Svi oni koji rade bilo šta od kuće, znaju kako je to teško organizovati i kako je teško razdvojiti svakodnevne obaveze od posla. I mada zvu...

KAKO SE ORGANIZOVATI KAD RADIŠ OD KUĆE ( 3 principa za bolju produktivnost)

11:35 Blaženka Vesić 11 Comments

Svi oni koji rade bilo šta od kuće, znaju kako je to teško organizovati i kako je teško razdvojiti svakodnevne obaveze od posla. I mada zvuči sjajno "ne ići na posao" a zarađivati, onda kada krenete u realizaciju te ideje shvatite da je organizacija istog čisto iživljavanje na sopstvenim živcima.



Pisala sam od tome kako izgleda rad od kuće u realnosti, a kako u mašti! Ali kad se mora, mora se. I sve se može.

E, ovom prilikom želim da podelim sa vama kako ja uspevam u tome. Podeliću i korisne savete za organizaciju rada od kuće i bolju produktivnost.

Od kuće možete raditi svašta: Od pravljenja nakita, ukrasa, pisanja, vođenja FB stranica, virtuelnih asistencija pa do spremanja sitnih kolača za slavu ( na crno dabome, jer na belo vam treba i HACCP i prohormski sto i milion peripetija jer biste inače potrovali ljude i pravo je čudo kako vam gosti sa slave izlaze živi, zdravi i naždrani iako ste sve umesili na običnom kuhinjskom stolu). Neki poslovi se mogu raditi online. Neki ne!

Ovde imate spisak ideja za posao od kuće.

Međutim...

Ideja je najmanje bitna, ako je relaizacija nemoguća i organizacija posla nezamisliva.

A organizacija jeste napor, jer oko vas su uvek deca i ukućani i komšije i rođaci i niko ne kapira da vi zapravo radite!





Da biste u tome uspeli i da biste zaista radili od kuće i bili uspešni, od izuzetnog je značaja da primenjujete ova 3 principa:

- samodisciplina
- organizovanost
- bezobrazluk

Objasniću redom!

Samodisciplina 


Ovo podrazumeva da sebi dodelite dnevni zadatak i isti pošto-poto ispunite.  

Moj zadatak je recimo da dnevno napišem jedan tekst. Za sebe ili za druge, za ovaj ili onaj sajt - nebitno je. Ali jedan mora, pa tačka! Nekad je nešto drugo. Vi imate nešto svoje.

Poenta je sledeća:

Imate cilj i idete ka njemu. Ako samo kažete sebi nešto neodređeno tipa: "Danas moram da radim od kuće", sva je šansa da ćete raditi - ali nešto skroz deseto!

Samodisciplina podrazumeva i to da ne fermate 5% što je neko došao da ćaska sa vama, sedi sa vama i pije kafu sa vama. Kako zaboga? Vi ste na poslu, iako ste kod kuće!

Što nad dovodi do sledeće stavke.

Bezobrazluk


Bezobrazluk podrazumeva da naučite da kažete "ne" onima koji misle da mogu da tek tako da računaju na vas jer ste kod kuće. 

Jeste vi tu, to je neosporno, i to uglavnom zato jer nemate bolji izbor, kancelariju ili niste našli način da vam neko čuva decu. Ali to ne znači da ste zaludni.

Jedini način da ljudima oko sebe dokažete to, jeste da budete bezobrazni, da ponekad ignorišete i imate ispade nepristojnosti umesto ispada predusretljivosti i ljubaznosti. Vremenom naviknete pa vam ovo drugo negde i ispari! Generalno mislim da je "ne" pola zdravlja.

Ni ovo nije vam garancija da će vam rad od kuće ići glatko.

Uprkos mojim naporima da budem disciplinovana i totalni idiot prema svima koji mi uđu u kuću, ja 60% svog radnog vremena provedem kuvajući, čisteći, radeći domaći u isto vreme. I ok, to nekako isplaniram.

Ali van moje moći je izboriti se sa koncentracijom, jer najveći deo tog vremena oko moje glave pište deca (što moja, što tuđa) , svađaju se, šutiraju lopte (što stvarne,što zamišljene) ili urla onaj histerični Nikelodeon kanal. A ukućani nikako da ukapiraju da ja ne igram igrice!

I tako, s vremena na vreme, patim za kancelarijom i radnim vremenom. Coworking prostori su dobra stvar, ali niko tu ne čuva decu.

Elem, u ovako neidelanim uslovima rada od kuće, važna je organizacija posla pa bi moji saveti svima koji rade od kuće zvučali ovako:

Organizacija


1. Napravite raspored. I držite ga se. Za ovo je jako važno da imate na umu navike svojih ukućana pa da raspored pravite po tome.

 - Ustanite pre dece. Ovo je bolja varijanta od posla do kasno u noć jer je mozak ujutru odmorniji i orniji za rad. Ja leti ustanem ranije, oko 6, ali zimi mi je ovo teško jer je napolju još mračno. Tada ustajem u 7 otprilike, ali dobar deo jutra potrošim na bezuspešne pokušaje da založim vatru.

- Kućne poslove obavljajte kad su deca kod kuće. Poslovne ostavite za vreme kad su u školi. Ako je raspust, namrkopičite se i strogo zabranite deci da vas diraju dok ste za laptom.. Obećajte neko zajedničko vreme kasnije. I ovo je opet postavljanje ciljeva. Kada imate cilj da završite do xy sati, onda to i uradite. Kada deca imaju cilj da recimo radite nešto zajedno, lakše vam se skinu sa grbače.

- Raspored treba da uključuje i odmor. ( Ovo ne umem jer sam radoholičar. Moji odmori su uglavnom spremanje ručka, higijena doma, domaći zadaci, čeprkanje po dvorištu i bašti a to baš i ne regeneriše fizički. Umno da.) Nije dobro ni da sedite ceo dan. Valja ustati s vremena na vreme, idealno na pola sata. Napravite krug oko stola. Popijte čašu vode. Možete naviti sat na telefonu ili podesiti dekstop da vas obavštava kada je vreme za odmor. Za ovo koristite recimo Tomato timer. U suprotnom, pored novca. rad od kuće pomoći će vam da razvijete i neke druge stvari.

- Ako imate decu, podelite obaveze. U smene. Jedan brine do 15h, drugi od 15h. (ovo je obično bajka, ali možda nekome uspe)

Moj radni dan obavezno završava u 20. Idealno ako može i pre toga. S obzirom da su moje dnevne obaveze ćušpajz napravljen od kućnih i poslovnih obaveza, ovo je sasvim normalno. Legnem najkasnije u 22. Zaspim u roku od minut. (osim ako mi nije hladno za noge, jer im je cirkulacija otprilike nikakva. Još jedan razlog da navijete sat da ustanete na pola sata. Onda moram da ustanem da obujem čarape i uspavljivanje potraje. Ili kada ne mogu da isključim mozak koji stalno nešto razmišlja).


via GIPHY

2. Napravite zalihe ručka za dva dana. Ručak, istini za volju, oduzima puno vremena. Ipak,na ovaj način ćete jedan dan vreme namenjeno kuvanju moći da provedete radeći produktivnije. Možete i vikendom skuvate nekoliko ručkova za nedelju dana zamrznete i odmrzavate po potrebi. Ja to ne volim. Moji ručkovi nisu dangubni i ponekad mi više vremena treba da odmrznem hranu nego da je spremim.

3. Uvedite rutinu u radne zadatke. Stvari idu kao podmazane kada ih svaki dan ponavljate. Ja ujutru skuvam ogromnu dozu kafe, sipam u šolju sa tri krave balerine i prelistam blogove (vesti ne pratim. Ako je počeo Treći svetski - obavstite me u komentaru! Većina stvari na vestima nema blage veze sa mojim malim životom. Na blogovima nađem malo dobrih saveta, malo lepih reči, malo smeha, malo suza, a to je sve za ljude. Obične, poput mene.)

 Nakon toga proveravam mail i odgovaram na poruke. Objavim neke tekstove na sajtu, podelim neke stvari po društvenim mrežama. Time završavam kafu.I da, ponekad se zanesem i ovo ume da potraje...

Posle doručkujem, bacim veš da se pere, frljnem sudove, zamolim Boga da mi nekako doturi mašinu za sudove i orna započnem sa pisanjem.

Pisanje je organizacija za sebe! Zato pribegavam sledećem

4. Podelite veliki zdatak  na nekoliko manjih. Pisanje za sajt uzima mnogo vremena i ogroman je zalogaj koji ja podelim na manje. Generalno, ceo moj dan je jako konfuzan ako nemam plan. A njega napišem na desktopu. Ide ovako otprilike:

- napiši uvod
- završi ručak
- napiši prvi podnaslov
- okači veš
-napiši drugi podnaslov
- uradi domaći sa detetom, operi sudove
-napiši podnaslov
- vodi decu na rođendan, trening...
-završi tekst
- operi sudove

Vi naravno ovo krojite po svojoj meri.

5. Ne kačite se na net ako ne morate. Ja sam pacijent po vom pitanju pa čim uključim brovser, prsti sami tipkaju Gmail i Facebook. Ostanem tamo zaglavljena satima. Zato uglavnom pokupim i kopiram sve resurse koji mi trebaju u jedan dokument kako ne bih morala da istražujem po netu. Ako morate da se kačite... nek vam je Bog u pomoći.

6. Ne radite u pidžami. Verujte mi, jako je depresivno i jadno nemati razlog da se obučeš i izađeš. Kažu i da, kada se obuečte za posao, imate i drugačiji stav prema poslu koji obavljate kod kuće i bacite se u onaj "business mood". Onako, ostajete u tom neobaveznom i lenjom pidžama raspoloženju. Da ne pominjemo one koji moraju da pričaju preko Skype ili drugih video načina. Zaista treba da izgledaju pristojno.

8. Isključite vrištanje dece oko sebe i ostale bučne ometače. Zapravo, zamaskirajte. Recimo, tako što ćete staviti slušalice i pustiti neku opuštajuću muziku ili zvukove priropde. Rainy mood je moj favorit. Primetila sam da čak i mnogo manje slovnih grešaka pravim kada slušam ovu kišu. Dobro zamaskira i ostale zvukove.

9. Stavite naočare. Ili nađite neki trip koji vama pomaže da se fokusirate. Ja sam malo čudna, ali se bolje koncentrišem kad stavim naočare. Obične. Bez dioptrije jer je nemam.

I sve je ovo na kraju uspe, iako je jako iscprljujuće.

Raditi od kuće, kada oko vas pričaju ukućani ili je upaljen televizor, kada vam non-stop upadaju u "kanceariju" da vas nešto pitaju, da nešto pozajme, pogledaju, kada neko stalno viče "mama" i ospice dobijete zato što stalno nekome treba nešto od vas ravno je ludilu. Taman se koncentrišeš, a onda  te neko prekine. A onda moraš da ulažeš napor u koncentraciju opet.

https://media.giphy.com/media/zUTVEy2Gb2hEI/giphy.gif

Ali kad se mora, mora se. 

 Možda se već sutra vi nađete u poziciji da ostanete kući sa decom, da ne možete naći posao i pokrenete nešto svoje od kuće.  Život je nepredvidljiv. U Srbiji posebno.

U to ime, nadam se da će ovaj tekst biti od koristi! I da ćete uspeti!

https://media.giphy.com/media/3oEhmXZk3262W6lPC8/giphy.gif


Želite novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možete se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upišite ovde:

 
 

11 коментара:

  1. Da, otprilike je to to. Doživljeno i proživljeno na sopstvenoj koži. Ipak, najteže je ''organizovati'' i ''osvestiti'' one oko sebe kojima je pojam ''rada od kuće'' isto što i ''ja sam na izvol'te, navalite''.

    ОдговориИзбриши
  2. Glasala sam. Glasaću i narednih dana. Odlična ideja, kao i tvoj tekst

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Jeste super ideja i držim palčeve da se primi i proširi na što više gradova.

      Избриши
  3. Glasala i svakako nastaviću do kraja takimičenja :)

    ОдговориИзбриши
  4. Nista ja tu ne bih dodala...sem sto imam pomoc u masini za sudove. Nju bih i za jedno dete menjala 😂

    ОдговориИзбриши
  5. Sudove perem jedno dnevno. Eventualno dva puta. Mislim da bi mi se sudopera žalila da je prazna. Nije navikla...

    ОдговориИзбриши
  6. Ne radim od kuće, ali bilo je tjedana kad sam na godišnjem, pa odlučim nadoknaditi sve što sam propustila, i na kraju se ostvari sve što si nabrojala, samo ne ostvarenje plana :D

    ОдговориИзбриши
  7. Svakodnevna situacija, dodao bih da se ovo odnosi i na tate koji rade od kuce ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I tate, ali je tekst bio prvobitno namenjen za neko udruženje mama, pa eto napravih diskriminaciju ;-)

      Избриши