Obratite pažnju svi vi koji ste zaljubljeni u ideju da zarađujete pisanjem . Evo saveta kako da za 6 meseci  drastično unapredite svoju vešt...

KAKO DA DRASTIČNO UNAPREDITE SVOJE PISANJE! (za 6 meseci i u 2 koraka!)

11:21 Blaženka Vesić 5 Comments

Obratite pažnju svi vi koji ste zaljubljeni u ideju da zarađujete pisanjem. Evo saveta kako da za 6 meseci drastično unapredite svoju veštinu pisanja i otvorite sebi više poslovnih mogućnosti.




I znate šta? 

To uopšte nije teško!  

Sigurno ste sledeću rečenicu već milion puta čuli kada se govori o tome kako unaprediti pisanje. 

Pisanje se trenira.
Oči mi se iskolače od ove floskule.



Ček' da vam kažem nešto o treninzima iz ličnog ugla.

Bila sam klinka koja završava osnovnu školu kada sam trenirala streljaštvo. Nisam imala Bog zna koliko talenta za to, ali sam išla da treniram, redovno i svaki dan.Valjda mi se sviđalo kako to zvuči: "Ja treniram streljaštvo". To me činilo drugačijom. 

Uzela bih svoju pušku, dijabole, naočare - ispucala sve u metu relativno brzo. Dovukla bih metu do sebe, skontala da nisam baš briljirala, odslušala savete trenera onako radi reda i iz pristojnosti ... i otišla bih kući.

Sutradan bih ponovila sve isto.

Niti sam uvažavala kritike, niti sam se zapitala kako da budem bolja, niti radila na tome.

Trenirala - jesam. 
Napredovala? 
Jok.

Zapravo, prilično sam dugo živela u iluziji "ja treniram streljaštvo". Cele 2 godine.

Da sam to vreme i energiju potrošila u pokušaj da napredujem... ko zna gde bi mi bio kraj. 

Ali ja nisam...




Isto je i sa pisanjem .

Mnogima posao freelance pisanja deluje krajnje romantično. Super zvuči kad vas neko pita čime se bavite u životu, a vi kažete: "Ja sam pisac!". To vas čini drugačijim.

Ali da vam kažem nešto:

 Uzalud i ta zaljubljenost u poziv ( jer zaljubljenost i ljubav nisu isto)  i treniranje veštine - ako ne trenirate kako treba.

Čak i ako ste dobar pisac, treba ostati u kondiciji. Zato evo saveta kako postati bolji pisac - jer i od dobrog uvek može bolje! 

10 grešaka koje razdvajaju dobre i "loše pisce"


Napomena: Da izbegnem pljuvanje u komentarima i mejlovima, odmah da se ogradim.Znam da termin "loši pisci" zvuči uvredljivo, ali nije mi to namera.  Kada to kažem, ne mislim baš na "dno dna" pisac ili "beznadežan slučaj". Ta fraza je više tu da se jasno istakne razlika koju među piscima mogu da naprave neke sitne promene. Zato sam je stavila pod navodnike.

Ovde ću se osvrnuti isključivo na pisanje za web,  bilo da je u pitanju posao pisanja tekstova za sajt , copywriting ili pisanje sopstvenog bloga - jer to je ono čime se bavim. Neke stvari garant se mogu primeniti i za pisanje knjiga, a neke i za sve ostalo u životu.

Dakle, postoji nekoliko sigurnih načina da propadnete kao pisac i kao freelancer generalno. 

Navešću prvo te greške kao nešto što bi trebalo zaobići.
 

5 loših poslovnih navika koje imaju "loši pisci":


Mnogo je ukorenjenih loših poslovnih navika kod ljudi. Kada su pisci u pitanju, specifične su ove:

- ne prihvatanje kritike - Jebote, to su bre umetnici! Visokokvalifikovani. Svaka kritika je direktna uvreda. Jako je bitno dobiti povratnu informaciju o svom radu. Ako je to kritika - neka je! Tu je zato da vas usmeri na pravi put i ukažena grešku. Da nije tako, ne bi bila kritika - nego prekid saradnje. No, i to nije isključeno, ako vam svaka kritika čačka ego. Nije baš lako sarađivati sa nesaradljivim ljudima, pa izbegavajte da dođete na takav glas.

-  odrađuju posao radi reda - bez razmišljanja zašto to rade i čemu služi tekst koji pišu - umesto da se potrude da ga urade maksimalno dobro i dobiju preporuku za neki drugi posao u krajnjem slučaju. 

Zapamtite: Vaš tekst je vaša vizit karta!

Ne samo to! Vaš tekst je proizvod koji prodajete.

Ne dozvolite da izgleda ovako:


 

ne traže nove prilike - Novi angažmani su prilika da se radi na novom projektu, sa novim ljudima - svaka od njih doneće vam bar mrvicu novog iskustva i znanja. Osim toga, tako se vežba prodavanje sebe i tako se pravi posao, a ne čeka se
 
- ne uče ništa novo - njihovo pisanje je dostiglo nivo savršenstva i božanstva i tvrdoglavo ostaju na tome.

- uče previše, a ne primenjuju ništa - kupuju kurseve, sertifikate i knjige o pisanju da im CV izgleda bajno, ali ništa od toga ne primenjuju. Mnogi čak i ne probaju da počnu da pišu, jer na ovo napakuju i prethodne faktore: misle da je njihovo pisanje savršeno, preskočili bi fazu "početnik u pisanju" jer , zaboga - imaju sertifikate i visoko su obrazovani i inteligentni. Hoće odmah visoku cenu za svoj rad. To što nikad ništa nisu napisali - nije bitno. 
I onda se čude kada ne mogu da nađu angažman i zarade od pisanja. Tako i ja imam vozačku dozvolu. Zapravo, položila sam sve iz prve i sa maksimalnim brojem poena. Obrazovana sam, IQ test kaže i da sam vrlo inteligentna.  Ali ne vozim. Nemam baš nekog iskustva, a i to što imam nije mi baš za pohvalu. Zamislite da sednete sada sa mnom da vas vozim u Grčku na more? Da li biste pristali na to? 

Problemi u samom pisanju koji razdvajaju dobre i "loše pisce"


- ponavljaju stalno iste fraze kroz tekstove ( što ukazuje na siromašniji vokabular, a to se "leči" čitanjem i vežbanjem. Od koristi mogu biti i sajtovi na kojima se mogu pronaći sinonimi - kao recimo kontekst.io  ili još bolji sajtovi na engleskom: thesaurus.com ili synonym.com)

- gomilaju u tekstu brdo očiglednih činjenica da nagruvaju broj reči, umesto da daju nešto zanimljivo i novo i da istražuju i zaista daju vrednost . Na primer napišu: "Pisci se bave pisanjem". No shit? Stvarno? Ko sastav u drugom osnovne. "Proleće je divno godišnje doba. Ja baš volim proleće". Koga briga??? Od jednog pisca se ipak očekuje više. 

- ne prate instrukcije - ovo je posebno loše kada se radi uslužno pisanje za web. Ipak je poenta da kupac teksta bude zadovoljan.Osim što takav tekst promaši svrhu, zahteva i vreme za ispravku - a vreme je danas dragocen resurs. Nije strašno pogrešiti, ali je strašno ponavljati uvek iste greške i verovati da ste dobar pisac.

- loš pravopis i gramatika - da, postoje korektori i lektori kojima je uloga da ovo proveravaju. Sve je to super, ali to ipak nije izgovor da budete nepismeni . Od jednog pisca se ipak očekuje više. Ako niste sigurni da li se piše " u međuvremenu" ili "u među vremenu" - ukucajte u Google - vidite kako to drugi rade. Ili recimo probajte sajt: kako se piše

- greške u kucanju - Evo me! Javljam se kao osoba koja se pronašla u ovome, a može biti da mi ni gramatika i pravopis baš ne blistaju. Mada, kad mi zapne, ja se uvek proverim i potrudim se da to zapamtim. Od jednog pisca se ipak očekuje više.

Kako da znate da ste "loš pisac" i da treba da unapredite svoje pisanje?


Uglavnom pojma nemate. Mislite da ste izvanredni 😁.



Šalu na stranu, ali generalno postoje dve vrste ljudi

- neki prosečni  misle da su natprosečni i genijalni, puni su samopouzdanja i ne rade na sebi. Recimo, ne sumnjaju da im je pravopis loš. Ubeđeni su da su u pravu i ne proveravaju se. Zato uvek iznova prave iste greške. Nisu ih ni svesni. Isto se odnosi na sve aspekte pisanja, ne samo na pravopis. Svako od nas ima neku svoju boljku. Takvi postaju "loši pisci". I, što je najgore - ostaju to!

- Sa druge strane, neki zaista dobri pisci sumnjaju u sebe i tupkaju u mestu, ne traže nove prilike za posao jer ne veruju u sebe dovoljno. Znaju da uvek mogu da budu bar malo bolji - pa nemaju samopouzdanja i uvek to malo fali. Oni, ipak,  imaju potencijal da  postanu dobri pisci vremenom. 


Želite da budete "dobar pisac " i da bez problema nađete priliku za posao? 

Ovo morate znati!

Kako drastično unaprediti veštinu pisanja za SAMO 6 meseci i u 2 koraka!



1. korak: prestanite da pravite gore opisane greške!

2. korak je najvažniji: 

TALENAT NIJE FIKSNA VELIČINA! 
Budite svaki put bar za 1% bolji. Napišite za 1% bolji tekst. Nadmašite sebe za tih 1% svaki put! Ako pišete svaki dan - za 6 meseci  bićete 183% PUTA BOLJI u pisanju.

I onda tako ponavljate stalno! 



Eto! Toliko je jednostavno! 

Ok, možda se baš ne može precizno matematički izmeriti, ali će se garant videti napredak. Dovoljno je da uporedite tekst od 6 meseci i neki noviji. 

A onda će i samopouzdanje doći i to sa dobrom osnovom. 

Ako stalno radite isto i ne menjate baš ništa - kako tačno očekujete da se desi promena na bolje? 

A ako još to radite godinama ( kao što sam ja trenirala streljaštvo) - onda zaista gubite vreme. 

Ovo važi za sve u životu, ne samo za pisanje. 

Ne verujte u čuda! Veština pisanja neće da vam se poboljša sama od sebe! Postanite čudo i unapredite pisanje!

Otvorite blog i počnite. 

Imate blog? Super! Nadmašite sebe u svakom tekstu ( ili bar težite ka tome)!

Napravite sajt - i počnite. 

Imate sajt?  Super! Nadmašite sebe svaki put kad pišete!

Pišete za nekoga? Bravo! Budite svaki put bar mrvicu put bolji!

Kada postanete čudesno dobri pisci, onda ćete lako naći poslovne prilike za zaradu od pisanja! 
Kada vaše pisanje napreduje, onda i vaš blog i sajt napreduju i od njih možete napraviti posao

Izvol'te. Unapredite svoje pisanje već danas!

A možete ostaviti i neku svoju taktiku za unapređenje pisanja u komentaru. 




Želiš novosti sa bloga u svom email sandučetu? 

Možeš se i upisati na mailing listu ✍️.

Svoju email adresu upiši ovde:

 
 

5 коментара:

  1. Ne bih o taktici svojoj, izvini...samo bi da potvrdim tvoje reči, onima koji se kolebaju između prihvatiti savet ili ne. Dovoljno godinama sam u blosferi, i onoj komercionalnoj - doduše manje, i u onoj nekomercijalnoj, da mogu sa sigurnošću da tvrdim: oni koji su primili primedbu, savet pa potom možda i kritiku,bezuslovno su napredovali, ma koliko. Oni koji su se vređali na sve to, nisu odmakli dalje od...pokušaja blogopisanja. Pojede ih sujeta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, najgore od svega je to uporno tapkanje u mestu. Znači, ono kad vidiš da ne nešto ide, ali ipak ne menjaš ništa - jer si, zaboga, savršen (samo to drugi ne shvataju). I opet, važi za sve stvari u životu - pisanje je samo jedna od njih. No dobro, svako bira kako će.
      Hvala Negoslava na komentaru :-)

      Избриши
  2. Ja sam iskreno najvise naucila citajuci tekstove koji su napisani po seo pravilima uz znanje copywriting-a. Citala sam s namerom da skontam proces pisanja a ne samu temu

    ОдговориИзбриши
  3. Taj sindrom velicine je poguban! Jednom sam, iz najbolje namere, gdji mami blogerki, probala da skrenem paznju, da hebeno gresi svaki put kad pise neke reci, ( a obozava da koristi engleske izraze, koje bas i ne razume), pa sam smisljala kako u odgovoru da ih ponovim ne bi li doticna uvidela da je pogresno napisala....neee, dzaba sam krecila, jedino na sta reaguje je odgovor na koji bi ona opet odgovorila po sistemu, njena mora da bude poslednja pa Bog, cak joj i u opisu stoji par pravopisnih i gramatickih gresaka a vrlo je vazna po pitanju sta je zavrsila. Ja bih se,recimo, pokrila usima i ne bih trubila okolo na sva usta tom cinjenicom i takvim greskama. Elem, da, dva tipa, ovi nesigurni, i nabedjeni pisci....ja sam onaj treci, koji nikako da pocne, stalno nesto zapisujem, imam odgovore na neka goruca pitanja ali odustanem pre nego sto sam i pocela jer nemam zivaca da se objasnjavam sa trolovima i zluradim osobama. Temperament mi je nagao a jezik pogan pa bi brzo sve to otislo do djavola. 😉 ali, kako kazu pametniji, kao iz onog vica sa Jesom, kad trazi od Boga da dobije na lutriji, a Bog mu kaze da prvo kupi prokleti loz, e tako i ja jednom cu morati da probam, pa kud puklo 😉

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vilo, da ti kažem - ti si ipak ovaj nesigurni tip koji previše razmišlja 😉. Šta znaš kako bi otišlo i da li bi otišlo do đavola. Možda će svi da te hvale i sve bude lepo. Ja lično imam više pozitivnih nego negativnih iskustava. Počni već sutra. Bez izgovora. Uvek ćeš naći izgovor. Na netu jer bar lako ignorisati zlurade komentare, tako da ti to sa temperamentom i jezikom i nije neki izgovor da ne počneš 😉.

      Избриши