Jedan od načina zarade od  bloga jeste i affiliate, odnosno partnerski program. U redovima koji slede, pokušaću da objasnim šta je affiliat...

AFFILIATE PROGRAMI KAO NAČIN ZARADE OD BLOGA (smernice za totalne početnike)

18:26 Blaženka Vesić 13 Comments

Jedan od načina zarade od  bloga jeste i affiliate, odnosno partnerski program. U redovima koji slede, pokušaću da objasnim šta je affiliate i dati neke primere i linkove.

affiliate program


Odmah da vam kažem i da je ovo samo sfera koju sam svojevremeno izučavala i zagrebala po površini,  ali ne i supešno sprovela u delo, iz prostog razloga što nisam u to dovoljno zagrizla. Ipak, često u nekim diskusijama sa blogerima dođem do zaključka da mnogi za ovaj način zarade od bloga nisu ni čuli i da pojma nemaju šta je affiliate uopšte.

Pročitajte za početak Kako zaraditi od bloga - ovako provereno nećete!

A onda nastavite sa osnovnim upoznavanjem sa affiliate programom kao načinom zarade od bloga.

Šta je affiliate program? 


Na našem govornom području, ovaj pojam se često koristi i kao "partnerski program". Suština i jeste neka vrsta partnerstva ili saradnje. Zapravo:

Affiliate nije ništa drugo nego poredovanje u prodaji.

Na internetu, ili hajde da se uhvatim bloga kada sam već o blogu počela, to radi ovako:

Recimo, ja sam postala zaluđenik za zumbu. I recimo, otvorim blog na kojem pišem baš na tu temu. Sa druge strane neko ima sajt na kojem prodaje opremu za zumbu i na njemu affiliate program (a ima, majke mi, samo ne funkcioniše van SAD).

Jednostavnom registracijom u taj njihov program, ja dobijem svoj jedinstveni link i pristup banerima koji imaju neki moj kod. Postavljanjem linkova i banera na moj zumba blog (u najvećem broju slučajeva jednostavna copy-paste metoda)  ja bih mogla da prodajem njihovu opremu. Za uzvrat, oni meni daju recimo 5% od prodaje koja je došla preko mene.

Affiliate program radi za vas i dok spavate i stvara vam tzv. pasivni prihod. Baner stoji na sajtu, pa stoji. Na vama je najviše da nađete formulu po kojoj ćete imati veliku čitanost bloga, kako bi ga ljudi uopšte videli i kliknuli na njega. U suprotom, nema svrhu. 


Kako oni znaju da je neko došao preko mog sajta baš?


affiliate program


Pa lepo, onoga ko klikne na moj baner prati "kolačić" izvestan period (recimo 30 dana, 6 meseci - zavisi od programa do programa). Ukoliko neko u tom periodu od mesec dana kupi recimo zumba patike, sistem na sajtu registruje da je ta prodaja došla preko mene i mog bloga, i meni se upisuje procenat zarade.Ista se kasnije isplaćuje na već neki način. (zavisi od programa do programa)

E sad, ako vam je blog na srpskom, logična je varijanta da partnerski program radite sa nekim domaćim sajtovima. To nije pravilo ni moranje. Sve zavisi od vaše niše, od toga čime se bavite, o čemu pišete, kakva su interesovanja vaše publike i koliko su voljni da kupuju online (a ako imaju naviku online kupovine, koliko su voljni da to rade sa stranih sajtova) Recimo, modni blogovi mogu sasvim lepo da funkcionišu i ako promovišu asortiman stranih sajtova (ovde ću se opet uhvatiti za Zoranu za koju sam se hvatala u brojnim prethodnim primerima, koja na svom blogu recimo ima Shein baner. ) Isto tako, blogovi o putovanjima mogu da stave Booking banere , jer je to sajt koji se kod nas koristi za rezervisanje smeštaja.

Generalno Srbija je mala zemlja i mnogo su veće šanse na ovom polju ako imate blog na engleskom i ako prodajete nešto sa nekih stranih sajtova. Osim toga, u tom slučaju vam je i izbor affiliate programa velik i ima baš dosta niša u kojima bi mogli da se nađete. 

U nastavku ću dati primer nekih domaćih i nekih stranih affiliate programa sa linkovima, pa vi izvolte i razmatrajte!


Primer domaćih affiliate programa


(Linkovi koji slede vode direktno na sajt na mesto gde treba da se registrujete, pa klikom na njih imate više informacija. Ja ću samo u jednoj rečenici da ih opišem) 


- Korisna knjiga  je primer partnerstva za one koji imaju blogove o knjigama. Isplatu vrše na tekući račun.

- Eparhija je sajt koji daje 3% od prodaje njihovih proizvoda - od ikona, manastirskih melema, vladičanskih štapova... iznenadiće vas ponuda svega i svačega, a vezanog za crkvu. Ako vam se uklapa u blog, eto prilike.

- Kavanali affiliate program  je varijanta pogodna za blogove koji se bave prirodnim zdravljem. Imate 20% od prodaje melema za hemeroide, štitnu žlezdu, dijabetes,visok pritisak, prostatu ...

- Adria host  je partnerski program koji manje-više može da se uklopi u svaki dobar blog. Prosto preporučite dobar hosting onima koji žele da imaju super blog i super sajt poput vašeg :-) Provizija je čak 50% a "kolačić" se čuva 6 meseci!

Serbiana art je sajt koji prodaje umetnička dela i rukotvorine. Ukoliko je vaš blog iz tog nekog domena, možete zaraditi 600 dinara po prodaji koja je došla preko vašeg sajta ili banera. Kolačić se čuva 3 meseca.

- Lepotica i zver je sajt za upoznavanje koji nudi 20% od prve uplate i 0,1 % od registracije člana . Ukoliko mislite da bi vaš blog dobro provodadžisao, probajte!

- Garden.rs je sajt koji nudi 10% od prodaje njihovog asortimana, a u njemu imate sve što je potrebno za lepo dvorište - od kojekavih sadnica do ukrasnog kamena. Ukoliko je baštovanstvo ili uređenje dvorište vaša niša, onda je ovo za vas.

- Flixbus je prevoznik čiju reklamu možete uključiti ukoliko imate sajt o putovanjima

 - Purity box  je affiliate program za vlasnike beauty blogova. Nije mi najjasnije da li nude i novčanu nadoknadu ili samo nagradu. No, nije na odmet probati!

- Agrožiken  je partnerski program za one koji imaju blogove ili sajtove o poljoprivredi. Daju samo 1% provizije, ali ne dajte se obeshrabriti! 1% od prodaje kombajna nije uopšte malo!

- Poker pik je affiliate za pokeraše! Ima sve što vam treba za taj hobi!

- Limundo naš najpoznatiji sajt za online aukcije i Kupindo  (njegov rođeni brat koji se ne cenjka) , takođe imaju svoje partnerske programe. Postoji varijnata da zaradite 150 dinara od svakoga ko se registruje preko vas, ili procenat od prodaje konkretne stvari ili grupe proizvoda  tako što ćete reklamirati aukciju na vašem blogu. Pogledajte, kod njih je to baš lepo i detaljno objašnjeno.

- Petbox nudi 10% od prodaje njihovih proizvoda, a varijanta je za one koji imaju blog koji neposredno ili posredno govori o ljubimcima. Isplata kada sakupite 3000 dinara a kolačić ima rok trajanja 3 meseca.

- Imperijal majice  nude zaradu od prodaje štampanih majica, samo ne znam koliku.

- Serbian adventures je partnerski program koji možete inkomplementirati u vaš blog o putovanjima, a radi se o izletima po Srbiji.

Ovo su samo neki primeri. Ja ih nisam sve isprobavala, ali sam birala one koji deluju verodostojno. U suštini, affiiliate program je oblik saradnje nudi mnogo sajtova, ali se dešava i to da kada se registrujete od njih ne dobijete nikakvog glasa niti povratnu informaciju. Naime , dosta sajtova to prosto ima kao opciju na sajtu koju su možda imali u planu u dalekoj budućnosti. U većini slučajeva, kada kliknete na link Affiliate videćete poruku koja nije ni prevedena:

Affiliate program is free and enables members to earn revenue by placing a link or links on their web site which advertises ,.........  or specific products on it. Any sales made to customers who have clicked on those links will earn the affiliate commission. The standard commission rate is currently 5%.

Primer stranih affiliate programa


Što se stranih sajtova tiče, samo vam je nebo granica. Ja ću navesti samo najpoznatije. Ideja ima manogo, ali neki vam se možda neće uklopiti zbog načina plaćanja, neki neće da vas odobre zbog xy razloga, neki će da vas prihvate bezuslovno. Moje je da predložim, na vama je da brljate dalje.

Dobar deo stranih sajtova odvešće vas na neku veću affiliate marketing mrežu preko koje možete pratiti rezultate i statistike i sve ostalo.

1. Za putovanja: 

Tripadvisor koji nudi 50% provizije

Booking gde isto dobijate dobar procenat od rezervisanog i plaćenog smeštaja

2. Par modnih: 

Vans 

Dressliliy

3. Velike internet trgovine (koje imaju sve što vam pada i ne pada na pamet, a vi se zakačite za jedan proizvod ili par proizvoda u skladu sa svojom nišom. Znači, ako ste u baštovanstvu, onda prodajete fontane ili baštenske patuljke ili tako nešto )

Ebay koji se meni nešto nije pokazao voljan za saradnju u dva navrata

Amazon koji je najpoznatiji po ovom načinu saradnje

Aliexpres  za koji još nisam čula da neko kod nas radi

Alibaba 


4. A ima i onih intenet sajtova za prodaju sa malo užom nišom:


Clickbank  koji nudi 75% od prodaje njihovih digitalnih proizvoda

Udemy  gde posredujete u prodaju kurseva i Coursera koja nudi za sličnu stvar 20-45% provizije



5. I specijalizovanih affiliate mreža koje pod svoji okriljem okupljaju mnoštvo većih ili manjih sajtova

Shareasale

Rakuten linkshare

CJ affiliate


Dovoljno je postaviti baner? Ili nije? 


Ne, nije, osim ako nemate neki dnevni milionski auditorijum.

A da biste ga imali, morate da znate da :

- kreirate zanimljiv i pre svega koristan sadržaj
- kreirate sadržaj u koji kontekstualno možete ubaciti banere ili linkove koji zovu na kupovinu
- imate nišu. Pročitajte šta je niša  kako da je nađete.
- delite sadržaj na društvenim mrežama
- budete zaluđeni za temu o kojoj pišete i proizvod koji preporučujete (jer neiskrenost se itekako prepoznaje u blogovima, oni su ipak web mesto sa ličnim pečatom. Negde čak i lično iskustvo. Recimo ne bih preporučila kompaniju za prevoz putnika ukoliko se istom nisam vozila.)
- uložite u marketing i promovišete proizvod u čijoj prodaji posredujete
-a pre svega da sve dobro isplanirate i napravite plan blogovanja. Mnogo je stvari koje bih ja volela da sam znala pre nego što sam započela blog.

Kako pronaći affiliate program za sebe i svoj blog? 




Možete na nekom od linkova, a možete i sami.

Razmislite koji bi to proizvod vaš blog mogao da preproučuje. Onda bukvalno možete da kucate u Google nešto kao "oprema za pecanje" + affiliate . Ako to ne da rezultate, pojam "Affiliate zamenite sa "Partnerski program" ili "program za saradnike"

Možete isto tako potražiti i neke konkretne brendove nekih proizvoda. Recimo, pišete o fitnesu, možete promovisati patike, nađete sajtove i brendove koji ih proizvode i prodaju .Obično na samom dnu sajta ima opcija Affiliate. Nekad je bolja opcija da kucate u Google "neki brend" + affiliate" (lupam, Adidas)  pa pratite taj link u Google i ne tražite taj po dnu sajta. Verujte mi, nisu svi sajtovi savršeno funkcionalni i intuitivni, niti su im opcije očigledne.

Ja sama nisam imala nekog uspeha u ovome jer nisam ispoštovala mnoge potrebne stavke, jer je moj blog svaštarski i jer u nekim užim nišama nisam bila istrajna.

Ali to nije razlog da blogerima početnicima predočim da oavko nešto postoji, zar ne?

Ako ste imali iskustva sa affiliate programima , nije na odmet da ga podelite u komentaru.
 A ako mislite da bi ovo bilo od koristi nekome, slobodno podelite tekst.


Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

13 коментара:

  1. O, ženo slatka, otkud tebi sve to??? Toliko toga sam naučila od tebe... Hvala ti i za ovaj tekst!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah, zaludna žena! Šta da ti kažem :-) Ja jesam internet zavisnik, ali trudim se da to iskoristim na najbolji mogući način. I još nisam zadovoljna kako mi ide.

      Избриши
  2. Super tekst! Nemam iskustva sa affiliate programima, ali sam konačno pronašla odgovore na neka pitanja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti svakako možeš recimo da ubaciš affilate linkove ka knjigama koje si čitala i preporučivala (ako se na varam, to si i radila) koliko da osetiš puls cele te problematike. A ko zna, možda ti kasnije sine još neka ideja.

      Избриши
  3. Interesantan post,možda nekome bude i koristan.
    Lično sam pokušala par puta,ali kako moj blog nije veliki(a i moji pokušaji su bili na početku bloga) od toga nije bilo ništa i shvatila sam da mi mnogo bolje idu saradnje tako da se time i bavim.
    Affiliate ostavljam onima sa jačim živcima i velikim strpljenjem. :D
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Affiliate je dobar jer ne moraš nikog da cimaš za saradnju. Ja prva nisam taj tip.No, ni ja nisam zablistala. Ovde nađeš šta ti se uklapa, kopiraš, zalepiš, pišeš, promovišeš i ako sve uradiš kako treba može biti ok. Ipak, do "kako treba" ima mnoooooooogo toga. Hvala ti na komentaru i čitanju :-)

      Избриши
  4. E baš volim ovakve postove, kad naučim nešto! Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nataša! Biće mi baš drago ako pomogne nekome. Nije da je post prosvećujući, ali mislim da može biti polazna tačka za dalje informisanje o celoj stvari.

      Избриши
  5. Ja ću sa eparhijom da radim! Hahahaaaa....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čuj, jedan vladičanski štap košta 40 000. 3% od toga, super za jedan affiliate. E sad pitanje za sebe je koliko je to uopšte tražen artikal.

      Избриши
  6. Odlični saveti! Još samo da ih primenimo i sve 5 :)

    ОдговориИзбриши
  7. Super lepo i korisno hvala vam puno na korisnim informacijama i želim vam zdravlje 🙂

    ОдговориИзбриши