Evo jednostavne tehnike koja vam može pomoći da nikad ne ostanete bez ideje za pisanje bloga. Isprobajte kako vam mapa uma u tome može pomo...

MAPA UMA: JEDNOSTAVAN NAČIN DA UVEK NAĐETE TEMU ZA BLOGOVANJE

20:21 Blaženka Vesić 0 Comments

Evo jednostavne tehnike koja vam može pomoći da nikad ne ostanete bez ideje za pisanje bloga. Isprobajte kako vam mapa uma u tome može pomoći . 




Uspešno blogovanje zahteva kontinuitet u pisanju i osvežavanje sajta novim tekstovima. Međutim, ako se uhvatite jedne niše blogovanja ( bilo da je u pitanju poslovni blog koji pišete za neki biznis ili vaše lično čedo) relevantne teme se vrlo brzo istroše. Tada dođe do blokade i odustajanja od blogovanja, jer više nema inspiracije ni motivacije za pisanje. 

Gotovo svaki put kada pišem tekst za blog pomislim: "To je to! Više nemam šta da izmislim, sve sam teme sažvakala". 
Međutim, nekako uvek nađem još jednu temu.
Pa još jednu... 
Pa još jednu...

Nekad me nešto očigledno i direktno inspiriše. Nekad iskoristim ove taktike za nalaženje inspiracije i motivacija za pisanje

Međutim, kada baš zapne i inspiracije nema na tacni, ja sednem da malo prokopam po svom mozgu ne bih li došla do blaga. Imam i tajnu mapu za to kopanje. 

Napravim mapu uma i dobijem NE JEDNU, nego NEKOLICINU zdravih ideja za pisanje!

 Šta je mapa uma?


Da li je to mapa koja pomaže da shvatiš kako neko razmišlja? 




Jok! Da je sreće, život bi možda bio lakši.  Ja evo prva ne mogu da shvatim neke ljude ma koliko da se trudim. Što je najgore, ne odustajem od pokušaja da ih shvatim, čak i kada je očigledno da treba da se samo pomirim da ne mislimo isto. 

Dakle, nije to. Jednostavnije je. Bakćete se samo sa svojim mozgom. 

Radila sam mape uma još u školi i ne znajući da to ima svoj naziv i da je sasvim ok da izađe iz uma - na papir recimo. Zapravo, čak je i bolje kad izađe nacrtano i napisano, jer nema šanse da zaboraviš. To moje mapiranje uma je samo bio moj način da složim po fiokama mentalni nered. Inače sam neko kome su suvi podaci potpuno nepamtljivi ako nemaju sliku. Nove reči i pojmove učim tako što pravim asocijacije i veze sa nečim što mi je poznato. (o tome da sam sinesteta i da boju, miris i ukus imaju i stvari koje ne treba da ih imaju da i ne govorim - pisala sam o tome u ovom tekstu: Sinestezija: da li je možda imate iako niste svesni toga?

Mapa uma nije ništa drugo nego vizuelni prikaz mentalnog sortiranja podataka. Dijagram koji liči na krošnju i koji grupiše podatke i asocijacije vezane za neki pojam.U sredini je osnovna ideja, a iz nje se granaju sporedne ideje.

Ispostavilo se vremenom da to nije samo produkt moje mašte i moj način savladavanja suvoparnih podataka, nego zapravo tehnika koja pomaže da se lakše pamti i uči, da se neka ideja izanalizira, secira na detalje i da postoje i čitave knjige na tu temu. 

I kako vam sad mapa uma može pomoći oko nalaženja tema za blogovanje?


Tako što ćete glavnu temu kojom se bavite isecirati na manje oblasti koje možete objasniti u svojim tekstovima. A onda te manje oblasti možete posmatrati kao zasebnu celinu pa od njih praviti dodatne grane i još manje oblasti. Ma ideje samo pljušte!




Na ovaj način možete dobiti:

- 👉 nekoliko glavnih tema iz niše kojom se bavite . Ovo je čak i poželjno da uradite kada počinjete sa blogovanjem. Tako možete napraviti smislen tok svojih tekstova,  neki plan svog blogovanja, pravac u kom on ide. Tada nećete (kao ja koja vam sada upravo solim pamet o mapama uma i sortiranju) da skačete sa teme na temu nehronološki. 
- 👉nekoliko novih potpornih tema iz jedne teme - pojedine glavne teme mogu se obraditi dublje, previše su za jedan tekst, pa zaslužuju posebnu priču. Neke ćete teme možda želeti da obradite iz različitih uglova - koji zahtevaju posebnu priču.
- 👉nekoliko tema koje vam možda nisu odmah padale na pamet - nije tajna da je pisanje često okidač za pokretanje podsvesti. Postoje čak i čitave tehnike terapijskog pisanja. Kada pišete, drugačije razmišljate nego kada govorite, drugačije koristite mozak. Tako možda iznedrite i neke ideje koje vam nisu odmah bile očigledne nego su spavale negde u vašoj podsvesti. 
 👉autoritet i  smislen celovit blog koji pokazuje kako se i koliko razumete u to što pišete. Ako je u pitanju blog koji je vaš CV ili portfolio, ovim možete pokazati da ste stručnjak u svojoj oblasti, pionir u primerni nekih ideja i koraka...

Naravno, evo sad i na jednom brzinskom primeru kako to funckioniše. 

Kako nacrtati mapu uma?


Najjednostavniji način je svakako da uzmete papir i olovku, a možete i bojice

- Na sredini papira nacrtate jedan krug i u njemu glavnu temu svog bloga.  Recimo da je u pitanju blog kojem je niša: virtuelni asistent ( što je jedan od online poslova koje možete raditi do kuće)

Koja su prva pitanja koja vam padnu na pamet vezano za ovaj pojam? Šta su vam prve asocijacije? 
Zapišite ih u prve grane ( čak i ako mislite da je glupo...pišite sve. Lako se obriše, ne klešete u kamen)

Dobro je da svaka grana ima svoju boju. Slične teme na različitim granama mogu imati istu boju, ali recimo druge nijanse. No, svakako prvo pišite i iskoristite zalet koji je mozak uzeo kada ste ga pokrenuli na razmišljanje. Posle se bavite likovnim delom, bojenjem...
- Pređite na drugi sloj. Sada pogledajte svaki novi krug koji ste napravili. Koja vam pitanja prva padaju na pamet kada ih vidite? Šta mislite da imate da kažete o ovoj temi ? Zapišite to u nove grane. 

Evo ja sam tako razgranala plavu i ljubičastu granu na ovom primeru. Svaki krug može biti tema za sebe. 




Jasno vam gde ovo vodi. Svaka grana može da se grana dalje - bar za jednu temu. Tako nikada nećete ostati bez tema za pisanja, jer mapu uma možete uvek docrtavati. 

Za one koji su srasli sa računarom kao ja, a zaboravili kako se koristi olovka - od koristi mogu biti i neki online programi pomoću kojih možete praviti mapu uma. Na primer: 

- diagrams.net ( besplatan Google dodatak) 
infograph.venngage.com/infographics  ( besplatno crtate, ali deljenje mape uma i dijagrama, čuvanje na računaru se nešto plaća) 
- Canva ili bili koji program tog tipa

No, ako vam upotreba računara nije rutina kao meni, možda je bolje da se držite papira i olovke. U suprotnom ćete više misliti o tome gde da kliknete i šta da uradite, nego što ćete misliti o svom projektu, što svakako neće dati željene rezultate.

Bez obzira da li je u pitanju lični blog, poslovni blog, da li vodite samo blog na instagramu - ovo je super tehnika koju možete odmah isprobati. 

Osim za blogovanje, naravno,  korisno je i za druge oblasti života. 

Koristite li vi mape uma i da li vam pomažu?

Podelite sa mnom svoja iskustva u komentaru.👇

-----------------------------------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu?  

Možete se i upisati na mailing listu ✍️. 

Svoju email adresu upišite ovde👇👇👇
 
 



0 comments: