Verovatno znate da dečiji crteži govore puno o deci. A šta kad odrastete? Tada o vama mnogo mogu reći mandale ...

NACRTAJ SVOJU MANDALU I PROTUMAČI NJENO ZNAČENJE!

17:50 Blaženka Vesić 8 Comments

Verovatno znate da dečiji crteži govore puno o deci. A šta kad odrastete? Tada o vama mnogo mogu reći mandale . Izazivam vas da nacrtate i protumačite svoju!


Šta je mandala? 




mandala značenje




Površno gledano, to je samo jedan šareni, kičasti krug. Na Sanskritu baš to i znači. Ali  to vam je tako kad gledate samo površinu i ne zavirite u dubinu - kao i kod ljudi. 

Ako pogledate ispod površine, mandala je tada mnogo više od crteža, a nekim psiholozima može otkriti svašta o vama! 

Slutite verovatno šta simbolizuje jedan krug - jedinstvo duha, tela, beskonačnost, univerzum

A šta znače ostali simboli? 

E to je ono po čemu se one tumače.

Mandale se koriste kao metoda meditacije.I uopšte nisu loše za takvu vrstu opuštanja i resetovanja. Ne znam da li ste nekada pokušavali  da meditirate. Ja jesam! I smatram da je to neizvodljivo, jer uopšte ne znam kako da se isključim. 

U mom mozgu non-stop nešto tandrlja i okreće se bezbroj misli u centrifugi. Štaviše, u poslednje vreme mi se to dešava i noću i nekad imam problem da zaspim kad se probudim. On stalno nešto radi i obrađuje. Znam, to je sve zbog ove internet zavisnosti i mnogo informacija koje prima. 







Izrada mandala je odličan način da se fokusirate se na crtanje i malo odmorite mozak. To zaista donosi olakšanje i opušta, i zato su sve popularnije one bojanke za odrasle za eliminaciju stresa. 


Ovi crteži su česta pojava u Budizmu, Hinduizmu, a imaju i svoje mesto u psihologiji. Njima se bavio Karl Jung kada je proučavao (prvo na sebi)  na koji način se onaj naš nesvesni deo manifestuje kroz umetnost. 

Izrada mandala omogućava da se povežete sami sa sobom (ili sa onim unutrašnjim bićem) .

Uhvatih se crtanja ne bih li nekako ućutkala te misli što se vrte po mozgu, jer me ponekad mnogo ometaju,umaraju i narušavaju mi koncentraciju. Postaju bučne i mislim da polako ali sigurno postajem šizik,pored toga što sam delimično i sinesteta.  

E sad, vi možete kupiti bojanku ili odštampati šeme koje se mogu skinuti sa neta, ali TO NIJE TO!

Da biste otkrili značenje mandale (i da bi ga ona imala uopšte i bila vezana za vas na neki način) treba da je nacrtate


Kako se crta mandala? 



Možda vam ove slike gore izgledaju komplikovano, ali crtanje uopšte nije teško. Prvenstveno iz ovog razloga:

Ne postoji dobra ili loša mandala i nema pravila po kom se ona crta. Svaka je unikat, baš kao što je i svaki čovek na ovom svetu priča za sebe.

Sve što vam treba za crtanje je:

- Beli papir, poželjno kvadratnog oblika 
- Bojice ili flomasteri
- Šestar (mada se možete snaći i bez njega)
- Olovka

1. Počnite tako što ćete naći na papiru centar i nacrtati dve pave linije koje se seku u njemu.

izrada mandale



2. Zatim ćete nacrtati još dve linije koje prolaze kroz centar, a koje seku ove dobijene malopre dobijene kvadrante na pola ( za ljubitelje bureka, to je kao kad od četvrtina bureka sečete osmine) 

izrada mandale

3. Zatim crtate krugove. Prvi je najmanji, onda ide par većih. 


izrada mandale


To je osnova.

4.  Sad u sve to ubacujte neke simbole koje vam vaša podsvest diktira. Ako vas baš nešto muči u životu, a vi crtajte mandalu sa namerom. Prvo se dobro koncentrišite na taj svoj problem, a onda probajte da vidite šta vam podsvest govori o tome. 

Crtanje mandale počinjete od najmanjeg kruga, pa idete ka većem

Crtate prvo veće detalje, pa dodajete manje. 

 Poželjno je da ona bude simetrična i da ono što crtate levo, crtate i desno (krug će vas već sam navuči na to, kao kad crtate latice oko cveta). Naravno, ručno to ide lakše, ovom kompjuterskom crtanju nisam vična, ali shvatili ste poentu. 

crtanje mandale


Ne brinite mnogo o tome šta crtate. Pustite ruku i misli da vas vode!

Mandala se ne ispravlja i ne briše. Ako ste negde pogrešili, samo bez griže savesti nastavite dalje.

Na kraju vam ostaje da sve to lepo obojite i dobijete nešto ovako:

tumačenje mandale


Ona treba da bude vizuelno privlačna, harmonična, ne mnogo smislena i više hipnotička slika. Crtajući je treba da aktivirate desni mozak, onaj kreativni, i ućutkate onaj levi , analitični i razumni. 


Ostaje vam sada da protumačite svoje remek-delo!


Značenje mandale


Ja ne znam da li vi sanjate i tumačite svoje snove. Kod mene je sa snovima kao sa mislima. Rade k'o dragstor non-stop! Sanjam kad god zatvorim oči. Ok, ponekad i budna. 

Bila sam još klinka kada sam skontala da nemaju snovi svima isto značenje. Tada sam trenirala streljaštvo. Kada ja sanjam pušku, to nije isto kao kad pucanje sanja neko ko trenira folklor, zar ne?

Neki veruju da  postoje  univerzalna značenja simbola i boja koji se koriste za crtanje ovog kruga. Drugi tvrde da ne možeš protumačiti značenje tuđe mandale, već samo svoje. Ja sam od ovih drugih i verujem da crveno ne budi iste asocijacije meni i nekoj drugoj osobi. 

Da protumačite značenje mandale treba da:


- napravite spisak svih elemenata koje ste koristili pri crtanju (krugovi, krstići, cvetići, kvadrati...) i pored svakog napišete šta on VAMA predstavlja i na šta vas asocira.
- napravite spisak boja koje ste koristili i pored svake napišete na šta VAS ta boja asocira
- odredte vrh svog crteža (kao sever  na mapi) i date mu neki naziv. Lupite, šta god vam je na pameti.(zapišite, a možete zapisati i datum) 

Sad sedite, opustite se i gledajte u svoj crtež. 

Da li neka boja dominira? Šta ste napisali da vam ta boja znači? 
Jeste li radili mandalu sa namerom? Da li ste recimo pokušavali da rešite neku nedoumicu vezanu za svoju karijeru, ljubav, školu, preselenje? Možete li onda naći vezu između boja, njihovog značenja, simbola koji su ucrtani i vašeg problema? 

Na taj način probajte da odgonetne šta vaša podsvest govori o vašem problemu ili trenutnom stanju.



Ako želite, možete probati da protumačite značenje mandale univerzalnim tumačenjima boja: 

Crvena boja znači snagu, energiju, strast
Žuta - učenje, sreću, mudorst
Zelena - zdravlje, psihičke sposobnosti
Plava - emotivni mir
Bela - duhovni mir
Narandžasta - transformaciju, kreativnost, intuiciju
Crna - misteriju, duboke misli
Ljubičasta - duhovne stvari


Naposletku, evo da vam pokažem kako sam ja to odradila!



Vidite i sami koliko je zbijena,  nesimetrična, kič, konfuzna, puna detalja i puna boja i  totalno amaterska, kao da su je deca crtala (razumite me, ja više kucam nego što bilo šta radim olovkom). Sve sam boje htela da probam, svaki sam detalj htela da nacrtam i na kraju nisam znala šta bih sa njima.  Takvo mi je i stanje uma. Sve bih probala, svašta bih nešto bila, svašta naučila i svašta me sputava, a najviše se spotičem na svoje noge. 

Kapirate kako je to sa tim mislima u mojoj glavi koje non-stop tandrljaju?  Eto, nacrtala sam vam!

Sada je na vas red! 


Nacrtajte i protumačite svoju mandalu! I javite mi šta ste otkrili! Napišite u komentaru. 

-----------------------------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

8 коментара:

  1. Prelep tekst. Do sada sam samo bojila mandale a sada cu pokusati i jednu da nacrtam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hajde pa javi! Baš me zanima da li će ispasti ovakva zbrka kao moja.

      Избриши
  2. Moram ti reći da sam u zadnje vrijeme počela otkrivati crtanje olovkom na papiru, onako općenito bez neke posebne tematike. Uglavnom se, doduše, radi o drveću, cvijeću i sl. Najviše mi je od svega bilo zanimljivo bojati te crteže. Za sada je to samo olovkom i dobivanje raznih nijansi na taj način. Tako sam nacrtala i svoju mandalu. Šteta što ju ne mogu ovdje objaviti pa da vidiš :( Obožavam mandale, ali se nisam fokusirala da baš njih crtam. Ono što je posebno umirujuće je bojanje onog što sam nacrtala. Ali to ne bi imalo toliki efekt da sam nabavila već nacrtane oblike. Ovako kad ja to nacrtam i počnem bojati svoje crteže učinak je iznimno intenzivan. Uskoro namjeravam i na svom blogu objaviti post sa svojim crtežima, pa možda netko i u sebi otkrije kako mu je crtanje baš super! A što se tiče mandala i tumečenja značenja onog što sam nacrtala - e vidiš, to mi nije nikada palo na pamet, a smatram da govori puno toga. Zato, hvala za ovaj tekst, idem tumačiti svoju mandalu! P.S. za sad bih rekla da je jako lijepa i lepršava i bogata, ali nepovezana, kao da nemam pojma što želim :)

    ОдговориИзбриши
  3. Super Slavenka! Mislim da je zaista okrepljujuće, jer smo otupili od ekrana i kliktanja. Ja sam skontala da se sa olovkom više i ne snalazim dobro. Inače, klincima koji idu kod logopeda, redovno daju da crtaju i boje, jer to aktivira valjda isti deo mozga kao i govor. Bilo kako bilo, prija! Žao mi je što ovde ne može da se okači slika, ali može na FB ispod posta, recimo na mojoj FB strani , ovde https://www.facebook.com/skitarnik/posts/1161517600623587

    ОдговориИзбриши
  4. Eto vidiš, znaju logopedi, zanimljiva informacija o crtanju, mozgu i govoru ... Dobra ideja, stavit ću svoju mandalu na FB :) Ugodan dan ti želim <3

    ОдговориИзбриши
  5. E baš si me oraspoložila.Ja sam nedavno kupila ćerki mog devera ovakvu bojanku.Zapelo dete da je kupimo iako sam joj rekla da je mala za to.Nisam još videla da li je bojila ali mislim da bi ono što bih ja nacrtala bilo mnoooogo slično tvom crtežu.I u mojoj glavi je slična situacija samo ne znam da li isto tumačimo boje i simbole.Možda ipak probam 😃

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj! A rezultat okači na moju FB stranu ako hoćeš-Slavenka je to već uradila :-) Živo me zanima!
      https://www.facebook.com/skitarnik/posts/1161517600623587

      Избриши