Blogujete već neko vreme i želite da unapredite svoj blog . Blogger platforma je jednostavna za korišćenje, ali vam se čini da svi blogovi...

KAKO POVEZATI BLOGGER PLATFORMU I REGISTROVANI DOMEN

19:56 Blaženka Vesić 10 Comments

Blogujete već neko vreme i želite da unapredite svoj blog . Blogger platforma je jednostavna za korišćenje, ali vam se čini da svi blogovi na njoj izgledaju isto. Vi hoćete da se razlikujete.

Ovo je post za sve vas koji ste navikli na Blogger, želite promene ali ne želite baš da menjate svoje navike.


povezati Blogger i registrovani domen

Jednog momenta dolazite do toga da vam ovaj .blogspot dodatak u URL adresi vašeg bloga baš smeta.   Hoćete lep i kratak domen i URL adresu za svoj blog koji se lako pamte, a ne ovo što mogu da zapamte samo blogeri osuđeni na istu sudbinu.  Ili ste u ovom filmu - tek počinjete da blogujete i mislite da je to pravi posao za vas pa želite odmah da ostavite sjajan utisak imenom i ostanete zapameni. Pre toga, odmah da vam dam savete šta da izbegnete i kako da zaradite od bloga.

Hajde da se prvo pozabavimo imenom. Ovim postom pokušaću da objasnim kako povezati svoj blog sa .com domenom. (naravno, ne mora to biti .com domen.  Može biti bilo koji nastavak koji želite i možete kupiti (net, co, org...) , ali je ovaj nekako najpopularniji.)

Vodite računa da budete jedinstveni. Iako je moguće kupiti domen koji postoji sa .com varijantom uz neki drugi dodatak (recimo .net) , bolje je da izaberete neko ime koje se ne koristi na ovaj način. Budite originalni i svoji jer samo tako imaćete prepoznatljiv blog i nećete sebe dovesti u situaciju da kršite nečija autorska prava. 

Gde kupiti domen?


Onda kada još ne znate da li je blog prava stvar za vas, najbolje je da prođete što jeftinije. Postoji više sajtova na  kojima možete kupiti domen, što stranih, što domaćih. Pri tom je važno da znate da ga ne kupujete "jednom za svagda", što bi se reklo, nego ga takoreći "iznajmljujete" na određeni period (najmanje godinu dana).

A gde su najjeftiniji domeni? 

Obrni- okreni, godinu dana ovog iznajmljivanja dođe oko 13 evra, 14 dolara. Ukoliko i nađete jeftinije, onda vam dodatno naplate zaštitu podataka, odnosno to da se vaše ime ne pojavljuje u WHOIS bazi podataka. 

Najpoznatija mesta za kupovinu domena su:

GoDaddy - manje-više,  ovde stalno imaju neku akciju pa se često najjeftiniji domeni nađu baš tu. Trenutno zakup domena prvi put, prve godine možete naći za 0,99$ . Ovde će vas zateći oni skriveni troškovi zaštite podataka koji su oko 7,99$  i provizija (neka sića). Trenutno verovatno najjeftinija varijanta, ali mrzim kad mi obećaju nešto po jednoj ceni pa dodaju troškove.

Namecheap nudi .com domen po ceni koja ide od 10,69$ uz zaštitu podataka godinu dana


Ukoliko vam je komplikovano da se snalazite na engleskom, postoje i naši sajtovi koji se bave prodajom domena. 

Cene su manje-više slične,s tim što onda kada uzmete i hosting imate i besplatnu podršku na srpskom (što je jako korisno kad ste totalni duduk za ove stvari. Uštedite živce, ako ne novac) . Vama u ovom slučaju hosting ne treba, jer vi hostujete na Bloggeru.

Ja sam slučajno najjeftiniji domen našla na sajtu 1and1.com gde su nudili domen za 0,99$ godinu dana. Pri tom mi ni dolar više nisu tražili za zaštitu podataka, a na ovu cenu išla je još neka provizija i ceo domen koštao je oko 1,17$. ( iako su nekima tražili skenirana lična dokumenta, meni nikad nisu). Nažalost, ova ponuda po ovoj ceni za našu zemlju više ne važi, pa za domen koji vam se dopao i koji je slobodan treba da izdvojite 10,99$.


Kako povezati Blogger nalog i kupljeni domen na 1and1


Najlakše bi bilo da je to samo to. Ali nije. Žurka tek počinje. Potrebno je povezati Blogger platformu na kojoj blogujete i domen koji ste kupili (i to se radi gde god da ga kupite), a pošto sam najviše iskustva imala sa 1and1, onda ću ja probati da pojasnim taj proces u par koraka:

1 korak:


Za početak, potrebno je da otvorite svoj Blogger nalog i u podešavanjima idete na opciju " Osnovno" i tamo gde je "Adresa" idete na opciju "Podešavanja domena nezavisnog dobavljača". Ukucajte domen koji ste kupili i Blogger treba da vam javi grešku: " Ne možemo da verifikujemo vaše ovlašćenje za ovaj domen. Greška 12".

Ispod stoje dva CNAME zapisa koja treba da unesete na 1and1.






2 korak:


Da biste uradili povezivanje, potrebno je da se ulogujete na svoj nalog na sajtu 1and1.

Ne zatvarajte Blogger. Otvorite 1and1 na novoj stranici!

Idete na opciju "Manage domain" koja bi trebalo da otvori domen centar u kojem radite sve izmene. Ako se ne otvori ta opcija, ovo je link do nje. https://domains-center.1and1.com/domains/?origin=controlpanel

Tu idete na opciju Edit DNS settings.



Čekirajte sledeće opcije kao na slici i unesite IP adresu sa slike. Sačuvajte promene pritiskom na taster "Save"


3 korak:


Vratite se opet u Domen centar. Sada idete na opciju "Create subdomain".


Vreme je da unesete one opcije koje vam je Blogger popisao ispod greške broj 12. U prvo polje na ekranu unesete tekst koji stoji desno od www ( a to je ghs.google.com) - vidi prvu sliku sa Blogger-a. Zatim idete na podopciju "Edit DNS settings"



Čekirate opcije kao na slici



4 korak:


Vratite se opet na Domen centar. Opet idete na opciju "Create subdomain" (dakle ponavljate prethodni korak) . Opet u polje na ekranu  unosite ono što vam je Blogger dao ispod greške 12. Ovoga puta unosite kombinaciju slova i brojeva koja se nalazi ispod www (vratite se na prvu sliku) , znači samo to sa leve strane (ono što sam ja precrtala na slici, a počinje sa "ty"). Ponavljate prethodni korak, "Edit DNS settings", izaberete opciju CNAME, a u polje Alias unesete ono što je u Bloggeru sa desne strane bilo u istom redu (kod mene na prvoj slici, to je ovo desno precrtano što počinje sa gv...googlehosted.com.). Ovo je unikatno za svaki blog.




Sačuvajte podešavanja.

To bi bilo to! 



Sada,  kada idete na Blogger u osnovna podešavanja, gde je adresa i podešavanja domena nezavisnog dobavljača,  treba da ukucate domen koji ste kupili. Ispod čekirajte opciju da vašblog.blogspot. preusmerava saobraćaj i vaš blog bi trebalo da funkcioniše na domenu koji ste kupili.



I ovo da napomenem:  Lično sam dane provela dok nisam ukapirala zašto mi blog radi ako ukucam www. skitarnik.com, a neće bez www (kad ukucam samo skitarnik.com). Da biste i to podesili potrebno je samo da pored adrese svog sajta u Blogger podešavanjima idete na opciju "Izmeni" i čekirate opciju kao na ovoj slici.



Čemu sve to? 


Zašto biste radili ovo?

Ne morate.

Vaš blog neće biti bolji od toga. Biće bolji ako i čitaniji ako i samo ako na njemu kreirate bolji sadržaj - sa blogspot dodatkom ili ne. 

Ipak, ako želite da izbrendirate svoje ime i sebe kao blogera, svoj blog, da sačuvate na kraju krajeva originalno ime koje ste smislili (ili odsanjali u mom slučaju) da ga neko drugi ne ukrade, ovo je pametan potez.

 I ako mislite da nema poznatih blogova koji ovako lepo rade i da je za uspeh potrebno imati i hosting i svašta nešto,  varate se. Evo, na primer Zorana vam je većini poznata.

Naravno, i plaćeni hosting ima verovatno svoje prednosti. Na njega pređete kada prerastete ovu platformu. Ili odmah,  ako vam je sve ovo mnogo komplikovano i treba vam stručna pomoć i podrška.


-----------------------------

Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

10 коментара:

  1. Ovo je baš lepo i detaljno objašnjeno, baš si me podstakla na razmišljanje. S jedne strane, stvarno je povoljna stvar, a s druge, pitam se da li prvo sačekati da blog bude čitaniji ili odmah to uraditi. Da li taj domen doprinosi da sajt bude vidljiviji na pretraživaču? Ja se sve tripujem kako super pišem, i sve se čudim kako to jako malo ljudi čita xD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je povoljna stvar prve godine. Posle ide obnova u drugoj i to je puna cena 14,85$ za godinu dana. I tako svake godine. Možda nije loš podsticaj. Kreneš pa kažeš sebi " E sad Jovana moraš da pišeš da razvališ da bi ti se ovo isplatilo i da sakupiš bar novac za obnovu domena" :-) Ne znam šta da ti kažem po pitanju vidljivosti na pretraživaču. Mislim da za blog nije bitna, ako nije vezan za tvoju nišu. Tipa, praviš staklene perle i pišeš blog o tome i prodaješ ih preko neta. Onda bi dobro bilo da se sajt zove stakleneperle.com Ali to je samo jedna od 1000 stavki u nizu...Ovako kad mrsomudiš ko ti i ja što radimo nije toliko bitno.

      Избриши
  2. Одговори
    1. A kao i svaka vežba, usavršava se treniranjem. Nije teško. Teže bilo napisati.

      Избриши
  3. A gde sada uredjujes izgled bloga?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ostaje sve isto. Ideš na Blogger, uloguješ se i ubacuješ postove i izmene. Faktički blogspot preusmerava ljude na .com adresu. Ovim menjaš samo ime, izgled je isti i to je posebna priča koju su verovatno mnogi isprobavali (ali ako se ukaže potreba ja mogu i o tome da pišem, čime će moj blog zvanično postati svaštarski. No, sve u službi naroda :-))

      Избриши
  4. Pa i to što kažeš :) Taman da me podstakne da redovnije pišem i uopšteno se više angažujem, a potražiću na tvom blogu savete za dopiranje do potencijalnih čitalaca, pretpostavljam da si pisala o tome. Ako nisi - to bi bila zanimljiva tema za nas svaštare :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam. Najkraće koristan i kvalitetan sadržaj. Savet. Šta umeš a drugi ne umeju? E to napiši!

      Избриши
  5. Probaću opet, možda mi ne traže ponovo skenirana dokumenta :)

    ОдговориИзбриши