajt koji ću pomenuti, čisto da popunim prostor. Verujem da se ovaj sajt tek razvija, ali to može biti prilika da se i vi razvijate sa njima.Ovde ima dosta Indijaca i često je cena poslova postavljena u njihovoj valuti, što nama ovde ne znači baš ništa. Novac se povlači na Paypal, kreditnu karticu, Payoneer ili na bankovni račun.

Fiverr funkcioniše po principu prodavanja usluga. Na Fiverr-u ih prodajete za 5$ u početku, a kako to ide dalje nisam stigla da proučim. Pod opcijom "selling" imate i podopciju " Buyer request" gde možete videti neke potrebe za poslom i eventualno naći nešto za sebe.

I na kraju da pomenem i jedan naš, Honorarci, gde takođe možete ostaviti svoju uslugu kao oglas. Lično sam tamo tražila saradnike za pisanje na srpskom.


Kada uplovite u vode frilensinga, može vam se desiti da prenaglite sa davanjem svojih  ponuda na Upwork-u  i potrošite sve svoje mogućnosti u roku od nedelju dana. Dok ne dobijete posao ili dok se ne obnove zalihe vaših ponuda, nije loše da prokrstarite po drugim mestima. Možda je vaša uspešna karijera baš tamo.

--------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

2 коментара: